Cat ingenomen vreemd voorwerp: behandeling en kosten

De term “vreemd lichaam” of “vreemd voorwerp” kan worden gebruikt om te verwijzen naar elk non-food item dat het lichaam van een dier binnendringt. We gebruiken deze term echter meestal om een non-food object te beschrijven dat door een dier is ingeslikt, opzettelijk of onbedoeld.

Niet alle vreemde voorwerpen veroorzaken problemen. Als uw kat een kleine portie van een niet-giftige plant of een klein stukje papier eet, zullen deze items waarschijnlijk zonder problemen passeren.

In sommige gevallen kan de inname van een vreemd voorwerp echter ernstige gevolgen hebben.

Snel overzicht: Samenvatting van de ziekte

tekstgrootte
Andere namen: Vreemd voorwerp, maagvreemd lichaam
klok
Urgentie: Afhankelijk van het type object dat wordt ingenomen
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Braken, gebrek aan ontlasting, lethargie, buikpijn en zwakte; gedragsveranderingen, zoals meer verbergen, verhoogde agressie en het vermijden van menselijke interactie kunnen ook worden gezien
medische dossiers
Diagnose: Röntgenfoto’s, echografie, volledig aantal bloedcellen (CBC), serum biochemisch profiel, urinetests, fecaal parasietonderzoek
jam-medisch
Behandelingsopties: Vloeistoftherapie, dieet, chirurgie, endoscopie
thuisbehandeling
ThuisbehandelingNa het zien van een dierenarts kunnen eigenaren een vezelrijk dieet voeren om het object door de darmen te laten bewegen, maar thuiszorg is mogelijk niet in alle gevallen een optie
thuis
Huismiddeltjes: Niet beschikbaar
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
schakel-ketting
Kan worden gekoppeld aan: Gastro-intestinale blokkade
pil
Vereist voortdurende medicatie:Nee
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Vaak

Lees ook: Pica bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Wat zijn de tekenen van een vreemd lichaam bij katten?

Kat die op koorden kauwt

Katten die iets hebben ingeslikt wat ze niet zouden moeten doen, zullen verschillende symptomen vertonen.

Uw kat kan een breed scala aan tekenen vertonen na de inname van een vreemd voorwerp. In sommige gevallen kan het object passeren zonder dat je je zelfs maar realiseert dat je kat ziek is.

Een vreemd lichaam in de maag van uw kat (maagvreemd lichaam) kan het slijmvlies van de maag van uw kat irriteren, waardoor u herhaaldelijk moet braken. Uw kat kan ook een verminderde eetlust, verhoogde speekselvloed (als gevolg van misselijkheid) en buikklachten hebben. Haarelastieken zijn een veel voorkomende oorzaak van maagvreemde lichamen bij katten. Katten slikken haarelastieken en ze hopen zich na verloop van tijd op in de maag, wat uiteindelijk leidt tot chronisch braken dat behandeling vereist.

Lees ook: Waarom kauwt mijn kat op karton?

Hoewel een maagvreemd lichaam zeker niets is om lichtvaardig mee om te gaan, is een darmobstructie nog problematischer. Speelgoed en ballen werken vaak op deze manier. Een vreemd lichaam dat zich in de darmen van uw kat bevindt, voorkomt de beweging van voedsel en uitwerpselen door het darmkanaal. Tekenen van gastro-intestinale blokkade zijn ernstig braken, anorexia, abdominale gevoeligheid en een gebrek aan ontlastingsproductie. Dit is een medisch noodgeval en vereist onmiddellijke veterinaire hulp.

Lineaire vreemde lichamen zijn de meest ernstige vorm van vreemd lichaam. Een lang vreemd lichaam (zoals een naald en draad) raakt vast in het maagdarmkanaal. Terwijl de darmen proberen de draad voort te bewegen, zal deze door de darmen snijden en ernstige schade aanrichten.

