5 redenen waarom je kat altijd honger heeft en miauwt


Hoogwaardige voeding is essentieel voor uw kat om te gedijen en gezond te blijven. Het is even belangrijk in alle stadia van het leven van uw huisdier.

Het is cruciaal om uw kat net zoveel voedsel te geven als nodig is – niet te veel, noch te weinig.

Als u haar een voldoende aantal dagelijkse maaltijden en af en toe traktaties aanbiedt, samen met regelmatige lichaamsbeweging om haar te helpen haar voedsel effectief te gebruiken, moet alles in orde zijn met haar eetlust en gewicht.

Toch lijkt het erop dat je harige vriendin altijd bij haar etensbak staat en miauwt alsof ze je roept om haar meer eten te geven, ondanks dat ze al haar normale maaltijden heeft.

Wat gebeurt er? Wat zou het antwoord op het probleem kunnen zijn: Mijn kat heeft altijd honger en miauwt?

Er zijn vijf meest voorkomende verklaringen voor dit voorval. Laten we ze eens bekijken, evenals de beste manieren om je kat te helpen.

1. Je kat krijgt niet genoeg voedsel

tabby kat miauwen

De oplossing voor dit probleem kan zo eenvoudig mogelijk zijn – Misschien krijgt je kat gewoon niet genoeg eten. Dit maakt haar hongerig en miauwen is haar manier om met je te communiceren dat ze meer moet eten!

Je moet weten dat de voedingsbehoeften van een kat veranderen naarmate ze opgroeit. Een pasgeboren kitten moet bijvoorbeeld elke 1 tot 2 uur ongeveer 2-6 ml kittenvoeding hebben, volgens de kittenvoedingstabel.

Kittens tot zes maanden oud moeten drie maaltijden per dag hebben, terwijl vanaf de leeftijd van zes maanden tot hun volwassenheid de meeste katachtigen twee keer per dag moeten worden gevoerd, zoals Cornell Feline Health Center suggereert.

Dit is een algemene frequentie van maaltijden die een kat meestal nodig heeft. Als het gaat om hoeveelheid, zal een gemiddelde kat ongeveer iets minder dan een half kopje kattenvoer per maaltijd moeten hebben.

Natuurlijk kunnen voedingsbehoeften ook afhankelijk zijn van het kattenras, het niveau van fysieke activiteit, levensstijlomstandigheden, enz.

Het is altijd een goed idee om een dierenarts te raadplegen, vooral als u denkt dat u uw kat voldoende voedsel geeft, maar ze lijkt nog steeds constant hongerig en blijft miauwen.

2. Aandacht zoeken

Veel mensen zien katten als onafhankelijk en perfect in staat om alleen te zijn.

Dit kan waar zijn, maar elke kat houdt ervan om aandacht te krijgen van hun eigenaren, en sommigen, degenen die gewend zijn om er veel van te krijgen, kunnen ontevredenheid beginnen te vertonen wanneer ze het gevoel hebben dat ze worden verwaarloosd.

Als je kat constant om eten vraagt en veel miauwt, heeft ze misschien geen honger, maar probeert ze je aandacht te trekken. Overmatige vocalisatie is een van de meest voorkomende manieren om aandacht te zoeken bij katachtigen.

Je wilt zeker niet overdrijven met het geven van voedsel en traktaties aan je kat, in de eerste plaats om obesitas bij haar te voorkomen.

Zoals Malin Öhlund en zijn medewerkers [1] De prevalentie van obesitas bij katten varieert tegenwoordig van 7 tot 63% in verschillende populaties.

Bovendien wordt obesitas beschouwd als de belangrijkste bijdrage aan gezondheidsproblemen zoals lagere urinewegaandoeningen, insulineresistentie en mondholteziekten.

Tweede belangrijke ding om je hier bewust van te zijn, is dat je niet moet reageren op de poging van je kat om je aandacht te vragen, vooral als je zeker weet dat ze alles heeft wat ze nodig heeft. In plaats daarvan moet je haar negeren en proberen haar af te leiden met een aantal andere activiteiten.

Toch is het mogelijk dat je kat je aandacht om een goede reden zoekt, dus misschien wil je heroverwegen of je genoeg tijd met haar doorbrengt en kan ze echt iets missen.

3. Verveling

kat miauwen op de bank

Als uw kat constant honger lijkt te hebben en miauwt om u hierover te waarschuwen, Dit kan betekenen dat ze zich gewoon verveelt.

Volgens de Danbury Animal Welfare Society kunnen verveelde katten te veel eten omdat ze het gevoel hebben dat ze niets anders te doen hebben, wat kan leiden tot obesitas en verdere gezondheidsproblemen.

Dit is natuurlijk een gedrag dat je moet stoppen zodra je het opmerkt. Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat je kat genoeg ruimte en hulpmiddelen heeft om zichzelf in huis te vermaken.

Dit betekent dat ze veel speelgoed moet hebben, plaatsen om zich te verstoppen en longue in, evenals een aantal leuke kattenbomen en krabpalen.

