Cisapride voor katten: Dosering, Veiligheid &bijwerkingen

kat zittend in een kattenbak

Cisapride is een promotiliteitsmiddel, of een medicijn dat wordt gebruikt om normale lediging en voorwaartse beweging van spijsverteringsinhoud uit de maag en door het maagdarmkanaal aan te moedigen. Het is een medicijn dat meestal wordt gebruikt om katten met constipatie of een medische aandoening genaamd megacolon te helpen.

Cisapride voor katten Overzicht

Medicatie Type:

Oraal gastro-intestinaal prokinetisch/pro-motiliteitsmiddel

Formulier:

Alleen verkrijgbaar bij bereidingsapotheken. Veel voorkomende beschikbare vormen zijn tabletten, capsules en vloeistoffen

Recept vereist?:

Ja

Beschikbare doseringen:

Cisapride is alleen beschikbaar als een samengesteld medicijn, waardoor veel verschillende doseringsgroottes of vloeistofconcentraties mogelijk zijn op basis van de instructies van een voorschrijvende dierenarts.

Verloopbereik:

Het product moet vóór de vervaldatum op de verpakking worden gebruikt. Veel samengestelde producten kunnen een beperktere houdbaarheid hebben dan andere medicijnen.

In dit artikel leert u meer over hoe cisapride werkt, hoe het wordt voorgeschreven, mogelijke bijwerkingen en enkele veelgestelde vragen.

Over Cisapride voor katten

Cisapride is geclassificeerd als een prokinetisch of promotiliteitsmiddel. Het is een serotonine (5-HT4)-receptoragonist, wat betekent dat het inwerkt op serotoninereceptoren in het spijsverteringskanaal. Het stimuleert gladde spiercontractie, wat helpt bij het legen van de maag en het bevorderen van de beweeglijkheid van de dunne en dikke darm.

Wat doet Cisapride voor katten?

Cisapride is nuttig gebleken bij de behandeling van katten met terugkerende constipatie en voor katten met megacolon. Megacolon treedt op wanneer de zenuwen en spieren van de dikke darm niet langer normaal functioneren.

Dit kan secundair gebeuren aan iets dat voornamelijk de zenuwen beïnvloedt, of kan een effect zijn dat wordt gezien bij katten met chronische constipatie of obstipatie (een fecale obstructie) waarbij de dikke darm zo vaak tot het uiterste is uitgerekt dat de spierfunctie ernstig is aangetast.

Door gladde spieren in de darmwand te stimuleren, helpt cisapride de dikke darm om uitwerpselen te verplaatsen en voorkomt het dat het een back-up maakt en leidt tot verdere constipatie of obstipatie.

Bijwerkingen van cisapride voor katten

bijwerkingen van Cisapride voor katten

Cisapride moet ook voorzichtig worden gebruikt bij huisdieren die lijden aan constipatie, een leveraandoening hebben of tekenen van bloedingen uit het spijsverteringskanaal.

Gelukkig bij katten, bijwerkingen lijken weinig te zijn. De meest voorkomende kan af en toe braken, diarree of buikkrampen van de intestinale gladde spierstimulatie zijn.

Omdat cisapride de beweeglijkheid stimuleert en de spijsverteringsinhoud voortduwt, is het uiterst belangrijk dat de medicatie alleen wordt gebruikt bij afwezigheid van een huidige obstructie.

Een kat met obstipatie of een fecale blokkade zou dit bijvoorbeeld moeten oplossen voordat hij met cisapride begint. Als een promotiliteitsmiddel wordt gebruikt wanneer een obstructie aanwezig is, kan dit leiden tot ergere bijwerkingen en een verhoogd risico op darmperforatie.

Cisapride moet ook voorzichtig worden gebruikt bij huisdieren die ook een leveraandoening hebben, of tekenen van bloeding uit het spijsverteringskanaal (vers bloed of donkere, teerachtige ontlasting).

Bij mensen, cisapride bleek te leiden tot een bepaald abnormaal hartritme of aritmie, waardoor het werd verwijderd als een geneesmiddel voor menselijk gebruik. Dit effect is echter niet gedocumenteerd bij patiënten met diergeneeskunde, inclusief katten.

Toch kunnen katten met reeds bestaande hartaandoeningen baat hebben bij regelmatige screening van hun hartslag en ritme tijdens het gebruik van cisapride.

Cisapride moet zeer voorzichtig worden gebruikt bij zwangere of zogende koninginnen.

