Zijn er wilde katten in Mississippi?


In de Verenigde Staten leven enkele wilde kattenrassen, maar heb je je ooit afgevraagd welke soorten in Mississippi voorkomen? Verrassend genoeg leeft er maar één type wilde kattenras in Mississippi: de bobcat! Cougars (ook bekend als panters of poema’s) waren vroeger ook inheems in het gebied, maar door habitatveranderingen zijn ze al tientallen jaren niet meer gezien in de staat.

Dus, hoe ziet een bobcat eruit, en hoe weet je of je er een bent tegengekomen? Hier lees je hoe je een van deze wilde katten herkent (en wat je moet doen als je er een ziet). Lees verder!

kattenpoot verdeler

Bobcat

Wetenschappelijke naam: Lynx rufus
Gewicht: 30 – 40 pond
Habitats: Dennenbossen, moerassige baaien, zwaar beboste gebieden

De bobcat ziet er misschien uit als een grote huiskat, maar het is zeker geen kat die je wilt benaderen! Dat betekent niet dat ze per se een bedreiging zijn voor mensen – hoewel deze katachtigen vaak in de buurt van gebieden met mensen leven, willen ze absoluut niets met ons te maken hebben als dat mogelijk is. Dat gezegd hebbende, bobcats zijn nog steeds wilde dieren en zullen aanvallen als ze worden geprovoceerd of benaderd terwijl ze jongen bij zich hebben. Denk er dus aan deze katten van veraf te bewonderen en niet van dichtbij.

Hoe kun je een bobcat herkennen? Hoewel ze lijken op grote huiskatten, is de bobcat eigenlijk middelgroot voor een wilde kat. Het belangrijkste verschil met je kat thuis is dat de bobcat een bobbelstaart heeft (vandaar hun naam).

Je kunt deze katten ook herkennen aan de kleur van hun vacht – bruin tot bruin met ondertonen van rood – en aan de markeringen op de vacht in zwart of donkerbruin en meestal in de vorm van strepen of vlekken. Ten slotte zijn deze wilde katten heel herkenbaar aan de plukjes bont rond het gezicht; deze plukjes zijn te vinden op de oren en aan de zijkant van het gezicht (waar ze lijken op schaapskoteletten!).

Je vindt de bobcat in Mississippi in verschillende habitats, maar vaak in matig beboste gebieden, omdat de belangrijkste aspecten van de habitat van een bobcat een dichte dekking en bescherming tegen de elementen zijn. Ze zijn ook tamelijk territoriaal en blijven het liefst in hun thuisgebieden. Deze katachtigen jagen ’s nachts, meestal op kleinere prooien zoals knaagdieren (hoewel ze af en toe achter een dier als een hert aan kunnen gaan).

Wat je moet weten als je een Bobcat tegenkomt

Bobcat
Image Credit: bmarxdueren, Pixabay

De kans is klein dat je ooit een bobcat tegenkomt in Mississippi omdat ze mensen zoveel mogelijk vermijden, maar er is een kleine kans. Mocht je toch oog in oog komen te staan met een bobcat, dan is dit wat je moet doen om veilig te blijven.


  • Blijf kalm. In paniek raken maakt de situatie alleen maar erger!

  • Blijf ver uit de buurt. Je wilt niet zo dicht bij een bobcat komen dat je hem provoceert, waardoor hij aanvalt, dus houd afstand.

  • Ga verder weg. Zelfs als je redelijk ver weg bent van de bunzing, wil je toch meer ruimte tussen jullie twee. Vergeet niet om dit heel langzaam te doen; als je op de vlucht slaat, kan dat heel goed het roofdierinstinct van de katachtige activeren, waardoor hij je achtervolgt. Draai je rug niet naar de kat als je de afstand vergroot. Hou je ogen altijd op hem gericht.

  • Maak lawaai. Als je genoeg lawaai maakt, kun je de bobcat wegjagen. Schreeuw of sla voorwerpen tegen elkaar en maak zo veel mogelijk lawaai.

  • Als een bobcat op je terrein komt (waarschijnlijker als je op gedeeltelijk blootgestelde landbouwgrond of iets dergelijks woont), zul je contact willen opnemen met je plaatselijke Department of Fish and Wildlife Service om het dier veilig te verwijderen.

kat gezicht verdeler 2

Conclusie

Terwijl sommige staten meerdere inheemse wilde kattensoorten hebben, heeft Mississippi er maar één: de bobcat. Ooit leefden er poema’s in de staat, maar door verlies van habitat zijn ze verhuisd naar andere gebieden. Hoewel je een bobcat waarschijnlijk nooit zult zien, omdat ze liever niet in de buurt van mensen zijn, is er een kleine kans dat je er een tegenkomt (vooral als je wandelt). Als dit gebeurt, moet je uiterst voorzichtig zijn en onthouden dat deze katachtigen er misschien uitzien als grote huiskatten, maar in werkelijkheid wild zijn. Dat betekent afstand houden en langzaam achteruit lopen tot je uit het zicht van de bobcat bent.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Geoffrey Kuchera, Shutterstock