Hoe u kunt zien of uw kat zwanger is (Top 10 tekenen)

Rode kat wandelingen op de boerderij

Als verantwoordelijke katteneigenaren is het belangrijk om op zoek te zijn naar ongebruikelijke tekenen of gedragingen van onze huisdieren. Als je bijvoorbeeld een poes hebt en ze is niet gecastreerd, vraag je je misschien af hoe je kunt zien of een kat zwanger is. Als uw poes niet gecastreerd is, en in contact komt met een niet-gecastreerd mannetje of naar buiten gaat, dan hebben ze een grote kans om zwanger te worden.

Dit artikel behandelt alles wat u moet weten over zwangerschap bij katten, inclusief de typische tekenen van zwangerschap, en wat u moet doen als u denkt dat uw kat in verwachting is.

Lees ook: Hoe te zien of een kat zwanger is: weeën tekenen, gedrag en tijdlijn

Snel overzicht

01

Katten die niet gecastreerd zijn en naar buiten gaan of in de buurt zijn van mannelijke katten die niet gecastreerd zijn, hebben een grote kans om zwanger te worden.

02

Katten beginnen tekenen van zwangerschap te vertonen rond het merkteken van drie weken, waarbij de tekenen meer uitgesproken worden naarmate de zwangerschap vordert.

03

Er zijn stappen die u kunt nemen om een veilige geboorte thuis te garanderen voor gezonde zwangere katten.

Op welke leeftijd kunnen katten zwanger worden?

Kitten van 4 maanden oud ontspannend

Katten bereiken geslachtsrijpheid op zeer jonge leeftijd.

Vrouwelijke katten kunnen zwanger worden op slechts vier maanden oud. Als ze op deze leeftijd nog bij haar broers woont, kunnen ze met elkaar paren. Dit betekent dat het belangrijk is om mannelijke en vrouwelijke kittens te scheiden of te castreren voordat ze geslachtsrijp worden.

Omdat katten geen menopauze ervaren, kunnen ze, als ze eenmaal geslachtsrijp zijn, op elke leeftijd zwanger worden.

Lees ook: Kunnen katten zwangerschap voelen?

Wat zijn de top 10 tekenen van zwangerschap bij katten?

Zwangere kat ligt

Het duurt enkele weken voordat katten beginnen te ‘showen’.

In de vroege stadia van de zwangerschap bij katten is er vaak niet veel te zien. Maar naarmate de zwangerschap vordert, zal het duidelijker worden. De gemiddelde duur van de zwangerschap (draagtijd) bij katten is 63 dagen of ongeveer 9 weken. Hier zijn de top 10 verklikkersignalen dat uw kat zwanger kan zijn:

  1. Ze stopt met warmtecycli
  2. Verhoogde eetlust
  3. Plotselinge gewichtstoename
  4. Braken
  5. Gedragsveranderingen
  6. Gezwollen, roze tepels na ongeveer 3 weken genaamd “pinking up”
  7. Grote, gezwollen buik vanaf ongeveer 5 weken
  8. Nestgedrag
  9. Pacing en over het algemeen onrustig zijn
  10. Afscheiding uit de vulva

Lees ook: Genieten katten van seks?

Wat te doen als u denkt dat uw kat zwanger is

Als u denkt dat uw kat zwanger zou kunnen zijn, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Afhankelijk van hoe ver ze is, kan uw dierenarts de zwangerschap mogelijk diagnosticeren door alleen haar buik te voelen. Ze kunnen ook een echografie of een röntgenfoto aanbevelen om te bevestigen hoeveel kittens er zijn.

Als uw kat zwanger blijkt te zijn, moet u beslissen of u door wilt gaan met de zwangerschap. Een nest kittens op de wereld zetten is een grote beslissing. Uw dierenarts kan u begeleiden bij de beschikbare opties en wat het beste is voor u en uw kat.

Zodra je weet dat je kat zeker zwanger is en je hebt besloten dat je de zwangerschap wilt voortzetten, heeft ze een beetje extra TLC nodig. Lees verder voor alles wat u moet weten over de zorg voor uw zwangere kat.

Lees ook: Feline Genitalia Guide: wat u moet weten

1. Veterinaire zorg voor zwangere katten

dierenarts voelt de maag van de kat

Katten met een gezond gewicht zouden tijdens de zwangerschap niet veel veterinaire aandacht nodig moeten hebben, maar moeten nog steeds een bezoek brengen aan de dierenarts.

De meeste zwangere katten hebben eigenlijk niet veel veterinaire zorg nodig. Het is een goed idee om een dierenartsbezoek te boeken om er zeker van te zijn dat ze gezond is en een goede lichaamsconditiescore heeft. Dit betekent dat ze niet te dik of dun is. Uw dierenarts zal u begeleiden bij welke controles ze nodig heeft en u voorbereiden op wat u kunt verwachten tijdens haar zwangerschap en geboorte.

Idealiter moeten katten volledig worden gevaccineerd en op de hoogte zijn van vlooien- en ontwormingsbehandelingen voordat ze zwanger worden. Als uw kat geen vlooien- of ontwormingsbehandeling heeft gehad, kan uw dierenarts u adviseren over welke producten veilig zijn om te gebruiken. De meeste vaccins zijn niet veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Lees ook: Hoeveel kittens kan een kat hebben?

2. Voeding voor zwangere katten

Nu je weet dat je kat zeker zwanger is, is het een goed moment om haar over te zetten op een dieet dat aan haar extra behoeften voldoet. Doe dit geleidelijk door meer van de nieuw voedsel elke dag gedurende ongeveer een week om een buikklachten te voorkomen. Een kittenvoer van hoge kwaliteit is meestal een goede optie en zal zowel de moederkat als haar kittens voorzien van alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. Je kunt ook hetzelfde voedsel aanbieden aan de kittens zodra ze vast voedsel beginnen te eten.

