Doodt Febreze vlooien op katten? Dierenarts beoordeelde effectiviteit, veiligheid en alternatieven

Febreze is een huishoudelijk reinigingsmerk dat gespecialiseerd is in het produceren van ontgeurende producten. Producten zoals stoffen voor huisdieren en ontgeurende sprays zijn enkele van hun meest bekende lijnen, maar geen producten waar Febreze fabrikanten veilig voor zijn rechtstreeks Gebruik op katten, en geen van hen zal vlooien doden. Hoewel hun producten veilig zijn voor gebruik rond huisdieren, wordt het door de ASPCA en Febreze zelf aanbevolen om hun producten nooit rechtstreeks op uw kat aan te brengen.

cat + lijnverdeler

Wat is Febreze?

Febreze is een merk van huishoudelijke desinfectiemiddelen en ontgeurende sprays dat zich concentreert op het reinigen en opfrissen in huis. Sinds de introductie in 1996 is Febreze een hoofdbestanddeel in huizen in veel landen over de hele wereld, waaronder de VS en het VK. Febreze gebruikt ingrediënten die geuren opvangen en verdrijven, vaak in combinatie met parfums en ontsmettingsmiddelen om slechte geuren te elimineren in plaats van ze alleen te bedekken.

Febreze heeft een lijn van huisdierproducten gericht op het reinigen en ontgeuren van beddengoed en stoffen waarmee huisdieren in contact komen, waaronder kattenbedden. Deze dierenlijn bevat een stoffenspray en een luchtontgeurder. Alle Febreze producten worden gemaakt door Procter & Gamble.

Doodt Febreze vlooien?

Vlooien zijn notoir moeilijk te doden. Ze zijn winterhard en hoewel volwassen vlooien gevoeliger kunnen zijn voor chemicaliën, zijn de larven en eieren zeer resistent tegen bijna alles. Helaas bevat Febreze niets dat vlooien in elke levensfase kan doden, wat de enige manier is om 100% van de vlooien in uw huis te elimineren. Wat betreft de levende vlooien die op uw huisdier leven, kan een warm bad met shampoo ze tijdelijk doden, maar de enige effectieve manier om vlooien uit de vacht van uw kat te verwijderen en weg te houden, is door een vlooienmedicijn te gebruiken dat is voorgeschreven door uw dierenarts.

Febreze zal waarschijnlijk volwassen vlooien irriteren en kan ze mogelijk afstoten vanwege de citronellol- en citrusparfums in de geurformulering voor huisdieren. Je moet echter niet vertrouwen op het gebruik van Febreze om vlooien op je kat te verwijderen, omdat ze waarschijnlijk zullen blijven hangen en zich vermenigvuldigen als je dat doet!

dierenarts met vergrootglas zoeken kattenvlooien
Afbeelding tegoed: lev.studio, Shutterstock

Is Febreze veilig voor katten?

Er is al een tijdje tegenstrijdige informatie over Febreze en het gebruik ervan rond huisdieren, maar Febreze en de American Society of the Prevention of Cruelty to Animals (ASCPA) Animal Poison Control hebben de feiten verduidelijkt.

De ASPCA stelt dat Febreze veilig is om te gebruiken rond huisdieren (inclusief katten) zolang het wordt gebruikt zoals voorgeschreven. Ze stellen ook dat als een huisdier het product per ongeluk op zijn huid zou krijgen, het kleine huidirritatie en lichte gastro-intestinale overstuur zou kunnen veroorzaken als ze wat zouden innemen.

De website van Febreze maakt echter duidelijk dat Febreze-producten niet rechtstreeks op huisdieren mogen worden gebruikt. Het spuiten van Febreze op uw kat om van hun vlooien af te komen, zal niet verder werken dan uw kat enorm van streek te maken en ertoe te leiden dat ze een zere huid en maagklachten krijgen, of erger.

Wat kan worden gebruikt om vlooien op katten te doden?

