Atopica voor katten: dosering, veiligheid & bijwerkingen

Atopica voor katten functie

Atopica voor katten is een zeer specifiek merk van het medicijn cyclosporine, dat door de FDA is goedgekeurd voor gebruik bij katten. In dit artikel leert u wat Atopica voor katten is, waarvoor het wordt gebruikt, bijwerkingen en geneesmiddelinteracties om op te letten en enkele veelgestelde vragen.

Atopica voor katten Overzicht

Medicatie Type:

Immunosuppressieve

Recept vereist?:

Ja

FDA goedgekeurd?:

Ja, maar alleen de vloeibare vorm is door de FDA goedgekeurd voor katten

Levensfase:

6 maanden of ouder en met een gewicht van ten minste 3 pond

Merknamen:

Atopica (FDA-goedgekeurd), Neoral, Gengraf; Opmerking: het merk Sandimmune is ongewijzigd cyclosporine en is niet gelijkwaardig aan Atopica

Algemene namen:

Cyclosporine (gewijzigd)

Beschikbare doseringen:

Capsules: 10mg, 25mg, 50mg, 100mg; Vloeistof: 100mg/ml in zowel 5ml als 17ml flesgroottes

Verloopbereik:

Atopica: Capsules zitten 28 dagen stabiel in een vriezer. Vloeistof: gebruik na opening de inhoud van de fles van 5 ml binnen 2 maanden. Voor de 17ml container, gebruik binnen 11 weken.

Wat is atopica voor katten?

Atopica is een merknaam voor het medicijn cyclosporine. Cyclosporine is een systemisch immunosuppressief middel dat een calcineurineremmer wordt genoemd en dat wordt gebruikt om ziekten te behandelen die worden veroorzaakt wanneer het eigen immuunsysteem van een kat een bepaald lichaamssysteem direct aanvalt of overprikkeld raakt, wat leidt tot een meer indirecte maar niet minder slopende ziektetoestand. Dit soort ziekten worden immuungemedieerde ziekten genoemd.

Atopica voor katten is een zeer specifieke vloeibare oplossingsvorm van ciclosporine die door de FDA is goedgekeurd voor de behandeling van allergische dermatitis, een huidaandoening die wordt veroorzaakt door de reactie van het immuunsysteem op allergenen. Atopica kan ook worden gebruikt voor een verscheidenheid aan andere immuungemedieerde ziekten op een off-label manier, naar goeddunken van een dierenarts.

Wat doet Atopica voor katten?

Atopica voor katten is gelabeld voor de behandeling van allergische dermatitis, ook wel atopische dermatitis genoemd, bij katten. Gewoonlijk aangeduid als huidallergieën, kan dit syndroom verschillende presentaties hebben, waaronder gegeneraliseerde jeukende huid en krabben, korstjes, alopecia (haaruitval) en rode ulceratieve laesies die eosinofiele plaques worden genoemd.

Cyclosporine werkt direct in op het deel van de immuunrespons die celgemedieerde immuniteit wordt genoemd. In wezen is dit het deel van het immuunsysteem dat geen antilichaamproductie omvat, maar in plaats daarvan de directe productie van T-cellen door het lichaam om vreemde doelen zoals allergenen aan te vallen.

Er zijn andere immuungemedieerde ziekten waarvoor een dierenarts kan besluiten om cyclosporine te gebruiken bij katten die de huid niet betrekken. Deze kunnen ziekten van bloedcellen zoals pure rode bloedcelaplasie en immuungemedieerde trombocytopenie omvatten, evenals het maagdarmkanaal zoals inflammatoire darmaandoeningen en de mond zoals bij stomatitis.

Bijwerkingen van atopica bij katten

Bijwerkingen van atopica voor katten

Atopica wordt geleverd met een reeks bijwerkingen.

Telkens wanneer we overwegen een systemisch immunosuppressivum te gebruiken, moeten we rekening houden met de voordelen versus de potentiële risico’s. Er zijn verschillende punten waarmee we rekening moeten houden bij het starten van cyclosporine.

