Amoxicilline voor katten: gebruik, doses & bijwerkingen (Vet Antwoord)

Amoxicilline is een antibioticum dat wordt voorgeschreven aan katten voor verschillende infecties (van huidinfecties tot gastro-intestinale infecties). Het heeft een breed werkingsspectrum tegen een zeer groot aantal grampositieve en gramnegatieve bacteriën, waaronder Streptococcus en Staphylococcus.

Dit geneesmiddel is alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar. Amoxicilline mag niet worden gebruikt in combinatie met bepaalde geneesmiddelen en moet worden vermeden bij katten die er allergisch voor zijn. Bijwerkingen van toediening van amoxicilline kunnen de volgende klinische symptomen omvatten: braken, diarree, jeuk, kortademigheid en zwelling van het gezicht.

Klik hieronder om vooruit te springen:

garen kogelverdeler

Wat is Amoxicilline?

Amoxicilline is een breedspectrum, semi-synthetische penicilline die bacteriedodende eigenschappen heeft tegen een breed scala aan grampositieve en gramnegatieve bacteriën, zoals:

 • Staphylococcus aureus
 • Streptokokken spp.
 • Coli
 • Proteus Mirabilis
 • Pasteurella multocida

Het wordt gebruikt bij katten voor verschillende bacteriële infecties, zoals luchtweg-, huid-, gastro-intestinale of urineweginfecties. Amoxicilline is verkrijgbaar onder verschillende merknamen, zoals:

 • Amoxil®
 • Amoxi-tabbladen®
 • Amoxi-Druppel®
 • Bimox®
 • Moxatag®
 • Novamoxine®
een fles Amoxicilline tabletten morsen
Image Credit: luchschenF, Shutterstock

Hoe wordt Amoxicilline gegeven?

Amoxicilline is verkrijgbaar in de vorm van tabletten, capsules, poeder voor orale suspensie of druppels. Hoewel het met of zonder voedsel kan worden toegediend, wordt het aanbevolen om het na een maaltijd aan uw huisdier te geven, omdat het het spijsverteringskanaal kan verstoren en braken kan optreden.

Het geneesmiddel moet worden toegediend gedurende de gehele periode die door de dierenarts wordt aanbevolen. Stop niet met de toediening tenzij gastro-intestinale stoornissen, lethargie, ademhaling met moeite of zwelling van het gezicht optreden, en in deze situaties moet u contact opnemen met de dierenarts.

De vloeibare vormen moeten zorgvuldig worden gemeten en goed worden geschud vóór toediening. Zodra u begint met het geven van amoxicilline aan uw kat, zou u binnen een paar dagen verbeteringen moeten zien. Afhankelijk van het product of de aanbevelingen van de dierenarts, is de gebruikelijke dosis amoxicilline voor katten 5-10 mg / lb., een of twee keer per dag.

In het geval van huidabcessen zal amoxicilline gedurende 5-7 dagen of 2 dagen nadat alle klinische symptomen zijn verdwenen, worden toegediend. In het geval van urineweginfecties duurt de behandeling met amoxicilline gemiddeld 10-14 dagen, maar u mag het niet langer dan 30 dagen toedienen.

Wat gebeurt er als u een dosis mist?

Als u een dosis bent vergeten, geef uw kat dan geen twee doses tegelijk. Wacht tot de volgende geplande dosis als u daar dichter bij bent, of geef uw kat het geneesmiddel wanneer u eraan denkt en keer dan terug naar hun gebruikelijke doseringsschema. Het geven van twee doses tegelijk aan uw kat zal waarschijnlijk geen ernstige schade veroorzaken, maar kan bijwerkingen veroorzaken.

Vrouw thuis die haar mooie Devon Rex-kat op schoot houdt en een pil geeft
Afbeelding credit: Veera, Shutterstock

Mogelijke bijwerkingen van amoxicilline

Net als elk ander medicijn is amoxicilline niet zonder mogelijke bijwerkingen. Deze omvatten:

In ernstige gevallen kan amoxicilline de volgende klinische symptomen veroorzaken:

 • Uitslag
 • Overmatig krabben
 • Ademhalingsmoeilijkheden
 • Koorts
 • Zwelling van het gezicht
 • Wiebelig lopen (incoördinatie)
 • Langdurig gebrek aan eetlust

Voor katten met een lever- of nieraandoening kunnen de bijwerkingen van amoxicilline langer aanhouden. Voor katten die niet aan chronische aandoeningen lijden, verdwijnen de bijwerkingen echter meestal binnen 24 uur. Als de bijwerkingen langer dan 24 uur duren, neem dan contact op met de dierenarts.

cat + lijnverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ)

Zijn er risicofactoren voor amoxicilline bij katten?

Amoxicilline moet met voorzichtigheid worden gebruikt bij zwangere of zogende katten en bij mensen met lever- of nierziekten. Ook mag dit antibioticum niet worden gebruikt bij katten die allergisch zijn voor amoxicilline of andere penicillines, bèta-lactams of cefalosporines. Zelfs als de allergische reacties meestal niet ernstig zijn, zijn er gevallen waarin ze, als ze niet snel worden ingegrepen, kunnen leiden tot ademhalingsmoeilijkheden, zwelling van het gezicht en zelfs de dood.

Kan ik 500 mg humane amoxicilline aan mijn kat geven?

Zelfs als de gebruikte ingrediënten vergelijkbaar zijn voor mens en dier, veterinaire amoXicilline is de veiligste keuze voor uw kat. Amoxicilline voor menselijk gebruik riskeert uw kat bloot te stellen aan giftige stoffen, zoals bepaalde chemische conserveermiddelen of smaakstoffen (zoals xylitol). Ook zal 500 mg amoxicilline moeilijk (zo niet onmogelijk) zijn om te doseren voor het gewicht van uw kat. Een juiste dosis amoxicilline bij katten is 5-10 mg / lb.

Amerikaanse korthaar kat gecontroleerd door dierenarts
Afbeelding credit: 89stocker, Shutterstock

Heeft Amoxicilline interacties tussen geneesmiddelen?

Als uw kat methotrexaat, warfarine, probenecide, bacteriostatische antimicrobiële stoffen, vitamines, kruidengeneesmiddelen of supplementen gebruikt, wordt het aanbevolen om de dierenarts op de hoogte te stellen voordat u begint met een ronde amoxicilline.

kattenpootverdeler

Conclusie

Amoxicilline is een antibioticum met een breed werkingsspectrum dat wordt voorgeschreven voor huid-, gastro-intestinale, luchtweg- of urineweginfecties. De gebruikelijke dosis voor katten is 5-10 mg / lb., een of twee keer per dag. Amoxicilline kan bijwerkingen veroorzaken, de meest voorkomende zijn braken, diarree, verlies van eetlust en lethargie. In ernstige gevallen kan het leiden tot huiduitslag, jeuk, ademhalingsmoeilijkheden en / of zwelling van het gezicht. In dergelijke gevallen, als u niet op tijd ingrijpt, kan uw kat sterven. Zwangere of zogende katten en katten die lijden aan lever- of nierziekten moeten amoxicilline met voorzichtigheid worden toegediend.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Sonis Photography, Shutterstock