Hoe vaak moeten katten poepen? Een dierenarts legt uit

Merk je wel eens dat je naar de afzettingen in de kattenbak van je kat kijkt en je afvraagt of ze normaal zijn? Hoewel de meesten van ons weten wat ze kunnen verwachten als het gaat om onze toiletbezoeken, kan het voor elke nieuwe eigenaar van een huisdier ontmoedigend zijn om te weten wat hij kan verwachten als het gaat om de kattenbak.

Snel overzicht

01

Voor de meeste katten is de gemiddelde poepfrequentie elke 12 tot 36 uur.

02

De frequentie van gezonde stoelgang kan worden beïnvloed door leeftijd, dieet en activiteitsniveaus.

03

Een toename of afname van de ontlastingsfrequentie kan worden gezien bij verschillende medische problemen, dus praat met de dierenarts van uw kat als u merkt dat er iets is veranderd.

Dit geldt vooral als het gaat om hoe vaak je die kleine bruine afzettingen eruit moet scheppen. Wist u dat de toiletgewoonten van uw kat u een schat aan informatie over hun gezondheid kunnen geven? In dit artikel zullen we normale en abnormale kattenpoep uitleggen.

Wat is normaal als het gaat om kattenpoep?

De kleur, consistentie en frequentie van de poep van uw kat kunnen u veel vertellen over hun gezondheid.

Over het algemeen, als ik denk aan poep (en als dierenarts die zich heeft gespecialiseerd op het gebied van interne geneeskunde, besteed ik er veel tijd aan om erover na te denken!), Overweeg ik drie hoofdcategorieën: welke kleur is het, wat is de consistentie ervan en hoe vaak komt het eruit? Laten we eerst bespreken wat normaal is als het gaat om poep:

 • Kleur: Een gezonde katachtige stoelgang moet melkchocolade tot donkere chocoladebruin van kleur zijn.
 • Consistentie: Een gezonde ontlasting moet vorm houden met een matig stevige textuur, een beetje zoals een klonterige log (zie onze handige ontlastingsgids hier).
 • Frequentie: Er is hier geen one-size-fits-all. De frequentie waarmee uw kat poept, hangt af van hun dieet, activiteitsniveaus, leeftijd en of ze bekende medische problemen hebben. Als vuistregel geldt dat de meeste katten elke 12 tot 36 uur poepen. Als het meer dan 48 tot 72 uur geleden is dat uw kat heeft gepoept, is het de moeite waard om met uw dierenarts te praten voor advies.

Lees ook: Hoe te zien of een kat zich inspant om te poepen of te plassen

Wat betekent een toename van de poepfrequentie?

Vaak, maar niet altijd, als uw kat de frequentie van zijn stoelgang verhoogt, kan zijn poep ook zachter of wateriger zijn. Dit komt omdat er minder tijd is voor de darm om al het water uit de ontlasting te absorberen voordat het wordt doorgegeven. Een toename van de frequentie van stoelgang kan om verschillende redenen worden gezien, waaronder:

1. Dieet kwaliteit

Wat een kat te voeren

Katten die voedsel van lage kwaliteit eten, of een voedsel dat veel vezels bevat, kunnen meer poepen.

Diëten van lage kwaliteit of diëten die zijn ontworpen om de eetlust bij katten op een reis naar gewichtsverlies te verzadigen, bevatten vulstoffen of vulstoffen die geen voedingsvoordelen voor het dier bieden. Deze kunnen leiden tot een verhoogde frequentie of toename van de darmbeweging omdat er minder voedsel wordt verteerd. Deze ontlasting zal de neiging hebben om een normale consistentie te hebben.

Lees ook: De 10 beste kattenvoer in 2022

2. Oefening

Actieve katten hebben de neiging om meer te poepen dan sedentaire katten.

Katten met een actievere levensstijl hebben meer kans op een verhoogde frequentie van normale stoelgang in vergelijking met katten die de hele dag achterover leunen en ontspannen.

Lees ook: Waarom hebben katten beweging nodig en de 5 dingen om te overwegen

3. Leeftijd

Het is normaal dat kittens vaker poepen dan volwassenen.

Jonge katten en kittens hebben de neiging om vaker stoelgang te hebben dan volwassen katten of oudere katten.

4. Voedselgevoeligheden

Voedselallergieën of -intoleranties kunnen de consistentie en frequentie van de poep van een kat beïnvloeden.

Sommige katten lijden aan een aandoening die ‘voedselgevoelige enteropathie’ wordt genoemd. Deze complexe aandoening is het gevolg van een kat met een voedselallergie of voedselintolerantie voor specifieke componenten in voedsel. Eiwitten zijn een veel voorkomende boosdoener. Getroffen katten hebben vaak dunne ontlasting en kunnen overgeven.