Katten met een lineair vreemd lichaam zullen tekenen hebben die lijken op katten met een obstructie, hoewel ze snel kunnen afnemen als hun darmen scheuren. U kunt ook de draad aan de basis van de tong zien. De prognose voor een kat met een lineair vreemd lichaam wordt bewaakt, omdat dit levensbedreigende aandoeningen kunnen zijn.

Diarree is geen veel voorkomend teken van een vreemd lichaam, maar het kan voorkomen. Constipatie is ook mogelijk, vooral als het object zich in het rectum nestelt.

Lees ook: Wat te doen als je bloed in de ontlasting van je kat ziet?

Hoe zal mijn dierenarts een vreemd lichaam diagnosticeren?

Mensen die naar een kat kijken

Uw dierenarts kan een ingenomen vreemd voorwerp identificeren door middel van röntgenfoto’s en echografie, samen met andere diagnostische hulpmiddelen.

Gastro-intestinale vreemde lichamen worden meestal gediagnosticeerd op röntgenfoto’s. In sommige gevallen is het vreemde materiaal zelf zichtbaar op een röntgenfoto. Hierdoor kan uw dierenarts de exacte locatie van het object bepalen. In andere gevallen vereist het stellen van een diagnose het identificeren van abnormale gaspatronen die wijzen op een vreemd voorwerp of darmobstructie.

Een bariumstudie is een gespecialiseerd type röntgenfoto dat kan worden gebruikt om een vreemd lichaam te diagnosticeren. Uw dierenarts zal uw kat bariumvloeistof via de mond geven en vervolgens een reeks röntgenfoto’s maken.  Barium is zeer zichtbaar op röntgenfoto’s en de manier waarop het door het spijsverteringskanaal stroomt, kan helpen bij de diagnose van een vreemd lichaam.

Lees ook: Hoeveel kost een kattenfoto?

Echografie kan ook gunstig zijn bij sommige katten. Hoewel echografie meestal als minder effectief wordt beschouwd dan röntgenfoto’s als een screeningstest, kan het in bepaalde situaties zeer nuttig zijn.

Uw dierenarts kan ook andere tests aanbevelen, zoals een volledig aantal bloedcellen (CBC), serumbiochemisch profiel, urinetests en fecale parasietonderzoeken. Deze tests kunnen andere aandoeningen uitsluiten die braken kunnen veroorzaken (zoals pancreatitis en hormonale ziekten) en helpen bij het beoordelen van de algehele gezondheid van uw kat.

Lees ook: Kattenbloedonderzoek (verschillende soorten tests, gezondheidstoestanden en kosten)

Hoe wordt de inname van een vreemd voorwerp behandeld?

Kat die een operatie ondergaat

Kleine voorwerpen kunnen door het lichaam gaan met vloeistoftherapie en het juiste dieet. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om het vreemde voorwerp te extraheren.

Behandelingsopties zijn afhankelijk van de grootte en het type van het vreemde lichaam, evenals de algehele gezondheidstoestand van uw kat.

Kleine vreemde voorwerpen kunnen met medische therapie door de darmen gaan.  Uw dierenarts kan vloeistoftherapie (met subcutane of intraveneuze vloeistoffen) en een vezelrijk receptdieet aanbevelen. Uw kat moet nauwlettend worden gecontroleerd, omdat een operatie nodig kan zijn als medische therapie niet effectief is. Follow-up röntgenfoto’s worden vaak aanbevolen om ervoor te zorgen dat het object is gepasseerd.

Lees ook: Door dierenarts goedgekeurde kattenkrukkaart: de poep van uw kat decoderen

Als een vreemd lichaam niet kan passeren, kan uw dierenarts chirurgische verwijdering aanbevelen. Uw dierenarts zal een incisie in de buik van uw kat maken en vervolgens de darmen van uw kat nauwkeurig onderzoeken. Wanneer uw dierenarts het vreemde lichaam vindt, zullen ze het operatief verwijderen.

