Kunnen katten imitatiekrab eten? Door dierenarts goedgekeurde feiten & FAQ

Je hebt waarschijnlijk een oude cartoon gezien waarin iemand een beetje zeevruchten naar een kat gooit. Meestal is deze zeevruchten een vis, maar als je een katteneigenaar bent, weet je dat de geur van zeevruchten je kat kan aantrekken. Hierdoor vraag je je af welke soorten zeevruchten je kat kan eten. Een vraag die vis- en kattenliefhebbers vaak stellen is, kunnen katten imitatiekrab eten?

Het antwoord op die vraag is een beetje tweezijdig. De ingrediënten in imitatiekrab zijn niet giftig voor katten, maar ze zijn niet wat je gunstig of gezond voor je kat zou noemen. Om deze reden is het het beste om je geïnteresseerde kat slechts hier en daar een paar hapjes te geven als traktatie. Imitatiekrab mag geen deel uitmaken van het routinedieet van uw kat. Laten we meer te weten komen over uw kat en imitatiekrab, zodat u beter kunt begrijpen waarom uw kat dit vlees slechts af en toe zou moeten eten.

kat face divider 2

Wat is imitatiekrab?

imitatiekrabsticks op een snijplank
Afbeelding credit: Elif Gokce, Shutterstock

In lekentermen is imitatiekrab een goedkope versie van krabvlees. Vreemd genoeg is het echter geen krabvlees. Het is eigenlijk verwerkt visvlees genaamd surimi. Deze vis wordt uitgebeend en gehakt tot een pasta. Zodra dat klaar is, worden andere ingrediënten toegevoegd. Je vindt imitatiekrab die wordt gebruikt in verschillende visgerechten zoals sushirollen, krabkoekjes, salades met zeevruchten en zelfs krabbroodjes. Vaak als je denkt dat je echte krab eet, eet je in plaats daarvan imitatiekrab.

Waar je echt het verschil zult merken met imitatiekrab is wanneer je de voedingsstoffen erin vergelijkt met echt krabvlees. Echt krabvlees heeft meer eiwitten en nul koolhydraten, maar meer vet. Je zult ook merken dat imitatiekrab veel minder vitamines, mineralen en zelfs vetzuren bevat dan echte krab, waardoor het op verschillende manieren een tekort aan voedingsstoffen heeft. Je zult merken dat beide soorten krab veel natrium bevatten. Imitatiekrab heeft vaak zout toegevoegd, maar dat geldt ook voor echte krab. Imitatiekrab heeft ook veel toegevoegde ingrediënten die niet in echte krab worden aangetroffen. Dit kan suiker, zetmeel en plantaardige olie omvatten.

3 kat face divider

Imitatiekrab en je kat

Zoals we al zeiden, is imitatiekrab niet giftig voor je kat, maar het is ook niet de beste optie voor je kat. Dit is te danken aan verschillende ingrediënten die qua voedingswaarde niet gunstig zijn voor uw kat. Hier zullen we die ingrediënten bekijken, zodat u de situatie beter begrijpt.

Zout

Het kattenvoer dat u uw kat geeft, biedt hem de natriumbehoeften die hij nodig heeft om gezond te blijven. Het herhaaldelijk aanbieden van voedingsmiddelen en lekkernijen met een hoog zoutgehalte kan leiden tot problemen zoals uitdroging. Er is veel natrium toegevoegd aan imitatiekrab om het de krabachtige smaak te geven waar mensen van houden. Deze zoute smaak is echter niet geweldig voor je kat.

thematische pauze

Koolhydraten

Imitatiekrab is rijk aan zetmeel, wat een koolhydraat is. Dit zetmeel wordt gebruikt om de surimi steviger te maken om het de krablook te geven die iedereen verwacht. Veel zetmeel of andere koolhydraten kunnen gewichtstoename bij katten en gevallen van hoge bloedsuikerspiegel veroorzaken. Wanneer de alvleesklier van uw kat overuren maakt om deze niveaus te reguleren, kan uw huisdier het risico lopen diabetisch te worden.

imitatie krabstokken op houten plank
Image Credit: aboutsung, Shutterstock
thematische pauze

Fosfor

Er is een studie uitgevoerd die mogelijk heeft aangetoond dat hoge fosforgehaltes nierproblemen bij katten kunnen veroorzaken. Helaas is imitatiekrab vrij hoog in fosfor, daarom moet ervoor worden gezorgd dat uw kat slechts hier en daar een paar beten krijgt.

thematische pauze

Additieven

Additieven zijn niet goed voor mens of dier. In imitatiekrabvlees vind je veel toevoegingen. Conserveermiddelen worden gebruikt om de houdbaarheid te verlengen, MSG’s verbeteren de smaak en er worden zelfs kleurstoffen gebruikt. Geen van deze zijn geweldig voor uw kat en moeten zoveel mogelijk worden vermeden.

kat face divider 2

Laatste gedachten

Zoals je kunt zien, is imitatiekrab niet de grootste traktatie om je kat aan te bieden. Hoewel het niet giftig is, is het niet wat je gezond en heilzaam zou noemen. Als jij en je kat fan zijn van imitatiekrab, maak je dan geen zorgen. Je kunt af en toe een paar happen van dit vlees delen met je kat. Vergeet niet om dit met mate te doen, omdat veel van de ingrediënten erin niet goed zijn voor je katachtige vriend.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Alp Aksoy, Shutterstock