Verschillende zeer effectieve vlooiendodende producten kunnen samenwerken met behandelingen voor thuis die uw dierenarts kan voorschrijven. Neem uw kat eerst mee voor een onderzoek of praat met uw dierenarts over de beste opties voor uw kat, omdat sommige meer geschikt zijn voor katten van een bepaalde leeftijd of gezondheidstoestand dan andere.

  • Topische spot-on behandelingen, zoals Advantage, worden aangebracht op de huid aan de achterkant van de nek en duren over het algemeen een maand.
  • Halsbanden zoals Seresto zijn geïmpregneerd met vlooiendodende ingrediënten. Deze moeten de hele tijd worden gedragen om effectief te zijn.
  • Tabletten doden vlooien onmiddellijk, maar beschermen katten niet zo lang als lokale behandelingen.

De gemeenschappelijke ingrediënten in deze geneesmiddelen zijn imidacloprid, pyrethrine, fipronil, en fluralaner. Zorg ervoor dat u nooit permethrine op katten gebruikt, omdat het extreem giftig is. Permethrine wordt vaak aangetroffen in hondenvlooienbehandelingen, dus pas nooit een hondenvlooienbehandeling toe op een kat of laat een kat in de buurt van een hond zijn onmiddellijk nadat de vlooienbehandeling is toegepast.

Britse korthaar kat die vlooienband draagt
Afbeelding credit: Georgy Dzyura, Shutterstock

Hoe weet ik of mijn kat vlooien heeft?

Er zijn een paar manieren om te zien of je kat vlooien heeft, ondanks dat het soms lastig is om te zien! De meeste vlooien in een plaag leven in uw huis en de omgeving van de kat in plaats van op de kat zelf; Slechts 5% van de vlooien in uw huis zal op uw kat zitten. Kijkend naar de vachtconditie van uw kat, op zoek naar levende volwassen vlooien in tHeir Poep en letten op gedragsveranderingen zijn de beste manieren om te zien of uw kat vlooien heeft:

  • Levende vlooien in de vacht: Volwassen vlooien bewegen snel en zijn behendige kruipers. Ze zien eruit als kleine bruine insecten met platte lichamen en bewegen zich snel door de vacht van je kat. Ze kunnen ook naar believen op en van het lichaam van je kat springen, maar ze kunnen niet vliegen.
  • Vlooienvuil: Vlooienvuil, of vlooienpoep, is een zwartbruine “kruimel” die te zien is aan de basis van de vacht van uw kat of op de huid. Als je een vlooienkam gebruikt en er wat uittrekt, leg deze dan op een natte papieren handdoek. Als het papier rood wordt (omdat vlooienpoep van bloed is gemaakt), heeft uw kat vlooien.
  • Zweren op de huid of vlekken van de vacht ontbreken: Katten met een zware vlooienplaag of katten met vlooienallergieën (vlooienallergiedermatitis) verliezen vaak vlekken van vacht en hebben een pijnlijke huid eronder. Dit komt door constant krabben en overgrooming.
  • Gedragsveranderingen: Overmatig krabben, overgrooming en rusteloosheid zijn tekenen van een vlooienplaag.

3 kattenverdelers

Laatste gedachten

Febreze is een huishoudelijke deodorizer die veilig te gebruiken is rond huisdieren, waaronder katten. Hoewel de fabrikant en de ASPCA zeggen dat Febreze nooit rechtstreeks op een kat mag worden gespoten, stellen ze dat als uw kat in contact kwam met natte Febreze en het op hun huid kreeg of inslikte, dit slechts kleine problemen zou veroorzaken. Febreze kan geen vlooien doden, en je kat ermee besproeien zal ze alleen maar bang maken en hun huid pijnlijk maken, vooral als ze al open wonden van de vlooien hebben! Als uw kat vlooien heeft, is het het beste om contact op te nemen met uw dierenarts en te vragen naar een voorgeschreven vlooienbehandeling die volwassen vlooien volledig kan uitroeien. Deze vlooienbehandeling moet worden gebruikt met een huishoudelijke vlooienpensionering om jonge vlooien en vlooieneieren te elimineren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Maja Marjanovic, Shutterstock