Spijsverteringsstoornissen

Ziek, Kat, Medicijnen, Voor, Ziek, Pillen, Morsen, Uit, Van, Fles

Bij het gebruik van ciclosporine bij katten kan worden verwacht dat er tekenen van spijsverteringsstoornissen optreden tijdens de eerste maand van de behandeling. Volgens het productetiket zelf vertoonde ongeveer 35% van de katten tekenen van braken, kokhalzen of regurgitatie. Gewichtsverlies werd gezien bij ongeveer 20% van de katten.

Lees ook: Kattenbraken: oorzaken, symptomen, &behandeling

Het goede nieuws is dat deze effecten naar verluidt verdwijnen na een paar weken voortgezette therapie. Sommige andere bijwerkingen zoals slechte eetlust, speekselvloed en lethargie worden veel minder vaak gemeld.

Effecten van onderdrukking van het immuunsysteem

Als een kat met toxoplasmose wordt belast met een immunosuppressivum zoals ciclosporine, kan het inactieve stadium van het organisme weer actief worden en de werkelijke ziekte veroorzaken.

Omdat ciclosporine het immuunsysteem onderdrukt, moet het gebruik ervan zeer zorgvuldig worden overwogen in het licht van eventuele andere gezondheidsproblemen die een kat heeft. Hoewel het soms problemen kan veroorzaken, is het immuunsysteem natuurlijk erg belangrijk voor de algemene gezondheid en kan het bepaalde ziekten onder controle houden.

Feline leukemievirus (FeLV) en feline immunodeficiëntievirus (FIV) zijn twee virussen die we vaak in de kattenwereld kunnen zien en die het immuunsysteem van een kat kunnen verzwakken, zelfs als het probeert ze binnen te houden cheque.

Het verder onderdrukken van het immuunsysteem met cyclosporinegebruik kan virale ziekten verergeren en een kat vatbaarder maken voor andere virale en bacteriële infecties die een kat met een normaal immuunsysteem gemakkelijk zou kunnen afweren. Om deze reden kan het worden aanbevolen om een kat te laten testen of opnieuw te testen op FeLV en FIV voordat atopica op lange termijn wordt gestart.

Evenzo kan elke kat die om andere redenen een zwakker immuunsysteem kan hebben, zoals een oudere kat, ook een veel hoger risico op secundaire infecties zien.

Toxoplasmose is ook belangrijk om te vermelden, omdat sommige katten drager kunnen zijn en het gebruik van ciclosporine een risico met zich meebrengt dat het ziekte veroorzaakt.

Toxoplasma is een protozoaal organisme dat katten kunnen verwerven door op vogels en knaagdieren te jagen of door blootstelling aan de cysten in de omgeving. Eenmaal geïnfecteerd, zullen de meeste katten het organisme slechts gedurende één periode van een paar dagen in de ontlasting afwerpen.

Katten ontwikkelen dan immuniteit tegen het organisme, waardoor het in een inactief stadium in de lichaamsweefsels terechtkomt. Hoewel inactief, wordt gedacht dat het organisme enkele jaren aanwezig kan blijven, mogelijk voor het leven van een kat. De meeste katten met toxoplasmose vertonen geen tekenen van ziekte.

Als een kat met toxoplasmose wordt belast met een immunosuppressivum zoals ciclosporine, kan het inactieve stadium van het organisme weer actief worden en de werkelijke ziekte veroorzaken.

Dit kan niet alleen een risico vormen voor een kat, maar ook voor haar menselijke familie. Toxoplasmose is de ziekte waarvan zwangere vrouwen zich bewust moeten zijn, omdat het zowel op mensen als op een ongeboren kind kan worden overgedragen en de reden is waarom een zwangere vrouw elke blootstelling aan de kattenbak voor de duur van de zwangerschap moet vermijden.

Het wordt als zeer zeldzaam beschouwd, maar een geval van een kat die een ziekte ontwikkelt door toxoplasmose na het starten van Atopica is gemeld. Het testen van een kat op blootstelling aan toxoplasmose is mogelijk, en hoewel het niet vaak nodig wordt geacht, althans voor binnenkatten, kan dit door uw dierenarts worden voorgesteld, afhankelijk van de omstandigheden.

