Wat is de prijs van kattenurinaire behandeling? (Kosten in 2023)

Urinewegaandoeningen zijn een grote zorg voor kattenouders. De overkoepelende term die blaas- en urethrale aandoeningen bij katten omvat, is “Feline lower urinary tract disease” (FLUTD)1. Feline lagere urinewegaandoening kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan aandoeningen, waaronder infecties in de urinewegen2, blaasstenen3, urethrale obstructie4en, minder vaak, verwondingen, tumoren of geboorteafwijkingen.

Omdat er zo’n assortiment aan oorzaken is, hebben de kosten van de behandeling de neiging om te variëren. Over het algemeen variëren de kosten van het diagnosticeren en behandelen van urineweggezondheidsproblemen bij katten van ongeveer $ 150 tot enkele duizenden dollars. In dit bericht zullen we onderzoeken hoeveel het gemiddeld kost om urinewegaandoeningen bij katten te behandelen.

3 katten gezichtsverdeler

Het belang van kattenurinaire behandeling

Urinewegaandoeningen kunnen veel ongemak en pijn veroorzaken voor katten. Symptomen van urinewegaandoeningen zijn pijn bij het urineren – sommige katten huilen het uit van pijn bij het gebruik van de kattenbak. Overbelasting of moeite hebben om te plassen is een ander symptoom, net als bloed in de urine en plassen buiten de kattenbak.

Bovendien kunnen in sommige gevallen, met name bij katten die lijden aan een verstopping, urinewegaandoeningen fataal zijn als er geen behandeling wordt gezocht. Om deze redenen moet het zoeken naar een behandeling voor een kat met symptomen van urinewegaandoeningen van het grootste belang zijn.

kat plas in bed
Afbeelding Credit: cunaplus, Shutterstock

Hoeveel kost urinebehandeling?

Zoals bij elke procedure, variëren de kosten van de behandeling voor urinewegaandoeningen afhankelijk van de aandoening en de vereiste behandeling, uw locatie en de kliniek waar u naartoe gaat. Om u een idee te geven van hoeveel verschillende behandelingen kosten, hebben we deze tabel met schattingen samengesteld met wat aanvullende informatie.

Houd er rekening mee dat dit slechts schattingen zijn op basis van ons onderzoek – vraag uw dierenkliniek hoeveel ze in rekening brengen voor specifieke behandelingen en procedures, omdat de kosten sterk kunnen variëren.

Voorwaarde of procedure Schatting van de behandelingsprijs Aanvullende details
Urineweginfectie $ 150 – $ 200 Behandelingskosten voor een eenvoudige urineweginfectie omvatten meestal dierenartsconsultatie, laboratoriumtests en antibiotica. Als uw kat complicaties ondervindt of een speciaal soort behandeling nodig heeft, zullen de kosten waarschijnlijk stijgen.
Blaasstenen $ 1.000 – $ 3.000 Een cystotomie is een chirurgische ingreep om blaasstenen te verwijderen. De kosten kunnen al dan niet pre-op testen en / of post-op medicijnen omvatten, dus zorg ervoor dat u contact opneemt met uw dierenarts.
Urineverstopping 750-1.500 dollar Deze prijsschatting is voor niet-chirurgische behandeling.
Urineverstopping (chirurgisch) $ 3.000 of meer Deze prijsschatting is voor chirurgische behandeling van een urineblokkade.
Tumoren/kanker van de urinewegen $ 3.800 of meer Behandeling voor kanker kan radiotherapie, chemotherapie en / of chirurgie omvatten.
kat onderzocht door Dierenartsen
Afbeelding Credit: Kzenon, Shutterstock

Extra kosten om te anticiperen

Sommige dierenklinieken nemen de kosten van extra’s zoals pre-op dierenartscontroles, diagnose, postoperatieve medicijnen en voorgeschreven voedingsmiddelen op in hun prijsschattingen, terwijl sommige deze dingen afzonderlijk in rekening kunnen brengen. Hier zijn enkele mogelijke extra kosten om op te anticiperen.

