Ervaren katten diepe slaap? Dit is wat we weten

Maakt u zich zorgen of uw katachtige familielid voldoende slaap krijgt? Of misschien lijken ze al hun tijd uitgespreid op de bank door te brengen met snoozen en vraag je je af of ze te veel slapen?

Snel overzicht

01

Net als mensen ervaren katten gevarieerde slaapcycli, waaronder licht, snelle oogbewegingen en diepe slaapfasen.

02

Omdat katten actiever zijn bij zonsopgang en zonsondergang, halen ze hun slaap overdag vaak in met lichte catnaps.

03

Katten laten zich alleen ontspannen en diep slapen als ze zich veilig voelen, bijvoorbeeld als ze naast je geknuffeld worden.

Je kat moet de juiste hoeveelheid slaap krijgen, maar de kans is groot dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Kattenslaapgewoonten en slaappatronen lijken misschien een beetje vreemd voor ons eigenaren van gezelschapsdieren, maar dat komt omdat er enkele grote verschillen zijn tussen slaapschema’s voor mensen en katten.

Wanneer slapen katten?

Katten zijn van nature meer wakker bij zonsopgang en zonsondergang en halen overdag slaap in.

Katten brengen vaak het grootste deel van de dag slapend door, dus het kan voelen alsof je kat een beetje een luie been is. Vergeet echter niet dat het slaappatroon van katten gewoon anders is dan dat van ons. Katten zijn ’s nachts en vroeg in de ochtend veel actiever dan wij, terwijl wij in diepe slaap zijn.

Katten zijn crepusculair, wat betekent dat hun meest actieve tijden van de dag zonsopgang en zonsondergang zijn. Net zoals we misschien in een weekend na een late nacht willen slapen, zullen katten hun slaap overdag inhalen.

Lees ook: 11 tips om je kat te trainen om de hele nacht te slapen

Slaapdiepte bij katten

Katten hebben verschillende slaapstadia, waaronder diepe en lichte slaap.

Kattenslaap is vergelijkbaar met mensen, omdat ze een slaapcyclus hebben die kan variëren tussen lichte, snelle oogbewegingen en diepe slaapfasen. Tijdens een lichte slaap zullen katten gemakkelijk worden gewekt en half bewust zijn. Tijdens een diepere slaap kunnen ze dromen en duurt het langer om wakker te worden.

Lees ook: Waarom slapen katten zoveel?

Slapen katten diep?

Tijdens een lichte slaap bewegen katten vaak hun oren en kunnen ze af en toe een oog openen.

Katten brengen veel van hun tijd door met dommelen. Gedurende deze tijd zullen ze rusten, maar alleen een lichte slaap ervaren. Tijdens een lichte slaap kunt u merken dat de oren van uw kat trillen als reactie op geluiden, en ze kunnen af en toe een oog open hebben. Je kunt ze ook zien spinnen, subtiel kneden met hun poten of hun benen naar je uitstrekken.

Lees ook: Waarom slaapt mijn kat op mijn hoofd?

Waarom katten diepe slaap vermijden

Katten slapen vaak licht, zodat ze zich snel kunnen opwinden in tijden van gevaar.

Het is het natuurlijke instinct van een kat om alert te blijven en zich bewust te blijven van eventuele bedreigingen of roofdieren die klaar staan om te springen. Dit betekent dat tenzij hij zich volledig veilig voelt in zijn omgeving, het onwaarschijnlijk is dat uw kat zichzelf in een diepe slaap laat vallen.

Door in te dommelen kan uw kat zichzelf en zijn territorium beschermen en snel reageren met een vecht- of vluchtreactie als er gevaar is.

Lees ook: Moet mijn kat ’s nachts bij mij slapen?

Hoe weet je of je kat diep slaapt?

Als uw kat geniet van een paar minuten diepe slaap, zijn er een paar manieren waarop u dit kunt zien. Ten eerste zullen ze stoppen met spinnen en helemaal stil worden (afgezien van af en toe snurken!). Hun ademhaling zal vertragen, zodat hun lichaam nauwelijks beweegt met elke ademhaling.

Hun ogen zullen volledig sluiten en ze zullen niet gemakkelijk worden gestoord door lawaai of beweging in de buurt. Als ze in de REM-slaap zijn, kunnen ze hun neus, oren of poten trekken of hun benen een beetje peddelen alsof ze een droom hebben.

Lees ook: Dromen Katten? Wetenschap heeft het antwoord

Katten slapen diep als ze zich veilig voelen

Als uw kat diep in uw aanwezigheid slaapt, is dat omdat hij zich veilig en beschermd voelt.

Katten staan zichzelf alleen toe om te ontspannen en diep te slapen als ze zich veilig voelen. Als ze zich op welke manier dan ook bedreigd voelen, houden ze de wereld om hen heen half in de gaten, voor het geval dat. Dus als je kat diep slaapt terwijl hij met je knuffelt, betekent dit waarschijnlijk dat ze je vertrouwen om ze veilig te houden. Het is een heel compliment, want het betekent dat ze je als hun beschermer zien.

Lees ook: Waarom ligt en slaapt mijn kat tussen mijn benen?

Laatste gedachten

Katten delen niet dezelfde slaapgewoonten als mensen, en ze hebben de neiging om hun tijd door te brengen met kleine kattendutjes in plaats van lange slaapperioden. Dit betekent dat ze kunnen rusten en hun energie kunnen sparen terwijl ze uitkijken voor roofdieren en andere bedreigingen. Dus, de volgende keer dat je je kat de hele dag ziet indommelen, onthoud danmber dat ze niet zo lui zijn als je zou denken!

Lees ook: Waarom spinnen katten als ze slapen? Een dierenarts legt uit

Veelgestelde vragen

Ervaren katten diepe slaap?

Meestal wanneer katten slapen, blijven ze in een lichte slaap, zodat ze snel kunnen reageren op bedreigingen en zichzelf in een oogwenk kunnen beschermen. Ze bereiken echter wel een diepe slaap voor korte periodes als ze zich veilig voelen in hun omgeving.

Aan de andere kant hebben oudere katten en kittens de neiging om veel meer slaap nodig te hebben, dus het is vrij gebruikelijk dat ze dieper en langer slapen.

Slaapt je kat ’s nachts bij je? Dit is waarom ze dat zouden moeten doen:

Als uw kat ’s nachts bij u slaapt, kan hij u beschermen of over u waken terwijl u slaapt. Evenzo kunnen ze een plek bij u in de buurt kiezen voor een diepe slaap, omdat ze erop vertrouwen dat u hen beschermt.

Slapen katten dieper dan mensen?

Katten slapen niet ’s nachts in lange uitbarstingen zoals mensen, en ze brengen meer tijd door met dommelen of kattendutjes van lichtere slaap. Net als mensen ervaren ze echter soms een diepe slaap.