Clavamox voor katten: Overzicht, Dosering &Bijwerkingen

Clavamox voor Katten Feature

Clavamox is een veel voorkomend antimicrobieel antibioticum dat wordt voorgeschreven voor een verscheidenheid aan bacteriële infecties bij katten en honden. De naam Clavamox is een merknaam voor het generieke antibioticum amoxicilline / clavulaanzuur kalium of amoxicilline / clavulaanzuur.

Clavamox Voor Katten Overzicht

Medicatie Type:

Antibioticum

Recept vereist?:

Ja

Levensfase:

Alle levensfasen

Algemene namen:

Amoxicilline / Clavulaanzuur, Amoxicilline / Clavulaanzuur Kalium

Beschikbare doseringen:

Tabletten: 62,5 mg; overeenkomend met 50 mg amoxicilline activiteit, 12,5 mg clavulaanzuur als kaliumzout

Verloopbereik:

10 Dagen (Vloeibaar),

In dit artikel zullen we het hebben over wat Clavamox is, wat het doet en wat andere nuttige informatie over dosering en veiligheid.

Wat is Clavamox?

Clavamox is wat een gepotentieerd penicilline-antibioticum wordt genoemd. Vanwege de toevoeging van clavulaanzuur kan het een breder effect hebben in vergelijking met gewone oude amoxicilline en kan het iets remmen dat bèta-lactamase wordt genoemd, dat sommige bacteriën kunnen produceren om sommige antibiotica te weerstaan.

Clavamox wordt meestal gebruikt voor infecties van de urinewegen, huidinfecties en verschillende infecties van de zachte weefsels zoals bijtwonden.

Dierenartsen gebruiken Clavamox ook op grote schaal voor luchtweginfecties. Omdat er veel verschillende soorten antibiotica zijn, zal een dierenarts beslissen welke het meest geschikt is om voor een bepaalde patiënt te gebruiken.

Wat doet Clavamox voor katten?

Wat Clavamox doet voor katten

Clavamox doodt bacteriën geassocieerd met infecties zoals infecties van de bovenste luchtwegen, urineweginfecties en weke delen infecties geassocieerd met bijtwonden en andere verwondingen.

Als bacteriedodend antibioticum is de rol van Clavamox om bacteriën te doden die er gevoelig voor zijn. Bij katten wordt het meestal gebruikt voor infecties van de bovenste luchtwegen, urineweginfecties en infecties van zacht weefsel die een bijtwond of verwonding bemoeilijken.

Clavamox werkt door zich rechtstreeks te binden aan bepaalde enzymen in het celmembraan van gevoelige bacteriën, de ontwikkeling van de celwand te remmen en de bacteriën onstabiel te maken, waardoor ze worden gedood.

Het is erg belangrijk op te merken dat Clavamox niet effectief is tegen virale infecties, een veel voorkomende oorzaak van aandoeningen van de bovenste luchtwegen bij katten. Daarom is het altijd belangrijk voor een dierenarts om te beslissen of het gebruik van een antibioticum gerechtvaardigd is.

Bijwerkingen van Clavamox voor katten

Gelukkig zijn de bijwerkingen van Clavamox bij katten meestal mild en zelfbeperkend. De meest voorkomende is spijsverteringsstoornissen in de vorm van verminderde eetlust, braken en / of diarree.

Als een breedspectrumantibioticum kan Clavamox de normale en nuttige bacteriën in de darm beïnvloeden en veranderen, wat vaak de oorzaak is van diarree als het optreedt.

In veel gevallen kan het ervoor zorgen dat Clavamox in nauwe samenwerking met een maaltijd wordt gegeven, helpen om maagklachten te compenseren. Als dit nog steeds gebeurt, leidt het staken van Clavamox vaak tot het oplossen van de bijwerkingen, maar moet altijd worden gedaan onder advies van een dierenarts, vooral als Clavamox wordt gebruikt om een infectie te behandelen.

Als zich een milde diarree ontwikkelt, is het gebruik van een probioticum naar goeddunken van uw dierenarts soms nuttig. Anders kunnen milde bijwerkingen moeten worden doorstaan als een ernstiger infectie met succes wordt behandeld.

Als uw kat echter stopt met eten, is het erg belangrijk om het uw dierenarts te vertellen, omdat sommige katten een zeer ernstige secundaire leveraandoening kunnen ontwikkelen door langdurige inappetentie alleen.

Het is uiterst zeldzaam maar mogelijk om allergische reacties op Clavamox te zien, waaronder netelroos, huiduitslag, koorts en resulterende afwijkingen in het aantal rode en witte bloedcellen.

Voor de zeldzame kat kan dit gebeuren met, elke dosis kan deze effecten veroorzaken en deze effecten zijn niet dosisafhankelijk. Met andere woorden, als uw harige vriend het goed doet met een voorgeschreven dosis en er per ongeluk een extra dosis wordt gegeven, is er geen hoger risico op een van deze allergische reacties.