Een vermaakte kat die veel activiteiten in huis heeft, zal minder snel te veel eten en overmatig miauwen.

Dierlijk gezelschap is misschien ook een goed idee, maar hier moet je de temperament van uw kat en of ze het goed zou kunnen vinden met een andere kat in uw huishouden.

Om dit te beslissen, kan het nuttig zijn om ons artikel over nuttige dingen te lezen die u moet weten voordat u een tweede kat krijgt.

4. Stress

Een verandering in eetgewoonten kan erop wijzen dat uw kat onder stress staat. Meer voedsel zoeken dan normaal kan de manier van een kat zijn om stress te verlichten en emotioneel comfort te vinden. Het komt ook vaak voor dat een gestreste of bange kat veel miauwt.

Waarom zou je kat gestrest kunnen zijn? Er zijn tal van mogelijke redenen hiervoor, waaronder een bezoek aan de dierenarts, eventuele veranderingen in haar omgeving, de aanwezigheid van gasten in uw huis, plotselinge harde geluiden, enzovoort.

Je moet je best doen om de oorzaak van dit probleem voor je kat te vinden. Als u hier problemen mee heeft, kunt u een dierenarts om hulp vragen.

Stress is een serieuze emotie en iets dat je nooit mag negeren bij je harige vriend.

5. Onderliggende medische problemen

Zwart-witte kat miauwen

Ten slotte kan een kat die altijd honger heeft en miauwt, te maken hebben met een onderliggend gezondheidsprobleem.

Laten we eens kijken naar drie meest voorkomende medische problemen die deze symptomen kunnen aangeven.

Suikerziekte

Enkele van de meest voorkomende symptomen van kattendiabetes zijn verhoogde dorst en frequent urineren, vooral buiten de kattenbak.

Kingsdale Animal Hospital legt uit hoe het ook mogelijk is om verhoogde eetlust bij katten op te merken, hoewel dit een van de minder bekende diabetessymptomen is. Dit teken verschijnt meestal in de vroege stadia van de ziekte, dus u moet uw kat naar een dierenarts brengen zodra u het opmerkt.

Je kunt ook merken dat je kat in nood is, wat ze kan laten zien met luid miauwen.

Hoogstwaarschijnlijk moet uw kat injecteerbare insuline krijgen als behandeling voor diabetes.

Hyperthyreoïdie

Katten met hyperthyreoïdie kunnen altijd honger hebben, maar afvallen. Dit is een aandoening waarbij er een overproductie van schildklierhormoon is en een toename van de stofwisseling bij een kat, zoals VCA Animal Hospitals uitlegt.

Naast ongewone honger, kunnen katten met dit gezondheidsprobleem veel vocaliseren, vooral ’s nachts.

Hyperthyreoïdie kan op verschillende manieren worden behandeld, zoals met dieettherapie, medicijnen, radioactieve jodiumtherapie en zelfs chirurgie.

Het belangrijkste is natuurlijk om uw kat te laten onderzoeken zodra u potentiële hyperthyreoïdiesymptomen bij haar opmerkt.

Darmparasieten

Een kat die altijd honger heeft, kan darmparasieten hebben. Zodra wormen het systeem van een kat besmetten, halen ze er alle voedingsstoffen uit, waardoor ze het gevoel heeft dat ze al een tijdje niets heeft gegeten. Overmatig miauwen is wederom een noodkreet van je kat.

Om dit gezondheidsprobleem bij uw kat op te lossen, moet u haar medicijnen geven zoals voorgeschreven door een dierenarts.

Het herstel hangt af van het type wormen bij uw kat, maar over het algemeen zou ze snel terug moeten zijn naar haar normale voedingsgewoonten en zich goed voelen.

Laatste gedachten

Mijn kat heeft altijd honger en miauwt: Zou dit kunnen wijzen op een ernstig probleem bij haar?

Nou, zoals we hadden kunnen zien, is er altijd een goede verklaring achter dit gedrag bij katten. Misschien geef je je kat niet genoeg voedsel voor haar leeftijd en behoeften, en miauwt ze om je hiervan op de hoogte te stellen.

Ze kan zich ook gewoon vervelen of proberen aandacht van je te krijgen. Toch kan uw kat stress of gezondheidsproblemen ervaren, zoals wormen, diabetes of hyperthyreoïdie.

Het is in ieder geval verstandig om je kat te laten controleren door een dierenarts. Zelfs als er medisch gezien niets mis met haar is, is te veel eten en overmatig miauwen iets dat je absoluut niet wilt zien in je harige vriend.

Daarom moet u naar de kern van het probleem gaan en vervolgens de juiste stappen ondernemen om dit gedrag te voorkomen.

Verwijzingen:

[1] Öhlund M, Palmgren M, Holst BS. Overgewicht bij volwassen katten: een cross-sectionele studie. Acta Dierenarts Scand. 2018 Jan 19; 60(1):5. DOI, geraadpleegd op 11 september 2023.