Clindamycine voor katten: Overzicht, Dosering &Bijwerkingen

huisdiereigenaar die zijn kat een medicijn geeft

Clindamycine is een antibioticum dat kan worden gebruikt bij katten, vooral in het geval van wonden, abcessen of tandheelkundige infecties zoals tandwortelabcessen.

In dit artikel leert u hoe clindamycine werkt, soorten infecties waarvoor het meestal wordt gebruikt, mogelijke bijwerkingen om op te controleren en enkele veelgestelde vragen.

Clindamycine voor katten Overzicht

Medicatie Type:

Lincosamide antibioticum

Formulier:

Orale capsules en tabletten, orale vloeibare oplossing, injecteerbaar

Recept vereist?:

Ja

FDA goedgekeurd?:

Ja (maar alleen het vloeibare product Antirobe Aquadrops is goedgekeurd voor gebruik bij katten).

Merknamen:

Antirobe, Clintabs, Antirobe Aquadrops, Cleocin,

Algemene namen:

Clindamycine

Beschikbare doseringen:

Veterinaire producten: Capsules en tabletten in 25mg, 75mg, 150mg. Drank in 25mg/ml in 30ml flesgrootte. Menselijke producten: Capsules in 75mg, 150mg en 300mg grootte. Drank 75mg/5ml in 100ml fles.

Verloopbereik:

Bewaren bij kamertemperatuur. Heeft geen koeling nodig. Het product met menselijke drank is 2 weken stabiel bij kamertemperatuur. Het veterinaire product heeft een langere houdbaarheid en moet eenvoudig worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking.

Over Clindamycine voor katten

Clindamycine is een lincosamide antibioticum dat een vrij breed spectrum heeft tegen bepaalde soorten bacteriën. De merknaam Antirobe Aquadrops vervaardigd door Zoetis is door de FDA goedgekeurd voor gebruik bij katten voor infecties geassocieerd met wonden, abcessen of tandheelkundige aandoeningen.

Hoewel de capsulevorm van clindamycine niet door de FDA is goedgekeurd voor katten, kunnen de capsules ook op een off-label manier worden gebruikt, vooral de capsules van 25 mg en 75 mg.

Wat doet clindamycine voor katten?

Als een lincosamide-antibioticum kan clindamycine bacteriedodend of bacteriostatisch zijn, afhankelijk van de dosering en concentratie van het geneesmiddel op de beoogde plaats en hoe vatbaar de doelbacteriën ervoor zijn.

Hoewel het “bacteriostatisch” wordt genoemd, wat impliceert dat het alleen de groei van bacteriën remt, doodt een antimicrobieel middel dat als een bacteriostatisch middel fungeert actief bacteriën. Het vereist gewoon een hogere concentratie dan een antibioticum dat als “bacteriedodend” wordt bestempeld.

Dus, voor bacteriën die even vatbaar zijn, is clindamycine niet noodzakelijkerwijs een “zwakker” of “minder effectief” antibioticum wanneer het wordt gebruikt als een bacteriostatisch middel versus bacteriedodend middel.

Clindamycine werkt in op bacteriën door de eiwitsynthese van hun celwand te remmen.

Clindamycine heeft een breed scala aan effecten tegen bepaalde soorten bacteriën. Dit omvat aerobe (zuurstofafhankelijke) ronde bacteriën genaamd cocci zoals Staphylococcus en Streptococcus.

Clindamycine heeft ook een goed effect tegen niet-zuurstofafhankelijke bacteriën, anaëroben genaamd, waaronder Clostridium perfringens en Bacteroides fragilis.

Alle vier deze bacteriestammen kunnen worden gevonden in tandheelkundige infecties bij katten. Stafylokok- en streptokokkensoorten kunnen ook worden gevonden die oppervlaktewonden compliceren, terwijl Clostridium en Bacteroides meer in abcessen worden aangetroffen, zoals die veroorzaakt door de beet van een andere kat.

Er is een hele reeks bacteriën genaamd gramnegatieve bacteriën, waar clindamycine niet effectief tegen is. Een tweede antibioticum zou moeten worden gebruikt om deze bacteriën te helpen dekken, indien van toepassing.

Vaak zullen dierenartsen het juiste antibioticum bepalen om te gebruiken op basis van de waarschijnlijkheid van gevoelige bacteriën in het getroffen gebied. Er kunnen echter momenten zijn waarop een cultuur en gevoeligheid nodig is om precies te bepalen welke bacteriestammen aanwezig zijn en welk type antibioticum het meest effectief tegen hen is.

