5 redenen waarom uw kat niet eet en zich verbergt


Verstopgedrag is niet zo ongewoon bij katachtigen.

Je zou kunnen merken dat je kat zich verstopt om de meest elementaire reden, zoals om een lekker dutje te doen en wat tijd voor zichzelf, weg van de anderen. Zodra ze het gevoel heeft dat ze genoeg tijd alleen heeft gehad, zal ze teruggaan naar haar gebruikelijke routine en met je spelen.

Als uw kat zich echter vaak begint te verstoppen en enkele andere gedragsveranderingen vertoont, zoals niet eten, is dit misschien niet zo onschuldig.

Wat gebeurt er? Waarom eet mijn kat niet en verstopt hij zich niet?

Er zijn vijf mogelijke verklaringen voor deze gedragsverandering bij katten. Laten we ze verkennen en kijken wat enkele manieren zijn om je harige vriend te helpen.

1. Je kat houdt niet van haar eten

Het grijze zwaard verbergt zich achter het scherm

Je kat kan niet eten, simpelweg omdat ze het kattenvoer dat je voor haar kiest niet lekker vindt. Tijdens de maaltijd, in plaats van ongeduldig te wachten voor haar etensbak, kiest ze er liever voor om zich te verstoppen om te voorkomen dat ze haar maaltijd opeet.

Natuurlijk is het niet goed als een kat helemaal niet lijkt te eten. Gezonde katten zouden ongeveer twee dagen in orde moeten zijn zonder voedsel te krijgen, maar dit wordt niet aanbevolen.

Een kat die niet eet, kan er al snel zwak en ondervoed uitzien. Wanneer een kat ongeveer drie dagen niets eet, zal ze waarschijnlijk niet kunnen overleven.

Wanneer je merkt dat je kat niet enthousiast is over haar eten, Je zou moeten overwegen om haar dieet te veranderen. Dit is nog meer nodig als je ook merkt dat ze zich verstopt elke keer dat je op het punt staat om haar voerbak te vullen.

Er zijn tegenwoordig veel opties, zelfs een aantal geweldige smakelijke kattenvoer voor vooral kieskeurige eters.

Er is een kans dat je verschillende kattenvoer moet proberen om degene te vinden die het beste bij je huisdier past. Het is ook een goed idee om een dierenarts om advies te vragen over het beste type voedsel voor uw kat, afhankelijk van haar leeftijd, gezondheid en activiteitenniveau.

2. Ze is ergens bang voor

Een kat die niet eet en zich verstopt, kan bang zijn voor iets in haar omgeving.

In de meeste gevallen worden katten bang voor mensen of dieren. Zoals PetMD uitlegt, gebeurt dit hoogstwaarschijnlijk vanwege een beperkte blootstelling aan mensen en dieren terwijl een kat opgroeide.

Daarom is socialisatie een van de belangrijkste onderdelen van het opvoeden van een kitten. Volgens Sandra McCune [1], gesocialiseerde katten zijn niet alleen vriendelijker voor onbekende mensen, maar zijn ook minder verdrietig wanneer ze door hen worden benaderd en behandeld.

Katten die uit asielen worden geadopteerd, zijn eerder bang voor mensen en andere dieren. Naast verstoppen en niet eten, kan een bange kat ook enkele andere tekenen van angst vertonen. Deze kunnen bestaan uit het naar achteren trekken van haar oren, het buigen van haar rug, sissen en het vertonen van agressie.

Als je kat milde angsten lijkt te hebben, kun je haar waarschijnlijk helpen. Allereerst moet je de prikkels identificeren. Het is erg belangrijk dat je je kat onder controle kunt houden, wat betekent dat ze reageert op enkele basiscommando’s voor beloningen.

Hoogstwaarschijnlijk zul je haar kunnen leren hoe ze een situatie onder ogen moet zien die haar bang maakt met voedselbeloningen.

De angst van uw kat kan echter te ernstig zijn, wat betekent dat er een mogelijkheid is dat u een gedragsdeskundige voor huisdieren om hulp moet vragen.

3. Stress en angst

De kat zit onder het bed en verbergt zich

Een kat die te maken heeft met stress en angst kan stoppen met eten en zich beginnen te verstoppen op een rustige, privéplek, zonder met iemand te maken te hebben.

Veel katachtigen ervaren stress en angst, en er zijn verschillende triggers voor deze emoties in hen.

