21 kattenslaaphoudingen uitgelegd (met foto’s)

Benieuwd waarom uw kat slaapt zoals hij slaapt? Je bent niet de enige. Katteneigenaren zijn geïntrigeerd door de onorthodoxe slaaphoudingen van de kattengemeenschap. In dit bericht leggen we 21 slaaphoudingen uit en waarom katten ervan houden. Maar pas op – twee posities kunnen een medische zorg zijn. Laten we beginnen.

Spring vooruit door op de verschillende onderwerpen van kattenslaapposities te klikken:

cat + lijnverdeler

De 13 slaaphoudingen van de kat

Elke kat heeft zijn go-to-positie voor een zalige snooze, maar elke kat kiest een positie op basis van warmte en bescherming. Laten we beginnen met de meest populaire houdingen en de voordelen van elke houding.

Slaapposities van de kat 1
U bent vrij om deze afbeelding te gebruiken, maar we vragen u wel om terug te linken naar excitedcats.com voor krediet

1. Het Brood

Het klassieke kattenbrood is een van de meest populaire kattenposities, zonder poot in zicht. Katten houden van deze positie omdat het gezellig is en hun lichaamswarmte vasthoudt. Het stelt katten ook in staat om snel op te springen als ze moeten wegrennen.

kat die in broodpositie slaapt
Afbeelding Credit: StockSnap, Pixabay
thematische pauze

2. Het halfbrood

Het halfbrood is als het klassieke brood, behalve dat de voorpoten nauwelijks naar voren steken. Dit geeft de kat een snellere reactietijd als hij zich moet verstoppen.

kat die in een half broodpositie slaapt
Afbeelding Credit: InstagramFOTOGRAFIN, Pixabay
thematische pauze

3. De Croissant

Deze positie is wanneer uw kat verandert in een heerlijk Frans koekje. Katten krullen graag in een strakke halvemaanvorm, bijna in een bal, waarbij de achterpoten het voorhoofd raken. Dit is een geweldige positie om warm te blijven en vitale organen te beschermen terwijl u geniet van een diepe slaap.

Kat Slapen
Afbeelding Credit: 272447, Pixabay
thematische pauze

4. Het logboek

Wanneer je kat plat op zijn buik ligt met zijn poten zo ver gestrekt als hij wil, doet hij The Log. Deze positie betekent dat uw kat zorgeloos, zelfverzekerd en comfortabel is. Alle vitale organen worden blootgesteld, maar uw kat gelooft dat het veilig is voor schade.

Je moet voorkomen dat je over de buik van je kat wrijft wanneer je in deze positie bent, tenzij je positief bent dat je kat het niet erg zal vinden.

Afbeelding Credit: PHONSIN AUPPACHAI, Shutterstock
thematische pauze

5. De Superman

Ook wel splooting genoemd, deze positie is wanneer de kat op zijn buik ligt alsof hij op het punt staat om te vluchten.

Katten houden van deze positie om verschillende redenen. Katten kunnen buiken leggen op koude vloertegels tijdens de zinderende zomermaanden. Liggen op een deken of tapijt helpt lichaamswarmte te besparen tijdens de winter. In beide gevallen worden de vitale organen beschermd en kan de kat indien nodig in actie komen.

oranje polydactyl kat slapen
Afbeelding Credit: Lux Blue, Shutterstock
thematische pauze

6. De wildgroei van de zijkant

Katten die hun benen moeten strekken tijdens een kitty snooze kunnen genieten van de Side Sprawl. Slapende katachtigen strekken hun benen zo ver mogelijk en maken onderweg soms koekjes. Als ze de ruimte hebben, zullen katten profiteren van de Side Sprawl.

We vinden dat katten die van persoonlijke ruimte houden, de neiging hebben om zijspanners te zijn, vergeleken met de katten die de voorkeur geven aan dichte croissantknuffels.

oranje kat slapen op gras
Afbeelding Credit: ivabalk, Pixabay
thematische pauze

7. De Pretzel

Ook wel The Contortionist genoemd, vertoont deze positie de natuurlijke flexibiliteit van een kat. Het ziet er misschien niet comfortabel uit, maar katten kunnen hun lichaam in wazige krakelingvormen draaien dankzij hun losse gewrichten.

