Credelio voor katten: overzicht, dosering, & bijwerkingen

Dierenarts die orale pillen toedient aan een kat

Credelio voor katten is een oraal vlooien- en tekenpreventief medicijn vervaardigd door Elanco Animal Health. In dit artikel leert u wat Credelio doet, hoe het werkt, bijwerkingen om op te letten en enkele veelgestelde vragen.

Credelio for Cats Overzicht

Type medicatie:

Isoxazoline Ectoparasiticide

Medicatie vorm:

Kauwtablet

Merknamen:

Credelio Kat

Effecten:

Behandelt en controleert vlooien en vlooienplagen en de zwartbenige teek gedurende een maand.

Beschikbare doseringen:

12 mg (katten met een gewicht van 2lb-4lb) en 48 mg (katten met een gewicht van 4,1lb tot 17lb)

Mogelijke bijwerkingen:

Gewichtsverlies, verhoogde ademhalingsfrequentie, braken, diarree, slechte eetlust. Neurologische bijwerkingen zoals spiertrillingen, slechte balans en epileptische aanvallen zijn mogelijk, maar worden zelden gemeld.

Voorzorgsmaatregelen:

Gebruik bij katten jonger dan 6 maanden voor de behandeling van zwartbenige teken is niet geëvalueerd. Veilig gebruik bij fok-, drachtige of zogende katten is niet geëvalueerd. Zorgvuldig gebruik bij katten met een voorgeschiedenis van aanvallen of epilepsie. Het Credelio-product voor honden mag niet worden gebruikt voor katten.

Over Credelio voor katten

Credelio Cat is een merknaam voor een katachtige productversie van lotilaner, vervaardigd door Elanco Animal Health.

Lotilaner is een lid van de isoxazoline klasse van medicijnen die zeer effectief zijn in het behandelen en voorkomen van vlooien- en tekenbesmettingen. Lotilaner werkt door het remmen van gamma-aminoboterzuur (GABA) -gated signaleringskanalen in het centrale zenuwstelsel van insecten en teken.

GABA is een remmende neurotransmitter in het lichaam. Door GABA-kanalen te blokkeren, leidt lotilaner tot hyper opwinding en snelle dood van insecten en teken.

De GABA-receptor in teken en insecten heeft verschillen in structuur en gevoeligheid in vergelijking met de GABA-receptor bij zoogdieren zoals katten, honden en mensen. Dit is de basis voor de waargenomen veiligheid van isoxazoline medicijnen en waarom ze insecten en teken doden terwijl ze beperkte bijwerkingen bij huisdieren hebben.

Credelio Cat is fda goedgekeurd voor gebruik bij katten met de volgende richtlijnen:

  • Behandeling voor volwassen vlooien en preventie van vlooienbesmettingen (veroorzaakt door Ctenocephalides felis) bij katten en kittens van 8 weken en ouder
  • Behandeling en bestrijding van plagen veroorzaakt door de zwartbenige teek (Ixodes scapularis |) bij katten en kittens van 6 maanden en ouder.
  • Katten moeten minstens 2 lb of meer wegen.
  • Behandeling en controle van parasieten duurt 1 maand.

Het is belangrijk op te merken dat Credelio Cat geen bescherming biedt tegen darmparasietwormen of tegen door muggen overgedragen hartwormen.

Het is ook belangrijk op te merken dat Credelio Cat alleen werkzaamheid heeft aangetoond voor de bestrijding van Ixodes Scapularis (de zwartbenige teek) in de VS. Er zijn verschillende andere soorten teken waarvoor het geen effectieve tekenbehandeling heeft bewezen.

Dosis voor katten

Er zijn twee doseringsgroottes voor Credelio Cat.

De grootte van 12 mg is geïndiceerd voor katten en kittens met een gewicht van 2 lb tot 4 lb (0,9 kg tot 1,8 kg). De grootte van 48 mg is voor katten met een gewicht van 4,1 lb tot 17 lb.

Voor katten die meer dan 17 pond wegen, adviseert de fabrikant om tabletten te combineren om de meest geschikte dosis te bereiken. Een kat van 20 pond zou bijvoorbeeld een tablet van 48 mg plus een tablet van 12 mg krijgen.

Hoe Credelio aan katten toe te dienen

Credelio for Cats is een kauwtablet met vanille- en gistsmaak. De medicatie kan worden gegeven als een maandelijkse traktatie.

Voor katten die Credelio Cat niet alleen eten, kan de kauwtablet direct via de mond worden toegediend of in voedsel worden verborgen. Omdat het in een kauwbare vorm is, kan het in kleinere stukjes worden gebroken en verborgen in voedsel of een traktatie, zolang het maar in één keer wordt geconsumeerd.

