Cat Airplane Ears: 5 redenen waarom katten dit doen, Feiten &faq

Katten staan bekend om hun eigenzinnige gedrag, maar een eigenaardig gedrag dat eigenaren van gezelschapsdieren blijft verbazen, is wanneer ze hun vliegtuigoren omhoog houden. Dit schijnbaar vreemde gedrag heeft een doel en het is niet per se een goede zaak dat je kat vliegtuigoren heeft, zelfs als het er schattig uitziet. Meestal wil een kat met vliegtuigoren met rust gelaten worden. Hier zijn enkele redenen waarom uw kat dit zou kunnen doen.

3 kattenverdeler

Maar eerst… Wat zijn vliegtuigoren?

Vliegtuigoren zijn wanneer een kat zijn oren laag en aan de zijkanten van zijn of haar hoofd houdt, waardoor ze lijken op de vleugels van een vliegtuig. Interessant is dat je veel kunt vertellen over de stemming van een kat door de positie van zijn oren 1, en vliegtuigoren zijn niet bepaald een goede zaak.

De positie van de oren van een kat wordt vaak gebruikt als een vorm van communicatie, en in het geval van vliegtuigoren is het meestal een indicator dat uw kat zich gestrest, angstig of bang voelt en met rust gelaten wil worden. Als je je kat niet alleen laat en hem de ruimte geeft, kan hij of zij tekenen van agressie beginnen te ontwikkelen. Maar wat kan ervoor zorgen dat de oren van je kat in de vliegtuigmodus gaan?

Image Credit: vliegtuig oor kat, Shutterstock

garen ball divider

De 5 redenen waarom katten vliegtuigoren doen

1. Bedreigingen/Roofdieren

Katten gebruiken hun vliegtuigoren als een vroegtijdig waarschuwingssysteem voor potentiële roofdieren of dingen die ze als een bedreiging zien. Dit kan een nieuwe hond zijn die je net in huis hebt gehaald, iets dat ze buiten zien, of zelfs een nieuwe persoon die ze bedreigend vinden, zelfs als de persoon hen geen schade berokkent. Door zijn oren neer te leggen, is dit een teken dat uw kat zich misschien een beetje agressief en beschermend voelt terwijl hij zich voorbereidt om de dreiging te bestrijden.

thematische pauze

2. Angst/Stress

Wanneer katten bang zijn, zullen ze vaak hun vliegtuigoren opheffen om mogelijke bedreigingen beter te detecteren en te luisteren, zelfs als er niets zichtbaar bedreigends in de buurt is. Door zijn oren omhoog te houden, kan een kat gemakkelijker de richting van een mogelijk gevaar horen en beslissen of het veilig is om te blijven zitten of een ontsnapping te maken. Of de kat kan zich in een nieuwe omgeving bevinden die hij niet kent, maar die hem stress bezorgt.

boze kat sissen
Afbeelding Credit: Fang_Y_M, Pixabay
thematische pauze

3. Focus

Vliegtuigoren kunnen ook worden gebruikt als een manier voor katten om zich te concentreren op iets in de verte, met name geluiden die hen kunnen stress bezorgen. Een kat kan ook zijn oren trillen. Door hun oren te trillen, kunnen katten beter bepalen waar geluiden vandaan komen en het nauwkeuriger richten. Dit is de reden waarom katten vaak hun hoofd kantelen als ze ergens naar luisteren.

thematische pauze

4. Voorzichtige nieuwsgierigheid

Katten kunnen vliegtuigoren vertonen als ze nieuwsgierig zijn naar iets of verder willen onderzoeken terwijl ze er voorzichtig mee zijn. Als uw kat zijn oren omhoog en alert heeft, is de kans groot dat hij iets heeft gehoord of gezien dat zijn interesse wekte en meer wil weten!

Nieuwsgierige Kat Vliegtuig Oor Kat
Afbeelding Credit: Seregraff, Shutterstock
thematische pauze

5. Aandacht

Je kat houdt misschien zijn vliegtuigoren omhoog als hij wil dat je iets opmerkt! Of het nu een vogel buiten is of de deurbel die rinkelt, katten gebruiken dit gedrag vaak om je aandacht te trekken en je te laten zien dat er iets aan de hand is en dat ze zich ervan bewust zijn.

Zijn vliegtuigoren een teken van ziekte of angst?

Meestal zijn vliegtuigoren gewoon een teken dat uw kat nerveus of gestrest is. Door uw kat de ruimte te geven en hem te laten kalmeren, moeten de oren terugkeren naar hun normale, ontspannen positie. Maar als uw kat een van de volgende gedragingen vertoont, samen met vliegtuigoren, kan dit een teken zijn dat er iets mis is en moet u hem naar een dierenarts brengen:

 • Voedsel of water weigeren
 • Braken of diarree hebben
 • Lethargie en gebrek aan energie
 • Overmatig krabben, bijten of likken van hun vacht
 • Verandering in ademhalingspatronen
 • Desoriëntatie of verwarring
 • Overmatige vocalisatie, miauwen of sissen

