Hoe begroeten katten elkaar? (Het verrassende antwoord)

Katten zijn ongelooflijk lieve wezens die ons vaak aan de deur begroeten door lief te miauwen en hun hoofd tegen onze benen te wrijven. We weten hoe katten ons meestal gedag zeggen, maar hoe begroeten ze elkaar? Geloof het of niet, katten zeggen elkaar gedag door hun neus aan te raken.

Dat wordt vaak gevolgd door een beetje wederzijds hoofdwrijven en soms billensnuiven.. Sommigen zullen hun staarten aan elkaar haken, en anderen zullen gezellig tegen elkaars kant aanschurken. Het stelt hen in staat om binnen enkele minuten te leren hoe hun buddy het doet en creëert een soort uniforme geur die later wordt gebruikt voor identificatie omdat katten vertrouwen grotendeels op geur om geliefden te identificeren.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe communiceren katten met elkaar

Katten communiceren met behulp van verschillende technieken, waaronder lichaamstaal en vocalisatie. Ze communiceren ook via geur, met feromonen die informatie bevatten over zaken als gezondheid en reproductieve status.

Lichaamstaal

Katten hebben ongelooflijk expressieve lichamen; hun oren, staarten, ogen en snorharen geven hun emoties weg. Katten die zich comfortabel en veilig voelen, benaderen vaak andere katten met hun staart hoog gehouden en hun oren een beetje naar voren gericht. Sommige katten kunnen het puntje van hun staart naar hun favoriete metgezellen draaien.

De meesten loungen alleen op hun zij (waardoor hun kwetsbare buiken worden blootgesteld) als ze in de buurt zijn van mensen of dieren bij wie ze zich volkomen veilig voelen. Katten gebruiken hun ogen ook om te communiceren met andere katachtigen; een langzame knipper betekent meestal dat ze zich vriendelijk voelen en graag een beetje rondhangen. Oorafplatting, weigeren oogcontact te maken en buigen duiden vaak op angst.

Angstige katten worden soms agressief als ze zich niet mogen terugtrekken op een plek waar ze zich veilig voelen. Staartwacking, sissen en rugbuigen zijn duidelijke tekenen dat een kat er genoeg van heeft.

Zwart-witte-Thaise-katten-met-bel-halsbanden
Afbeelding credit: Wasuta23, Shutterstock

Vocalisatie

Katten begroeten elkaar soms met subtiele (en echt schattige) trillerachtige geluiden. Miauwen is vooral weggelegd voor het begroeten van en omgaan met mensen. Sommige informatie suggereert dat de miauw van katten zich in de loop van de tijd heeft aangepast om mensen te overtuigen om voedsel en traktaties te vorken. Kittens miauwen ook om de aandacht van hun moeder te krijgen.

Spinnen is ongelooflijk complex, omdat het kan betekenen dat een kat tevreden is of probeert zichzelf te kalmeren. Katten spinnen bij het kneden (jij of hun favoriete deken) en bij het zogen of verzorgd worden als kittens. Zwangere koninginnen spinnen in de vroege stadia van de bevalling, wat hen lijkt te helpen ontspannen.

Grommen en sissen zijn twee andere veel voorkomende vormen van kattenvocalisatie. Katten grommen en sissen om hun ongenoegen glashelder te maken. Het is meestal een teken dat een kat diep bang is en wat ruimte wil. Diep gehuil duidt vaak op extreme angst of pijn. Kitties geboeid door prooien produceren soms kleine tjilpen uit pure opwinding.

Ruiken

Katten hebben geurklieren op hun voorhoofd en rond hun snorharen. Ze hebben ook geurklieren op hun kin, voetzolen en dicht bij hun billen. Feromonen zitten boordevol informatie over katten, inclusief hun gezondheid. Het biedt informatie die andere katachtigen kunnen gebruiken om meer te weten te komen over katten die ze tegenkomen, inclusief hun geslacht, gezondheidstoestand en zelfs als ze in een goed humeur zijn.

Dominante katten hebben de neiging om de eerste stap te zetten met betrekking tot het kontsnuivende deel van het leren kennen van een andere kat. Maar meer onderdanige katten hebben een paar handige trucs om overenthousiast snuffelen af te weren; ze zullen vaak weigeren deel te nemen door plaats te nemen.

Wanneer katten tegen dingen, mensen en dieren wrijven, laten ze een beetje van hun geur achter, die vervolgens dient als een bron van troost omdat het een gevoel van vertrouwdheid creëert. Katten gebruiken ook geur om hun territorium te markeren, en het is de reden waarom sommige katten binnenshuis plassen wanneer ze zich onzeker of bedreigd voelen.

Krabben is een andere territoriummarkeringsactiviteit, omdat het katten in staat stelt om feromonen te verspreiden via de geurklieren in hun poten. Zowel mannelijke als vrouwelijke katten markeren met behulp van urine, hoewel het meestal wordt gezien bij intacte mannelijke katten. Gespoten urine heeft meestal een sterkere geur dan gewone kattenplas.

twee katten worstelen
Afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay

Op welk gevoel vertrouwen katten het meest?

Katten vertrouwen voornamelijk op geur om menselijke en katachtige familieleden te identificeren. Hun neuzen zitten vol met geurreceptoren, waardoor ze een reukvermogen hebben dat meer dan 14 keer acuter is dan mensen. Ze hebben ook vomeronasale organen die feromonen detecteren en informatie rechtstreeks naar hun hersenen communiceren. Omdat hun gevoel of geur is zo scherp, katten vertrouwen er veel meer op dan mensen bij het navigeren door de wereld.

Mensen houden zich voornamelijk bezig met de wereld door visuele input, terwijl katten meer afhankelijk zijn van geuren. Ze gebruiken ook geluid om eigenaren te identificeren, vertrouwend op hun ongelooflijke gehoor om bekende stemmen te identificeren in plaats van gezichtsherkenning. Katten kunnen hoogstwaarschijnlijk familieleden identificeren door middel van geurherkenning, hoewel het waarschijnlijk wordt gevoeld als een gevoel van vertrouwdheid.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten begroeten elkaar door hun neus aan te raken en tegen elkaar aan te wrijven. Ze wisselen geuren uit om over elkaar te leren en creëren een nieuwe vertrouwde geur door contact. Sommigen zeggen hallo tegen geliefde metgezellen met een ingetogen triller, maar de meesten reserveren miauwen voor hun favoriete mensen.

Katten gebruiken ook lichaamstaal om emoties te communiceren, inclusief staart- en oorpositionering. Katten die zich zelfverzekerd en comfortabel voelen, lopen met hun staart hoog gehouden en oren naar voren gericht. Kitties die zich op hun gemak voelen, laten vaak hun buiken zien en knuffelen zich naar hun favoriete katachtige metgezellen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Thomas B., Pixabay