Cross Eyed Ragdoll Kat

Ragdoll katten staan bekend om hun prachtige blauwe ogen, maar kan een Ragdoll kat scheel kijken?

Elke puntige kat kan scheel kijken, het is niet specifiek voor een bepaald ras, hoewel Siamese, Perzische en Himilayan-katten de neiging hebben om meer scheel te zijn dan enig ander ras.

Het komt niet vaak voor bij Ragdoll Cats, maar kan voorkomen. Sommige kittens ontgroeien het wel, maar sommigen zijn een levenslange aandoening.
Cross Eyed Ragdoll Kat

Wat zijn gekruiste ogen?

Een gekruist oog (convergent scheelzien) is een aandoening waarbij één of beide ogen niet goed zijn uitgelijnd. Katten kunnen met de aandoening worden geboren of het kan zich later in het leven ontwikkelen.

Wat veroorzaakt kattenogen om over te steken?

Kattenogen kunnen om verschillende redenen kruisen. De meeste gevallen zijn te wijten aan genetica en kunnen worden gezien bij de geboorte. Het lijkt de kwaliteit van leven van de kat niet te beïnvloeden. Afhankelijk van de ernst van de aandoening, kan dit hun ruimtelijke relatie beïnvloeden.   Als een kat op latere leeftijd gekruiste ogen ontwikkelt, kan dit te wijten zijn aan letsel of ziekte.

Hoe weet je of je kat oogproblemen heeft?

Als uw kat scheel ogen heeft, kan dit een teken zijn dat er iets mis is met zijn gezichtsvermogen. Dit kan te wijten zijn aan een probleem met hun gezichtsvermogen, of aan een verwonding of ziekte die het oog aantast. Als u merkt dat de ogen van uw kat gekruist zijn, is het belangrijk om ze naar de dierenarts te brengen voor een onderzoek. Bekende oorzaken van katten die op latere leeftijd scheel worden, zijn:

  • Vestibulaire systeemziekte (ziekte van het binnenoor)
  • Oogtrauma door letsel
  • Kattenleukemievirus
  • Zenuwbeschadiging
  • Hydrocephalus (water op de hersenen)
  • Ontsteking
  • Kanker van de hersenen of het zenuwstelsel
  • Goedaardige of kwaadaardige tumorgroei

Welke andere oogproblemen kunnen katten treffen?

Er zijn veel verschillende soorten oogproblemen die katten kunnen treffen. Enkele van de meest voorkomende zijn cataract, glaucoom en uveïtis. Cataract is een soort oogziekte die ervoor zorgt dat de lens in de ogen van de kat troebel of zelfs ondoorzichtig wordt. Glaucoom is een aandoening waarbij de druk in de ogen zodanig toeneemt dat het gezichtsvermogen kan worden aangetast. Uveïtis is een ontsteking van de uvea, een laag weefsel in het oog.

Er zijn een aantal verschillende oorzaken van scheelziende katten en elk vereist een ander type behandeling. Als u merkt dat de ogen van uw kat gekruist zijn, is het belangrijk om ze naar de dierenarts te brengen voor een onderzoek.

Ontdek meer over Ragdoll Cats

Vind meer katten met Blauwe Ogen