Birmese kat levensduur: hoe lang leven ze?

Birmese katten staan bekend om hun sociale, avontuurlijke en speelse karakter. Ze hebben een langere levensverwachting dan de meeste katten, met een gemiddelde levensduur van 16 tot 20 jaar. Birmese katten zijn over het algemeen gezond en worden verondersteld een Siamese voorouder te hebben. Dit verklaart het taaie gen dat het ras de neiging geeft om andere exotische kattensoorten te overleven.

Lees verder om meer te weten te komen over de levensverwachting van dit aanhankelijke, intelligente en zeer loyale kattenras.

divider-catclaw1Wat is de gemiddelde levensduur van een Birmese kat?

Birmese katten hebben een van de langste levensverwachtingen in het kattenrijk. Gemiddeld leven binnenkaaiachtigen 16 tot 20 jaar. Het is “normaal” voor Birmese katten om tot ver in hun 20s te leven, en een paar bereikten zelfs hun 30s. Kataleena Lady, een van de oudste levende katten ooit geregistreerd, was een Birmees die leefde tot de rijpe leeftijd van 35 jaar.

5Burmese
Afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay

kattenpootverdelerDe 8 redenen waarom Birmese katten langer leven dan anderen

De Birmese kat is een redelijk gezond ras. Als familieleden van de Siamese katten hebben ze een taai gen dat hen betere kansen geeft om een lang leven te leiden onder de juiste omstandigheden. Met wat zorg en geluk heeft u uw huisdier misschien al meer dan twee decennia aan uw zijde!

Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom sommige Birmese katten langer leven dan anderen.

1. Voeding

Goede voeding zorgt ervoor dat Birmese katten hun verwachte levensduur doormaken. Birmese katten zijn actieve, zeer vocale en nieuwsgierige ontdekkingsreizigers, in tegenstelling tot de meeste relaxte en afstandelijke kattenrassen. Uw huisdier heeft een eiwitrijk dieet nodig dat het kan inpakken met de energie die het nodig heeft om een optimale fysieke en mentale gezondheid te behouden.

Over het algemeen moet het ideale dieet meer dan 50% eiwit en tot 20% vet bevatten. Blijf uit de buurt van diëten met veel koolhydraten, omdat ze kunnen leiden tot obesitas. Zorg er natuurlijk voor dat u uw kat voedt op basis van leeftijd, gezondheidsbehoeften en activiteitsniveau.

thematische pauze

2. Omgeving en omstandigheden

Birmese katten zijn mensgericht en zeer tolerant voor kinderen en andere huisdieren. Hun zeer sociale aard maakt hen vatbaar voor eenzaamheid en verlatingsangst als ze urenlang alleen worden gelaten.

Hoewel Birmese katten iets relaxter worden met de leeftijd, hunkeren ze voortdurend naar aandacht van hun menselijke verzorgers. Ze zullen je de hele dag van kamer naar kamer willen volgen of op je schoot willen krullen. Als je niet zoveel aandacht kunt geven, overweeg dan om een paar katten te adopteren om elkaar gezelschap te houden. Het gebrek aan gezelschap kan de geestelijke gezondheid van uw huisdier beïnvloeden en de levensverwachting verlagen.

Birmese Kat zittend op de grond
Afbeelding Credit: Ivanova N, Shutterstock
thematische pauze

3. Grootte van de behuizing/woonruimte/behuizing

Birmese katten zijn speels en zitten boordevol energie. Zelfs op volwassen leeftijd behouden de katten kittenachtige maniertjes en genieten ze van rigoureuze speelsessies. Toch hebben Birmese katten de neiging om een langere levensduur te hebben wanneer ze worden opgevoed als katachtigen binnenshuis. Hun voorouders zijn afkomstig uit Thailand, waar ze binnen in kloosters werden gehouden.

Als je beperkte binnenruimte hebt, kun je het leven van je kat verrijken door hem een aantal bewaakte buitenavonturen te geven. Houd er echter rekening mee dat het kattenras onbevreesd, nieuwsgierig en onbewust is van gevaar. U kunt het risico op ongevallen verminderen door altijd een harnas te gebruiken tijdens het maken van wandelingen.

thematische pauze

4. Grootte

Birmese katten zijn middelgroot, waarbij mannetjes groter zijn dan vrouwtjes. De katachtigen hebben stevige, mannelijke lichamen en wegen vaak meer dan ze eruit zien.

Gemiddeld wegen volwassen Birmese katten tussen de 6 en 14 pond. Het is noodzakelijk om op te merken dat het gewicht van uw huisdier van invloed kan zijn op de levensduur. Overgewicht of obesitas verhoogt de kans op gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, gewrichtsproblemen, ademhalingsproblemen en leveraandoeningen. Zelfs een paar kilo boven het gezonde gewichtsbereik van de kat kan zijn levensverwachting met zes maanden verminderen.

