9 waarschuwingssignalen van infectie na castratie van de kat


Castratie is een routineprocedure waar de meeste katteneigenaren voor kiezen. Verwijdering van de testikels wordt aanbevolen wanneer de kat erg jong is, zelfs voordat hij geslachtsrijp wordt.

De kans is dus groot dat uw kat kort na de operatie zijn oude zelf is en zijn energie terugkrijgt. U zult ook de duidelijke voordelen van sterilisatie zien – de vermindering van agressief gedrag, en uw kat zal stoppen met het zoeken naar loopse vrouwtjes om mee te paren.

Elke chirurgische ingreep brengt echter een zeker risico met zich mee. Het zou erg handig zijn als u weet te herkennen of er complicaties optreden na sterilisatie van uw kat.

Laten we eens kijken naar de 9 meest voorkomende tekenen van infectie na het castreren van de kat.

1. Zwelling

zwelling op de maag na castratie

Zwelling in het gebied van de incisie is niet ongebruikelijk. Er wordt zelfs verwacht dat de incisie van uw kat gezwollen is, vooral op de eerste en de tweede dag na castratie.

In deze eerste dagen kunt u een ijspakking op de incisie van uw kat aanbrengen om zwelling te verminderen. Natuurlijk moet je het niet direct op de incisie leggen, maar het in een handdoek wikkelen.

Toch, als dit niet lijkt te helpen, en als de zwelling de volgende dagen niet beter wordt, Dit kan een teken zijn van een infectie bij uw gecastreerde kat.

2. Kat lijkt pijn te hebben

Katten zullen niet snel laten zien dat ze pijn hebben. Dit heeft te maken met hun leven in het wild, waar ze nooit pijn vertoonden om niet kwetsbaar te lijken voor roofdieren.

Natuurlijk vertonen mannelijke katten waarschijnlijk een verminderd energieniveau en minder verlangen naar socialisatie direct na castratie.

Maar de meeste katten zullen snel terugkeren naar hun normale routine – sommige lijken zelfs ongewoon actief snel na castratie!

North Boulder Companion Animal Hospital legt uit hoe het naar verwachting is dat een kat binnen 5 tot 7 dagen herstelt van castratie.

Als uw kitten zelfs na deze periode lusteloos blijft, alleen wil zijn en volledig ongeïnteresseerd lijkt in de activiteiten waar hij meestal gek op is, kan dit erop wijzen dat hij pijn heeft.

Een gecastreerde kat zou niet zo lang na de ingreep pijn moeten hebben. Als dit het geval is bij uw kat, kan hij een geïnfecteerde incisie hebben.

3. Weigeren te eten

De kat ligt in de buurt van een kom met voedsel

Veel katten hebben direct na sterilisatie een verminderde eetlust.

Maar dit zou snel moeten veranderen en uw kat zou ongeveer 24 tot maximaal 48 uur na castratie normaal moeten eten.

Als u merkt dat uw kat zelfs 2 tot 3 dagen na de ingreep nog steeds weigert te eten, kan dit ook een teken van infectie zijn Dat zorgt ervoor dat je kat zich slecht voelt en niet eens de kracht heeft om zijn favoriete voedsel te eten.

Katten kunnen niet te lang zonder voedsel – zelfs 48 uur zonder voedsel kan hun gezondheid ernstig schaden.

Je moet dus de weigering van je kat om te eten niet negeren, omdat dit een belangrijk teken kan zijn dat er iets mis is met zijn incisie.

4. Niet in staat om te plassen

Het is volkomen normaal dat een gecastreerde kat de eerste 24 tot 48 uur niet kan plassen.

Maar als er 72 uur zijn verstreken sinds de procedure, of zelfs langer, En je merkt dat je kat nog steeds niet heeft gepoept, dit is een ander waarschuwingssignaal van een infectie.

Katten mogen niet langer dan 48 uur niet plassen, omdat dit erg slecht kan zijn voor hun gezondheid in het algemeen.

