Comfortis voor katten: dosering, veiligheid & bijwerkingen

Comfortis voor katten: dosering, veiligheid & bijwerkingen

Comfortis voor katten is een oraal vlooienproduct gemaakt door Elanco Animal Health in de vorm van een kauwtablet. Het is gelabeld voor het doden en voorkomen van de aanwezigheid van volwassen vlooien en vlooienbesmettingen.

Comfortis For Cats Overzicht

Medicatie Type:

Orale vlooienmoord

Formulier:

Orale kauwtabletten

Recept vereist?:

Ja

Levensfase:

Katten en kittens van 14 weken en ouder (en 2 pond lichaamsgewicht of meer)

Beschikbare doseringen:

Orale kauwtabletten: 90 mg (katten met een gewicht van 2-4 lb), 140 mg (katten met een gewicht van 4,1-6 lb), 270 mg (katten met een gewicht van 6,1-12 lb), 560 mg (katten met een gewicht van 12,1-24 lb). Katten van meer dan 24 pond moeten de juiste combinatie van tabletten krijgen op basis van gewicht.

Verloopbereik:

Moet worden bewaard tussen 20-25 graden C (68-77 graden F). Excursies ongeveer 5 graden C en 10 graden F toegestaan. Het product moet vóór de vervaldatum op de verpakking worden gebruikt.

In dit artikel leert u hoe Comfortis werkt, mogelijke bijwerkingen om naar te zoeken, doseringsinformatie en enkele veelgestelde vragen.

Over Comfortis voor katten

Het actieve medicijn in Comfortis wordt spinosad genoemd. Spinosad is een lid van de klasse van insecticiden genaamd spinosyns, die eigenlijk zijn afgeleid van een natuurlijk voorkomende bacterie genaamd Saccharopolyspora spinosa |. Dit concept is enigszins vergelijkbaar met hoe het antibioticum penicilline oorspronkelijk werd afgeleid van de Penicillium schimmel schimmel.

Spinosyns werken door in te werken op nicotine-acetylcholine D-alfareceptoren in het centrale zenuwstelsel van de vlo. Dit leidt tot spiercontracties en tremoren die verlamming en de dood van de vlo veroorzaken.

Spinosad heeft een selectiviteit voor de insectenacetylcholinereceptoren versus vergelijkbare receptoren voor gewervelde dieren, zoals katten. Dit maakt deel uit van wat het veiligheidsniveau verleent bij het richten op alleen vlooien.

Comfortis wordt beschouwd als effectief gedurende 30 dagen voordat een nieuwe dosis nodig is.

Wat doet Comfortis voor katten?

Comfortis is gelabeld voor het doden van volwassen vlooien en het voorkomen van plagen door vlooien te doden voordat ze eieren kunnen leggen. Volgens de fabrikant begint Comfortis vlooien binnen 30 minuten te doden en 98% van de vlooien binnen vier uur te doden. Comfortis blijft dan een hele maand werken.

Comfortis doodt alleen volwassen vlooien en heeft geen werkzaamheid tegen vlooieneieren of larven, zoals sommige andere producten zoals Advantage II of Frontline Gold kunnen doen.

Zoals bij veel vlooienbehandelings-/preventieproducten biedt Comfortis geen afweer tegen vlooien. Een vlo moet de huid bijten om door het product te worden gedood.

Bijwerkingen van Comfortis voor katten

Bijwerkingen van Comfortis voor katten

Comfortis is niet gevonden om te interageren met medicijnen bij katten, maar enige voorzichtigheid is geadviseerd bij gebruik met hoge, extra-label doses ivermectine.

Gelukkig blijkt Comfortis een zeer veilig product voor katten. Beperkt braken een dag of twee na toediening van het product is de meest gemelde bijwerking.

Lees ook: Kattenbraken: oorzaken, symptomen, &behandeling

Volgens de fabrikant vertoonde ongeveer 14% in een onderzoek onder ongeveer 140 katten die met Comfortis werden behandeld, braken op de dag van toediening of de dag erna. Slechts drie katten gedurende de drie maanden durende studie met drie doses vertoonden deze tekenen na elke dosis.

Andere waargenomen tekenen, die bij minder dan 5% van de katten voorkwamen, waren lethargie, slechte eetlust, gewichtsverlies en diarree.

Bij katten die gedurende een onderzoeksperiode van zes maanden tot vijf keer het bovenste uiteinde van de therapeutische dosis Comfortis kregen, werden tekenen van braken gezien, maar dit nam niet in frequentie toe met verhoogde doseringen. Losse ontlasting werd ook vaker gezien. Er werden geen laboratoriumparameters beïnvloed en er werden geen andere significante effecten waargenomen.

In studies werd ook veilig gebruik van Comfortis aangetoond wanneer het werd gegeven met enkele andere veel voorkomende veterinaire medicijnen, waaronder ontwormingsmiddelen en antibiotica. Enige voorzichtigheid is geboden bij gebruik met hoge, extra-label doses ivermectine. Comfortis is niet gevonden om te interageren met andere medicijnen bij katten.

Het veiligheidsgebruik van Comfortis is niet vastgesteld voor zwangere of zogende koninginnen en moet worden vermeden of voorzichtig worden gebruikt.

