Blauwe Rus/Bengaalse Kat: Rasinformatie, Foto’s, Temperament & Eigenschappen

Lengte: 10 – 16 inches
Gewicht: 8 – 17 pond
Levensduur: 11 – 15 jaar
Kleuren: Blauw met rozetten of marmering
Geschikt voor: Ervaren katteneigenaren, die op zoek zijn naar een kat met veel energie.
Temperament: Intelligent, extravert en energiek

Er gaat niets boven een Bengaal – deze wilde miniatuurkatten worden vaak gezien als het moeilijkste en meest exotische huisdier om te houden. Met hun prachtige gevlekte vacht en hun hoge energie zijn deze katten onmogelijk te verwarren met iets anders. En hoewel de meeste Bengalen een bruine en bruine vacht hebben waardoor ze op miniatuur luipaarden lijken, zijn er vele andere opties, waaronder een prachtige zilvergrijze vacht die afkomstig is van katten van gemengde Aziatische luipaardkat en Russisch Blauw erfgoed. Deze katten hebben de energie en het temperament van Bengalen, maar een geheel nieuw uiterlijk! Ze worden soms Blauwe Bengalen genoemd, hoewel niet alle Blauwe Bengalen Russisch Blauw bloed hebben.

verdeler-kattenklauw1

Blauwe Rus/Bengaalse Kittens – Voordat U Koopt…

Wat is de prijs van Blauwe Rus/Bengaalse Kittens?

Blauwe Rus/Bengaalse kittens kunnen moeilijk te vinden zijn, en hun exotische afkomst draagt bij aan het prijskaartje. Je kunt verwachten dat je ongeveer $1,500-$3,000 voor één, en je moet misschien nog steeds op een wachtlijst staan. Aangezien dit kittens zijn met veel onderhoud, kan de fokker wat tijd nemen om u te leren kennen en ervoor te zorgen dat u klaar bent voor de verbintenis van het bezitten van een exotische kat.

In het algemeen zijn hogere niveaus van Aziatisch luipaardkattenbloed duurder. Voor het Bengaalse uiterlijk en temperament is maar een klein beetje wild bloed nodig, maar als je je hart hebt verpand aan een bepaald vachtpatroon, praat dan met je fokker voordat je op een wachtlijst gaat staan.

Naast de kosten van de aanschaf van een kat, moet je je ook voorbereiden op lopende uitgaven zoals dierenartszorg, voedsel en apparatuur. Omdat Bengaalse mixen zo actief zijn, moet je verwachten dat je regelmatig investeert in speelgoed, krabbers en krabpalen om ze veilige dingen te geven om mee te spelen. Naast de kosten voor de verzorging van uw kat, moet u er ook voor zorgen dat u de nodige ruimte heeft om er een te houden. Bengalen doen het vaak slecht in kleine appartementen en hebben ruimte nodig om te rennen en te spelen. Hoewel er Bengalen zijn die alleen binnenshuis leven, trainen veel eigenaren hun Bengalen aan de lijn of bouwen ze een “catio” of afgesloten buitenruimte om veilig te kunnen spelen.

kat poot verdeler

3 Weinig bekende feiten over Blauwe Rus/Bengaalse kruisingen

1. Hun hoeveelheid wild bloed beïnvloedt hun persoonlijkheid

De meeste Bengalen zijn niet half wilde kat en half huiskat – in feite zijn er maar heel weinig. Eerste, tweede en derde generatie Bengaalse katten (F1-F3) zijn zeldzaam buiten fokprogramma’s en zijn veel moeilijker te verzorgen. De meeste Bengalen die in shows worden gebruikt zijn F4 of F5, en veel Bengalen die tegenwoordig te koop zijn hebben slechts een kleine hoeveelheid wild bloed. De meeste Blauwe Rus/Bengaalse kruisingen bevinden zich in deze laatste categorie, waardoor ze iets gemakkelijker te verzorgen zijn.

2. Kruisingen van de eerste generatie zijn nooit blauw

Blauw is een recessief gen bij katten – dat betekent dat katten van elke ouder een kopie nodig hebben om de vachtkleur te krijgen. Als je een Blauwe Rus kruist met een Aziatische luipaardkat of een Bengaal zonder blauwe vacht in de genen, krijg je geen blauwe vacht. Het fokken van blauwe Bengalen vereist iets meer werk, dat is een reden waarom ze zo zeldzaam zijn.

3. Fokken gaat allemaal over de moeders

Als fokkers een nieuwe Bengaalse lijn beginnen, hopen ze altijd op meisjes. Dat komt omdat eerste tot en met derde generatie (F1-F3) katers geen kittens kunnen verwekken. Fokkers kruisen vrouwelijke Aziatische luipaardkatten met huiskatten om kittens te krijgen en fokken de dochters dan met meer huiskatten. Dat betekent dat een F4 kitten een moeder, grootmoeder en overgrootmoeder heeft die allemaal hun luipaard genen moesten doorgeven!

Russisch Blauw vs Bengaals kattenras
De ouderrassen van Blauwe Rus/Bengaals: Links – Blauwe Rus (Review News, Shutterstock); Rechts – Bengaalse Kat (Chrisnachall, Pixabay).

garenbalverdeler

Temperament & Intelligentie van de Blauwe Rus/Bengaalse Mix

Zijn deze katten goed voor gezinnen? 👪

In het algemeen zijn Blauwe Rus/Bengaalse katten niet ideaal voor gezinnen met kleine kinderen.