Birmese katten
Afbeelding Credit: Dyadya_Lyosha, Pixabay
thematische pauze

5. Geslacht

Gezonde Birmese katten hebben over het algemeen geen probleem om na hun 15e verjaardag te overleven. Net als bij andere katten hebben vrouwtjes de neiging om langer te leven dan mannetjes. Vermeldenswaard is dat u de levensverwachting van uw Birmese katten kunt verlengen, ongeacht hun geslacht, door ze te steriliseren.

thematische pauze

6. Genen

Birmese katten hebben een unieke genetische samenstelling die ze taai maakt. Helaas zijn ze ook een van de minst genetisch diverse rassen, volgens een study van Amerikaanse Birmezen. Dit verhoogt het risico op problemen met het immuunsysteem en erfelijke ziekten.

Regelmatige dierenartsbezoeken zijn essentieel om ervoor te zorgen dat uw Birmese kat ten volle leeft. Het idee is om eventuele gezondheidsproblemen zo snel mogelijk op te vangen en te beheren. U moet ook genetische tests plannen om te zien of de genen van uw kat vatbaar zijn voor gezondheidsproblemen en een mogelijk kortere levensduur.

Birmese kat
Afbeelding Credit: ge-hall, Pixabay
thematische pauze

7. Fokgeschiedenis

Een van de belangrijkste aspecten die de levensduur van een kat bepalen, is het ras. Raszuivere Birmese katten leven over het algemeen langer dan de meeste kattenrassen. Toch overleven gemengde rassen raszuivere rassen omdat hun genetische diversiteit hen beschermt tegen potentieel dodelijke erfelijke ziekten.

Als het gaat om Birmese katten, is het adopteren van een raszuivere altijd een goede beslissing. Als je voor een gemengd ras moet gaan, zorg er dan voor dat je de profielen van de betrokken kattenrassen kent. De Birmese Breed Council heeft onlangs kruising met Tonkinese en Bombay-katten toegestaan om de genetische diversiteit van het ras te verbreden.

thematische pauze

8. Gezondheidszorg

Raszuivere Birmese katten zijn gevoelig voor specifieke erfelijke gezondheidsproblemen. Deze gezondheidsproblemen omvatten acute kinderziektes die kittens, diabetes en hypokaliëmie treffen zodra de kat de puberteit bereikt.

Over het algemeen kan de kwaliteit van de gezondheidszorg die u voor uw huisdier zoekt, de kansen op een gelukkig, gezond en lang leven bepalen. Als je een Birmese kat hebt, moet je jaarlijkse gezondheidscontroles plannen. Katten die tijdig medische hulp krijgen wanneer ze symptomen van gezondheidsproblemen beginnen te vertonen, hebben de neiging om langer te leven.

U kunt dierenartsrekeningen beheren door te investeren in een hoogwaardige huisdierenverzekering. Sommige polisaanbieders dekken aangeboren of erfelijke aandoeningen zolang ze niet duidelijk zijn wanneer u uw huisdier inschrijft. Zorg ervoor dat uw kat op acht weken oud is geregistreerd voor dekking. Overweeg ook polissen met een hogere maximale leeftijdsgrens.

Birmaans
Afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay

Kattenkogelverdeler 1De 6 levensfasen van een Birmese kat

Birmese katten hebben zes levensfasen. Weten wat u tijdens elke fase kunt verwachten, zorgt ervoor dat u kwaliteitszorg biedt en uw huisdier optimale kansen geeft op een lang en gelukkig leven.

1. Kitten (tot 6 maanden)

Birmese kittens zijn prachtig, met heldere ogen en een speelse houding. Hun hoge speeldrift maakt ze gevoelig voor ongelukken, waardoor het noodzakelijk is om ervoor te zorgen dat je kat onder toezicht speelt. De kittenfase is de beste tijd om uw huisdier aan andere huisdieren en mensen voor te stellen en het te laten wennen aan verzorgings- en veterinaire sessies.

birmese munchkin kitten
Afbeelding Credit: Dasha Parfenova, Shutterstock
thematische pauze

2. Junior (tot 2 jaar)

Junior katten zijn als menselijke adolescenten. Ze verkennen graag en zijn niet verlegen om grenzen te testen. Je moet investeren in speelgoed om je kat mentaal en fysiek gestimuleerd te houden. Ook is het het beste om je Birmese kat binnen te houden om hem te beschermen tegen problemen buitenshuis.

thematische pauze

3. Prime (tot 6 jaar)

Birmese katten behouden kittenachtige gewoonten, zelfs als jonge volwassenen. Ze worden nieuwsgieriger naarmate ze geslachtsrijp worden en zullen nog steeds willekeurige uitbarstingen van speelse energie ervaren. Nogmaals, je moet goed gedrag versterken en je kat helpen problemen te voorkomen door deel te nemen aan rigoureuze speelsessies.