Uw dierenarts moet mogelijk ook een deel van de darm verwijderen vanwege darmschade of een beschadigde bloedtoevoer. Na de operatie kan uw kat enkele dagen in het ziekenhuis blijven om nauwkeurige observatie en een terugkeer naar een normaal dieet mogelijk te maken.

Chirurgie kan soms worden vermeden door endoscopie te gebruiken om een vreemd lichaam op te halen. Dit omvat het inbrengen van een lange, flexibele camera en gereedschap in het maagdarmkanaal van uw kat. Endoscopie heeft alleen toegang tot bepaalde delen van de darmen van uw kat. Bovendien vereist endoscopie meestal verwijzing naar een veterinaire specialist, terwijl een operatie kan worden uitgevoerd door uw reguliere dierenarts. Endoscopie is echter minder invasief; uw kat zal nog steeds anesthesie nodig hebben, maar er zullen geen incisies worden gemaakt. (Als de dierenarts niet in staat is om het object via endoscopie te verwijderen, moet uw kat worden geopereerd.)

Lees ook: Hoe voorkom je dat je kat springt na een operatie

Wat zijn de kosten van een behandeling van vreemd lichaam bij een kat?

Kat bijt in een schoenenbroek

De behandeling van een kat die een vreemd lichaam heeft ingenomen, hangt af van de grootte en het type voorwerp dat ze hebben ingeslikt.

De kosten die gepaard gaan met de inname van een vreemd voorwerp variëren aanzienlijk, afhankelijk van de behoeften van uw kat.

De eerste diagnose van een vreemd lichaam, inclusief een lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s, kost meestal $ 200-500.

De kosten kunnen variëren, afhankelijk van uw locatie. Na het uitvoeren van deze diagnostiek moet uw dierenarts u een behandelplan kunnen verstrekken waarin de kosten van de behandeling worden geschetst.

Als uw kat een klein vreemd lichaam die zal overgaan met hydratatie en een vezelrijk dieet, kunnen de behandelingskosten variëren van $ 50 – 350 (afhankelijk van of uw kat ziekenhuisopname of poliklinische zorg nodig heeft.)

Een obstructie van het vreemde lichaam die endoscopie of een operatie vereist, zal echter veel duurder zijn om te behandelen. Afhankelijk van de schade die is veroorzaakt door het vreemde lichaam en hoe lang uw kat postoperatief in het ziekenhuis moet blijven om de normale spijsvertering te herwinnen, kunt u $ 1.500 tot $ 5.000 voor chirurgie. Endoscopie kost meestal iets minder, variërend van $ 1.000 tot $ 2.000.

Lees ook: Hoeveel kost het sterilisatie of castratie van een kat?

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als een kat een vreemd voorwerp eet?

De inname van een vreemd voorwerp kan een aantal verschillende uitkomsten hebben. Als je veel geluk hebt, kan je kat het vreemde voorwerp in zijn ontlasting passeren. In veel gevallen raakt het vreemde voorwerp echter vast in uw maag of intestineEs. Dit kan dringende veterinaire zorg en chirurgische verwijdering van het object vereisen.

Hoe lang duurt het voordat een vreemd voorwerp door een kat gaat?

De tijd die nodig is voordat een voorwerp door de darmen van uw kat gaat, hangt af van de eetlust, het dieet en de hydratatiestatus van uw kat. In de meeste gevallen moeten objecten binnen ongeveer 24 uur passeren.

Hoe kan ik mijn kat helpen een vreemd voorwerp te passeren?

Afhankelijk van het object dat uw kat heeft ingenomen, kan uw dierenarts aanbevelen om een vezelrijk dieet te voeren om het object door de darmen van uw kat te verplaatsen.

Hoe weet je of je kat een vreemd lichaam heeft?

Tekenen van een vreemd lichaam bij katten kunnen braken, gebrek aan ontlasting, lethargie, buikpijn en zwakte zijn. Uw kat kan ook gedragsveranderingen vertonen, zoals meer verbergen, verhoogde agressie en het vermijden van menselijke interactie.