Verharen Bengaalse katten? Alles wat je moet weten

Voordat ik een Bengaal bezat, was alles wat ik wist over het verzorgen van katten dat ze onophoudelijk verharen, voortdurend haarballen verstikken en elk mogelijk oppervlak bedekken met een dikke laag vacht.

Het bezoeken van vrienden die katten bezaten vereiste een beetje vooruitziendheid: ik wist dat ik nooit zwart moest dragen, of iets dat zelfs maar meer vacht op mijn persoon. Een vriend, wiens familie erom bekend stond twintig katten te bezitten, voorzag gasten royaal van pluizenrollers bij de deur.

Al met al zijn de meeste katten berucht om het verharen – maar niet elke kat.

Oh, Bengalen. Wat zou ons leven zijn zonder hen? Hoe onruststokers ze ook zijn, Bengalen hebben één duidelijk voordeel ten opzichte van veel andere kattenrassen: ze verharen bijna niet.

Bengaalse eigenaren zijn trots op onze katachtige vrienden en hun bijna volledig gebrek aan verharing, wat enorm frustrerend kan zijn als je probeert een schoon huis te houden.

Er zijn echter enkele misvattingen over het verharen van Bengalen, die ik zal ontkrachten en uitleggen. Per slot van rekening is geen enkele kat perfect (hoewel er iets voor Bengalen te zeggen valt)!


Dus…verharen Bengalen?

Het beantwoorden van deze vraag is lastig. Het eenvoudige antwoord is ja en nee – ze verliezen een kleine hoeveelheid haar, maar lang niet zoveel als andere rassen.

Sommige Bengaalse fokkers beweren dat hun kittens helemaal niet verharen, maar dat is gewoon niet waar. Vooral Bengaalse kittens verharen wel degelijk, maar dit is vooral een kwestie van het verliezen van hun “babyvacht” als ze volwassen zijn.

Als een Bengaal eenmaal volgroeid is, is haar vacht zijdezacht en is het onwaarschijnlijk dat ze gaat verharen, maar ze zal onderweg wel wat haar verliezen.

Dus, naar de standaard van een typische katteneigenaar, lijken Bengalen misschien helemaal niet te verharen – maar ze zijn zeker geen Sphynx (haarloze) kat. Elke eigenaar moet een kleine hoeveelheid haarverlies verwachten, hoewel het minimaal en schaars moet zijn.

Er zijn omstandigheden waaronder een Bengaal iets sneller haar kan verliezen dan normaal – blijf lezen om hier alles over te weten te komen.


Waarom verharen Bengalen soms?

Er zijn vele redenen waarom een Bengaal kan verharen – hoewel je het haarverlies misschien nauwelijks opmerkt, is het de moeite waard om jezelf uit te rusten met de kennis waarom het kan gebeuren.

Ze groeien op

Zoals eerder vermeld, verharen Bengalen het vaakst tijdens de laatste fasen van hun ontwikkeling, wanneer ze officieel overgaan van kitten naar kat. Dit gebeurt op een leeftijd van ongeveer zeven tot negen maanden, precies wanneer de meeste katten geslachtsrijp worden.

Dit verharen wordt veroorzaakt door de groei van de nieuwe volwassen vacht van een Bengaal, die de plaats inneemt van haar donzige “kitten” vacht. Het resultaat is een zijdeachtige, gladde vacht die lijkt op een pels.

Stress

Naast de gewone kittenvacht die verhaard wordt, is dit verreweg de grootste bijdrage aan het verharen van een Bengaal. Katten kunnen om allerlei redenen gestrest en angstig worden.

Bijvoorbeeld, een verhuizing naar een nieuw huis of appartement kan uw Bengaal diep verstoren totdat ze gewend raakt aan haar nieuwe omgeving. De introductie van een nieuwe kitten of puppy in uw huishouden is een andere veel voorkomende oorzaak van stress, waardoor uw Bengaal zou gaan verharen.

Zelfs iets goedaardigs als een luid onweer kan uw Bengaal echt bang maken – mensen verliezen ook haar als we bang zijn!

Als je Bengaal verhaart door stress, kun je merken dat ze kale plekken op haar vacht ontwikkelt. Zo kun je zien dat stress de oorzaak is van haaruitval; angstige katten hebben de neiging zich zo te overgroomen dat ze kaal worden.

Als ik merk dat een van mijn Bengalen zichzelf agressief verzorgt, vind ik het nuttig om na te denken over eventuele recente veranderingen in hun levensstijl en routine.

Wisselende seizoenen

Als u in een koud klimaat woont met een harig huisdier, bent u waarschijnlijk maar al te bekend met het proces van seizoensgebonden verharing.

