Skip to Content

Tandresorptie bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Afbeelding van een dierenarts die een mondholteonderzoek van een kat uitvoert

Tandresorptie is bekend onder verschillende namen bij dierenartsen, zoals katachtige odontoclastische resorptieve laesies of cervicale laesies. Ongeacht de naam is tandresorptie een veel voorkomend gebitsprobleem dat 30-60% van de katten treft.

Snel overzicht: Tandresorptie bij katten

Het kan een pijnlijke, slopende aandoening zijn en heeft onmiddellijke veterinaire behandeling nodig. In dit artikel bespreken we wat tandresorptie eigenlijk is en de veel voorkomende tekenen en behandelingen van deze ongemakkelijke aandoening.

Wat is tandresorptie bij katten?

Tandresorptie is een pijnlijke aandoening waarbij een tand wordt vernietigd. Het wordt veroorzaakt door de afbraak en het verlies van dentine, het harde deel van de tand onder het glazuur. Het dentine wordt weggesleten of aangevallen door cellen die odontoclasten worden genoemd.

Deze vitale structuur slijt weg en legt de gevoelige pulpaholte eronder bloot, die zenuwen en bloedvaten bevat. Het kan voorkomen op de wortel, de kroon (tand boven de tandvleesrand), of beide.

Een resorptieve laesie op de kruin, zichtbaar aan de oppervlakte, kan extreem pijnlijk zijn en ernstig ongemak voor uw kat veroorzaken. Laesies op de wortel worden niet als pijnlijk beschouwd en zijn niet zichtbaar zonder een tandheelkundige röntgenfoto uit te voeren.

Er zijn twee soorten tandresorptie bij katten;

 • Kroon resorptie: Dit omvat de vernietiging van de kroon, vaak met een zichtbaar defect aan de tand. De wortel blijft relatief normaal, met een zichtbaar parodontaal ligament op tandheelkundige röntgenfoto’s. Sommige gevallen presenteren zich met een gebroken kroon en een wortel die achterblijft in de kaak.
 • Wortelresorptie: Het gaat om laesies op de wortel. Op tandheelkundige röntgenfoto’s ziet de wortel eruit alsof hij opgaat in het bot en zal hij niet zo te onderscheiden zijn. Dit wordt ook wel vervangende resorptie genoemd.

Sommige veterinaire bronnen beschrijven een derde type dat zowel de kroon als de wortel omvat.

Tandresorptie treft vaak eerst de onderste mandibulaire premolaren en kan daarna in andere tanden optreden. De progressie van tandresorptie is onbekend en is bij elke kat anders.

Oorzaken van tandresorptie bij katten

De oorzaken van tandresorptie bij katten blijven een beetje een mysterie. Er zijn veel hypothesen waarom dit gebeurt, waaronder;

 • Parodontitis
 • Vitamine D-gehalte in voedsel
 • Abfractieletsels (krachten op de kaak)
 • Weke delen ontsteking in de mond
 • Leeftijd

Helaas is geen van deze bewezen en waarom katten tandresorptie krijgen is nog onbekend. Van katten wordt gedacht dat ze meer kans hebben om resorptieve laesies te krijgen naarmate ze ouder worden. Katten met een resorptieve laesie zullen na verloop van tijd waarschijnlijk meer krijgen.

Symptomen van tandresorptie bij katten

Afbeelding van een kat die tekenen van kiespijn vertoont

Tandresorptie kan extreem pijnlijk zijn en aangetaste katten kunnen tekenen van ongemak vertonen, vooral tijdens het eten. Houd uw kat nauwlettend in de gaten voor tekenen zoals;

 • Kwijlen
 • Eten aan één kant van hun mond
 • Voedsel laten vallen tijdens het eten
 • Vocaliseren tijdens het eten
 • Weglopen van hun eten
 • Kaakgeklets/trillend
 • Bloed uit de mond (als druppels of in speeksel)
 • Zichzelf niet verzorgen

Als uw kat enkele van de bovenstaande tekenen vertoont, plan ze dan zo snel mogelijk in voor een veterinair onderzoek.

Katten proberen vaak hun pijn te verbergen, dus het kan moeilijker zijn om deze aandoening te detecteren. Houd ze nauwlettend in de gaten voor eventuele gedragsveranderingen, zoals prikkelbaarheid of verzorgingsgedrag, omdat dit vaak kan wijzen op chronische pijn.