Deze kunnen dierenartsbezoeken omvatten, een nieuw familielid, verhuizen naar een andere locatie, een soort verandering in hun dagelijkse routine, harde geluiden zoals vuurwerk, stofzuiger of bouwwerkzaamheden, enzovoort, zoals de Spruce Pets aangeeft.

Om een gestreste kat te helpen, moet je de bron van haar angst bepalen. Nadat je het hebt ontdekt, moet je het uit de omgeving van je kat verwijderen. Er zijn ook enkele natuurlijke remedies die hier nuttig kunnen zijn, zoals kruiden of bloesemessences.

Natuurlijk raad ik u aan om eerst contact op te nemen met uw dierenarts voordat u dergelijke producten gebruikt.

Het is ook mogelijk dat ze anti-angst medicijnen voor uw kat kunnen voorschrijven, als ze merken dat haar angst te ernstig is.

4. Medische problemen

Een andere mogelijkheid waarom uw kat zich verstopt en niet eet, zijn onderliggende medische problemen.

Uw kat kan be doet pijn, waardoor ze niet wil eten. Katten zullen hun pijn waarschijnlijk niet gemakkelijk laten zien, wat gebeurt vanwege hun natuurlijke instincten.

Terug in het wild zouden katachtigen hun best doen om hun pijn te verbergen, om geen gemakkelijk doelwit voor roofdieren te worden. Dit is de reden waarom je huiskat van je weg kan rennen en zich kan verstoppen als ze pijn heeft. Ze denkt dat dit haar te kwetsbaar en bloot kan maken.

Er zijn veel mogelijke oorzaken achter dit gedrag, zoals tandziekten, gewrichtsproblemen, diabetes, nierproblemen, enzovoort.

Je moet niet eens proberen te raden wat er mis zou kunnen zijn met de gezondheid van je kat, omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Je moet ook niet proberen om de oorzaak van haar gedragsverandering alleen te achterhalen, omdat dit haar defensief en zelfs agressief kan maken.

In plaats daarvan is het het beste om haar naar de dierenarts te brengen voor een grondig onderzoek om de oorzaak van haar gedragsveranderingen te bepalen en eventuele medische problemen aan te pakken.

5. Je kat kan doodgaan

Een verwarde kat verbergt zich onder de bank

Als uw kat op gevorderde leeftijd is, kan haar niet eten en zich verstoppen helaas een teken zijn dat ze binnenkort zou kunnen sterven.

Naast het zoeken naar eenzaamheid en het tonen van geen interesse in eten, zal een stervende kat ook extreem zwak zijn, een lage lichaamstemperatuur hebben en verminderde mobiliteit vertonen.

Je kat die zich voor je verbergt, kan je aan het denken zetten terwijl je haar alleen laat sterven. Je moet echter begrijpen dat sommige katten graag willen dat hun eigenaren in deze tijden aan hun zijde staan, terwijl anderen er de voorkeur aan geven om alleen te zijn.

Het is cruciaal dat je in staat bent om de behoeften van je kat op deze momenten te herkennen. Als ze zich verstopt, zorg er dan voor dat ze genoeg ruimte heeft en een rustige en privéplek om te rusten. Elimineer ook alles wat storend kan zijn uit haar omgeving.

Natuurlijk ben je maar een paar meter verwijderd, voor het geval je katachtige vriend iets nodig heeft.

Conclusie

Waarom eet mijn kat niet en verstopt hij zich niet?

Misschien protesteert ze gewoon tegen je keuze van het eten voor haar. Maar ze kan ook bang of gestrest zijn over iets.

Bovendien kan een kat die zich verstopt en geen interesse toont in voedsel, te maken hebben met onderliggende gezondheidsproblemen. Ten slotte kunnen katten met deze symptomen ook sterven.

Het belangrijkste hier is dat je de lichaamstaal van je kat herkent en de oorzaak van angst waardoor ze eenzaamheid zoekt en gebrek aan eetlust vertoont.

Het is geweldig om je huisdier alleen te kunnen helpen, maar als je dat niet bent, moet je niet in paniek raken.

Vergeet niet dat uw dierenarts slechts een telefoontje verwijderd is, klaar om u te helpen met elk probleem.

Verwijzingen:
[1] McCune, S. The impact of paternity and early socialization on the development of cats’ behaviour to people and novel objects, Applied Animal Behaviour Science, Volume 45, Issues 1–2, 1995, Pages 109-124. DOI, geraadpleegd op 18 september 2023.