Volgens petMD, als de urine niet uit de blaas van de kat kan worden geleegd, zal dit de kat niet alleen erg ziek maken, maar kan het zelfs fataal worden.

5. Overmatig bloeden

Het opmerken van een beetje bloed rond de incisie van uw kat in de eerste 24 uur na de procedure is geen onmiddellijk alarm voor paniek.

Er mag echter geen bloed zijn nadat de eerste 24 uur zijn verstreken. Als u het in de volgende dagen nog steeds opmerkt, moet u onmiddellijk naar uw dierenarts bellen.

Overmatig bloeden kan ook een symptoom zijn van infectie na de castratieprocedure van uw kat.

Houd er rekening mee dat verhoogde activiteit of beweging kort na de operatie de kans op bloedingen bij uw kat aanzienlijk kan vergroten.

Je moet ervoor zorgen dat hij niet rent of springt in de eerste dagen na castratie. Hij moet rusten in een rustige omgeving, zonder andere dieren en veel mensen om hem heen indien mogelijk.

6. Afscheiding of pus

Een gele, groene of afscheiding in een andere kleur die uit de incis van uw kat komtion is geen goed teken.

Bovendien is dit een van de meest voorkomende tekenen van infectie. Volgens VCA Dierenziekenhuizen, Elke afscheiding van de incisieplaats is abnormaal.

U kunt ook merken dat uw kat overmatig aan het incisiegebied likt of krabt om zijn pijn te verlichten.

7. Koorts

Julie Vloed [1] legt uit hoe infectie de oorzaak is van koorts bij de meeste katachtigen.

Katten met koorts hebben meestal een lichaamstemperatuur tussen 103 en 106 °F.

Het is erg belangrijk om de temperatuur van uw kat een paar dagen na het castreren te observeren. Zodra u een temperatuurstijging opmerkt, moet u uw kitten onmiddellijk naar een dierenkliniek brengen.

8. Gastro-intestinale problemen

Sommige katten kunnen te maken krijgen met braken of diarree op de eerste dag van herstel na sterilisatie. Maar dit moet niet te lang duren.

Als uw kat de volgende dagen gastro-intestinale problemen blijft vertonen, kan dit ook een teken zijn van een infectie.

Overmatig braken of diarree kan uitdroging bij katachtigen veroorzaken, U moet dus uw dierenarts raadplegen over de vraag of het nodig is om uw kat ter observatie te nemen.

9. Een slechte geur

De maag van de kat wordt onderzocht

Als de incisie van uw gecastreerde kat geneest zoals het zou moeten, zou er geen slechte geur uit moeten komen.

Dus als u een nogal onaangename geur opmerkt die uit het incisiegebied van uw kat komt, kan dit wijzen op een infectie.

Om dit teken op te merken, evenals alle andere mogelijke symptomen van infectie bij uw kat, moet u zijn incisie zorgvuldig en vaak observeren.

Als u een ongewone geur bij uw kat opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Laatste gedachten

Castratie is een routine-operatie die dierenartsen normaal gesproken aanbevelen aan kattenouders. Infecties na deze procedure komen niet zo vaak voor, maar ze kunnen gebeuren.

En ze kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van uw huisdier, dus het is essentieel dat u alles weet hoe u tekenen van infectie kunt herkennen na het castreren van de kat.

Het enige dat u moet doen nadat u mogelijke tekenen van infectie bij uw kitten hebt opgemerkt, is hem naar de dierenarts brengen.

De meeste infecties zijn gemakkelijk te behandelen en uw kat moet snel herstellen. Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw kat rust en dat hij niet betrokken raakt bij activiteiten zoals rennen of springen ten minste 10 tot 15 dagen na de operatie.

Zorg ervoor dat u de instructies van de dierenarts opvolgt en neem zelf geen beslissingen met betrekking tot de gezondheid van uw kat.

Verwijzingen:
[1] Overstroming J. De diagnostische benadering van koorts van onbekende oorsprong bij katten. Compend Contin Educ Vet. 2009 Jan;31(1):26-31; DOI, Geraadpleegd op 13 juni 2023.