9 voedingsmiddelen met kalium voor katten: dierenarts beoordeeld advies

Kalium is een essentieel mineraal dat helpt het hart, de spieren en de neurologische functie gelukkig en gezond te houden. Zonder kalium zou het lichaam van een kat volledig uit de hand lopen.

Gelukkig is kalium overvloedig aanwezig in verschillende voedselbronnen, zelfs voor een obligate carnivoor. In dit bericht delen we negen kaliumrijke voedselbronnen waar je kat dol op zal zijn.

cat + lijnverdeler

Hoeveel kalium hebben katten dagelijks nodig?

De gemiddelde gezonde kat heeft dagelijks ongeveer 0,33 gram kalium nodig. Maar omdat katten verschillende gezondheidsbehoeften hebben, kan dit aantal variëren.

Katten met een nierziekte hebben bijvoorbeeld meer kalium nodig in hun dagelijkse hoeveelheid om de nierfunctie te helpen reguleren en rekening te houden met urineverlies van het mineraal.

Kalium in commercieel huisdiervoer

Omdat kalium een essentieel mineraal is, moet commercieel kattenvoer de minimale kaliumspiegels in hun formules bevatten. Sommige dierenvoeding bevat meer kalium in hun recepten dan andere, afhankelijk van de ingrediëntenlijst.

kattenpootverdelerDe 9 voedingsmiddelen met kalium die u uw kat kunt voeren

Probeer deze negen voedingsmiddelen om meer kalium toe te voegen aan het dieet van uw kat. De kans is groot dat uw kat er zeker een leuk zal vinden.

1. Kip

Gekookte kipreepjes uitgelekt
Afbeelding Credit: mariannagraf, Pixabay

Je kunt niet fout gaan met kip. Een kopje gekookte kip staat gelijk aan ongeveer 312 tot 332 milligram kalium, zowat de dagelijkse kaliuminname van uw kat.

thematische pauze

2. Tonijn in blik

Open tonijn in blik
Afbeelding Credit: P Maxwell Fotografie, Shutterstock

Tonijn in blik heeft ongeveer 153 milligram kalium, plus het is gemakkelijk te serveren. Als u uw kat tonijn voert, bied dan de natriumarme of zoutvrije optie aan.

thematische pauze

3. Zalm

gekookte zalm op bord
Afbeelding Credit: amenic181, Shutterstock

Gekookte zalm biedt ongeveer 332 milligram kalium in ongeveer een portie van 3 ounce. Je kunt ook een droge zalmformule serveren als je je geen verse zalm kunt veroorloven.

thematische pauze

4. Banaan

Banaan
Afbeelding Credit: t_watanabe, Pixabay

Niet alle katten houden van bananen, maar degenen die dat wel doen, kunnen genieten van een paar stukjes van een hele banaan. Je zou je kat geen hele banaan willen geven, omdat er een ongeveer 422 milligram kalium bevat. Met een kat zou dit geen probleem moeten zijn!

thematische pauze

5. Pompoen

huisgemaakte pompoenpuree in kom
Afbeelding Credit: Ildi Papp, Shutterstock

Verschillende dierenvoeding en traktaties bevatten tegenwoordig pompoen. Je kunt ingeblikte pompoen ook goedkoop vinden in het bakpad bij je plaatselijke supermarkt. Een kopje pompoen bevat ongeveer 394 milligram kalium, waardoor het een kaliumrijk voedsel wordt.

Natuurlijk zal je kat niet een hele kop pompoen eten, maar kattenvoer en traktaties zijn een goed begin.

thematische pauze

6. Spinazie

gestoomde spinazie in een kom
Afbeelding credit: Nicola_K, Shutterstock

Gekookte spinazie bevat 466 milligram kalium op een 3,5-ounce basis. Sommige katten houden ervan om te kauwen op verse spinazie, dus het is een win-win.

thematische pauze

7. Aardappels

gekookte aardappelen
Image Credit: Genomen, Pixabay

Je moet je kat niet te veel aardappelen voeren, maar ze bevatten veel kalium. Een 3,5 ounce aardappel bevat 544 milligram kalium.

thematische pauze

8. Lam

een rek met gekookt lamsvlees
Afbeelding credit: Dale Berman, Shutterstock

Lamsvlees is een uitstekende keuze om vleesetende katten extra kalium aan te bieden. Een portie van 3 ounce bevat ongeveer 260 milligram kalium, plus het is heerlijk. Wanneer u lamsvlees aanbiedt, zorg er dan voor dat het lam niet is gekruid met ui, knoflook of extra smaakmakers.

thematische pauze

9. Recept voedsel

kat die voedsel in de kom eet
Afbeelding Credit: Okssi, Shutterstock

Katten met een chronische nierziekte zouden baat hebben bij een voorgeschreven nierdieet dat is ontworpen om hun nierfunctie te helpen. Deze diëten worden al aangevuld met kalium, dus je zou niet overboord willen gaan met andere kaliumrijke voedingsmiddelen.

garen ball divider

Wat zijn de oorzaken laag kalium bij katten?

Laag kalium, of hypokaliëmie, wordt vaak gevonden bij katten met chronische nierziekte. Ongeveer 20% tot 30% van de katten met dit probleem worstelt met lage kaliumspiegels.

Malnourishment zal ook lage kaliumspiegels bij katten veroorzaken, wat uiteindelijk leidt tot andere gezondheidsproblemen als de voeding van de kat niet verbetert.

Typische tekenen van hypokaliëmie zijn:

  • Gewichtsverlies
  • Neurologische aandoeningen
  • Hartritmestoornissen
  • Ernstige spierzwakte
  • Slechte vachtkwaliteit
  • Moeite met staan en lopen
  • Depressie
  • Constipatie

Kan mijn kat te veel kalium hebben?

Katten kunnen te veel vitamines en mineralen consumeren als katteneigenaren niet voorzichtig zijn. De beste manier om te weten of uw kat de juiste voeding krijgt, is door samen met uw dierenarts te werken aan een dieet dat voor uw kat werkt.

Of het nu zelfgemaakt of commercieel is, uw dierenarts kan de beste richting geven met het kaliumgehalte van uw kat.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Laag kalium, of hypokaliëmie, komt vaker voor bij katten dan we ons realiseren. Het komt allemaal neer op een goede voeding en de gezondheid van de nieren. Een lekkere snack hier en daar met behulp van de voedingsmiddelen die we hierboven hebben vermeld, is een geweldige plek om te beginnen. Maar als uw kat zich in een fase in het leven bevindt waarin hij veterinaire hulp nodig heeft bij kaliumspiegels, werk dan samen met uw dierenarts aan het beste actieplan.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Veera, Shutterstock