Bengaalse Kat F Schaal Generatie Gids (F1 F2 F3 F4 F5)

Bengalen zijn een rage in de kattengemeenschap vanwege hun prachtige, exotische vachten en betoverende persoonlijkheden.

Zoals veel speciale rassen hebben Bengalen hun eigen kenmerken en genetische geschiedenis. Een kat zo speciaal als een Bengaal komt tenslotte niet zomaar ergens vandaan – de Bengalen die we vandaag de dag kennen en liefhebben zijn het resultaat van vele generaties zorgvuldig fokken.

Dus, wat maakt de genen van een Bengaal zo speciaal? Er zijn een aantal factoren die een rol spelen bij het beantwoorden van deze vraag.

Blijf lezen om alle basisbeginselen te leren over de geschiedenis van Bengalen en de stappen die ons deze kleine huishoudelijke luipaarden gaven zoals ze vandaag bestaan.


De allereerste Bengaalse Kat

Hoewel Bengalen pas de laatste jaren populair zijn geworden als huisdier, bestond de eerste Bengaalse kat al meer dan 100 jaar geleden, in 1889.

Deze unieke kat kwam echter niet zomaar uit de lucht vallen – de Bengaal werd gecreëerd door het fokken van een huiskat met een Aziatische luipaardkat. Het duurde vele jaren voordat een andere fokker probeerde meer Bengalen te creëren.

Jean Mill, de schepper van de moderne Bengaal, was eerder betrokken geweest bij pogingen tot behoud van het Aziatische luipaardkattenras. Dit prachtige dier was lange tijd het doelwit geweest van stropers die hun pelzen verkochten in de bonthandel.

Mill realiseerde zich dat als mensen hun eigen huishoudelijke versie van deze betoverende kat zouden kunnen hebben, de bonthandel zou kunnen afnemen. In 1963 kruiste de beroemde kattenfokker een zwarte huiskat met een Aziatische luipaardkat, waarmee het Bengaalse ras zoals we dat nu kennen een feit werd.

Hoewel Mill niet alleen was in haar inspanningen, kan vooral de creatie van een gezinsvriendelijke Bengaal aan haar worden toegeschreven.

Vóór Mill’s uitgebreide fokinspanningen waren Bengalen wild en onhandelbaar, en daarom ongeschikt als huisdier. Mill fokte Bengalen voorbij de F4 generatie, waardoor ze meer tam en vriendelijk werden, en pleitte uitgebreid voor het ras.

De International Cat Association (TICA) accepteerde voor het eerst Bengalen als ras in 1983. Kort daarna, in 1991, kregen Bengalen de status van kampioenschap, waardoor eigenaren Bengalen professioneel konden showen. Bengalen wonnen snel aan populariteit, en vanaf 2019 zijn er wereldwijd meer dan 1.000 Bengaalse fokkers.

Je vraagt je misschien af, wat betekent “F4 generatie”, en waarom maakt het uit voor een Bengaalse eigenaar vandaag de dag? Blijf lezen om meer te weten te komen over verschillende generaties Bengalen, en hoe ze worden ingedeeld.


Bengaalse katten en de stamboomschaal

De Filial schaal, of F-schaal, is een maat om te bepalen hoe ver een Bengaalse kat verwijderd is van zijn Aziatische luipaardkat voorouder. Hoe dichter de Bengaal bij de eerste generatie staat, hoe “wilder” hij is.

  • F1 – 1ste generatie Bengaalse kat (vrouwtje Aziatische luipaardkat gepaard met kater)
  • F2 – 2e generatie Bengaalse kat (vrouwelijke F1 ouder gedekt door een kater)
  • F3 – 3e generatie Bengaalse kat (F2 vrouwelijke ouder gedekt door een kater)
  • F4 – 4e generatie Bengaalse kat (F3 vrouwelijke ouder gedekt door een kater).
  • F5 – 5e generatie Bengaalse kat (F4 ouder gedekt door huiskat)

Om een TICA (The International Cat Association) geregistreerde Bengaal te zijn, moet de kat in kwestie minstens een F4 zijn. Dat betekent niet dat een kat F1-F3 geen Bengaal is; het betekent alleen dat deze katten genetisch niet zo gedomesticeerd zijn als hun F4 en hoger verwanten. F1-F3 mannelijke Bengalen zijn ook steriel, wat betekent dat ze geen kittens kunnen voortbrengen. Alleen vrouwelijke F1-F3 Bengalen kunnen zich voortplanten.

Een SBT (stud book tradition) Bengaal is elke Bengaal die vijf opeenvolgende generaties van Bengaal op Bengaal fokt, waardoor het een volledig gedomesticeerde kat is. Veel Bengalen die te koop zijn, worden geclassificeerd als SBT Bengalen, met slechts een kleine hoeveelheid Aziatisch luipaardkattenbloed in hun genetica.


Hoe is het om elke generatie Bengalen te bezitten?

Dus nu weten we precies wat elke F-schaal betekent – maar hoe beïnvloedt dit het gedrag en de verzorging van een Bengaal?