Procedure/Service Geschatte kosten Aanvullende details
Cystoscopie (voor diagnose) Ongeveer $ 700 Informatie van Veterinary Surgery Services Inc. Een cystoscopie laat de dierenarts in de lagere urinewegen kijken en wordt gebruikt om urinewegaandoeningen te diagnosticeren. De prijsschatting omvat verschillende onderzoeken en meeneemmedicijnen naast de procedure.
Urinetest $ 20 – $ 75 Dit is afhankelijk van de kliniek en locatie.
Voorgeschreven antibiotica voor UTI $10-30 per verpakking
Urinaire zorg recept voedsel 30-90 dollar De kosten variëren afhankelijk van de grootte van de tas.
Eerste dierenartsconsultatie Ongeveer $ 50

Hoe vaak moet ik mijn kat laten controleren op urinewegaandoeningen?

Als uw kat gelukkig en gezond lijkt en geen symptomen van urinewegproblemen vertoont, wordt het aanbevolen om ze minstens één keer per jaar voor een algemene controle te nemen.

Sommige dierenklinieken bieden pakketten voor jaarlijkse wellnesscontroles, waaronder basisprocedures zoals vaccins, hartworm testing, fecale testen en urine testen. Het kan de moeite waard zijn om een van deze te overwegen, omdat ze u geld kunnen besparen door uw kat individueel voor deze procedures te nemen.

Aan de andere kant, als uw kat symptomen van urinewegaandoeningen vertoont (d.w.z. zich inspannen om te plassen, miauwen van pijn bij het gebruik van de kattenbak, bloed in de urine, enz.), Neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

kat en dierenarts
Afbeelding Credit: Stock-Asso, Shutterstock

Dekt een huisdierenverzekering de urinebehandeling van katten?

Ja, aangezien aandoeningen zoals urineweginfecties, blaasstenen en obstructies ziekten zijn, wordt de behandeling voor deze aandoeningen meestal gedekt door uitgebreide ongevallen- en ziekteverzekeringsplannen voor huisdieren. Dat gezegd hebbende, is het altijd het beste om dit te controleren bij uw provider.

Bovendien dekken aanbieders van huisdierenverzekeringen meestal geen reeds bestaande aandoeningen. Dit zijn aandoeningen die van invloed zijn op uw kat voordat de wachttijd (de periode tussen het aanmelden en wanneer u daadwerkelijk claims kunt indienen) eindigt. Verschillende aanbieders hebben verschillende wachttijden.

Huisdierenverzekeringsformulier in het bezit van een persoon
Afbeelding credit: Rawpixel.com, Shutterstock

Hoe de urinewegen van uw kat gezond te houden

Als uw kat aan een specifieke aandoening lijdt, kan uw dierenarts u adviseren over hoe u de kwaliteit van leven van uw kat thuis kunt verbeteren.

Hier zijn enkele algemene tips om de urinewegen van uw kat in goede conditie te houden:


  • Zorg ervoor dat uw kat altijd toegang heeft tot vers, schoon water. Als ze niet genoeg drinken, kun je hun waterinname verhogen door ze nat voedsel of water op smaak te brengen met iets lekkers zoals tonijnsap.

  • Voer een hoogwaardig, voedzaam dieet. U kunt kattenvoer kopen dat is geformuleerd om de gezondheid van de urinewegen te ondersteunen, maar het is het beste om eerst advies in te winnen bij uw dierenarts over het veranderen van het dieet van uw kat.

  • Zorg voor de netheid van de kattenbak – een vuile kattenbak kan katten ervan weerhouden deze te gebruiken.

  • Verminder stress in de omgeving van uw kat.
kat drinkwater uit fontein
Afbeelding Credit: Daria Kulkova, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Kortom, de kosten van het diagnosticeren en behandelen van urineweggezondheidsproblemen bij katten variëren van ongeveer $ 150 tot enkele duizenden dollars, afhankelijk van de aandoening die behandeling vereist. Een kleine urineweginfectie is misschien niet te duur om te behandelen, maar urineblokkades en blaasstenen kunnen veel duurder zijn.

Als u zich zorgen maakt over het kunnen betalen van potentiële dierenartsrekeningen in de toekomst, wilt u misschien een huisdierenverzekeringsplan overwegen. U kunt ook contact opnemen met uw dierenarts om te vragen of zij zouden overwegen een betalingsplan voor u te maken in plaats van dat u alles vooraf moet betalen. Sommige klinieken kunnen dit toestaan, maar er zijn geen garanties.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Elpisterra, Shutterstock