Terwijl je zwangere kat twee (of drie, vier… misschien zelfs 10!), is het belangrijk om haar niet te veel te voeden. Streef ernaar om haar voedsel met ongeveer 25% te verhogen naarmate de zwangerschap vordert. Wees bereid om dit te verhogen of te verlagen, afhankelijk van haar score voor lichaamsconditie. Je wilt niet dat ze over- of ondergewicht krijgt.

Naarmate ze vordert naar haar uitgerekende datum, kunnen de groeiende foetussen op haar buik beginnen te drukken. Dit kan het ongemakkelijk voor haar maken om in één keer te veel te eten. Het is dus een goed idee om frequente kleinere maaltijden aan te bieden (ongeveer 4-6 keer per dag) om ervoor te zorgen dat ze genoeg krijgt.

Lees ook: De complete gids voor kattenvoeding

3. De omgeving voorbereiden op uw zwangere kat

Moeder pluizige kat zwanger bevalt

Katten hebben vaak geen hulp nodig bij de bevalling, maar het is belangrijk om de bevalling goed in de gaten te houden.

In de laatste paar weken van de zwangerschap is het een goed idee om je katachtige aanstaande moeder binnen te houden om ervoor te zorgen dat ze ergens veilig is wanneer ze bevalt.

Ze zal op zoek gaan naar een veilige plek om haar kittens af te leveren – dit wordt nesten genoemd. U kunt helpen door een privé, rustige plek te bieden met veel zachte dekens en een donkere plek om weg te verstoppen – zoals een kartonnen doos.

Wanneer de grote dag aanbreekt, merk je misschien dat ze rusteloos wordt, hijgt en meer vocaal is dan normaal. Ze kan ook wat afscheiding hebben van haar vulva. Hoe moeilijk het ook is, probeer haar niet te storen en houd een veilige afstand nauwlettend in de gaten. Hoe relaxter ze is, hoe beter.

De meeste katten zullen vanzelf bevallen, maar als u zich zorgen maakt over haar of een van haar nieuwe kittens, bel dan meteen uw dierenarts.

Lees ook: Een zwangere kat koesteren: wat moet je weten?

Hoe zwangerschap bij katten te voorkomen

kattencastratie

Het castreren van katten op de juiste leeftijd is de beste manier om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.

De beste manier om zwangerschap bij katten te voorkomen, is door ze te castreren voordat ze seksueel actief zijn. Dit kan al vanaf 4 maanden oud zijn.

Castratie voorkomt niet alleen ongewenste nesten, maar vermindert ook het risico van uw kat op borstkanker (borstkanker) en een levensbedreigende baarmoederinfectie die een pyometra wordt genoemd. Spiek naar uw dierenarts over het laten castreren van uw kat.

Lees ook: Hoeveel kost het om een kat te steriliseren of te castreren?

Een paar laatste gedachten

Kiezen om een nest kittens op de wereld te zetten is een serieuze beslissing. Je moet nadenken over hoe je voor zowel de moederkat als haar kittens moet zorgen, en alle kittens goede huizen kunt vinden. Helaas zijn er veel katten en kittens in opvangcentra die al op zoek zijn naar een thuis.

Als u niet wilt dat uw kat kittens krijgt, is de beste manier om dit te voorkomen, haar te laten castreren. IkAls u besluit dat het hebben van een nest het juiste is voor u en uw kat, kan uw dierenarts u precies begeleiden bij wat u nu precies moet doen.

Lees ook: Hoe een kitten in 3 eenvoudige stappen te nestelen?

Veelgestelde vragen

Hoe vroeg kun je zien dat een kat zwanger is?

Er is vaak niet veel te zien in de eerste twee weken of zo. Maar hierna kunt u tekenen opmerken zoals gewichtstoename, verhoogde eetlust en een grotere buik. Tegen ongeveer drie weken worden haar tepels roze en gezwollen. Zwangerschap bij katten wordt veel duidelijker rond de vijf weken wanneer hun buik erg groot wordt.

Hoe weet je of je kat thuis zwanger is?

Vroege tekenen van zwangerschap bij katten zijn een verhoogde eetlust, gewichtstoename en gestopte warmtecycli. Rond de drie weken worden hun tepels roze en gezwollen. Ten slotte zwellen hun buiken na ongeveer 5 weken op.

Hoe lang zijn katten zwanger?

De gemiddelde kattenzwangerschap duurt ongeveer 63 dagen, of 9 weken.

Hoe weet je of een kat zwanger of dik is?

Als uw poes niet gecastreerd is en tijd buiten of in de buurt van niet-gecastreerde mannetjes doorbrengt, is de kans groot dat ze zwanger kan zijn. In eerste instantie kan het moeilijk zijn om het verschil te zien tussen een zwangere kat en een kat die gewoon dik is. Maar een zwangere kat zal meestal een merkbaar gezwollen buik hebben, terwijl een dikke kat overal dik zal zijn.

Hoe zien zwangere kattentepels eruit?

Bij een niet-zwangere kat zijn de tepels meestal moeilijk te herkennen. Ze zijn meestal bleek, plat en meestal verborgen door de vacht op hun buik. But na ongeveer 3 weken zwangerschap beginnen de tepels van een zwangere kat er gezwollen en roze uit te zien. Dit wordt ‘pinking up’ genoemd. Naarmate de zwangerschap vordert, vallen de tepels steeds meer op.