Clavamox voor katten dosering

Waarom niest mijn kat

De gepubliceerde dosering voor katten is 62,5 mg per kat elke 12 uur. Het is echter belangrijk op te merken dat de dosering kan verschillen, afhankelijk van het type infectie dat wordt behandeld, evenals de grootte of het lichaamsgewicht van een kat.

Bepaalde kittens die ofwel heel klein zijn, zoals jonge kittens, of zeer grote katten die lijden aan obesitas, kunnen een andere dosis voorgeschreven krijgen.e naar goeddunken van een dierenarts.

Doseringsvormen van Clavamox voor katten

Doseringsvormen van Clavamox voor katten

Er zijn een aantal verschillende vormen van Clavamox voor katten. U of uw dierenarts zal kiezen tussen een orale suspensievloeistof of tabletvorm.

Clavamox wordt geleverd in zowel een orale suspensie vloeibare vorm als een tablet vorm. Uw dierenarts kan een voorkeur hebben voor welke vorm te gebruiken, of kan de doseringsvorm aan u overlaten, afhankelijk van welke gemakkelijker toe te dienen zal zijn.

Als je kat een pil neemt gemengd met of verborgen in voedsel of een traktatie, is dit vaak het gemakkelijkst en brengt het de minste hoeveelheid strijd met zich mee.

Als uw harige vriend echter het type is dat alles in de kom behalve de tablet eet en het op de bodem laat staan, moet u mogelijk vloeistof overwegen als u niet bedreven bent in het rechtstreeks toedienen van een pil in de mond van uw kat zodat zij het kan doorslikken.

Er zijn zowel kauwbare als niet-kauwbare vormen van de tablet. Sommige katten kunnen de kauwbare vorm aannemen als een traktatie of verborgen in voedsel, waardoor het doseren veel gemakkelijker wordt.

Omdat sommige katten echter zeker erg kieskeurig kunnen zijn over wat ze eten, kunt u merken dat u de kauwtablet rechtstreeks moet toedienen of de vloeibare vorm moet overwegen.

De tabletten worden meestal geleverd in verzegelde blisterverpakkingen om ze te beschermen, omdat het clavulaanzuurgedeelte als gevoeliger voor vocht wordt beschouwd.

Om deze reden is het belangrijk om de blaar niet te openen totdat u klaar bent om de medicatie te geven. In dezelfde geest wordt het meestal aanbevolen om Clavamox-tabletten niet te splitsen, omdat de tweede tablethelft dan vele uren ongebruikt blijft.

De vloeibare vorm moet meestal worden gekoeld. Het wordt vaak gereconstitueerd met water in de praktijk van uw dierenarts wanneer u het ontvangt. Als uw dierenarts twee dozen voorschrijft, moeten ze u instructies geven over hoe u de tweede fles kunt mengen.

De instructies om dit te doen worden meestal ook op de zijkant van de doos afgedrukt. Omdat vloeibare Clavamox na 10 dagen moet worden weggegooid, is het belangrijk om een nieuwe fles niet te mengen totdat u klaar bent om deze te gebruiken.

Als een gereconstitueerde fles Clavamox bij kamertemperatuur heeft gezeten, moet deze mogelijk worden weggegooid, afhankelijk van hoe lang deze eruit is geweest, meestal na een paar uur. Maar het is altijd het beste om uw dierenkliniek te bellen voordat u het gewoon weggooit.

Clavamox tegen Augmentin

Clavamox voor katten

Sommige door de mens bedoelde medicijnen bevatten hetzelfde antibioticum als in Clavamox, maar de dosering van Augmentin is anders.

Generieke medicijnen zijn een populair en soms goedkoper alternatief waar huisdierouders in geïnteresseerd zijn. Amoxicilline / clavulaan heeft een ander merk dat aan mensen wordt verstrekt, genaamd Augmentin.

Maar hoewel ze hetzelfde antibioticum bevatten, is het erg belangrijk om te begrijpen dat de doseringsvormen van Augmentin en Clavamox heel verschillend zijn, wat soms verwarrend is voor ouders van huisdieren.

Veterinaire preparaten van amoxicilline / clavulaan zoals Clavamox hebben doseringen uitgedrukt als het totaal van zowel de amoxicilline- als clavulaanzuurcomponenten, terwijl bij Augmentin en generieke menselijke vormen de dosering meestal alleen wordt uitgedrukt als de amoxicillinedosering. Daarom is 125 mg Augmentin niet hetzelfde als 125 mg Clavamox.

Voor kitties kunnen Augmentin-tabletten onpraktisch zijn, omdat de tablet met de laagste dosering die beschikbaar is, het dubbele is van de aanbevolen dosering voor de meeste katten (d.w.z. 62,5 mg tabletten augmentin bestaan niet). Om deze redenen kan uw dierenarts erop staan om een veterinair preparaat zoals Clavamox voor te schrijven voor uw katachtige vriend.