Hoewel niet ervoor geëtiketteerd, heeft clindamycine ook een effect tegen het protozoale organisme Toxoplasma gondii, dat toxoplasmose veroorzaakt. Voor degenen die niet bekend zijn, dit is het organisme dat sommige katten kunnen dragen of in hun ontlasting kunnen werpen, wat menselijke artsen ertoe aanzet om zwangere moeders zorgvuldig te adviseren om contact met de kattenbak te vermijden.

Wanneer gebruikt voor de behandeling van toxoplasmose, clindamycine kan nodig zijn om te worden gebruikt in hogere doses. Hoewel het sommige infecties kan onderdrukken, kan het niet in alle gevallen het organisme volledig opruimen.

Dit is ook de reden waarom, als een zwangere persoon in huis is en toxoplasmose een zorg is, dat het testen van een kat in huis op blootstelling en aanwezigheid van toxoplasmose eerst met bloedonderzoek de voorkeur kan krijgen boven gegeneraliseerd gebruik van clindamycine in een anderszins genezendeuw kat.

Bijwerkingen van clindamycine voor katten

zieke kat slapen

Afgezien van enkele gevallen, lijkt het erop dat de meeste katten clindamycine zeer goed verdragen en zeer beperkte tekenen van toxiciteit vertonen.

De meest gemelde bijwerkingen bij katten zijn tekenen van gastro-intestinale overstuur, zoals braken en zachte ontlasting.

Het geven van een antibioticum met voedsel kan helpen om sommige van dit soort bijwerkingen te compenseren. In studies met katten specifiek, hielp het gebruik van pre- en probiotica ook om dit soort bijwerkingen te verminderen.

Er zijn ook meldingen geweest bij katten die de capsulevorm van clindamycine kregen en tekenen van slokdarmontsteking en iets dat een slokdarmvernauwing wordt genoemd, ontwikkelen.

Een strictuur in de slokdarm is een vernauwing van het weefsel die het moeilijker maakt voor ingenomen items om door te gaan. Een slokdarmvernauwing kan secundair optreden aan irritatie of ulceratie van de weefsels nadat littekenweefsel zich vormt wanneer die laesies genezen.

Meestal raden dierenartsen katten niet aan om “droog te pillen”, vooral met bepaalde medicijnen, waaronder doxycycline en clindamcyïne. Deze kunnen het beste worden gegeven in een traktatie die is ontworpen om medicatie te omwikkelen, zoals een Pill Pocket.

Als dry-pilling moet worden gebruikt, wordt het vaak aanbevolen om de medicatie te volgen met ongeveer 1 ml water gedoseerd door een spuit om ervoor te zorgen dat de tablet of capsule niet vast komt te zitten op de slokdarmwand.

Het gebruik van de vloeibare vorm van clindamycine (merken omvatten Antirobe, ClinDrops, Clindacure en anderen) zal niet bijdragen aan strictuurvorming en kan een veiligere alternatieve vorm zijn om in dit opzicht te gebruiken, zolang uw kat een vloeibaar medicijn verdraagt.

Het nadeel is dat de gemeenschappelijke concentratie van 25 milligram per milliliter minstens 2 of meer milliliter per dosis vereist voor een kat van 10-15 lb.

Bij sommige vormen van clindamycine kunnen katten hypersalivatie (kwijlen) of lipsmakken ontwikkelen na toediening vanwege de bittere smaak.

Gelukkig blijkt dat de meeste katten clindamycine anders heel goed verdragen. Volgens de fabrikant van Antirobe vertoonden katten gedoseerd met 10x de dosis gedurende 15 dagen zeer beperkte tekenen van toxiciteit en dit werd ook gevonden voor katten die gedurende 42 dagen tot 5x de dosis werden gedoseerd.

Als uw kat tekenen van nier- of leverinsufficiëntie heeft, moet clindamycine voorzichtig worden gebruikt. In ernstige gevallen kan het zelfs nodig zijn om de dosis te verlagen.

Als u zich ooit zorgen maakt over bijwerkingen of toxiciteit bij uw kat bij het gebruik van clindamycine, neem dan contact op met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Clindamycine voor katten dosering

kat met groene ogen aan de onderzoekstafel van de dierenarts

Hoe dan ook, het is uiterst belangrijk om de instructies van uw dierenarts volledig op te volgen en altijd de volledige kuur van een antibioticum af te ronden.