Lees ook: 12 waarschuwingssignalen dat je kat pijn heeft

Diagnose van tandresorptie bij katten

Voor katten die thuis tekenen van tandresorptie vertonen, zal dit vaak worden gediagnosticeerd door een mondonderzoek bij uw dierenarts te regelen. Katten die in stilte lijden, worden mogelijk niet gediagnosticeerd totdat ze een routinematige veterinaire controle hebben ondergaan.

Kroon resorptieve laesies worden vaak gediagnosticeerd door middel van een visueel onderzoek door uw dierenarts. Er zal waarschijnlijk een zichtbare laesie op de tand van uw kat zijn. Laesies die de tandwortel beïnvloeden, zijn niet zichtbaar bij lichamelijk onderzoek en moeten worden gediagnosticeerd met tandheelkundige röntgenfoto’s. Deze worden meestal gedaan onder algemene verdoving en moeten worden gedaan in alle katachtige tandheelkundigen, vooral wanneer tandresorptie wordt vermoed.

Uw dierenarts kan bloed- en urineonderzoek aanbevelen als uw kat ouder is dan een bepaalde leeftijd om onderliggende oorzaken van pijn en ziekte uit te sluiten.

Behandelingen voor tandresorptie bij katten

De enige behandeling voorr tandresorptie is chirurgische extractie van de tand. Antibiotica en pijnverlichting bieden slechts tijdelijke verlichting en er is geen manier om de ongezonde tand te redden.

Extractie is nodig om deze aandoening te behandelen en de benodigde extractie hangt af van het type resorptie. Voor kroonlaesies, waarbij de wortel relatief onaangetast is en duidelijk zichtbaar is op röntgenfoto’s, moet de volledige tand worden geëxtraheerd. Dit gebeurt meestal met een tandvleesflap met hechtingen die achteraf worden geplaatst.

Wortellaesies, waarbij de wortel niet duidelijk zichtbaar is op röntgenfoto’s en wordt opgenomen in het bot, kunnen een extractie hebben die een kroonamputatie wordt genoemd. Dit omvat extractie van de kroon, het deel van de tand boven de tandvleesrand. De wortel kan op zijn plaats worden gelaten omdat deze al in het bot verdwijnt. Dit kan alleen worden gedaan als op tandheelkundige röntgenfoto’s is bevestigd dat de wortel ernstig is aangetast door resorptie.

In zeldzame gevallen kan milde resorptie die alleen de wortels aantast zonder zichtbare laesies op de kroon, worden gecontroleerd. Dit mag alleen worden gedaan als de kat terugkeert voor regelmatig klinisch onderzoek, omdat er een risico bestaat dat de kroon afbreekt of breekt. Uw dierenarts zal dit beoordelen op basis van de tandheelkundige röntgenfoto’s van uw kat, klinisch onderzoek en tandonderzoek onder narcose.

De tandheelkundige procedure

Foto van een kat die tandextractie onder narcose ondergaat

Extractie van tanden vereist een algemene verdoving. Uw dierenarts kan bloed- en urineonderzoek doen voorafgaand aan de anesthesie om de procedure veiliger te maken en zij kunnen uw kat aanbevelen om intraveneuze vloeistoffen te hebben tijdens de verdoving. Tandheelkundige ingrepen zijn vaak een dagprocedure, maar uw kat kan worden verplicht om te overnachten als uw dierenarts dit adviseert.

Katten gaan vaak naar huis met pijnstillers en ze kunnen ook antibiotica krijgen. Hechtingen die op de extractieplaats zijn geplaatst, lossen meestal na verloop van tijd op en hoeven niet te worden verwijderd. De hersteltijd hangt af van het aantal tanden dat nodig was – het kan variëren van 1-4 weken.

Het is niet normaal dat katten niet eten na tandheelkundige ingrepen. Het kan erop wijzen dat ze meer pijnverlichting nodig hebben. Neem altijd contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over uw kat na zijn tandheelkundige ingreep.

Complicaties van het hebben van tandresorptie

Als uw kat in het verleden een van deze laesies heeft gehad, moeten ze in de toekomst nauwlettend worden gevolgd. Dit komt omdat katten die resorptieve laesies hebben gehad, meer kans hebben om ze in andere tanden te krijgen. Sommige katten kunnen tekenen van tandpijn vertonen, maar de meerderheid doet dat niet, dus regelmatige veterinaire controles worden aanbevolen.