Katten liggen meestal op hun rug om de krakeling te doen, maar ze kunnen in elke gewenste positie liggen. De rest is aan de kat.

thematische pauze

8. De Faceplant

Katten in de Classic Loaf- of Half Loaf-posities kunnen knikken tot het punt waarop ze met het hoofd in de grond staan. Het is een vreemde slaaphouding, maar het werkt. Katten zullen kiezen voor loafing posities wanneer ze hunkeren naar veiligheid, maar soms wint slaperigheid en raakt hun noggin’ de grond.

Kattenslaapposities 2
U bent vrij om deze afbeelding te gebruiken, maar we vragen u wel om terug te linken naar excitedcats.com voor krediet

thematische pauze

9. De Kleine Lepel

Is je kat een knuffelbug? Sommige katten willen altijd een slaapmaatje en zijn liever de kleine lepel. Katten kunnen hun eigenaar, de hond of een andere kat kiezen om te knuffelengle naast. Beide werken zolang er een andere hartslag naast je kat staat.

oranje tweelingkatten slapen
Afbeelding credit: Tucker Horan Media, Shutterstock
thematische pauze

10. Het Vizier

De zon kan slaapcycli verstoren, vooral bij nachtdieren zoals katten. De eenvoudige oplossing voor uw kat is om zijn ogen te bedekken met zijn poten. Katten bevinden zich al in een zijplant- of croissantpositie, dus hun voorpoten kunnen hun ogen gemakkelijk blokkeren. De slaaphouding is op zijn zachtst gezegd schattig.

witte kattenslaap
Afbeelding Credit: Shanon, Pixabay
thematische pauze

11. De Ab Crunch

Het heet The Ab Crunch, maar katten lopen niet weg met prachtig gebeeldhouwde buikspieren in deze slaaphouding. Katten vallen soms in slaap met hun rug iets omhoog, waardoor de illusie ontstaat dat ze aan het trainen waren voordat ze indommelden.

thematische pauze

12. De Kitty Pile

Een van de eerste gedragingen die kittens leren, is om op elkaar te stapelen voor maximaal comfort en warmte. Sommige katten gaan door met dit gedrag, vooral hechte broers en zussen. Niet-verwante katten zullen hetzelfde doen, vooral als ze elkaar al hun hele leven kennen, maar je ziet het vaak bij broers en zussen.

kittens slapen
Afbeelding Credit: Pixabay
thematische pauze

13. De Helft en De Helft

Op een gegeven moment zul je merken dat je kat slaapt met zijn ogen gedeeltelijk open. Het is een beetje griezelig maar volkomen normaal.

Net als mensen hebben katten slaapniveaus, dus sommige slaapperioden zijn dieper dan andere. Katten slapen met hun ogen open wanneer ze nonchalant een paar ZZZ’s vangen en geen dromenland betreden. Hierdoor kunnen katten alert blijven als dat nodig is.

Katten hebben ook een derde ooglid, dat bescherming biedt, zelfs tijdens het slapen. Het derde ooglid blijft iets gesloten als de buitenste oogleden opengaan, zodat uw kat kan rusten.

een kat die slaapt met één oog half open
Afbeelding Credit: mariya_m, Pixabay

3 katten gezichtsverdelerDe 6 plaatsen waar katten slapen

Hun unieke flexibiliteit stelt katten in staat om zich in ruimtes te wurmen waar mensen en honden niet bij kunnen. Hier zijn enkele nette plekken waar je je kat vaak zult zien snoozen:

Plaatsen waar katten slapen
U bent vrij om deze afbeelding te gebruiken, maar we vragen u wel om terug te linken naar excitedcats.com voor krediet

14. Op je borst

Er gaat niets boven een spinnende kat die tegen je hartslag rust. Katten brengen graag quality time door met hun eigenaren, en op de borst liggen is een manier om zich verbonden te voelen met degene die voedsel aanbiedt. Over eten gesproken, je borst is de perfecte pootzone wanneer de klok brokjes slaat.

kat slaapt op de borst van zijn eigenaar
Afbeelding Credit: Maliflower73, Shutterstock
thematische pauze

15. Gepropt in een doos

Bedankt, Amazon, voor het voorzien van de katten van de wereld met slaapvertrekken. Katten houden van dozen, simpelweg omdat ze veiligheid en bescherming bieden. Beter nog, ze zijn leuk om je binnen te verstoppen terwijl ze wachten tot je langsloopt en aanvalt!