F1 Bengaal

Een F1 Bengaal is de eerste generatie Bengaalse kat, geparenteerd door een tamme kater en een Aziatische luipaardkat. Dit betekent dat ze een relatief wild wezen zal zijn, met een hoog energieniveau. Een F1 is ook het duurste type Bengaal, gezien de directe relatie met hun Aziatische luipaardkat moeder.

F2 Bengaal

F2 Bengalen zijn iets tammer dan de vorige generaties, maar voor een beginnende eigenaar is het nog steeds een hele aanpassing. Een F2 eigenaar die ik ken vertelde me dat zijn Bengaal zich meer gedraagt als een hond dan als een kat, en zelfs graag apporteert. Een F2 Bengaal is zeker een bijzonder huisdier!

F3 Bengaal

F3 Bengalen lijken veel meer op gewone huiskatten dan de vorige generaties. Omdat ze verder verwijderd zijn van Aziatische luipaardkatten, nemen F3 Bengalen meer kenmerken aan van hun huiselijke afkomst, terwijl ze hun unieke uiterlijk behouden.

F4 Bengaal

Bengalen worden geclassificeerd als SBT (stud book tradition) vanaf generatie F4 en verder. Omdat ze slechts een zestiende Aziatische luipaardkat zijn, zijn F4 Bengalen geweldige huisdieren, vooral voor eigenaren die wat huiverig zijn om een Bengaal te bezitten.

F5 Bengaal

De meeste toevallige eigenaren zijn de trotse ouders van F5 Bengalen, waaronder ik. F5 Bengalen lijken erg op gewone huiskatten, met als verschillen uiterlijk, gedrag en temperament. F5’s zien er net zo wild uit als andere generaties Bengalen, en zijn energieker dan de meeste katten, maar kunnen gemakkelijk worden opgenomen in een huiselijke omgeving.


Bengaalse kat grootte

Bengalen zijn ongeveer even groot als gewone huiskatten, met katers die ongeveer tien tot vijftien pond wegen, en poezen die tussen de acht en tien pond wegen. Sommige katers kunnen wel twintig pond wegen, hoewel dit boven het gemiddelde ligt.

Bengalen zijn zeer actieve katten, dus het is onwaarschijnlijk dat ze overgewicht krijgen, maar het is toch belangrijk voor eigenaren om de voedselinname van hun kat in de gaten te houden om gewichtsgerelateerde gezondheidsproblemen te voorkomen.

Bengalen hebben een iets ander lichaamstype in vergelijking met gewone huiskatten. Bengalen hebben meestal langere ledematen en lichamen, waardoor ze er atletischer uitzien.

Als hij helemaal uitgestrekt is, meet mijn Bengaal Winston een gezonde drie voet (ja, zesendertig). inches) van eind tot eind.

Hun gezichten zijn meestal breder, met hoge jukbeenderen, brede, ronde ogen en afgeronde oren. Deze kenmerken dragen bij tot hun “jungle kat” uiterlijk – ze zien er echt uit als wilde wezens!


Bengaals Temperament

Veel katteneigenaars weten dat de liefde van een kat wordt verdiend, niet gegeven. Dat geldt ook voor Bengaalse katten, maar gelukkig zijn ze wat gemakkelijker voor zich te winnen dan sommige andere huiskatten.

Bengalen hebben een bepaalde reeks verwachtingen wanneer ze hun dagelijks leven leiden, en zolang die worden bevredigd, zijn ze zowat het perfecte huisdier.

Hier zijn enkele van de meer belangrijke punten om in gedachten te houden als je het humeur van je Bengaal overweegt.

Voer op een consistent schema

Niemand houdt ervan om op een maaltijd te moeten wachten, zeker Bengalen niet. C

aten lijken een interne klok te hebben die hen precies laat weten wanneer ze gevoed moeten worden – hoewel ze soms de voorkeur geven aan een vroege maaltijd!

Ervoor zorgen dat uw Bengaal elke dag op hetzelfde tijdstip gevoed wordt, houdt zowel u als haar gelukkig. Katteneigenaren over de hele wereld kennen hetzelfde bekende verhaal: hun kitten krijgt honger om 4 uur, 5 uur, 6 uur… en ze zorgt ervoor dat jij dat weet!

Als mijn Bengalen weten dat het etenstijd is, nemen ze het op zich om me dat te laten weten door luid te miauwen tot ik hun schaaltje neerzet.

Sommige katteneigenaren kiezen ervoor om hun huisdieren om deze reden gratis te voeren, maar zonder hun dieet te reguleren, kunnen katten zwaarlijvig worden en gewichtsproblemen ontwikkelen.

Een oplossing hiervoor is het gebruik van een interactieve voederbak, die de kat dwingt zich met haar etensbak bezig te houden en te spelen om eten te krijgen. Zeker een Bengaalse favoriet!