Als u zich zorgen maakt over mogelijke toxiciteit als gevolg van het gebruik van Comfortis of een medicatie, is het altijd het beste om contact op te nemen met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Comfortis voor katten dosering

Comfortis voor katten dosering

Comfortis kan worden gebruikt bij zowel honden als katten. Zorg ervoor dat u het juiste product selecteert om het doseringsbereik voor katten niet te overschrijden.

Comfortis is gelabeld voor gebruik bij katten en kittens 14 weken of ouder die minstens 4,1 pond wegen.

Volgens het productetiket is de dosis Comfortis voor katten 50 milligram per kilogram lichaamsgewicht via de mond vlak voor of na het voeden, eenmaal per maand. Indien nodig kan het ook met voedsel worden gegeven. Comfortis kauwtabletten zijn verkrijgbaar in drie doseringen voor gebruik bij katten op basis van hun gewicht.

De doos roze gekleurd bevat 140 mg tabletten voor katten met een gewicht van 4,1 tot 6 pond. De oranje gekleurde doos bevat 270 mg tabletten voor katten met een gewicht van 6,1 tot 12 pond. De groen gekleurde doos bevat 560 mg tabletten voor katten met een gewicht van 12,1 tot 24 pond.

Elke doos Comfortis bevat zes tabletten, of een voorraad van zes maanden van de medicatie. In veel regio’s van de Verenigde Staten wordt het hele jaar door gebruik van een vlooienbestrijdingsproduct zoals Comfortis aanbevolen.

Houd er rekening mee dat Comfortis kan worden gebruikt bij zowel honden als katten en verkrijgbaar is in twee doseringsgroottes die het doseringsbereik voor katten overschrijden. Hoewel Comfortis een brede veiligheidsmarge lijkt te hebben, moet u er altijd voor zorgen dat als u het aan zowel katten als honden in huis geeft, u uw tabletdoseringen dubbel controleert.

Het is aanbevolen dat als een kat binnen een uur na toediening van Comfortis braakt, om opnieuw te doseren met een andere volledige dosis, vooral als u probeert een actieve vlooienplaag te behandelen.

Conclusie

Comfortis voor katten is snelwerkend en effectief tegen volwassen vlooien en lijkt een goede veiligheidsmarge te hebben, hoewel sommige zelfbeperkende braken kort na toediening bij sommige katten kunnen worden opgemerkt.

De dodingsactiviteit van Comfortis is beperkt tot volwassen vlooien, waardoor sommige andere vlooienpreventieproducten met een breder werkingsspectrum in sommige situaties mogelijk idealer zijn.

Veelgestelde vragen

Is Comfortis veilig voor katten?

Comfortis blijkt een zeer veilige vlooienbehandeling/preventiemedicatie voor katten te zijn. Ongeveer 14% van de katten vertoonde zelfbeperkend braken op de dag van of de dag na toediening, maar dit was de belangrijkste bijwerking die werd waargenomen. Het werkingsmechanisme van Comfortis is selectief voor insectenreceptoren in het zenuwstelsel van de vlo, vanwege een deel van de veiligheid.

Is Comfortis een goede vlooienbehandeling voor katten?

Comfortis werkt zeer snel en begint vlooien in slechts 30 minuten te doden. Een meerderheid van de volwassen vlooien zal binnen vier uur dood zijn. Dit maakt het een sneller vlooiendodend product in vergelijking met de meeste. Het heeft echter verder een beperkt werkingsspectrum, zonder activiteit tegen vlooieneieren, larven of andere parasieten bij de gelabelde doses. Het kan worden aanbevolen in het geval van zware vlooienbesmettingen om producten te gebruiken die insectengroeiregulatoren bevatten die ook vlooieneieren en larven aanpakken, zoals Advantage II of Frontline Gold.

Kan Comfortis katten doden?

Strikt genomen niet. Bij gebruik tot vijf keer de gelabelde dosering gedurende maximaal zes maanden vertoonden katten nog steeds geen ernstige bijwerkingen. Beperkt braken en losse ontlasting werden opgemerkt.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel ongewoon, elk huisdier een overgevoeligheidsreactie op een nieuw medicijn kan hebben. Maar zelfs in deze gevallen zouden anafylactische reacties die tot de dood leiden uiterst zeldzaam zijn. Het is niet bekend dat dergelijke reacties zijn gemeld met betrekking tot Comfortis.

Als u denkt dat uw kat bijwerkingen vertoont op Comfortis of een ander medicijn, is het altijd het beste om contact op te nemen met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies. Er geldt wel een vergoeding voor het raadplegen van gifcentra, maar het advies is van onschatbare waarde en uw dierenarts heeft vaak het toxicologische advies nodig om de behandeling voor uw kat te begeleiden.

Hoe geef je een kat Comfortis?

Comfortis is een orale tablet die eenmaal per 30 dagen via de mond wordt toegediend. Volgens de fabrikant is het het beste als het kort voor of na een maaltijd wordt gegeven. Iedereen met een kat weet dat dit in veel gevallen een beetje moeilijk kan zijn om te bereiken, en dus kan het als alternatief worden gegeven met voedsel op het moment van een maaltijd.