Celgemedieerde immuniteit is een zeer belangrijk onderdeel van het vermogen van het lichaam om kankers te bestrijden. Hoewel ook zeldzaam, kan het onderdrukken van dit vermogen met ciclosporine het risico op de ontwikkeling van bepaalde kankers verhogen. Voor alle duidelijkheid, ciclosporine veroorzaakt geen kanker, maar kan een bestaande, onbekende kanker gemakkelijker laten ontwikkelen door het vermogen van het lichaam om het te onderdrukken te verminderen. Ciclosporine mag niet worden gebruikt bij katten die momenteel worden behandeld voor bekende of vermoedelijke kanker.

Interacties met medicijnen

Kat die naar pillen kijkt als een veel voorkomende oorzaak van vergiftiging bij katten

Handschoenen moeten zeker worden gedragen bij het geven van andere vormen van ciclosporine, zoals andere vloeibare formaties of capsules.

Ten slotte kan ciclosporine interacties hebben met een aantal andere medicijnen. Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat uw dierenarts op de hoogte is van andere medicijnen die uw kat gebruikt, om het risico op mogelijke negatieve effecten te verminderen.

Hoewel niet vaak geïndiceerd bij de behandeling van huidaandoeningen, kan uw dierenarts laboratoriumwerkmonitoring voor uw kat aanbevelen bij de behandeling van andere immuungemedieerde aandoeningen.

Atopica voor katten dosering

Dosering van Atopica voor katten

De dosering van Atopica voor katten is 7 mg per kg lichaamsgewicht per dag.

De gelabelde dosis voor Atopica voor katten is 7 milligram per kilogram per dag of 3,2 milligram per pond per dag, en moet minimaal 4-6 weken worden voortgezet om te bepalen of het effectief is.

Van daaruit zal uw dierenarts meestal de frequentie van toediening, die tapering wordt genoemd, verminderen tot de laagste frequentie die nog steeds de meeste voordelen biedt. Sommige katten kunnen bijvoorbeeld goed blijven op dosering om de andere dag of slechts een paar keer per week. Het is echter erg belangrijk om alleen een medicatiedosis of -frequentie aan te passen onder begeleiding van uw dierenarts.

Hoewel ciclosporine over het algemeen in een aantal verschillende doseringsvormen kan voorkomen, komt Atopica for Cats in slechts één specifieke formulering als een 100 mg / ml drank. Omdat cyclosporine een risico kan vormen voor mensen die ermee omgaan (wat we in de volgende sectie zullen bespreken), zijn het doseersysteem van de fles en de doseerspuit voor orale toediening speciaal ontworpen om de blootstelling van de huid aan de vloeistof te minimaliseren.

Het is belangrijk om het doseersysteem correct samen te stellen, met behulp van de meegeleverde bijsluiter en instructies van uw dierenarts.

Hoe op de juiste manier om te gaan met cyclosporineproducten?

Injectie bij kat

Atopica moet op de juiste manier worden behandeld om de veiligheid te garanderen.

Hoewel het een zeer gunstig medicijn is, vereisen de immunosuppressieve effecten van ciclosporine een zeer zorgvuldige behandeling by menselijke familieleden die dit medicijn toedienen aan katten.

De dosering van de fles en spuit voor Atopica voor katten is speciaal ontworpen om de blootstelling van de huid aan de vloeibare medicatie te beperken, maar het gebruik van handschoenen wordt aanbevolen voor dosering, vooral als het rechtstreeks in de mond van een kat wordt gegeven in plaats van het te mengen met wat voedsel.

De fabrikant adviseert om uw handen te wassen na toediening, maar raadt aan om de doseerspuit voor orale toediening na gebruik niet te wassen of te spoelen om de blootstelling te beperken.

Handschoenen moeten zeker worden gedragen bij het geven van andere vormen van ciclosporine, zoals andere vloeibare formaties of capsules.

Gemodificeerde vs. ongewijzigde cyclosporine: wat is het verschil?

Uw dierenarts zal de voordelen en risico’s voor het gebruik van Atopica specifiek voor uw kat bespreken, afhankelijk van andere medicijnen die hij mogelijk gebruikt of andere gezondheidsproblemen die kunnen bestaan.

Er zijn twee algemene vormen van ciclosporine die bestaan: gemodificeerd en ongewijzigd. Ongewijzigde ciclosporine is een soort van zijn oorspronkelijke vorm, maar deze vorm is veel minder biologisch beschikbaar en kan niet zo efficiënt door het lichaam worden gebruikt.