Als de winter overgaat in de lente en uiteindelijk in de zomer, beginnen de meeste harige huisdieren in een snel tempo haar te verliezen om de verandering in temperatuur op te vangen.

Zodra de herfst en de winter aanbreken en het afkoelt, laten deze dieren hun “wintervacht” weer groeien, en het proces herhaalt zich het jaar daarop.

Bengalen zijn meestal de uitzondering op deze regel. Veel zoogdieren hebben twee lagen vacht, een ondervacht (ook wel grondvacht genoemd) en een bovenvacht (beschermingsvacht genoemd), waardoor ze sneller verharen.

Omdat Bengalen maar één vachtlaag hebben, hebben ze de neiging om hun vacht het hele jaar door hetzelfde te houden – hoewel dit kan afhangen van het klimaat waarin u woont.

Bengaal eigenaren die in noordelijke delen van de wereld wonen, waar de seizoenswisselingen dramatisch schommelen tussen hete zomers en ijskoude winters, zullen waarschijnlijk een behoorlijke hoeveelheid verharing opmerken zodra de temperaturen stijgen.

Als je dichter bij de evenaar woont, in het zonnige zuiden zoals ondergetekende, dan is verharen praktisch onbestaande. Je zou kunnen waarnemen wat haaruitval, maar niet veel.

Dieet

Het voedsel van een Bengaal is de enige manier waarop zij enige hoeveelheid voeding krijgt, dus het is geheel aan haar eigenaar om ervoor te zorgen dat zij goed gevoed wordt.

Als uw Bengaal niet voldoende voeding uit haar voeding krijgt, kan haar vacht daaronder lijden, en zal ze waarschijnlijk gaan verharen.

Katten zijn als soort obligate carnivoren, dus zorg ervoor dat alles wat u uw Bengaal geeft eiwitrijk is, minimaal bewerkt is, en de juiste vitaminen en mineralen bevat die nodig zijn voor een gezonde ontwikkeling.

Als u denkt dat uw Bengaal beter zou kunnen eten, is het de moeite waard om met uw dierenarts te bespreken hoe u haar het beste de voeding kunt geven die ze nodig heeft.

Er zijn veel online gidsen die specifiek zijn voor Bengalen over wat je deze prachtige katten moet voeren, en wat je koste wat kost moet vermijden. Als haar vacht er altijd zijdezacht en gezond uitziet, doe je iets goed! Immers, een gezonde kat is een gelukkige kat.

Andere factoren die kunnen bijdragen aan het verharen

Hoewel ik de meest voor de hand liggende redenen heb genoemd waarom een Bengaal zou kunnen verharen, zijn er andere omstandigheden te overwegen als geen van deze lijkt te passen.

Onderliggende gezondheidsproblemen uiten zich vaak in de vorm van overmatig verharen, dus het in de gaten houden van de haaruitval van uw Bengaal is de sleutel om haar gelukkig en gezond te houden.

Bengalen kunnen ons niet precies vertellen wanneer ze ongemak of pijn hebben, dus is het aan ons als eigenaren om hun gezondheid in de gaten te houden.

In feite proberen veel katten hun pijn te verbergen – het tonen van pijn in het wild zou een doodvonnis zijn voor hun wilde voorouders. Zorg ervoor dat u regelmatig een bezoek aan de dierenarts plant, vooral als u een overmaat aan verharing of ander verontrustend gedrag opmerkt.


Zijn Bengalen hypoallergeen?

Kortom, niet echt niet.

Dit is een van de belangrijkste vragen die potentiële Bengaalse eigenaren proberen te beantwoorden als ze adoptie overwegen.

De reden dat sommige mensen beweren dat Bengalen hypoallergeen zijn, is dat ze veel minder snel een allergische reactie veroorzaken.

Je vraagt je misschien af wat precies de oorzaak is van kattenallergieën: veel mensen hebben de indruk dat kattenvacht de boosdoener is. In werkelijkheid reageren mensen op katten huidschilfers, niet bont.

Huidschilfers zijn kleine deeltjes dode huid die katten van nature uitwerpen en die twee allergenen, Fel d 1 en Fel d 4, bij zich kunnen dragen. Wanneer een kat zichzelf borstelt, verwijdert ze haren die huidschilfers dragen, waardoor ze deze door het huis en dus in de luchtwegen van mensen in de buurt verspreiden.

Ongeveer 10 procent van de Amerikaanse bevolking is allergisch voor katten – dat is twee keer zoveel als het aantal mensen met een hondenallergie.

Deze tragische allergie komt maar al te vaak voor, waardoor mensen op zoek gaan naar katten die deze arme mensen geen ongemak bezorgen. Enter de Bengaal: de (praktisch) hypoallergene kat. Een hypoallergene kat is de droom van een huisdiereigenaar – niet meer de kat wegstoppen als iemand met een allergie op bezoek komt.