Champagne Birmees
Afbeelding credit: SeraphP, Shutterstock
thematische pauze

4. Volwassen volwassene (tot 10 jaar)

Eén jaar op onze kalender staat gelijk aan vier kattenjaren. Er kan veel veranderen in het gewicht en het gedrag van uw Birmese kat bij de overgang van een jonge volwassene naar een volwassen kat. Dit is ook wanneer de meeste gezondheidsproblemen beginnen. Het is noodzakelijk om extra voorzichtig te zijn met het dieet van uw kat en ook te investeren in regelmatige medische controles.

thematische pauze

5. Senior (tot 15 jaar)

Oudere Birmese katten zijn het equivalent van mensen in hun 70s. U zult merken dat uw huisdier minder actief is met een lagere speelschijf, zelfs voor games waar het ooit van hield. Dit vraagt om een verschuiving in de routines en omgeving.

Terwijl uw kat vertraagt, past u zijn voedselporties aan en zorgt u voor een comfortabele omgeving om een goede rust te garanderen. Het belangrijkste is dat u uw dierenarts minstens twee keer per jaar bezoekt voor controles.

Blauwe Birmese Kat
Afbeelding Credit: Seregraff-Shutterstock
thematische pauze

6. Geriatrisch (15 jaar en ouder)

De geriatrische levensfase bij een Birmese kat is de oudste fase het kan bereiken. Sommige aanbieders van huisdierenverzekeringen kunnen nog steeds dekking bieden voor uw kat, hoewel tegen een hogere premie. Zorg ervoor dat uw huisdier de dierenarts bezoekt zoals aanbevolen en houd het over het algemeen zo comfortabel mogelijk. Zorg voor aandacht en zorg ervoor dat uw kat gemakkelijk toegang heeft tot zijn voer- en waterbakken en de kattenbak.

Kattenkogelverdeler 1Hoe de leeftijd van uw Birmese kat te vertellen

Als u de leeftijd van uw Birmese kat niet kent, kunt u een gefundeerde schatting maken op basis van aspecten zoals zijn tanden en gewicht. Een dierenarts kan helpen een nauwkeurigere schatting te maken door een reeks fysieke en gedragsmarkers te bestuderen.

Kittens hebben bladverliezende tanden, die worden vervangen door permanente tanden zodra ze minstens zes maanden oud zijn. Hoewel een ijverig gezondheidsregime de tanden van uw huisdier gezond kan houden, is het gebruikelijk dat de tanden van een Birmese kat verkleuren en slijten als deze de senior en geriatrische levensfase binnengaat.

Qua gewicht zullen Birmese katten vaak een optimaal gewicht behouden in hun topjaren. Ze houden kittenachtige eigenschappen tot ze van middelbare leeftijd zijn. Hierna worden ze rustiger en vatbaarder voor obesitas, vooral als ze overvoed zijn. Aan de andere kant hebben senioren een lager vermogen om vet te metaboliseren en hebben ze meer kans om slanker te zijn.

Een nauwkeurigere manier om de leeftijd van een Birmese kat te vertellen, is door de vacht en de gezondheid van het oog te controleren. Oudere katten verzorgen minder vaak en kunnen een dikkere en grovere vacht hebben. Hun ogen kunnen ook troebelheid en tranen hebben. Als de ogen van uw huisdier er enigszins troebel uitzien, is het waarschijnlijk negen jaar of ouder.

divider-catclaw1Conclusie

Birmese katten hebben vertederende eigenschappen. Deze prachtige katachtigen zijn er in verschillende vachtkleuren en hebben opvallende heldere, alerte ogen. Ze kunnen ook iedereen charmeren met hun opwindende persoonlijkheden, intelligentie en grappige capriolen. Beter nog, ze zijn een langlevend ras waarvan bekend is dat het de meeste exotische kattenrassen overleeft.

De genetica van Birmese katten geeft hen betere kansen op een lang, gelukkig en gezond leven. Toch zijn er extrinsieke omstandigheden die hun levensduur kunnen bepalen. We hopen dat dit bericht je uitrust met de trucs en tips om ervoor te zorgen dat je Birmese kat de beste kansen heeft om in zijn 20s of 30s te leven.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Sel_Sanders, Shutterstock