5. Inflammatoire darmziekte

IBD bij katten kan diarree en andere symptomen veroorzaken.

Inflammatoire darmziekte, of Ibd, is een zeer complexe en slecht begrepen aandoening die het gevolg is van een ingewikkelde interactie tussen het immuunsysteem van uw kat, de bacteriën in haar darm en omgevingsprikkels zoals voedingscomponenten.

Getroffen katten hebben vaak diarree en kunnen ook braken of tekenen van gewichtsverlies vertonen. Kattenvoer op recept kan worden aanbevolen.

Lees ook: Beste kattenvoer voor IBD

6. Hyperthyreoïdie

Katten met hyperthyreoïdie kan meer eten en maagklachten ervaren.

Hyperthyreoïdie is een aandoening die het gevolg is van een overproductie van schildklierhormonen. Schildklierhormonen zijn essentieel bij het instellen van de basale stofwisseling, de hoeveelheid energie die het lichaam in rust gebruikt.

Katten met hyperthyreoïdie kunnen tekenen vertonen zoals verhoogde eetlust, gewichtsverlies of gedragsveranderingen naast symptomen van buikklachten.

Lees ook: Beste kattenvoer voor hyperthyreoïdie

7. Darmparasieten

Katten met darmparasieten kunnen diarree of andere symptomen hebben.

Darmparasieten komen vaker voor bij jonge kittens en katten die actief jagen, maar kunnen elke leeftijd van de kat beïnvloeden. Praat met uw dierenarts over profylactische behandelingsprotocollen die geschikt zijn voor de levensfase en levensstijl van uw kat.

Wat betekent een afname van de poepfrequentie?

Een afname van de frequentie kan het gevolg zijn van het feit dat uw kat minder eet dan normaal, wat altijd een reden tot bezorgdheid is. Andere oorzaken van een vermindering van de poepfrequentie zijn:

1. Obstipatie

Niet vaak gaan en kleine, harde poep is een teken van constipatie.

Veel verschillende gezondheidsproblemen bij katten kunnen veroorzaken constipatie. Tekenen van constipatie zijn onder meer het persen van poep of het passeren van zeer harde, kleine klompjes uitwerpselen. Uw dierenarts kan laxeermiddelen of een klysma voorschrijven voor constipatie bij katten.

Elke kat die zich inspant om de kattenbak te gebruiken, moet onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Darmblokkades zijn ernstig, maar urinewegobstructies kunnen snel levensbedreigend zijn, dus stel nooit een dierenartsbezoek uit.

Lees ook: Beste kattenvoer voor constipatie

2. Megacolon

Chronische constipatie kan leiden tot andere medische aandoeningen, waaronder megacolon.

Megacolon treedt op wanneer de dikke darm opgezwollen raakt en niet langer functioneert zoals het zou moeten. Het kan het gevolg zijn van chronische constipatie of verschillende andere ziekteprocessen. Het vereist vaak levenslang medisch of zelfs chirurgisch beheer.

3. Obstructie

Katten die lijden aan een darmobstructie kunnen minder poepen of helemaal stoppen met poepen.

Katten zijn meestal niet zo slecht als honden omdat ze geen voedsel eten, maar katten kunnen ook worden beïnvloed door vreemde lichamen die tot een obstructie kunnen leiden. Andere obstructie oorzaken zijn darmparasieten, darmtumoren of een intussusceptie (waarbij de darm telescopen op zichzelf).

Lees ook: Spijsverteringsstelsel van de kat: anatomie, ziekten, & Behandeling

4. Pijn

Artritis of andere pijnlijke problemen kunnen ervoor zorgen dat katten hun poep vasthouden.

Elke aandoening die resulteert in pijn bij het poepen, zal uw kat terughoudender maken om een stoelgang te passeren. Voorbeelden van gezondheidsproblemen zijn artritis of andere musculoskeletale problemen.

Katten laten zelden los als iets pijn doet, dus als je een afname van de poepfrequentie opmerkt, laat je kat dan controleren door de dierenarts.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

5. Leeftijd

Waar kittens vaker poepen, poepen oudere katten vaak minder.

Oudere katten kunnen een vermindering van de frequentie van stoelgang hebben. Dit kan soms gepaard gaan met aandoeningen zoals artritis die leiden tot pijn en terughoudendheid om te poepen.

Andere poepproblemen

Als u iets abnormaals opmerkt in de kattenbak, plan dan altijd een afspraak met uw dierenarts.

