Incontinentie bij Ragdoll-katten: wat u moet weten

De term ‘incontinentie’ wordt vaak gebruikt om een kat te beschrijven die de controle over zijn blaas of darmen verliest. Er zijn veel redenen voor blaasincontinentie, maar de meeste gevallen zijn te wijten aan leeftijd, ziekte of letsel. In sommige gevallen is er misschien niets dat u kunt doen om te voorkomen dat deze aandoening bij uw kat optreedt, maar wanhoop niet! Er zijn tal van dingen die u kunt doen om het voor uw huisdier te minimaliseren als het gebeurt.

Wat is blaasincontinentie?

Kattenincontinentie is een relatief zeldzaam probleem dat vooral oudere vrouwelijke katten treft die zijn gesteriliseerd of gecastreerd. Als uw Ragdoll-kat deze aandoening heeft, heeft hij geen controle over zijn urineren, in tegenstelling tot gezonde katten die om andere redenen buiten zijn kattenbak kunnen plassen. Mannelijke katten kunnen zich ook met dit probleem presenteren, hoewel minder dan vrouwtjes.

Symptomen van incontinentie bij Ragdoll-katten

  • Onvrijwillig urineverlies
  • Nat haar op de onderbuik, of tussen de achterpoten
  • Natte plekken of plassen in het beddengoed of slaapgedeelte
  • Urineweginfecties
  • Ontsteking van de huid rond de geslachtsorganen
  • Een geur van ammoniak uit de muffe urine
  • Vlekken op het haar op de onderbuik of tussen de achterpoten
  • Natte plekken die overblijven als de kat opstaat

Ragdoll Cat urineweginfectie (UTI)

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van incontinentie bij Ragdoll Cats?

Er zijn veel oorzaken van incontinentie bij katten, maar de meest voorkomende zijn urineweginfecties (UTI’s), letsel, chirurgie en ziekten.

Zwakke blaas – Dit is een veel voorkomend probleem voor oudere vrouwelijke katten die zijn gesteriliseerd. De operatie kan resulteren in een hormonale onbalans die incontinentie kan veroorzaken. De blaassfincter wordt zwak, waardoor ze onwillekeurig urineren.

Suikerziekte — uw kat zal de neiging hebben om meer water te drinken, omdat de ziekte hem meer dorst zal geven en het moeilijk voor hem kan maken om snel bij zijn kattenbak te komen.

Urineweginfectie Urinewegproblemen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen zowel mannen als vrouwelijke katten treffen. Als uw kat een urineweginfectie ervaart, zal hij waarschijnlijk vaker moeten plassen dan normaal en het proces van urineren kan erg moeilijk voor hem worden.

Luiheid — Als uw kat de kattenbak niet gebruikt, kan dit te wijten zijn aan de omgeving of zijn training. Als je een groot huis hebt en de kattenbak van de kat is ver weg van waar hij rust, kan hij ervoor kiezen om ergens anders heen te gaan om zichzelf uit pure luiheid te bevrijden.  Kattenincontinentie is onvrijwillig, maar luiheid kan worden aangezien voor incontinentie.

Andere oorzaken zijn blaasstenen, tumoren en neoplasie. In sommige gevallen kan geen specifieke oorzaak worden vastgesteld. Als uw kat een van deze problemen heeft, is het belangrijk om ze zo snel mogelijk door een dierenarts te laten controleren, zodat ze de behandeling kunnen krijgen die ze nodig hebben om hun gezondheid te verbeteren.

Hoe wordt incontinentie behandeld?

Er is geen one-size-fits-all antwoord op de behandeling van incontinentie bij ragdoll katten, omdat elke individuele kat anders zal reageren op verschillende behandelingen. Enkele veelgebruikte methoden die worden gebruikt om incontinentie bij ragdoll-katten te behandelen, zijn echter veranderingen in het dieet, blaastraining en medicatie. Er zijn een aantal natuurlijke remedies die te vinden zijn bij uw lokale dierenwinkel of online retailer om te helpen met incontinentie bij katten.

HomeoPet Hond &Cat Lekt niet meer

HomeoPet Hond &Cat Lekt niet meer

Help de gezondheid van uw huisdier te ondersteunen met Leaks No More urinewegmedicijnen voor honden en katten. Dit product kan voorzichtig en natuurlijk tijdelijke verlichting ondersteunen voor incontinentieproblemen bij uw hond, kat of klein huisdier.

Nu kopen bij Amazon

Als uw oudere kat blaasproblemen ervaart, kijk dan naar het veranderen van zijn kattenbak in een doos waar hij gemakkelijk in en uit kan stappen en meer van hen in huis kan plaatsen.  Vind hier de beste kattenbakken voor oudere katten.

Het is belangrijk om met een dierenarts samen te werken om de beste manier van handelen voor uw kat te bepalen als deze incontinentie ervaart, omdat elk individu een andere aanpak kan vereisen.

Ontdek meer over Ragdoll Cats

Vind Ragdoll Kittens te koop bij jou in de buurt