Cheetoh Kattenrasgids: Alles wat u moet weten

De Cheetoh Kat is een katachtige met het woeste uiterlijk van een wilde kat, gecombineerd met het zachte temperament van een tamme korthaar. Deze katten zijn fantastische huisdieren; ze zijn zeer intelligent, aanhankelijk en speels.

De Cheetoh Cat is ook een geboren loper en klimmer, en niet te vergeten een knuffelaar! Cheetoh Katten zijn mooi, interactief en maken graag vrienden met zowat iedereen… wat wil je nog meer?


Cheetoh Kat Oorsprong

In 2003 fokte Carol Drymon van Wind Haven Exotics Cattery de eerste Cheetoh Cat. Het doel was om de meest wild uitziende gedomesticeerde kat ooit te creëren. Dit, zonder nieuw wild bloed te moeten introduceren. Na anderhalf jaar onderzoek werd de Cheetoh geboren! Deze buitengewone katachtige werd gefokt uit een Ocicat en een Bengaal.

Bengaal

De Cheetoh Cat krijgt zijn kenmerkende vlek- en rozetpatroon van de Bengaalse kant. Bengalen zelf zijn een mix van korthaar en Aziatische luipaardkat. Zoals je kunt raden, krijgen Cheetoh Katten hun luipaard-achtige kleur van de laatste.

In tegenstelling tot de meeste katten, spelen Bengalen en hun Cheetoh nakomelingen graag in het water. Cheetohs weerspiegelen ook de intelligentie, atletischheid en levendigheid van de Bengaal.

Ocicat

Ocicats zijn bedekt met marmering en vlekken, net als Bengalen. Maar ondanks het uiterlijk, hebben ze geen recent wild bloed in hun genenpoel. De Ocicat is al zo lang gedomesticeerd dat ze een uiterst lief en volgzaam temperament hebben – een temperament dat de Cheetoh Cat ook geërfd heeft.


Waar kun je de Cheetoh Kat nu vinden?

De Cheetoh Cat is een geregistreerd ras bij de United Feline Organization sinds november 2004. Ze staan als experimenteel ras op de lijst van de International Cat Association, omdat het ras nog vrij nieuw is.

Hoewel plaatsen waar ze gefokt worden enigszins zeldzaam zijn, kun je nu Cheetoh katten vinden in de VS, Australië, Canada en NZ. Ze kosten tussen de $400 en $800.


Cheetoh Kat Uiterlijk

cheetoh kat ras
Chris Rue / CC BY-SA

Cheetos Katten staan bekend om hun prachtige vachten, die versierd zijn met vlekken, rozetten of marmering. Rozetten zijn vlekken bestaande uit twee kleuren, elk verschillend van de hoofdkleur van de vacht. Marmering bij Cheetoh Katten komt ook af en toe voor. Dit is een schijnbaar willekeurig donkerder wervelpatroon dat horizontaal over hun lichtere vacht beweegt. Cheetoh Cat haar is kort, fluweelachtig en heerlijk sluik!

Wat betreft het uiterlijk van de Cheetoh Kat, is het effect in het algemeen verbluffend. Zoals het bedoeld is, lijkt deze grote kleine katachtige sterk op zijn Aziatische luipaard voorouder.

Kleuren

Cheetoh Cats zijn er in enkele adembenemende kleurvariaties, waaronder: kaneel met zwart/bruine vlekken, sienna met zwart/bruine vlekken, lynx-punt of goudgevlekt, zwartgevlekt smoke, en zwartgevlekt zilver.

Physique

De Cheetoh Kat is gewoonweg koninklijk. Ze hebben een angstaanjagend uiterlijk, met grotere oren dan de gemiddelde kat, en ook een veel sterkere kaak. Hun snuit is breder dan die van de Bengaal of de Ocicat, vergelijkbaar met die van een Cheetah of een Tijger. Cheetoh katten hebben ook grote, amandelvormige ogen, die helder en expressief zijn.

Door een speling van de natuur is de Cheetoh Cat groter dan zijn beide ouderrassen: de Ocicat of de Bengaal. De enorme katachtige weegt gemiddeld tussen de 15-25 pond, en ze zijn bijna allemaal gespierd. Uw gemiddelde kat weegt ergens tussen de 9-12 pond, en met 9-17 pond zijn bengalen niet veel groter. Ocicats kunnen zo weinig als 6 pond wegen, en zelden meer dan 15. Je kunt dit vergelijken met een Liger die ook zijn beide ouders ontgroeit; de al enorme Leeuw en nog grotere Tijger!

Mannelijke Cheetoh Katten zijn meestal groter dan de vrouwtjes. Ze delen echter dezelfde gespierde lichaamsbouw.

Cheetoh Katten lopen met hun schouders naar beneden, waardoor ze een kenmerkende, wilde kattenhouding hebben. Net als hun Aziatische luipaard voorouders, bewegen Cheetohs met vertrouwen, gratie en kracht. Deze machtige kleine katten zien er altijd uit alsof ze op jacht zijn!