Smakelijkheidsstudies toonden aan dat van de 221 katten iets meer dan 20% de tablet alleen innam. Ongeveer 26% van de katten nam de tablet in wanneer deze met voedsel werd gegeven. Ongeveer 53% van de katten moest de tablet direct via de mond toegediend krijgen. Gelukkig waren kattenouders in de studie in slechts 0,5% van de gevallen niet in staat om Credelio Cat toe te dienen.

De smakelijkheidsstudies ondersteunen wel dat katten erg kieskeurig kunnen zijn, vooral met medicatie. Als u hebt geprobeerd uw kat Credelio als kauwtablet op zichzelf te geven en uw kat zal de medicatie niet nemen, zijn hier enkele links naar nuttige tips voor het toedienen van een medicijn met voedsel of rechtstreeks via de mond.

Ongeacht hoe een kat de tablet consumeert, raadt de fabrikant aan om Credelio in de nabijheid van een maaltijd te geven, omdat de absorptie door het lichaam ongeveer negen keer beter is.

Bijwerkingen van Credelio voor katten

Afbeelding van een kat die zwaar ademt of hijgt

Volgens de fabrikant werden in een veldstudie ter evaluatie van Credelio Cat, waar ongeveer 230 katten de medicatie kregen, geen ernstige bijwerkingen gemeld.

Een laag percentage bijwerkingen werd gemeld tijdens het onderzoek, maar de meest voorkomende waren:

Er werd ook een veiligheidsstudie uitgevoerd met resultaten van de fabrikant. Deze studie omvatte 24 acht weken oude katten die ofwel de gelabelde dosis, 3 keer de gelabelde dosis of 5 keer de gelabelde dosis eenmaal per maand gedurende 8 maanden kregen. De resultaten werden vergeleken met een controlegroep die een placebo kreeg.

Braken was het meest voorkomende zichtbare effect dat werd opgemerkt, wat meer in de 5-voudige groep was. Er werden geen klinisch significante veranderingen waargenomen bij lichamelijk en neurologisch onderzoek. Enkele kleine bloedveranderingen werden gevonden bij een paar van de katten in de groep van 3 keer en 5 keer.

Neurologische bijwerkingen zoals spiertrillingen en epileptische aanvallen werden niet gevonden tijdens klinische onderzoeken of veiligheidsstudies. Ze zijn echter gemeld aan de FDA voor zowel katten als honden tijdens het gebruik van isoxazolineklasse geneesmiddelen zoals Credelio. De FDA heeft geadviseerd dat deze symptomen zijn gemeld bij katten die geen voorgeschiedenis van aanvallen of epilepsie hebben. Dit medicijn moet met voorzichtigheid worden gebruikt bij een kat met een voorgeschiedenis van neurologische aandoeningen.

Overdosering en noodsituaties

Op basis van de veiligheidsstudies zou een kat die een overdosis krijgt hoogstwaarschijnlijk tekenen van braken ontwikkelen.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld tijdens het gebruik van Credelio Cat, of als een overdosis wordt vermoed, neem dan onmiddellijk contact op met een of meer van de volgende voor advies:

  • Uw dierenarts
  • ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435)
  • Pet Poison Hulplijn (1-855-764-7661)

Potentiële geneesmiddelinteracties met Credelio voor katten

Katteneigenaar overlegt met een dierenarts over medicatie

In een veldstudie werd lotilainer / Credelio gebruikt samen met andere medicijnen, waaronder vaccins, antibiotica, niet-steroïde anti-inflammatoire medicatie, ontwormers en anesthetische medicijnen zonder waargenomen bijwerkingen.

Omdat Credelio alleen effectief is tegen vlooien en teken, kan het worden gecombineerd met een ander preventief medicijn voor door muggen overgedragen hartwormen en / of darmparasieten. Het is erg belangrijk bij het combineren van producten om voorzichtig te zijn en geen tweede product te gebruiken dat ook een isoxazoline bevat.

Als u specifieke vragen heeft over het gebruik van Credelio met een ander preventief medicijn of een ander medicijn, neem dan contact op met uw dierenarts.

Lees ook: Vlooien- en tekenmedicatievergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Hoe bewaart u Credelio?

Credelio Cat kauwtabletten moeten worden bewaard bij ongeveer kamertemperatuur tussen 59 graden F en 77 graden F (15 graden C tot 25 graden C). De fabrikant geeft aan dat schommelingen in de opslagtemperatuur tussen 41 graden F en 104 graden F zijn toegestaan (5 graden C tot 40 graden C).

Omdat het een gearomatiseerd, kauwbaar medicijn is, is het het beste om Credelio op te slaan in een gebied buiten het bereik van huisdieren en kinderen.

Veelgestelde vragen

Is Credelio een goede vlooienbehandeling voor katten?