Toxiciteit is ongewoon wanneer de medicatie wordt voorgeschreven en op de juiste manier wordt gebruikt. De meest voorkomende bijwerkingen gemeld van overdoses waren diarree, lethargie, abnormale bewegingen / onbalans, kwijlen, verhoogde lichaamstemperatuur en agitatie.

Eventuele zorgen over een overdosis cisapride moeten worden doorverwezen naar een 24-uurs veterinair gifconsultatiecentrum, zoals ASPCA Animal Poison Control (1-888-426-4435) of de Pet Poison Helpline (1-855-764-7661). Er zijn wel kosten aan verbonden, maar uw dierenarts heeft vaak het advies van de toxicoloog nodig om te helpen bij het ontwikkelen van een behandelplan voor uw kat.

Ten slotte kan cisapride geneesmiddelinteracties hebben met verschillende andere soorten medicijnen. Zorg er altijd voor dat u alle medicijnen die uw kat momenteel gebruikt met uw dierenarts bespreekt voordat u met cisapride begint.

Cisapride voor katten dosering

Cisapride voor katten dosering

De dosering varieert en is afhankelijk van de conditie en reactie, dus praat met uw dierenarts en volg zijn advies op.

Cisapride is geen in de handel verkrijgbaar medicijn. Vanwege de bezorgdheid over het veroorzaken van aritmieën bij mensen (waarvan niet is aangetoond dat het bij dieren voorkomt), werd het van de menselijke markt verwijderd en is het niet verkrijgbaar bij menselijke apotheken.

Omdat het niet in de handel verkrijgbaar is, kan cisapride alleen worden voorgeschreven via een samengestelde apotheek. De dosering varieert en hangt af van de conditie en reactie, dus uw dierenarts zal de beste zijn om de juiste startdosering te bepalen en hoe deze aan te passen.

Conclusie

Cisapride kan een nuttig medicijn zijn voor sommige katten met constipatie of megacolon. Het is relatief veilig te gebruiken in de juiste omstandigheden en heeft niet dezelfde bijwerking van aritmie bij dieren als bij mensen.

Omdat het echter niet in de handel verkrijgbaar is en moet worden samengesteld, kan het alleen worden voorgeschreven door een behandelende dierenarts die bekend is met de toestand van een bepaalde kat.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het cisapride om te werken bij katten?

Cisapride is een medicijn dat meestal om de 12 uur bij katten wordt gegeven. Effecten van de medicatie moeten binnen dit tijdsbestek worden gezien.

Waarom is Cisapride verboden?

Bij mensen bleek cisapride een bepaald type hartritmestoornis of aritmie te veroorzaken, qt-intervalverlenging genoemd, en dus werd het verwijderd als een in de handel verkrijgbaar medicijn. Anders bleken de bijwerkingen, zelfs bij mensen, vrij minimaal te zijn.

Dit aritmie-effect is niet gedocumenteerd bij veterinaire patiënten en omdat het zeer gunstig lijkt te zijn voor katten met megacolon en sommige gevallen van constipatie, kan het nog steeds worden voorgeschreven via een veterinaire bereidingsapotheek.

Wanneer kan ik mijn kat cisapride geven?

Pas nadat u de toestand van uw kat met uw dierenarts hebt besproken. Het wordt meestal gebruikt voor katten met constipatie of megacolon. Niet alle katten met constipatie hebben echter cisapride nodig. Soms zijn bepaalde laxerende medicijnen of een vezelrijk dieet voldoende om constipatie te beheersen.

In gevallen van katten die obstipated raken (fecale verstopping) of megacolon hebben (waar obstipatie gebruikelijk is in onbehandelde of slecht beheerde gevallen), moet een dierenarts eventuele fecale impacties verlichten en ervoor zorgen dat er geen obstructie van het maagdarmkanaal aanwezig is voordat cisapride wordt gestart. Een prokinetisch/motiliteitsmiddel mag nooit worden gebruikt totdat de afwezigheid van GI-obstructie is bevestigd.

Hoeveel Cisapride kun je een kat geven?

De dosering is zeer variabel en hangt af van de specifieke toestand en reactie van een kat. Een aanvankelijk gestarte dosis kan bijvoorbeeld geleidelijk moeten worden verhoogd op basis van passage van ontlasting. Omdat cisapride zorgvuldige monitoring vereist en omdat het alleen kan worden verkregen via een bereidingsapotheek, kan alleen uw dierenarts die het meest bekend is met de toestand van uw kat de juiste doseringsinstructies geven.