Een gemberkat slaapt in doospapier, selectieve focus
Afbeelding Credit: CPM PHOTO, Shutterstock
thematische pauze

16. Onder een deken

Dekens zijn warm, gezellig en veilig. Ze fungeren als een schild tegen andere dieren en harde geluiden. Ze bieden ook privacy op een manier die kattenbedden en -dozen niet kunnen bieden. Maar moet je je zorgen maken over het laten van Fluffy onder de dekens? Helemaal niet. Pas op dat je ze niet knijpt, en het komt goed met je katten!

Een kat die slaapt tussen gekroesd linnen
Afbeelding Credit: Bairyna, Pixabay
thematische pauze

17. Tussen je benen

Als je het nog niet hebt gemerkt, slapen katten graag tussendoor. De ruimte tussen je benen is fijn omdat het niet beperkend is en je dichtbij bent voor casual knuffels.

slaperige kat die op de schoot van de eigenaar ligt
Afbeelding Credit: Alena Ozerova, Shutterstock
thematische pauze

18. Op je voeten

Katten kiezen er om verschillende redenen voor om op je voeten te slapen. Slapen op je voeten is een andere manier voor je kat om met je te knuffelen. Je voeten kunnen ook warm zijn en gemoedsrust bieden tijdens diepe rust.

kat die op de voeten van een persoon slaapt
Afbeelding Credit: Valeriia Miller, Unsplash
thematische pauze

19. Op je hoofd

Net als slapen op je voeten, is je hoofd warm, waardoor je kat zich in de tijd kan wurmen. Katten begrijpen dat je hoofd is waar je gezicht is en zullen vaak slapen op je hoofd om je te beschermen.

3 katten gezichtsverdelerWanneer moet u zich zorgen maken over uw kat

Er zijn een paar momenten waarop je je zorgen moet maken om je kat. Bel uw dierenarts voor verdere instructies als u merkt dat uw kat deze dingen doet.

Wanneer maak je je zorgen over gevaarlijke slaaphoudingen van katten
U bent vrij om deze afbeelding te gebruiken, maar we vragen u wel om terug te linken naar excitedcats.com voor krediet

Slapen in de kattenbak

Slapen in de kattenbak kan verschillende oorzaken hebben, maar de meest voorkomende oorzaken zijn ziekte en angst.

Katten zullen in hun stank zitten als ze zich bedreigd, bang en onzeker voelen over hun omgeving. De kattenbak zit tot de rand vol met zijn geur en staat meestal op een rustige plek, zodat hij zich veilig voelt.

Andere keren zitten katten in de kattenbak als ze zich crummy voelen, meestal door UTI’s en andere spijsverteringsproblemen. Oudere katten die lijden aan artritis of dementie worden vaak gevonden in de kattenbak omdat ze moeite hebben om naar de doos te lopen of deze te vinden.

Zwangerschap is een andere factor voor het slapen in de kattenbak, hoewel deze niet zo vaak voorkomt, omdat de meeste katten worden gesteriliseerd. Toch kunnen zwangere katten ervoor kiezen om in de kattenbak te slapen, simpelweg omdat heen en weer waggelen niet ideaal is.

Gemberkat slapend in kattenbak
Afbeelding Credit: pp1, Shutterstock
thematische pauze

Hoofd persen

Hoofddrukken is wanneer uw kat zijn kop stevig tegen een muur of voorwerp drukt zonder reden en voor een langere periode. Katten die op het hoofd drukken, blijven over het algemeen hun hoofd keer op keer drukken en bewegen langs de muur totdat ze vastzitten in een hoek. Het kan lijken alsof je kat tegen de muur slaapt.

Bovendien kunt u andere vreemde symptomen bij uw kat opmerken, zoals duizeligheid, desoriëntatie, gedragsveranderingen en schade aan de ogen door constant op het hoofd drukken. Dit is niet hetzelfde als een kat die met zijn gezicht over het jouwe wrijft, noch is het hetzelfde als hoofdbonken. Dit zijn normale gedragingen die worden gezien bij een gezonde, gelukkige kat.

Helaas is hoofddrukken een ernstig medisch probleem met betrekking tot de hersenen en moet het onmiddellijk worden geëvalueerd.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Katten zijn gekke beestjes met rare slaaphoudingen. Voor velen is de Classic Loaf of Croissant hun go-to voor een goede nachtrust. Maar de flexibiliteit van een kat zorgt ervoor dat hij in allerlei posities kan slapen. Welke houding vindt je kat het leukst?

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: hapibu, Pixabay