Temperament

Hier zijn enkele dingen die u moet weten over het temperament van een gemiddelde Cheetoh kat:

Zachtaardig

Het meest opvallende aspect van het temperament van de Cheetoh Kat is hoe zachtaardig ze zijn. Dit is geen kat die naar uw hond zal uithalen, of zal sissen naar een luidruchtig kind. Zelfs mannelijke Cheetoh Katten zijn van nature moederlijk en zorgen voor andermans kittens alsof het hun eigen kittens zijn! Deze katten zijn zo lief als maar kan, vooral voor degenen van wie ze houden!

Speelse

De Cheetoh Kat is energiek en speels. Je kunt ze lang vermaken met alleen een speeltje met een veer. Ze zullen willen dat je ze achtervolgt, en nadat ze gevlucht zijn, kunnen ze zelfs brutaal genoeg zijn om je terug te achtervolgen!

Voor Cheetohs katten is het leven vol plezier, en daarom zijn ze erg vrolijk. Je zult zeker geamuseerd zijn door de snelheid en acrobatiek die Cheetohs Cats te bieden hebben. Dat, en hun kattenkwaad.

Liefkozend

Hou je van knuffelen? Dan is de Cheetoh Cat iets voor jou. Deze katten met een groot hart zijn gewoon vol liefde. Bereid je voor op kopstoten, likken (misschien ook pogingen tot schoonmaken), aanhankelijk getjilp en meer. Laat je Cheetoh Cat niet zonder toezicht buiten staan, anders brengen ze je misschien met de beste bedoelingen een cadeautje (misschien een halve muis?).

Slim

De Cheetoh kat is ook buitengewoon slim. Deze intelligente dieren delen de aangeboren nieuwsgierigheid van hun soort, en ze houden van puzzelspelletjes. Speelgoed waar ze hun lekkers uit moeten halen is ook perfect voor deze slimme, vastberaden kerels. Als het aankomt op eenvoudige trucs, zoals apporteren, is de Cheetoh Kat een natuurtalent.

Ze kunnen aandachtig luisteren, en ze begrijpen waarschijnlijk meer van wat je zegt dan je denkt!


Sociabiliteit

Dit is wat je sociaal gezien van een Cheetoh mag verwachten:

Met mensen

Cheetoh katten zijn echt uitgaande dieren. In feite is een asociale Cheetoh Kat ongehoord. Ze zijn super aanhankelijk, hebben veel liefde te geven. Dat wilde uiterlijk wordt namelijk gelogenstraft door een lieve en volgzame aard. Cheetoh Katten zijn ongelooflijk zachtaardig, en het is zeer ongebruikelijk dat ze enige agressie of angst uiten. Dit maakt ze geweldig met mensen. Dit geldt ook voor kinderen! Cheetoh katten hechten zich snel aan het hele gezin en zijn zeer trouw.

Ze zijn ook interactief en expressief, en praten graag. Zeg hallo tegen de jouwe, en ze zullen je waarschijnlijk teruggroeten! Cheetoh katten hebben een verscheidenheid aan staartbewegingen (flicks, zwaaien, etc.) om te laten zien hoe ze zich voelen. Ze zijn meesters in het langzaam knipperen (een van de manieren waarop katten vertrouwen aangeven). Ze zijn temperamentvol en speels. Het resultaat? Een echte charmeur!

Met huisdieren

Cheetoh Katten hebben eigenlijk ook liever andere huisdieren in huis. Dit kattenras is niet verlegen, noch zijn ze erg kieskeurig met de vrienden die ze maken! Ze schieten goed op met hun eigen soortgenoten, en kunnen zich aan zowat elk dier warm maken. Dit omvat grote honden (op voorwaarde dat ze de Cheetoh niet tegenwerken, natuurlijk), en sommige hebben zelfs vrienden gemaakt met paarden en ander vee.

Cheetoh Katten zijn een beetje te vriendelijk met kleinere huisdieren, zoals konijnen, muizen, cavia’s of fretten, die ze zullen besluipen en doden. Deze katachtigen zijn fervente jagers. Door hun wilde afkomst hebben ze een extra hoge prooidrift. U zult kleine huisdieren uit de buurt van uw Cheetoh Kat moeten houden!

Voel je dus vrij om je Cheetoh aan andere dieren voor te stellen… vergeet alleen niet om het op een gecontroleerde manier te doen!


Gezondheid en levensduur

Vooralsnog zijn er geen gezondheidsaandoeningen bekend die specifiek zijn voor het ras Cheetoh Cat. De levensduur van de Cheetoh Cat is gemiddeld 16 jaar; ongeveer hetzelfde als een volledig gedomesticeerde korthaar.


Wat Voeden Uw Cheetoh Kat

Het voeren van uw Cheetoh zou niet veel anders moeten zijn dan het voeren van elke andere kat! Zelfs de meest gedomesticeerde, volgzame kat is tenslotte een geboren carnivoor.

Dat gezegd hebbende, omdat Cheetoh Katten een gespierder ras zijn, is het krijgen van voldoende eiwitten belangrijker dan ooit.

Dus, hoe moet het dieet van een Cheetoh Cat eruit zien? Gelukkig voor u is dit heel eenvoudig! Alles wat Cheetoh katten echt nodig hebben is veel vlees -en vers, schoon water.