Afsluitende gedachten over Clavamox

Cat Bovenste Luchtweg infectie Symptomen

Clavamox is echt een van de “hardst werkende” antibiotica die we beschikbaar hebben in de diergeneeskunde en een van de meest voorgeschreven voor katten.

Het is echter erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het alleen wordt gebruikt wanneer het wordt verstrekt of voorgeschreven door een dierenarts en dat alle voorschrijfinstructies worden gevolgd.

Willekeurig gebruik van een antibioticum kan leiden tot resistente bacteriële populaties, wat de behandeling van infecties moeilijker maakt. Zorg er altijd voor dat u een antibioticum geeft dat door uw dierenarts is voorgeschreven voor het volledige aantal aangegeven dagen, zelfs als uw kat eruitziet alsof hij zich beter voelt.

Veelgestelde vragen

Waar wordt Clavamox voor gebruikt bij katten?

Clavamox is een antibioticum dat wordt gebruikt om gevoelige bacteriën te doden. Het wordt vaak voorgeschreven door dierenartsen op basis van de soorten bacteriële populaties die het meest waarschijnlijk aanwezig zijn in het getroffen deel van het lichaam. In sommige gevallen kan het echter zijn dat uw dierenarts een monster van het gebied voor kweek wil verkrijgen (zoals een steriele urine monster of een steriel wattenstaafje van een geïnfecteerd gebied van weefsel) om precies te bepalen voor welk antibioticum de bacteriën die de infectie veroorzaken vatbaar zijn.

Hoe lang duurt het voordat Clavamox bij katten werkt?

Voor de meeste gevoelige bacteriële infecties ziet u meestal merkbare verbetering binnen 2-3 dagen na gebruik. De volledige oplossing voor een infectie hangt sterk af van de locatie en ernst. Daarom is het altijd belangrijk om de voorgeschreven aanwijzingen op te volgen en alle antibiotica af te maken, zelfs als je kat er veel beter uitziet.

Als u niet het gevoel heeft dat de ziekteverschijnselen van uw kat helemaal zijn verbeterd na 3 dagen gebruik van een antibioticum, is het altijd een goed idee om uw dierenarts te bellen en hem dit te laten weten. Het is mogelijk dat uw dierenarts enkele aanvullende aanbevelingen doet.

Hoe geef je Clavamox aan een kat?

Clavamox is er in drie vormen: een kauwtablet, een niet-kauwtablet en een vloeibare orale suspensie. U en uw dierenarts moeten samen beslissen welke vorm het beste is voor uw harige vriend.

Als je denkt dat je kat de tablet kan eten (als het een kauwtablet is) of door het te verbergen in ingeblikt of zacht voedsel of met een traktatie zoals een pill pocket, is dit de minst stressvolle manier om het voor iedereen te geven. Sommige katten kunnen er echter omheen eten of de tablet uitspugen.

De enige andere manier om een tablet te geven is direct in de mond van je kat. Het gebruik van een hulpmiddel genaamd een “pill popper” of “pilling gun” kan deze methode snel en gemakkelijk maken, maar vereist nog steeds een bepaald niveau van vaardigheid en leren hoe het goed en veilig te doen. Als u niet bekend bent met het rechtstreeks toedienen van een pil aan een kat, kan het de beste manier zijn om uw dierenarts of een veterinair personeelslid een demonstratie te laten geven.

Veel medicijnen waren niet bedoeld om te worden geplet of gemengd met water, dus voordat u dit doet met medicijnen om te helpen bij de toediening, moet u uw dierenarts vragen of dit in orde is.

De vloeibare vorm van Clavamox kan soms een goed alternatief zijn voor katten waar pillen niet goed werken, maar ook voor zeer kleine katten en kittens. De vloeistof wordt rechtstreeks in de mond van een kat toegediend met behulp van een doseerspuit voor orale toediening die door uw dierenarts wordt verstrekt.

De vloeistof heeft echter de neiging om rommeliger te zijn en je zult merken dat je kat achteraf wat uitspuugt of meer vatbaar is voor kwijlen daarna. Het mengen van de vloeistof met voedsel is minder waarschijnlijk een effectieve manier om het toe te dienen.

Welke infecties behandelt Clavamox?

Clavamox bereikt effectieve concentraties in vele delen van het lichaam, waardoor het een veelzijdig antibioticum is voor vele soorten infecties.

De meest voorkomende soorten infecties waarvoor Clavamox bij katten wordt gebruikt, zijn luchtweginfecties in de longen, urineweginfecties en infecties van de huid en zachte weefsels, vooral wanneer er wonden bij betrokken zijn.

Het juiste type antibioticum dat voor een ziekte wordt gebruikt, moet altijd ter beoordeling van de dierenarts van uw kat zijn. Clavamox is niet in alle gevallen geschikt. Het is ook belangrijk om te onthouden dat Clavamox alleen effectief is tegen bacteriën en niet tegen virale of schimmelinfecties. In sommige gevallen wil uw dierenarts misschien een monster van het getroffen gebied verzamelen voor kweek om te verifiëren welk antibioticum het meest effectief zal zijn.