3 katten gezichtsverdeler

Extra manieren waarop katten communiceren met hun oren

1. Oren plat of gebald

Dit is een ander teken van angst, woede of agressie. Wanneer de oren van je kat plat naar achteren zijn, betekent dit meestal dat ze zich bedreigd voelen of ergens negatief op reageren. Oren in deze positie kunnen vliegtuigoren volgen als de kat niet wordt achtergelaten eenLone. Dit is hun manier om een emotionele barrière op te werpen om zichzelf te beschermen tegen potentieel gevaar.

thematische pauze

2. Oren draaien

Dit is een teken van nieuwsgierigheid en interesse. Wanneer katten hun oren draaien, betekent dit meestal dat ze nieuwsgierig zijn naar iets en meer willen weten. Katten zullen dit vaak doen om een geluid of geur op te pikken en verder te onderzoeken.

Tonkinese kat met heksenhoed
Afbeelding Credit: Stewart Myers, Shutterstock
thematische pauze

3. Oren wiebelen

Dit is een teken van vreugde en opwinding. Wanneer katten met hun oren wiebelen, betekent dit meestal dat ze zich opgewonden of gelukkig voelen. Dit kan worden gezien wanneer ze met jou of een andere kat spelen, als een manier om vreugde en anticipatie uit te drukken.

thematische pauze

4. Oren die omhoog wijzen

Wanneer katten hun oren omhoog richten, betekent dit meestal dat ze zich alert voelen en ergens aandacht aan besteden. Dit kan een geluid, geur of beweging in de omgeving zijn die hun aandacht heeft getrokken en hun nieuwsgierigheid heeft aangewakkerd.

Langharige kat met Henry's zak in oor
Afbeelding credit: Ali Khaled2020, Shutterstock
thematische pauze

5. Oren die heen en weer flikkeren

Wanneer katten hun oren heen en weer bewegen, betekent dit meestal dat ze zich ergens onzeker over voelen. Dit kan gebeuren wanneer een situatie voor hen onduidelijk is en ze meer tijd nodig hebben om te verwerken wat er aan de hand is.

thematische pauze

6. Oren vastgepind terug

Wanneer katten hun oren naar achteren spitsen, betekent dit meestal dat ze zich onderdanig of geïntimideerd voelen. Dit kan gebeuren wanneer een kat wordt geconfronteerd met iets nieuws en onbekends en zijn nederigheid moet tonen om de vrede te bewaren.

kat die bang kijkt en badtijd haat
Afbeelding Credit: JSep, Shutterstock
thematische pauze

7. Oren wijzen naar beneden

Wanneer katten hun oren naar beneden richten, betekent dit meestal dat ze zich ontspannen en tevreden voelen. Dit gedrag wordt vaak gezien wanneer katten rusten of slapen, omdat ze niet langer de behoefte voelen om alert en attent te blijven.

thematische pauze

8. Oren in twee verschillende posities

Wanneer katten hun oren in twee verschillende posities hebben, betekent dit meestal dat ze zich verward en onzeker voelen over iets. Dit gedrag kan worden gezien wanneer een kat probeert tegenstrijdige informatie te verwerken of een onbekende situatie te begrijpen.

bange Britse blue-point kat verstopt zich onder het bed
Afbeelding Credit: Zossia, Shutterstock

kattengezichtsverdeler 2

Hoe weet ik dat mijn kat gelukkig en tevreden is?

Als uw kat een van de volgende gedragingen vertoont, kan dit een teken zijn dat hij zich gelukkig en tevreden voelt:


 • Rollen op hun rug

 • Speels gedrag of het achtervolgen van objecten

 • Spinnen of tjilpende geluiden maken

 • Je volgen door het huis

 • Tegen je aan wrijven
kat geniet van knuffelen
Afbeelding Credit: Pixabay

cat + lijnverdeler

Welke oorbewegingen zijn een teken van oorinfecties bij katten?

Zoals we al zeiden, zijn vliegtuigoren meestal niets om je zorgen over te maken, hoewel je je kat de ruimte moet geven als je ze ziet. Als uw kat echter een van de volgende oorbewegingen of tekenen vertoont, kan dit een indicator zijn dat hij een oorontsteking heeft.

 • Hoofdschuddend of kantelend
 • Wrijven met hun hoofd tegen meubels of andere voorwerpen
 • Overmatig krabben aan hun oren
 • Oorafscheiding (rode, gele of bruinachtige tint)
 • Zwelling van de oorflap
 • Pijn of ongemak bij aanraking rond de oren.
Arme oude zieke kat met hematoom op oor en ontstoken ogen
Afbeelding Credit: pohanka.photo, Shutterstock

3 kattenverdelerConclusie

Kattenoren kunnen ons inzicht geven in wat onze harige vrienden misschien denken. In het geval van vliegtuigoren betekent dit meestal dat uw kat bang of nerveus is en alleen wil zijn. De volgende keer dat je je katachtige vriend klaar ziet staan om op te stijgen, geef je kat dan wat ruimte om te kalmeren en hun oren zouden binnen de kortste keren weer normaal moeten zijn.

Bronnen

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Ranganathan Iyer, Shutterstock