Britse korthaar persoonlijkheid: Hoe handelen Britse kortharen?

De liefdevolle en zachtaardige Britse korthaar is een van de meest gemakkelijke en relaxte kattenrassen die je zult vinden. Hoewel groot en stevig, brengen deze katten liever wat rustige tijd door in een krabpaal dan een ruckus te veroorzaken.

Deze katten zijn meestal niet onstuimig, luid en overdreven actief. In plaats van glazen van je tafel kloppen, observeren ze liever hun familie en omgeving.

Als u op zoek bent naar een kat die rustig en ontspannen is, die graag speelt maar niet door het huis hoeft te rennen, dan is de Britse korthaar perfect voor u.

In staat zijn om uw persoonlijkheid te matchen met een kattenras kan helpen om ervoor te zorgen dat u de perfecte pasvorm krijgt voor uw behoeften. Net zoals je een kat wilt die je temperament aanvult, verwachten katten ook bepaald gedrag en behandeling van hun mensen, en de Britse korthaar is geen uitzondering.

De Britse korthaar kat misschien niet open voor je bij je eerste ontmoeting, maar met geduld en toewijding zul je snel je nieuwe harige beste vriend vinden.

Britse korthaar kat die uit het raam kijkt

Oorsprong van de Britse korthaar kat

De Britse korthaar wordt geassocieerd met Groot-Brittannië, maar hun oorsprong is zeer goed bereisd.

De Britse korthaar heeft wortels in het oude Rome. Toen de Romeinen naar Groot-Brittannië kwamen en gedomesticeerde straatkatten meebrachten, wist niemand dat er binnenkort een nieuwe lijn van schattige katachtigen zou beginnen. Deze katten hielpen de Romeinen de plaagpopulaties op hun schepen onder controle te houden. Toen ze eenmaal op weg waren naar Groot-Brittannië, begonnen ze te paren met Europese wilde katten.

Romeinse katten (die mogelijk geïmporteerd uit Egypte) waren lang, mager en elegant, terwijl Europese wilde katten groter en weerbarstiger waren, met verhoogde agressie en dikkere jassen.

Als gevolg van deze paring en gedurende jaren van selectief fokken, werd de Britse korthaar kat geboren! Deze kat was een geweldige jager met een dikke, korte vacht die hen hielp zich aan te passen aan verschillende omgevingen, terwijl ze sociaal en vriendelijk waren.

Wat was hun beoogde doel?

Toen de Britse korthaar kat aan populariteit won en op natuurlijke wijze in heel Groot-Brittannië begon te verschijnen, was het duidelijk dat het hun taak was om kleine prooien op te jagen, huizen en boerderijen vrij te houden van ongedierte. Ze weerden plagen af die een heel gewas konden ruïneren, waardoor ze zeer belangrijk zijn voor het succes van het landbouwseizoen.

Tijdens de jaren 1800 waren Britse kortharen bekend als “steeg” katten. “Alley cats” was een term geïnspireerd op het overschot aan zwerfkatten die in steden leefden. Rond deze tijd begonnen deze katten vertrouwen en aantrekkingskracht te krijgen van de mensen die in steden woonden. Ze werden van de straat gehaald en overgezet naar huisdieren.

Britse kortharen bleven de straten van de stad vrij van ongedierte houden en deden hetzelfde voor de appartementen waarin ze nu woonden. Uiteindelijk werden ze comfortabel in hun gedomesticeerde thuisleven en stapten ze tegen het einde van de jaren 1800 over van een werkend ras naar een gemakkelijke metgezel.

blauw Brits korthaar met tong uit

Hoe ziet de Britse korthaar eruit?

De Britse korthaar is tegelijkertijd klassiek en ongelooflijk uniek van uiterlijk. Ze hebben dikke, dichte jassen die in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. De meest prominente en potentieel gezochte kleur is de “British Blue”, een blauwe (grijs) Brits korthaar.

Je zou de Britse korthaar van een ander ras kunnen onderscheiden vanwege hun korte en stompe benen, die hen balans en ondersteuning bieden. Ze hebben ook vrij ronde hoofden en mollige wangen (die je waarschijnlijk wilt knijpen).

Een blauwe Britse korthaar die raszuiver is, heeft fel oranje-amberkleurige ogen. Andere Britse korthaar oogkleuren zijn groen, koper en blauw. Ongeacht hun kleur, er is altijd een sterk contrast tussen hun vachtkleur en hun heldere ogen. Ze hebben ook een schattig gezicht met een stompe neus en algemene ronde kenmerken waardoor je ze wilt knuffelen als een teddybeer (hoewel ze daar misschien niet helemaal dol op zijn).