De door de FDA goedgekeurde dosering voor katten die Antirobe orale druppels gebruiken, is 11-33 milligram per kilogram elke 24 uur, gegeven via de mond. De maximale gelabelde behandelingsperiode is 14 dagen.

Er zijn enkele gevallen waarin een dierenarts een ander, off-label protocol kan kiezen op basis van wat er wordt behandeld. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk om te behandelen voor toxoplasmose gedurende 30 dagen.

Hoe een kat Clindamycine te geven

Zoals met elk antibioticum, mag het gebruik van clindamycine alleen onder de hoede zijn van een erkende dierenarts.

Het is uiterst belangrijk om de instructies van uw dierenarts volledig op te volgen en altijd de volledige antibioticakuur af te maken, zelfs als uw kat het beter lijkt te doen of zich beter voelt.

Te vroeg stoppen met een antibioticum kan het risico vergroten dat bacteriën kunnen terugkeren en resistentie tegen dat antibioticum ontwikkelen, waardoor het niet effectief wordt.

Conclusie

Clindamycine is een zeer nuttig antibioticum voor katten, vooral in het geval van wonden, abcessen of tandheelkundige infecties. Katten verdragen het ook heel goed, hoewel sommigen een milde gastro-intestinale overstuur kunnen ontwikkelen.

Zoals alle antibiotica kan clindamycine echter niet tegen alle bacteriën worden gebruikt en moet de indicatie voor gebruik worden beperkt tot de discretie van een dierenarts.

Veelgestelde vragen

Wat is Clindamycine voor katten gebruikt om te behandelen?

In de eerste plaats wordt clindamycine meestal gebruikt om wonden, abcessen zoals van kattenbeetwonden en tandheelkundige infecties te behandelen. Het kan in sommige gevallen ook worden gebruikt om sommige bacteriële infecties op het oppervlak van de huid te behandelen.

Hoewel het niet is geëtiketteerd, heeft clindamycine ook effect tegen het protzoale organisme Toxoplasma gondii. Toxoplasmose kan worden overgedragen op mensen, waardoor het een zoönotische ziekte is en de belangrijkste reden is human-artsen waarschuwen zwangere vrouwen om niet in contact te komen met een kattenbak.

Hoewel veel katten met toxoplasmose het organisme alleen dragen en geen tekenen van ziekte vertonen, kunnen zeer jonge katten of katten met een gecompromitteerd immuunsysteem tekenen van neurologische of oculaire (oog)ziekte ontwikkelen.

Hoeveel Clindamycine geef je een kat?

De gelabelde dosis Antirobe is 11-33 milligram per kilogram elke 24 uur. Er kunnen echter enkele variaties in het doseringsprotocol zijn, afhankelijk van de ziekte die wordt behandeld, dus zorg er altijd voor dat u de richtlijnen en instructies van een dierenarts nauwgezet volgt.

Is Clindamycine slecht voor katten?

Clindamycine is helemaal niet slecht voor katten, in feite hebben katten de neiging om het heel goed te verdragen. Elk antibioticum kan echter tekenen van spijsverteringsstoornissen veroorzaken.

Elk antibioticum of ander medicijn kan als slecht voor een kat worden beschouwd als het ongepast of in een ongepaste dosis wordt gebruikt. Daarom is het erg belangrijk om uw kat alleen clindamycine te geven op basis van de instructies van een dierenarts.

Kunt u uw kat Clindamycine geven?

Hoewel mensen zelf clindamycine (meestal capsules) kunnen krijgen voorgeschreven, is het belangrijk om uw kat nooit een medicijn te geven dat voor uzelf is voorgeschreven. Ten eerste zal de dosis die aan een persoon wordt voorgeschreven veel hoger zijn dan een dosis die is voorgeschreven voor een kat en zelfs één capsule die aan een persoon is voorgeschreven, is waarschijnlijk een te hoge dosis voor een typische kat.

Ten tweede gaat de capsulevorm van clindamycine gepaard met een verhoogd risico op slokdarmirritatie en strictuur (littekenvernauwing van de slokdarm) vorming. Een vloeibare vorm van clindamycine is beschikbaar voor katten via een dierenarts. Als een pil of capsule nodig is, kan uw dierenarts de beste informatie geven over hoe u deze vorm het veiligst aan uw kat kunt toedienen.