Zorg ervoor dat ze hun energie verbranden

De grootste klacht van beginnende Bengaalse eigenaren is dat hun kat destructief is en zich slecht gedraagt. De reden dat een Bengaal deze gedragsproblemen kan vertonen is waarschijnlijk een teveel aan energie. Bengalen zijn uiterst atletische en actieve katten, en net als ieder onstuimig kind hebben ze een manier nodig om hun energie kwijt te kunnen. Als een Bengaal te lang stilzit, zal ze onvermijdelijk destructief worden.

Er zijn vele oplossingen voor dit probleem. De eerste en meest voor de hand liggende oplossing is uw Bengaal veel ruimte te geven om rond te rennen, en veel speelgoed om mee te spelen. Bengalen zijn vooral dol op teaser- en chaser-speelgoed en kunnen vele uren vol plezier doorbrengen met het jagen op hun “prooi”.

Een andere optie is om een andere kat te adopteren. Als u merkt dat uw Bengaal humeurig en gefrustreerd wordt, komt dat waarschijnlijk omdat ze zich verveelt en eenzaam is. Hoe graag we ook met onze katten spelen, niets is te vergelijken met twee kittens die stoeien en spelen om de tijd te doden. Als twee katten eenmaal een hechte band hebben, zijn ze op elkaar aangewezen voor stimulatie, liefde, genegenheid en troost. Twee Bengalen kan een handvol zijn, maar voor veel eigenaren is het precies het juiste om te doen.

Aanvankelijk wilde ik alleen mijn lieve Bengaal Charlie adopteren, maar uiteindelijk koos ik ervoor om zowel hem als zijn broer mee naar huis te nemen. Als ik nu naar ons leven thuis kijk, kan ik me niet voorstellen hoe het leven zou zijn geweest zonder het verschrikkelijke tweetal dat de hele dag rondrent en speelt.

Controleer regelmatig op gezondheidsproblemen

Zoals elke huiskat zijn Bengalen gevoelig voor een aantal gezondheidsproblemen, waaronder hartwormen, urineweginfecties, vlooien, lintwormen, oogproblemen, noem maar op! Om uw Bengaal gelukkig en gezond te houden is het van cruciaal belang dat u de lichamelijke conditie van uw Bengaal goed in de gaten houdt. Immers, ze kan u niet precies vertellen “mijn poot doet pijn” door te miauwen!

Als roofdieren zijn katten geneigd hun verwondingen en lichamelijke kwalen geheim te houden om geen zwakte te tonen. Omdat uw Bengaal er misschien van afziet om pijn te tonen, is het heel belangrijk om veranderingen in haar gedrag goed in de gaten te houden, en natuurlijk regelmatige dierenartsbezoeken te plannen. Als uw kat plotseling uit het niets naar u krabt en sist, is dat waarschijnlijk niet omdat ze van gedachten is veranderd – ze heeft waarschijnlijk pijn en heeft medische hulp nodig.

Bengalen tonen genegenheid op unieke manieren

Veel Bengaalse eigenaren beweren dat hun katten geen “schootkatten” zijn, maar dit hangt volledig af van het individu. Sommige Bengalen knuffelen graag met hun baasjes, spinnen en verzorgen hen – en anderen tonen hun liefde door te spelen, prooien te brengen en tegen hun benen te wrijven. Bengalen zijn buitengewoon liefdevolle dieren die de neiging hebben zich te binden aan welke “roedel” ze ook zijn, dus maak je geen zorgen als ze zich nog niet op je schoot heeft opgekruld. Ze is waarschijnlijk aan het uitzoeken hoe ze het beste “Ik hou van je” kan zeggen.

De gemakkelijkste manier om een Bengaal aan je te binden is door haar primaire verzorger te zijn. Als uw Bengaal weet dat u degene bent die haar regelmatig te eten geeft, en haar al haar favoriete speelgoed geeft, zal ze zich aan u hechten. Hoewel ze het misschien niet altijd laten zien, kunnen Bengalen niet anders dan zich dankbaar voelen voor hun menselijke metgezellen.

Zorg ervoor dat hun omgeving schoon is

Katten zijn beruchte netheidsfreaks, en Bengalen brengen dit naar het volgende niveau. Ze kunnen erg kieskeurig zijn over hun leefruimte, en als ze denken dat die niet aan hun normen voldoet, kunnen ze zich gaan gedragen. Daarom is het ongelooflijk belangrijk om de kattenbak regelmatig schoon te maken – of ze kan ergens anders haar behoefte doen! Deze veeleisende dieren houden er een hoge levensstandaard op na, dus zorg ervoor dat haar domein netjes en opgeruimd blijft.


Conclusie – Is een Bengaalse Kat geschikt voor mij?

Bengalen zijn een zeldzaam en bijzonder kattenras die alle liefde en aandacht verdienen die ze krijgen – en daar herinneren ze je graag aan. Nu je goed uitgerust bent met kennis over de genetica van Bengaalse katten en hun typische gedrag, denk je dat een Bengaal een goed huisdier voor je zou zijn? Of, als je al een Bengaal bezit, zijn sommige van haar Filialen voor jou duidelijker dan voorheen? Laat hieronder een reactie achter!