Persoonlijkheidskenmerken

Katten hebben allemaal hun eigen grenzen die je zeker moet respecteren. Hoewel vriendelijk en vriendelijk, hebben Britse korthaar katten wat tijd nodig om zich op hun gemak te voelen bij hun mensen. Ze zijn niet het type kat om zich onmiddellijk open te stellen en een band op te bouwen met iedereen die nadert – maar als ze eenmaal aan je gewend zijn, zul je een hele persoonlijkheid zien opbloeien.

oranje Brits Korthaar liggend voor Litter-Robot

Vriendelijkheid

In het algemeen is de Britse korthaar kat is erg vriendelijk tegenover andere huisdieren en kinderen. Ze hebben wat tijd nodig om op te warmen voor hun mensen, maar ze zijn niet agressief. Ze hebben vooral wat tijd nodig om een beter gevoel van hun onafhankelijkheid in jouw ruimte te ontwikkelen.

Zodra ze hebben vastgesteld wie hun menselijke ouder is en hen hebben geaccepteerd, zullen ze je veel liefde en genegenheid tonen. Ze zijn extreem aanpasbaar, erg nieuwsgierig en intelligent.

Speelsheid

De Britse korthaar kat is matig speels. Hoewel ze genieten van kattenspeelgoed en in bomen klimmen, hoeven ze niet de hele tijd actief te zijn. Ze zijn een zeer relaxt ras; ze vinden het leuk om een kamer net zo goed, zo niet meer, te onderzoeken als urenlang een laser achtervolgen.

Wanneer ze spelen, zijn ze niet luid of destructief, waardoor ze geweldige huisdieren zijn voor mensen die in appartementen wonen of kleine kinderen hebben. Ook al zijn ze op de grotere kant van kattenrassen, ze zijn zeer wendbaar en sierlijk.

Sociale behoeften

Zodra je wordt geaccepteerd door je Britse korthaar, zul je merken dat ze meer aandacht van je willen. Ze houden ervan om huisdier te zijn en zullen je dit laten weten met diep spinnen. Ze houden er niet van om opgepakt en gedragen of op iemands schoot gehouden te worden.

Als je gezegend bent met hun genegenheid, accepteer ze dan met open armen. Ze waarderen het om je te volgen en naar je te kijken terwijl je dingen in huis voltooit, maar ze hebben zeker niet je volledige aandacht nodig.

Deze katten vinden het erg leuk om van een afstandje te kijken en aandacht te krijgen als ze erom vragen. Als je probeert je Britse korthaar voor je te winnen, speel het dan cool. Deze katten houden er niet van om gesmoord te worden en ze respecteren mensen die hun chille vibe erkennen.

Trouw

Zodra een Britse korthaar zich voor je heeft opengesteld, zul je merken dat ze een zeer loyale metgezel zijn. Deze katten zijn niet alleen loyaal aan één persoon, maar adopteren eerder het hele gezin. Ze vinden het leuk om relaties op te bouwen met veel mensen – het kost hen gewoon wat meer tijd om dit te doen.

Temperament

De Britse korthaar heeft een groot gelijkmatig temperament. Ze zijn actief en aanhankelijk, maar niet destructief of aanmatigend. Ze zijn volledig onafhankelijk wanneer ze dat willen, maar ze zullen je ook volgen en je de hele dag inchecken.

Ze zijn heel gemakkelijk in de omgang en behandelen de mensen om hen heen als familie. Wanneer ze worden opgevoed vanaf kittentijd, zijn ze gemakkelijk gesocialiseerd en aanpasbaar. Ze zorgen voor een geweldige eerste kattenouder omdat ze erg onderhoudsarm blijven. Iedereen in je familie zal er dol op zijn!

Verwelkomt een Britse korthaar

Witte Britse korthaar kat in Litter-Robot

Het liefhebben van een Brits korthaar vereist in het begin geduld, wat zal leiden tot een ware vorm van gezelschap. Ondanks hun behoefte aan onafhankelijkheid zijn het loyale en attente huisdieren. Je wilt genoeg speelgoed voor hen beschikbaar hebben voor wanneer ze willen feesten.

Dit is geen straatkat meer. Ze zullen een zelfreinigende kattenbak zoals Litter-Robot die privacy en netheid biedt. Buiten naar de wc gaan is “gewoon zo 1800s.”

Elke kat zal zijn individuele persoonlijkheid laten zien en geen twee katten zullen precies hetzelfde zijn. Dat is een van onze favoriete dingen over katten: ze verrassen je voortdurend met hun eigenaardigheden en houdingen. Vooral de Britse korthaar heeft een vriendelijke en zachte persoonlijkheid, maar dat betekent niet dat ze niet zullen loslaten en door hun kattentunnel.

Je Britse korthaar zal je beste vriend zijn – geef ze gewoon wat tijd!