? 7 redenen waarom katten graag uit kranen drinken

Foto door @bellatrix_bengal op Instagram

Ahh, kranen – de magische, water producerende thingamabobs. Katteneigenaren weten maar al te goed hoezeer wij katten genieten van stromend water uit die dingen. Als je een kat hebt, heb je ze waarschijnlijk wel eens naar de kraan zien rennen, telkens als je die aanzet, om hun tong uit te steken om te drinken of gewoon naar het stromende water te knuppelen. Het is een van de vele eigenzinnige dingen die wij katten doen en die de meeste mensen social media-waardig vinden, maar ook nogal raadselachtig.

Om meer te weten te komen over onze schijnbaar vreemde obsessie met kranen, zijn hier 7 redenen waarom we het doen:

We hebben het van onze wilde voorouders

Ondanks dat we gedomesticeerd zijn, staan we nog behoorlijk in contact met de oerinstincten die we van onze voorouders hebben geërfd, met name Bengalen staan we wat dichter bij onze voorouders dan de gemiddelde huiskat. We voelen ons instinctief aangetrokken tot stromend water, omdat in het wild stilstaand water eerder besmet en dus onveilig is.

Staand water is onzichtbaar

In het wild vinden onze soorten water eerder via het gehoor dan via het zicht. Geloof het of niet, maar stilstaand water is praktisch onzichtbaar voor ons, vooral in een waterbak. In plaats van te vertrouwen op het zicht om toegankelijk water te vinden, gebruiken we ons uitstekend gehoor om het vertrouwde geluid van stromend water te detecteren.

Stromend water is lekker!

Net zoals jullie mensen liever verfrissend, koud water uit de koelkast hebben dan het water in een flesje dat al uren in je sporttas zit, verkiezen wij katten kraanwater boven water uit de kom. Stromend water uit de kraan smaakt beter omdat het, in tegenstelling tot het stilstaande water in onze kommen, schoner, koeler en zuurstofrijker is.

Met het gezicht naar de muur kan gevaarlijk zijn (misschien)

De meeste mensen plaatsen de voer- en waterbakjes van hun kat tegen een muur. Hierdoor voelen wij katten ons erg blootgesteld en kwetsbaar voor aanvallen van achteren. Ik bedoel, de kans dat je in een keuken door een roofdier wordt aangevallen is misschien klein tot nihil, maar het is beter het zekere voor het onzekere te nemen. We zouden het erg op prijs stellen als onze bakjes ergens staan waar het veiliger is, zodat we kunnen drinken zonder ons zorgen te hoeven maken over aanvallen vanuit een hinderlaag, zoals bovenop de koelkast of in een afgesloten ruimte.

Soms zijn de schalen het probleem

Ik weet zeker dat jullie mensen de term kennen, snorhaar vermoeidheid. Snorhaarmoeheid treedt op wanneer onze snorharen overprikkeld raken door het schuren tegen iets, zoals de zijkanten van te diepe voer- of waterbakken. Katten die snorhaarmoeheid ervaren door hun voerbak zullen meestal uit hun poten eten, of helemaal niet eten, om de stress en het ongemak te vermijden. Om dit te voorkomen, moet u zorgen voor voer- en drinkbakken die speciaal gemaakt zijn om snorhaarmoeheid te voorkomen.

We houden ons voedsel weg van ons water

Een andere reden waarom uw kleine katachtige vriend kraanwater verkiest boven komwater is omdat hun voedsel altijd in de buurt is. Het is heel gewoon voor mensen om het voedsel en het water van hun kat in één ruimte te plaatsen. Veel bedrijven verkopen zelfs producten met beide kommen in één compartiment. Maar sommige katten houden daar niet van. Dat komt omdat onze wilde voorouders hun prooi wegsleepten van hun waterbron, zodat de resten het water niet besmetten. Het is een instinct dat veel gedomesticeerde katachtigen tot op de dag van vandaag nog steeds hebben.

We houden van spelen met stromend water

Wie houden we voor de gek? Stromend water is zoveel leuker om mee te spelen dan het stilstaande water in onze kommen. We vinden het heerlijk om water in de gootsteen of de badkuip te spatten en er met onze poten op te slaan terwijl het blijft stromen – sommigen van ons hebben zelfs geprobeerd er in te bijten, maar geen enkele kat heeft het ooit gevangen. Jullie mensen zouden het eens moeten proberen. Ik zweer je, je zult het geweldig vinden!

Final Thoughts

Kraanwater kan zware metalen, chloorbijproducten, fluoride, kwik en arsenicum bevatten die de gezondheid van uw kat in gevaar kunnen brengen, dus het is het beste als u de toegang tot kraanwater tot een minimum beperkt. In plaats daarvan kunt u proberen ze te verleiden om meer water uit hun waterbakje te drinken door het altijd zo schoon mogelijk te houden en het elke dag met vers water te vullen.

Als hun bak te diep is en je merkt dat ze in hun bak krabben, zorg dan voor een bak die speciaal gemaakt is om snorhaarmoe te zijn, zodat ze niet gestrest raken van het gebruik ervan. Als je alles hebt gedaan, maar je kat blijft hardnekkig uit de kraan drinken in plaats van uit de waterbak, dan kun je overwegen om een drinkfontein aan te schaffen.

Hier zijn er enkele die je misschien wilt bekijken:

1. Veken Huisdierfontein

 • Ultrastille pomp met laag verbruik
 • 2,5 L watercapaciteit
 • Gemaakt van BPA-vrije, niet-giftige materialen
 • Duurzaam
 • Wordt geleverd met een siliconen matje om opspattend water op te vangen
 • Heeft 3 verschillende waterstroom opties
 • Ontworpen met een drievoudig filtersysteem

Klik hier om dit product op Amazon te bekijken

2. Catit Bloem Kattenwaterfontein

 • Heeft 3 verschillende waterstroom opties
 • 3 L circulerend water
 • Neemt weinig vloeroppervlak in beslag (perfect voor kleinere woningen/appartementen)
 • Inclusief dubbelwerkend wateronthardingsfilter en energiezuinige pomp
 • Gemaakt van BPA-vrije materialen

Klik hier om dit product op Amazon te zien

Hydratatie is erg belangrijk en als kattenverzorger moet u er altijd voor zorgen dat uw kat gedurende de dag voldoende water krijgt. Ze drinken misschien graag uit de kraan, maar dat is niet per se het beste voor ze. Geef ze dus een alternatief en ik weet zeker dat ze graag zullen voldoen.