De aangepaste vorm is veel effectiever, vooral bij katten en honden. Het is belangrijk om dit te weten, omdat de dosering voor ongewijzigde vormen van ciclosporine, zoals het merk Sandimmune, niet gelijk is aan gemodificeerde vormen zoals Atopica en Neoral.

Dit is vooral belangrijk bij het onderzoeken van generieke vormen van ciclosporine en wanneer een samengestelde formulering van ciclosporine nodig kan zijn.

Conclusie

Cyclosporine in de vorm van Atopica voor katten is een zeer gunstig medicijn. Omdat het echter het immuunsysteem onderdrukt, zijn er veel voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen en overwogen bij het gebruik ervan.

Uw dierenarts zal de voordelen en risico’s voor het gebruik van Atopica specifiek voor uw kat bespreken, afhankelijk van andere medicijnen die hij mogelijk gebruikt of andere gezondheidsproblemen die kunnen bestaan.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kan een kat op Atopica blijven?

Gezien de aard van de soorten ziekten die Atopica wordt gebruikt om te behandelen, zullen veel katten deze medicatie heel lang gebruiken, soms voor het leven. Het is altijd het doel om de doseringsfrequentie van Atopica af te bouwen tot de laagste effectieve dosis, om mogelijke bijwerkingen te minimaliseren en het op lange termijn zo veilig mogelijk te maken.

Hoewel er enkele gevallen zijn waarin de dosering en frequentie van een immunosuppressieve medicatie voldoende kunnen worden afgebouwd dat deze kan worden stopgezet, zou dit geen algemene verwachting moeten zijn.

In sommige gevallen, vooral als bijwerkingen worden gezien, kunnen andere medicijnen of therapieën worden overwogen.

Moet Atopica worden gegeven met voedsel?

Hoewel ciclosporine bij honden op een lege maag moet worden gegeven, is er naar verluidt geen verschil in absorptie van de medicatie bij katten, of het nu met of zonder voedsel wordt gegeven. Het wordt echter aanbevolen dat, ongeacht de manier waarop wordt gekozen, deze toedieningsmethode consistent wordt gehouden.

Bij het geven met voedsel wordt aanbevolen om rechtstreeks toe te dienen op een kleine hoeveelheid ingeblikt of zacht voedsel om ervoor te zorgen dat de dosis wordt geconsumeerd.

Wat doet Atopica voor katten?

Atopica is een immunosuppressieve medicatie, wat betekent dat het de impact van het immuunsysteem op de rest van het lichaam vermindert. Meer specifiek beïnvloedt het de celgemedieerde productie van T-cellen, het deel van het immuunsysteem dat niet gerelateerd is aan de productie van antilichamen.

Het gebruik van Atopica kan belangrijk zijn wanneer het immuunsysteem verantwoordelijk is voor het veroorzaken van actieve ziekten door ofwel overdreven te reageren op een stimulus, zoals bij allergische huidziekte, of bij het richten op een specifiek lichaamssysteem of cellijn zoals bij de bloedplaatjesstoornis genaamd immuungemedieerde trombocytopenie of rode bloedcelstoornis genaamd pure rode cel aplasie.

Atopica voor katten is specifiek gelabeld om te helpen bij de bestrijding van allergische dermatitis bij katten, maar kan off-label worden gebruikt naar goeddunken van een dierenarts om andere aandoeningen veroorzaakt door het immuunsysteem te behandelen.

Wat zijn de bijwerkingen van Atopica bij katten?

De meest voorkomende bijwerkingen zijn gerelateerd aan spijsverteringsstoornissen, zoals braken en regurgitatie. De meeste van deze symptomen hebben gelukkig de neiging om vanzelf op te lossen na een maand voortgezet gebruik.

Er kunnen andere bijwerkingen zijn die minder vaak worden gezien. Als een immunosuppressieve medicatie kan cyclosporine het risico op bepaalde ziekten verhogen die het immuunsysteem normaal op afstand houdt, waaronder bacteriële infecties, virale infecties, protozoale infecties zoals toxoplasmose en kankers.

Cyclosporine kan ook interacties hebben met veel andere medicijnen, dus het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat uw dierenarts op de hoogte is van andere medicijnenionen die je kat neemt voordat hij met Atopica voor Katten begint.