Credelio lijkt een effectieve behandeling te zijn voor vlooien bij katten. Volgens de fabrikant begon Credelio Cat in een gecontroleerde laboratoriumstudie vlooien te doden binnen 6 uur na toediening. Binnen 12 uur werd meer dan 98% van de vlooien gedood. In een andere studie was Credelio Cat 100% effectief in het doden van vlooien met 24 uur en bleef effectief tot 35 dagen.

Een studie toonde ook aan dat Credelio Cat effectief was in het doden van vlooien voordat ze eieren konden leggen, waardoor het effectief was in het beheersen en voorkomen van plagen.

Voor teken bleek Credelio Cat meer dan 97% effectief te zijn in het doden van zwartbenige teken na 72 uur, met een effect dat tot 31 dagen aanhield.

Wat als ik een dosis Credelio voor katten mis?

Credelio moet maandelijks worden toegediend op ongeveer dezelfde datum elke maand. Als u een dosis Credelio bent vergeten, geef dan zo snel mogelijk de volgende dosis die moet worden ingenomen. Voor toekomstige doses, zorg ervoor dat u uw kalender aanpast, zodat u toekomstige doses elke 30 dagen op de nieuwe datum elke maand geeft.

Wat zijn de bijwerkingen van Credelio voor katten?

De meest gemelde bijwerkingen bij kattens omvatten gewichtsverlies, verhoogde ademhaling of hijgen, braken, diarree en slechte eetlust. Het meest voorkomende effect dat werd waargenomen bij katten die een dosis Credelio boven de gelabelde dosis kregen, was braken.

Neurologische bijwerkingen zoals spiertrillingen of epileptische aanvallen zijn gemeld aan de FDA, maar werden niet met een aanzienlijke frequentie gezien in veldstudies en worden als zeldzaam beschouwd. Dat gezegd hebbende, als uw kat een voorgeschiedenis heeft van neurologische aandoeningen, epileptische aanvallen of epilepsie, zouden veel dierenartsen het gebruik van isoxazoline-medicatie, waaronder Credelio Cat, afraden.

Is Credelio veilig voor katten?

Veiligheidsstudies voor Credelio Cat hebben aangetoond dat het een veilig medicijn is om te gebruiken voor de meeste katten. Omdat elke kat een individu is en individuele gevoeligheden voor medicijnen kan hebben, zijn bijwerkingen van elke medicatie altijd mogelijk.

Het potentieel voor neurologische effecten is de zorg geweest voor veel ouders van huisdieren. Hoewel gebeurtenissen zoals spiertrillingen en epileptische aanvallen zijn gemeld aan de FDA bij huisdieren die isoxazoline-medicijnen gebruiken, zagen veiligheidsstudies en veldproeven deze effecten niet voor Credelio Cat.

Isoxazoline medicijnen werken om insecten en teken te doden door het blokkeren van Gamma aminoboterzuur (GABA) kanalen in het centrale zenuwstelsel. De GABA-kanalen van insecten en teken zijn veel gevoeliger voor lotilaner en andere isoxazolines, terwijl GABA-kanalen voor zoogdieren zoals huisdieren en mensen dat niet zijn, wat bijdraagt aan de veiligheid voor het gebruik van deze medicijnen.

Bij huisdieren die neurologische effecten op isoxazoline-medicijnen ontwikkelen, is de specifieke oorzaak niet bekend, maar wordt als zeer ongewoon beschouwd.

Hoe lang duurt het voordat Credelio werkt bij katten?

Volgens de fabrikant begon Credelio vlooien binnen 6 uur na toediening te doden, waarbij meer dan 98% van de vlooien binnen 12 uur werd gedood. Een andere studie toonde aan dat alle vlooien binnen 24 uur waren gedood.

Voor teken werd meer dan 97% van de zwartbenige teken gedood binnen 72 uur na toediening van Credelio.

Over het algemeen zou de verwachting zijn dat effecten van vlooien- en tekenbescherming binnen enkele uren na toediening met volledig effect zouden worden verwacht en dat alle aangetaste parasieten binnen 3 dagen zouden worden gedood.

Cats.com maakt gebruik van hoogwaardige, geloofwaardige bronnen, waaronder peer-reviewed studies, om de beweringen in onze artikelen te ondersteunen. Deze inhoud wordt regelmatig beoordeeld en bijgewerkt op nauwkeurigheid. Bezoek onze
Over ons pagina om meer te weten te komen over onze normen en om te voldoen aan onze veterinaire beoordelingsraad.

  1. Credelio CAT (lotilaner) [package insert]. Elanco US Inc

  2. Amerikaanse Food and Drug Administration. Factsheet voor eigenaren van gezelschapsdieren en dierenartsen over mogelijke bijwerkingen geassocieerd met isoxazoline vlooien- en tekenproducten. Laatst bijgewerkt op 13 augustus 2021.

  3. Loodje DC. Lotilanar. In: Plumb DC, ed. Plumb’s Veterinary Drug Handbook. 9e ed.