Tuxedo Ragdoll Cat: Feiten, Oorsprong &Geschiedenis (Met Foto’s)

De Ragdoll is een charmante, bijna levensgrote kat met prachtige blauwe ogen en een genereus karakter. Er zijn veel verschillende vachtkleuren en verschillende vachtpatronen aanwezig in het ras. De term “smoking” beschrijft een zeer specifieke vachtkleur en -patroon, in plaats van een ras – en de naam geeft een aanwijzing over het uiterlijk. Kitties met een smokingjas hebben een gedistingeerde uitstraling en zouden niet misstaan bij het drinken van martini’s met James Bond!

De zwart-witte tweekleurige smokingjas is te vinden in veel verschillende raszuivere en gemengde kitties. Meestal zijn katten met deze vacht overwegend zwart met een witte borst, nek, gezichtsmarkeringen en punten, maar wit kan soms de dominante kleur zijn.

Lengte: 9 – 11 inch
Gewicht: 10 – 20 pond
Levensduur: 13 – 18 jaar
Kleuren: Wit, blauw/grijs, zilver/lavendel, rood/oranje, bruin/chocolade/sable, zwart/ebbenhout, crème/beige/tan, lila
Geschikt voor: Gezinnen met kinderen, nieuwe kattenbezitters en huizen met andere huisdieren
Temperament: Loyaal, vriendelijk, gemakkelijk te trainen, gemakkelijk te verzorgen, blij om opgehaald te worden, kan goed overweg met andere huisdieren

Een handelsmerk van het Ragdoll-ras is hun betoverende, vriendelijke blauwe ogen. Ragdolls kunnen een verscheidenheid aan verschillende kleuren hebben. De kans is groot dat als je Ragdoll niet een van de vele kleuren of patronen is die hierboven zijn vermeld, er misschien een beetje gemengd bloed in zit. Het is onwaarschijnlijk dat dit zijn heerlijke persoonlijkheid vermindert, wat een dominant aspect van het ras is.

Ragdolls kunnen een smokingjas vertonen samen met die kenmerkende blauwe ogen. Als dat zo is, kunnen de blauwe ogen wijzen op pure fokkerij. Echter, en waarschijnlijker, ondanks zijn blauwe ogen, zijn zijn genen ergens in zijn afkomst gemengd of verdund. Daar komen we later nog op terug.

De smokingjas komt veel voor bij een grote verscheidenheid aan kattenrassen. Het wordt het vaakst waargenomen bij mannelijke katten, maar niet ongewoon bij vrouwtjes.

kattenpootverdeler

Tuxedo Ragdoll Kattenras Kenmerken

De vroegste records van Tuxedo Ragdoll-katten in de geschiedenis

De Ragdoll is een vrij recent kattenras. De oorsprong ervan kan nauwkeurig worden vastgesteld op een Californische vrouw die de eerste fokte in de jaren 1960. Ann Baker kruiste een witte Perzische vrouwelijke kat met een Birmaans (of Birmaans type) mannetje. De resulterende kittens waren zo uniek in uiterlijk en gedrag dat ze besloot ze selectief te fokken. Ze hebben hun naam te danken aan de kenmerkende manier waarop ze slap en ontspannen gaan als ze worden opgehaald.

De geschiedenis van de smoking, ook liefkozend bekend als een “tuxie”, “Felix cat” en “Jellicle cat”, is niet goed gedocumenteerd. Dit komt omdat het een kleur en patroon is, in plaats van een ras.

Het is onmogelijk om precies te zeggen wanneer smokings voor het eerst in de menselijke samenleving verschenen. Ze waren er echter zeker al in de oude Egyptische tijd, zoals grafverkenningen hebben onthuld.

Hoe Tuxedo Ragdoll-katten populair werden

De smokingkat is opvallend en onderscheidend, en door de eeuwen heen is hij in veel contexten uitgekozen en benadrukt. Smokings in populaire media begonnen te ontstaan vanaf de vroege jaren 1900. Denk aan “The Cat In The Hat” van Dr. Seuss, Felix the Cat en Sylvester van The Looney Tunes. Sommige mensen beweren dat smokings slimmer zijn dan katten van andere kleuren.

Het Ragdoll-ras duurde niet lang om zich te vestigen als een van de meest populaire. Gezien de ongelooflijke aard en schoonheid van deze katten, was het onvermijdelijk. Net als tuxie-liefhebbers beweren Ragdoll-liefhebbers dat ze intelligenter zijn dan andere rassen.

Ragdolls zijn beroemd eigendom van verschillende beroemdheden. Taylor Swift heeft een bi-color seal Ragdoll genaamd Benjamin Button. Seth Green, Sylvester Stallone en Dannii Minogue zijn ook dol op hun Ragdolls.

Tuxedo ragdoll kat liggend op de grond
Afbeelding Credit: Liao Zhiwo Henry, Shutterstock

Formele erkenning van Tuxedo Ragdoll Cats

In termen van formele erkenning is de smoking Ragdoll-kat niet een van de erkende variaties van het Ragdoll-kattenras. Tenzij je echter van plan bent om je Ragdoll te laten zien, is dit onbelangrijk.