Kan dit ras opschieten met andere huisdieren?

Blauwe Rus/Bengaalse katten zijn sociaal en extravert, maar ze kunnen veel energie hebben. Het wordt afgeraden om ze samen met kleine huisdieren te houden, omdat ze een sterk jachtinstinct hebben. Sommige Bengaalse katten zijn slim genoeg om in afgesloten kooien en terraria te komen, zodat ze een gevaar kunnen vormen voor vogels en andere kleine huisdieren.

Bengalen kunnen het in de juiste omstandigheden goed doen met katten en honden.

3 katten gezicht verdeler

Wetenswaardigheden bij het bezit van een Blauwe Rus/Bengaalse kruising

Voedsel; Dieetvereisten 🐡

Bengaalse kruisingen zijn over het algemeen grote, actieve katten, dus ze hebben misschien iets meer voeding nodig dan de gemiddelde katachtige. Zoek naar kattenvoer dat echt vlees als eerste ingrediënt heeft en dat nutritioneel uitgebalanceerd is. U moet uw Bengaalse/Russische Blauwe Kruis ten minste twee maaltijden per dag geven en de portiegrootte aanpassen aan de grootte en het activiteitenniveau van uw kat. Over het algemeen hebben oudere kittens het meeste voedsel nodig, terwijl oudere katten minder voedsel nodig hebben omdat hun stofwisseling vertraagt. Bovendien zijn katers over het algemeen iets groter en actiever, zodat katers meer voer nodig hebben. U kunt overwegen uw kat een mix van nat- en droogvoer of versvoer te geven, zodat hij een uitgebalanceerde maaltijd krijgt.

Lichaamsbeweging 🐈

Je Blauwe Rus/Bengaalse kruising zal zeker ruimte nodig hebben om te bewegen. Het is meestal niet het beste idee om ze zonder toezicht buiten te laten, omdat Bengaalse katten agressief kunnen zijn tegen onbekende dieren en berucht zijn om hun vermogen om vogels en ander klein wild te doden; maar tijd buiten onder toezicht of een overdekt kattenverblijf buiten kan uw kat wat extra bewegingsruimte geven. Investeer in een grote klimboom, krabpalen en verschillende interessante speeltjes om uw kat gezond en gestimuleerd te houden, en zorg ervoor dat u regelmatig speeltijd inplant zodat uw kat niet eenzaam wordt.

Training 🧶

Blauwe Rus/Bengaalse kruisingen zijn enkele van de meest intelligente katten, dus ze kunnen training gemakkelijk oppakken. Sommige kunnen echter koppig zijn. Deze katten hebben zelden training nodig voor het gebruik van de kattenbak of om zichzelf schoon te houden, maar u moet uw kat misschien leren waar de juiste krabplaatsen zijn of uw ruimte kat-proof maken. Deze katten houden vaak van training aan de lijn en kunnen goed tegen buitenwandelingen. Met wat geduld kunnen ze ook kunstjes leren, hoewel sommige katten daar meer aanleg voor hebben dan andere. Wat u ook kiest om uw kat te leren, zorg ervoor dat u dat doet met veel geduld, heroriëntatie en lof. Schreeuwen en boosheid zullen uw kat eerder stress bezorgen dan goed gedrag aanleren.

Verzorging ✂️

Deze katten zijn meestal vrij onderhoudsarm vanwege hun korte, weinig verharende vacht. Afhankelijk van de individuele vacht van uw kat, hoeft u uw kat misschien helemaal niet te borstelen, of wilt u uw kat af en toe borstelen. Blauwe Bengalen staan ook bekend als ideale katten voor allergische eigenaren, omdat ze minder huidschilfers en een lager niveau van allergenen hebben dan andere rassen, afhankelijk van de kat.

Gezondheid en aandoeningen 🏥

Bengaalse katten zijn een vrij gezond ras, en het kruisen met Russisch Blauw voegt alleen maar meer genetische diversiteit toe aan hun bloedlijnen. Er zijn echter enkele problemen die vaker voorkomen bij katten met Bengaalse voorouders waar je je bewust van moet zijn.

Man versus vrouw

Er zijn niet veel verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke Bengaalse/Russische Blauwe Kruisen. Beide zijn uitgaand, actief en sociaal. Katers zijn meestal iets groter. Zowel katers als poezen zijn gelijkmatiger en kunnen beter opschieten met andere huisdieren als ze gesteriliseerd of gecastreerd zijn. Gecastreerde en gesteriliseerde katten leven ook langer en hebben minder gezondheidsproblemen op lange termijn. Het wordt aanbevolen om katten te steriliseren of te castreren, tenzij u van plan bent uw kat voor de fok te gebruiken.

Kattenbalverdeler 1

Laatste gedachten

Over het geheel genomen is de Blauwe Rus/Bengaalse kruising vergelijkbaar met andere Bengaalse katten, met veel van dezelfde beloningen en uitdagingen. De prachtige blauwe vacht met rozet of marmering zal uw kat onderscheiden van andere katten, omdat hij een van de zeldzaamste vachtpatronen ter wereld heeft. Maar als u geïnteresseerd bent in deze kat voor het uiterlijk, zorg er dan voor dat u goed plant voordat u een katteneigenaar wordt – dit is geen onderhoudsarm huisdier, en het wordt aanbevolen voor ervaren huisdiereigenaren.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Links – Blauwe Rus (milivigerova, Pixabay); Rechts – Bengaalse Kat (lshman000, Pixabay)