Een van de volgende tekenen wijst op een mogelijk probleem met de gezondheid van uw kat:

 • Bloed
 • Verhoogde geur
 • Wormen
 • Kleurveranderingen
 • Consistentie

Andere veranderingen in de toiletgewoonten van een kat

1. Gedragsredenen

Concurrentie om gedeelde kattenbakken kan leiden tot veranderingen in de toiletgewoonten van een kat.

De frequentie van het gebruik van de kattenbak van uw kat kan worden beïnvloed door gedragscomponenten zoals stress of angst. Dit kan vooral problematisch zijn als je meerdere katten in huis hebt en te weinig middelen voor iedereen.

Als algemene vuistregel geldt dat u één kattenbak meer moet opgeven dan u katten heeft (deze regel is van toepassing op elke bron, inclusief bedden, voerbakken, enz.). Als de kattenbak van uw kat ergens luidruchtig of druk is, verplaats hem dan naar een rustiger gebied.

Lees ook: De 5 beste verhoogde kattenbakken

2. Medicijnen

Bepaalde voorgeschreven medicijnen kunnen veranderingen in de frequentie of consistentie van de stoelgang van uw kat veroorzaken.

Veel voorgeschreven medicijnen kunnen de frequentie van de stoelgang van uw kat beïnvloeden. Sommige kunnen de frequentie verhogen of zelfs diarree veroorzaken, terwijl anderen kunnen leiden tot een afname van de frequentie of constipatie. Als uw kat medicijnen gebruikt en u merkt een verandering in zijn stoelgang, is het essentieel om uw dierenarts zo snel mogelijk op de hoogte te stellen.

Lees ook: De 6 beste anti-braaksel kattenbakken

Mijn kat “gaat” naar buiten

Als u kattentoiletten strikt buiten zijn, kunt u op zoek gaan naar andere tekenen van slechte gezondheid, waaronder gewichtsverlies en verbergen.

Als je kat graag buiten rondloopt, kan dit betekenen dat je geen idee hebt wat er met zijn spijsverteringsstelsel aan de hand is. Als uw kat spijsverteringsproblemen heeft, kunt u een van de volgende tekenen zien naast veranderingen in de ontlasting:

 • Gewichtsverlies
 • Veranderingen in eetlust
 • Veranderingen in dorst
 • Lethargie
 • Wegstoppen of meer chagrijn
 • Ziet er onverzorgd uit

Laatste gedachten

Automatisch toilet voor katten

Het loont om een kijkje te nemen wanneer je de kattenbak schept, omdat de poep van je kat je veel kan vertellen over zijn gezondheid.

Er is zoveel informatie die uit de kattenbak van uw kat kan worden gehaald, dus wees niet verbaasd als uw dierenarts u om veel details vraagt wanneer u naar de kliniek gaat met een bezorgdheid over stoelgang.

Als u ooit niet zeker weet of wat u opruimt normaal is, neem dan altijd contact op met uw lokale veterinaire zorgverlener voor advies. Vergeet niet, hoe grof het ook lijkt, uw dierenarts zal nooit nee zeggen tegen een foto van poep als het gemakkelijker is dan het te beschrijven!

Gerelateerde voorwaarden:

Veelgestelde vragen

Is het normaal dat een kat niet elke dag poept?

Hoe vaak uw kat poept, hangt af van veel verschillende factoren, waaronder het dieet, de leeftijd en het inspanningsniveau van de kat, en of ze lijden aan medische aandoeningen. De meeste katten zullen elke dag poepen, maar alleen omdat je kat dat niet doet, betekent dit niet dat er iets mis is.

Over het algemeen, als het meer dan 48 tot 72 uur geleden is sinds de laatste stoelgang van uw kat, kan dit betekenen dat de dingen niet helemaal bewegen zoals ze zouden moeten, en het is tijd om met uw dierenarts te praten voor advies.

Hoe vaak moet mijn kat per dag poepen?

De meeste katten poepen één tot twee keer per dag, maar niet elke kat zal elke dag poepen. Het is belangrijk om te leren wat normaal is voor uw kat, zodat u kunt zien of ze een toename of afname van de poepfrequentie hebben, omdat dit kan wijzen op een gezondheidsprobleem.

Waarom eet mijn kat wel maar niet?

Een afname van de poepfrequentie kan om vele redenen worden gezien, waaronder veranderingen in het dieet, constipatie of parasitaire infecties. Als uw kat meer dan 48 tot 72 uur zonder stoelgang is gegaan, is het raadzaam om haar te laten controleren door uw lokale dierenarts.