De CFA, ACFA (American Cat Fanciers’ Association), TICA (The International Cat Association) en CFF (Cat Fanciers’ Federation) erkennen de Ragdoll in de kleur- en vachtpatroonvariaties die eerder in dit artikel zijn beschreven. Tuxedo Ragdolls worden beschouwd als onzuiver fokken en zijn als zodanig niet opgenomen in het register.

garen ball divider

Top 6 unieke feiten over Tuxedo Ragdoll-katten

1. De Smoking Jas Resultaten Van de Interactie tussen twee genen

De smokingjas van een kat wordt verondersteld het resultaat te zijn van een willekeurige interactie tussen twee genen tijdens de embryonale ontwikkeling. Dit in tegenstelling tot de meeste kattenkleuring en vachtpatronen, die het gevolg zijn van overerving. De twee betrokken genen zijn degene die een zwarte vacht geeft en degene die resulteert in witte vlekken.

thematische pauze

2. In 2021 werd de Ragdoll uitgeroepen tot het populairste kattenras ter wereld

In 2021 werd de Ragdoll door de Cat Fanciers’ Association (CFA) uitgeroepen tot het populairste kattenras ter wereld. De mensen hebben gesproken en wij zijn het daarmee eens!

Tuxedo Ragdoll kat in de tuin
Afbeelding Credit: Donna la, Shutterstock
thematische pauze

3. Smokings zijn de huisdieren van beroemde historische figuren

Veel beroemde en belangrijke historische figuren hebben een tuxie als huisdier gehouden. William Shakespeare, Sir Isaac Newton en Beethoven zouden allemaal een smokingkat hebben gehad. Een tuxie heeft zelfs in het Witte Huis gewoond als het huisdier van Bill Clinton tijdens zijn ambtstermijn.

thematische pauze

4. Ragdoll-katten lopen het risico hypertrofische cardiomyopathie te ontwikkelen

Hoewel ze als een gezond ras worden beschouwd, zijn Ragdolls genetisch vatbaar voor een hartaandoening die hypertrofische cardiomyopathie (HCM) wordt genoemd. Het is mogelijk om te screenen op het gen dat een kat vatbaar maakt voor deze ziekte. Bijgevolg moeten katten waarbij het gen is geïdentificeerd, uit fokprogramma’s worden verwijderd.

thematische pauze

5. Van smokings wordt gezegd dat ze intelligenter zijn dan andere katten

Het gerucht gaat dat smokingkatten eerder ontwikkelingsmijlpalen bereiken dan andere katten. Ze kunnen zich ook sneller ontwikkelen dan andere kittens, zowel fysiek als mentaal.

Tuxedo ragdoll kat zit in huis
Afbeelding Credit: Liao Zhiwo Henry, Shutterstock
thematische pauze

6. Raszuivere Ragdoll-kittens worden puur wit geboren

Een raszuiver Ragdoll-kitten wordt puur wit geboren. Op ongeveer twee maanden oud begint de vacht wat kleur te vertonen. Hun uiteindelijke volwassen kleur zal pas zichtbaar zijn als ze ongeveer twee jaar oud zijn.

kattenpootverdelerMaakt een Tuxedo Ragdoll Kat een goed huisdier?

Tuxedo Ragdolls, of Ragdolls van welke kleur dan ook, zijn de meest prachtige huisdieren. Er lijkt geen gemeen bot in het lichaam van deze kat te zitten. Ze stralen gewoon genade en beminnelijkheid uit.

Ze staan bekend als een van de meest relaxte kattenrassen en zijn tolerant voor de meeste omgevingen en situaties. Ragdolls zijn zachtaardig en loyaal, maar toch speels en stiekem ondeugend. Ze zijn zo zachtaardig dat ze vaak niet eens hun klauwen uitstrekken tijdens het spelen, ook al spelen ze hard. Dit maakt ze een geweldige keuze voor huizen met kleine kinderen.

Ze zijn net zo dol op andere bontleden in de familie als op hun mensen. Het is onmogelijk om echte fouten te vinden met deze heerlijke poeskatten. Als bonus zijn ze over het algemeen langerlevend dan de meeste andere rassen, dus je zult waarschijnlijk lang van je smoking Ragdoll genieten.

divider-catclaw1

Conclusie

De smoking Ragdoll-kat wordt misschien niet officieel erkend door een van de kattenregistratie-instanties, maar we denken dat dit onbelangrijk is. De allure van deze grote, liefdevolle katachtigen ligt in hun aangename persoonlijkheden en slimme goede looks, niet in hun stamboom.

Van zowel smokings als Ragdolls wordt gezegd dat ze slimmer zijn dan de gemiddelde kat. Gecombineerd als een pakket, zou smoking Ragdolls wel eens een intellect kunnen bezitten dat zou kunnen wedijveren met dat van Einstein!

Als je het geluk hebt om een smoking Ragdoll te bezitten, denken we dat je de kitty jackpot hebt gewonnen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Liao Zhiwo Henry, Shutterstock