Uw beste optie is om uw Cheetoh Kat vlees te voeren dat rauw is. Het lichaam van katten is speciaal ontworpen om rauw vlees te verteren; slim als ze zijn, hebben ze nooit leren koken! Ze eten vogels, muizen en andere kleine beestjes helemaal rauw.

Het gezondste vlees voor Cheetoh Katten is vetarm, eiwitrijk gevogelte. Velen kiezen voor kalkoen en kip uit de supermarkt. Je hebt bijna zeker een vleesmolen nodig om het vlees rauw te verpulveren. Voor extra voedingsstoffen, en zolang ze grondig worden vermalen, kunnen ook rauwe organen en botten worden gebruikt (gekookte botten zijn te taai voor katten om te kauwen).

Als u niet in staat bent om thuis zelf rauw kattenvoer te maken, kunt u altijd voorgemaakt voer kopen dat nog rauw is. U kunt deze vinden in de gekoelde afdeling van uw plaatselijke dierenwinkel.

Als premade rauwe voeding buiten je prijsklasse valt, kan blikvoer ook OK zijn. Dit is verrijkt met voedingsstoffen, maar in vergelijking met droogvoer bevat het minder vulstoffen.

Voor katten staat droogvoer onderaan de ladder. De meeste zitten vol met vulstoffen (zoals tarwe, aardappelen, erwten en ander voedsel waar katten niets aan hebben), en het watergehalte is altijd veel te laag. Katten hebben van nature een zwakke dorst, omdat ze gewend zijn te drinken van een verse prooi.

Om uw Cheetoh Kat gehydrateerd te houden, zijn Rauwvoer en blikvoer de beste opties die er zijn. Hydratatie is essentieel voor de gezondheid van de nieren, en zal uw Cheetoh helpen langer te leven.

Voedingsmiddelen die giftig zijn voor Cheetoh Katten

Cheetoh katten hebben dezelfde allergieën als de gemiddelde gedomesticeerde korthaar. De meest giftige voedingsmiddelen voor Cheetoh katten zijn: chocolade, koffie, citrusvruchten, druiven en rozijnen, avocado’s, uien, knoflook, bieslook, zout, Xylitol, gist en ongekookt deeg, de meeste noten, en natuurlijk alcohol.


Verzorging

Geloof het of niet, je hoeft je Cheetoh Kat eigenlijk niet te verzorgen, dankzij hun korte vacht. Ze verharen helemaal niet veel! Als u uw Cheetoh toch wilt borstelen, kunt u dat ongeveer één keer per week doen. Dit zorgt ervoor dat de losse haren die ze eventueel nog hebben, verdwijnen en helpt hun mooie vacht glanzend en strak te houden!

Cheetoh Katten verharen ongeveer twee keer per jaar. In die periode kunt u ze beter twee tot drie keer per week borstelen.


Bewegen en spelen

Cheetoh katten zijn echt grote wilde katten in hart en nieren. Het zijn felle jagers, die niet aarzelen om vogels, muizen, grondeekhoorns, eekhoorns en andere kleine dieren te pakken. Daarom is het niet raadzaam om uw Cheetoh zonder toezicht of beperkingen buiten te laten. Voor de lokale fauna kan dit een ramp betekenen!

Neem uw Cheetoh in plaats daarvan gerust mee uit wandelen. Zet ze vast met een goed en ontsnappingsbestendig harnas. Dit kan een tijdje duren voor uw kat om eraan te wennen -maak u geen zorgen, ze zullen uiteindelijk uitvinden dat het dragen van het harnas betekent dat ze mogen gaan wandelen. Begin jong met uw Cheetoh te wandelen om hem gemakkelijker te kunnen trainen in het dragen van een tuigje en in zijn gedrag.

Cheetoh katten houden niet alleen van wandelen, maar ook van rennen! Een van hun favoriete spelletjes is Chase The Cheetoh. Dit houdt in… u raadt het al: uw Cheetoh Kat vlucht, terwijl u hem achtervolgt! Veel Cheetoh katten vinden dit erg spannend en leuk.

Vervolgens is de Cheeto Cat een klimmer. U zult zeker willen zorgen voor kattenbomen en andere klimplaatsen, of ze vinden er zelf wel een paar (bijvoorbeeld de bovenkant van een dressoir).

Ondanks hoe nieuw het ras is, kun je zien hoe Cheetoh Katten snel zo populair zijn geworden. Simpel gezegd zijn ze een genot om in de buurt te hebben! Cheetoh Katten zijn het gelukkigst in het gezelschap van hun mensen. Ze zijn in staat tot echte toewijding, en ze zitten vol dartelheid en vrolijkheid.

Deze katachtigen rennen, klimmen, spelen, kletsen… en nemen dan een knuffelpauze. Ze schieten goed op met andere huisdieren en mensen, en zeggen graag ‘hallo’ tegen een bezoeker!

Binnenkort zul je je afvragen hoe je ooit hebt kunnen leven zonder je bol-van-zon Cheetoh Cat in je huis!