Waarom houden katten zo van warme dingen? (6 Redenen)

Misschien heb je je kat warme dingen zien knuffelen, zoals ventilatieopeningen of kachels. Dit kan je interesse wekken, waardoor je nadenkt over waarom ze zo van warme dingen houden.

Het antwoord is ingewikkeld, omdat ze om een veelheid van redenen van warme plaatsen houden. Ze zijn berucht om hun liefde voor warme dingen, waaronder jij – je knuffelen en je dwingen stil te blijven zodat ze kunnen slapen of knuffelen! Katten zijn ook te zien liggen in het licht van zonnestralen op de warme vloer. Gelukkig voor jou hebben we precies onderzocht en ontdekt waarom katten van warme dingen houden.

divider-catclaw1

De 6 redenen waarom katten zo van warme dingen houden

1. Instinct

De gedomesticeerde kat is een afstammeling van wilde woestijnkatten uit Egypte in het neolithicum en de klassieke periodes. Als je iets weet over het leven in de woestijn, zou je weten dat de woestijntemperaturen overdag hoog zijn en ’s nachts erg koud.

Net als hun Egyptische voorouders zijn gedomesticeerde katten bedraad om warmte te zoeken. Ze zijn gemaakt om te gedijen in warmte, dus ze zoeken warme dingen zoals zonnestralen of warme luchtopeningen. Warmte lijkt hen ook een gevoel van veiligheid te geven, net als hun voorouders in de woestijn. Voor degenen in de woestijn staat warmte gelijk aan veiligheid.

maine coon zonnebaden
Afbeelding Credit: Pixabay
thematische pauze

2. Socialisatie

Hoewel je misschien denkt dat je gewoon een bron van warmte voor je kat bent, gaan hun instincten veel dieper dan dat.

Kittens kunnen hun lichaamswarmte de eerste weken van hun leven niet reguleren. Ze hebben dus de neiging om samen te knuffelen om lichaamswarmte te delen en te overleven. Dit instinct zit diep in de bloedlijn van de gedomesticeerde kat, omdat ze in groepen kunnen leven en het delen van lichaamswarmte hen kan helpen koude omgevingen of seizoenen te overleven.

Katten die zwerfkatten zijn, kunnen in groepen blijven om hen te helpen overleven en tegen elkaar knuffelen. Je kat die je knuffelt, is dus meer dan alleen warmte geven. Het betekent dat ze om je geven en het als een geruststellende ervaring zien.

moeder kat en zijn kittens
Afbeelding Credit: Esin Deniz, Shutterstock
thematische pauze

3. Het is koud

Katten kunnen meer gecompliceerde redenen hebben om op warme plaatsen te liggen, maar het kan gewoon zijn omdat ze het koud hebben. Katten zoeken warmte, net als elk dier, als het koud is. Dit kan ertoe leiden dat u ze op vreemde plaatsen vindt, zoals naast kachels of bovenop ventilatieopeningen. Je moet wel voorzichtig zijn. Wanneer katten in de buurt zijn van warme bronnen, zoals kachels, kan hun vacht ervoor zorgen dat ze te warm worden zonder het te beseffen. Dit kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals een zonnesteek.

De beste manier om uw kat voldoende warm te houden zonder hem pijn te doen, is door een verwarmde dierenmand te krijgen. Een goed huisdierbed kan zichzelf reguleren of een laag genoeg spanning zijn om ervoor te zorgen dat je harige vriend niet gewond raakt.

Het hebben van een bontbaby betekent dat je ze overlaadt met knuffels, zelfs als je er de hele dag niet bent. Terwijl je boodschappen doet, is de Hepper Nest Bed houdt je katten knuffelbaar en gezellig.

Dit product is te mooi om geheim te houden! Gemaakt van flexibel gegoten schuim en een sherpa fleece inzetstuk, zal uw kat worden gewikkeld in gezellige goedheid elke keer dat ze een dutje doen. Klik hier om de jouwe vandaag nog te krijgen!

Bij Excited Cats bewonderen we Hepper al vele jaren en besloten we een controlerend eigendomsbelang te nemen, zodat we konden profiteren van de uitstekende ontwerpen van dit coole kattenbedrijf!

kat winter-pixabay
Afbeelding Credit: rihaij, Pixabay
thematische pauze

4. Ze zijn ziek

Soms is het feit dat katten op zoek zijn naar warmte natuurlijk en slechts een deel van hun instincten. Als uw kat zich echter vreemd gedraagt en de neiging heeft om meer dan normaal rond te liggen, kan hij ziek zijn. Veel ziekten bij katten zorgen ervoor dat ze meer slapen en rusten, zoals hetzelfde gebeurt met mensen of een ander wezen. Dit stelt hen in staat om hun energie te gebruiken om te genezen in plaats van te bewegen. Je kat kan gewoon de voorkeur geven aan warme dingen omdat ze ziek zijn.

Als uw kat zich vreemd gedraagt of andere symptomen vertoont, is het misschien tijd voor een dierenartsbezoek. Andere symptomen zoals braken, diarree, lethargie en andere zorgwekkende symptomen kunnen erop wijzen dat uw kat ziek is. Maak je geen zorgen als je ze zoals gewoonlijk ergens warm ziet liggen, maar je moet je zorgen maken als andere symptomen optreden en ze vermoeider zijn dan normaal.

vermoeide zieke kat die op bed ligt
Afbeelding Credit: Natata, Shutterstock
thematische pauze

5. Ze worden oud

Katten worden oud – dat is gewoon een feit van het leven. Als menss, ze hebben de neiging om meer tijd te besteden aan rondslingeren en geen kostbare energie te verspillen als ze oud worden. De meeste katten worden rustiger en knuffeliger als ze ouder worden, waardoor ze vaker warme plekken opzoeken. Deze warme plaatsen omvatten je benen, dus als je merkt dat je kat knuffeliger wordt, kan dit gewoon betekenen dat ze ouder en minder energiek worden, zonder je zorgen te maken.

oude calico kat
Afbeelding credit: Kristi Blokhin, Shutterstock
thematische pauze

6. Gewoonte

Je kat kan eerlijk gezegd gewoon gewend zijn om op een bepaalde plek te zitten, en het kan gewoon warm zijn. Katten hebben de neiging om zich aan hun schema’s en gewoonten te houden, en hoewel het had kunnen beginnen als gewoon een warme plek om te zitten, kan het nu worden beschouwd als een van de plekken waar ze graag op zitten. Net als mensen hunkeren katten naar vertrouwdheid en kunnen ze worden gezien terwijl ze dezelfde rituelen en schema’s doen.

gember kat die naar het raam kijkt
Afbeelding credit: Konstantin Aksenov, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten houden om vele redenen van warme plaatsen, van ziek zijn tot gewoon van hun eigenaar houden. Als je hier iets uit haalt, onthoud dan dat je kat knuffelen met een kachel of iets dergelijks gevaarlijk kan zijn. Hun vacht is geïsoleerd waardoor ze het te warm kunnen krijgen, en dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken.

Katten zijn berucht om het zitten op warme plaatsen; pas gewoon op om ervoor te zorgen dat ze het niet te warm of ziek krijgen. Het kan tijd zijn voor een dierenartsbezoek als u merkt dat uw kat zich vaker dan normaal gedraagt en lounget.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: KAVOWO, Pixabay