Helaas is geen enkele kat echt hypoallergeen; sommige zijn gewoon minder snel allergisch. Bengalen zijn zo’n kat, vanwege hun beperkte verharing.

Sommige mensen reageren helemaal niet op Bengalen, anderen hebben milde symptomen, en weer anderen kunnen slecht reageren op de aanwezigheid van een Bengaal. Het hangt allemaal af van de individuele persoon, en de individuele kat.

De reden dat ik eerst een Bengaal wilde adopteren is omdat ik had horen vertellen over hun (bijna) hypoallergene status. Mijn hele leven wilde ik al een eigen kat, maar mijn broer en moeder zijn allebei vreselijk allergisch.

Mijn ooit verpletterde dromen werden eindelijk nieuw leven ingeblazen toen ik over Bengalen hoorde.

Ik nam de kans waar om twee lieve Bengaalse kittens te adopteren, in de hoop dat ik daadwerkelijk mijn eigen katten kon hebben. Ik stelde Charlie en Winston voor aan mijn familie, en de rest is geschiedenis.

Mijn moeder en broer hebben soms extreem milde symptomen, maar niets dat hen tegenhoudt om met mijn lieve Bengalen om te gaan. Mijn broer kan zelfs met ze knuffelen!

Voor twee mensen die zwaar allergisch zijn voor katten (en dan bedoel ik ernstig, hun kelen gaan bijna onmiddellijk dicht), kunnen ze Bengalen opmerkelijk goed verdragen.

Dat betekent niet dat iedereen dat kan. Als u allergisch bent voor katten en een Bengaal wilt adopteren, kunt u het beste een Bengaalse cattery bezoeken voordat u zich aan een kitten verbindt, om er zeker van te zijn dat u zich prettig voelt in hun buurt. Milde symptomen kunnen onder controle worden gehouden met allergiemedicatie en verzorging, inclusief regelmatig borstelen en stofzuigen. Als u het minimale verharen van een Bengaal onder controle kunt houden, kunt u er waarschijnlijk veilig een adopteren.


Hoe een Bengaal te verzorgen

Voor het grootste deel hoef je je geen zorgen te maken over de verzorging van je Bengaal. Ze handelen 95% van de verzorging zelf af, en de overige 5% kun je afhandelen door te investeren in een zachte vachtborstel. Bovendien staan Bengalen erom bekend dat ze van water houden, dus het moet niet zo moeilijk zijn om uw kat af en toe in bad te krijgen.

Zorg er altijd voor dat u uw Bengaal voorzichtig borstelt. Omdat hun vacht niet gemakkelijk uitvalt, kan te veel borstelen de huid van uw Bengaal schaden, dus borstel haar alleen als u merkt dat er een flinke hoeveelheid vacht uitvalt. Ze kan de vachtverzorging meestal zelf aan – sommige eigenaren houden gewoon van de band die vachtverzorging biedt.

Een ander aspect van de verzorging is het regelmatig controleren van uw Bengaal op vlooien en teken. Dit hangt samen met goede medische zorg, omdat deze parasieten ziekten en ongemak kunnen veroorzaken. Ervoor zorgen dat uw Bengaal vrij is van vervelende mijten is een van de belangrijkste onderdelen van de verzorging. Gelukkig hebben Bengaalse eigenaren het geluk van de loting als het gaat om verzorging; we hoeven er nauwelijks over na te denken.


Conclusie – Alle dieren verharen; Bengalen verharen alleen wat minder.

Wat niet wil zeggen dat andere huisdieren niet geweldig zijn, ze vereisen alleen wat meer aandacht voor detail als het gaat om vachtonderhoud. Bengalen vormen de perfecte middenweg voor huisdiereigenaren die een zoogdier willen, maar niet al het werk willen doen dat bij verharen komt kijken. Het voortdurend verzorgen en opzuigen van een langharige kat kan frustrerend zijn, vooral als je een groot huis of meerdere huisdieren hebt.

Hoewel er niet zoiets bestaat als een kat die geen spoor van zijn aanwezigheid achterlaat in de vorm van vacht, komen Bengalen zeker in de buurt. Hun zachte en zijdeachtige vacht is gemakkelijk te onderhouden zonder intensieve verzorging – of überhaupt verzorging – en het is onwaarschijnlijk dat u als Bengaalse eigenaar haarballen onder het bed vindt, wat slechts een van hun vele prachtige kwaliteiten is. Heeft u een Bengaal, en zo ja, wat is uw ervaring met het verharen van uw kat? Als u geen Bengaal heeft, maar er wel een overweegt, is dat dan omdat ze niet veel verharen? Laat hieronder een reactie achter!