Tips voor kattenverzorging

Als katteneigenaren is het erg verontrustend om onze katten pijn te zien lijden. Als uw kat lijdt aan een tandresorptieve laesie of zich in de postoperatieve periode na zijn tandheelkundige ingreep bevindt, zijn er enkele tips die kunnen helpen om hem comfortabel te houden.

Bied voldoende natvoer aan

Tenzij geadviseerd om anders te doen door uw dierenarts, bied altijd voldoende zacht voedsel voor uw kat. Dit kan zijn in de vorm van natte blikken of zakjes met compleet kattenvoer. Katten die lijden aan tandpijn kunnen droogvoer te pijnlijk vinden om te eten en liever zachter voedsel eten. Als ze hechtingen in hun mond hebben, kan uw dierenarts natvoer aanbevelen om beschadiging van de hechtingen te voorkomen.

Bied ondiepe brede kommen aan

Vermijd het gebruik van kommen die smal en diep zijn, omdat de mond van uw kat de zijkanten kan raken. Dit kan erg pijnlijk zijn als ze een resorptieve laesie hebben of zich in de postoperatieve periode bevinden. Als ze hun kom niet lekker vinden, zullen ze minder geneigd zijn om te eten en te drinken.

Houd je aan hun medicatieschema

Als uw dierenarts medicijnen heeft voorgeschreven, zorg er dan voor dat u dit op de juiste momenten geeft. Het is belangrijk dat ze pijnverlichting of antibiotica krijgen die ze nodig hebben. Als u het moeilijk vindt om uw kat orale medicatie te geven omdat hun mond pijnlijk is of hun eetlust kan worden verminderd, neem dan contact op met uw dierenarts. Uw dierenarts kan alternatieven hebben, zoals vloeibare orale medicatie of injecties.

Preventie van tandresorptie bij katten

Afbeelding van een eigenaar die de tanden van een Abessijnse kat poetst

Er is geen preventief middel van tandresorptie bij katten bekend omdat de oorzaak onbekend is. Er zijn enkele gedachten dat parodontitis en ontstekingen in de mond katten vatbaar kunnen maken voor tandresorptie. Met dit in gedachten wordt het beoefenen van een goede mondhygiëne geadviseerd.

Tandenpoetsen helpt tandsteen en gingivitis op tanden te voorkomen. Dit lijkt misschien een ontmoedigende taak, maar sommige katten zijn hier verrassend tolerant voor. Laat je hierover adviseren door je dierenarts en kies een geschikte tandenborstel.

Regelmatige veterinaire controles, waaronder een oraal onderzoek van de mond van uw kat, zullen gericht zijn op het oppikken van eventuele vroege tekenen vanoth resorptie.

Conclusie

Feline tandresorptie is een pijnlijke gebitsaandoening bij katten. Het kan voorkomen op de tandkroon of op de wortel en de behandeling omvat meestal extractie van de tand. Er is geen bekende oorzaak, maar het beoefenen van een goede mondhygiëne en regelmatige veterinaire controles zal een lange weg gaan in het helpen van deze aandoening. Neem altijd contact op met uw dierenarts als u denkt dat uw kat tekenen van tandpijn vertoont.

Lees ook: Uw gids voor gebitsreiniging voor katten

Veelgestelde vragen

Hoe ernstig is tandresorptie bij katten?

Tandresorptie is een ernstige maar behandelbare aandoening bij katten. Het veroorzaakt pijn en ongemak bij katten, maar dit verdwijnt meestal zodra de aangetaste tand is geëxtraheerd.

Kunnen katten leven met tandresorptie?

Ja, katten kunnen leven met tandresorptie, maar het is een pijnlijke aandoening en heeft een veterinaire behandeling nodig. Als u denkt dat uw kat pijn heeft of een gebitsprobleem heeft, ga dan naar uw dierenarts. Ze kunnen een tandresorptielaesie opmerken bij lichamelijk onderzoek of mogelijk tandheelkundige röntgenfoto’s moeten maken.

Wat moet ik doen als mijn kat een tandresorptie heeft?

Als uw kat tandresorptie heeft, heeft hij een tandheelkundige ingreep bij uw dierenarts nodig. Dit omvat tandheelkundige röntgenfoto’s en tandonderzoek om de tanden te onderzoeken. De behandeling voor deze aandoening vereist meestal tandextractie.

Wat veroorzaakt tandresorptie bij een kat?

Er is geen bekende oorzaak van tandresorptie bij katten. Er zijn enkele theorieën dat het kan worden veroorzaakt door parodontitis, weke delen ontsteking in de mond of overtollige vitamine D in voedsel.