14 ongelooflijke verwilderde kattenfeiten die u zult verrassen om te weten

Probeer je “die ene kat” te leren kennen die op de loer ligt in je buurt? Verwilderde katten zijn een beetje een mysterie. Ze verstoppen zich, jagen en haasten zich zoveel mogelijk van mensen, leven in hun eigen kleine wilde wereld. Vandaag delen we 14 ongelooflijke feiten over verwilderde katten die je waarschijnlijk niet wist.

cat + lijnverdeler

De 14 meest ongelooflijke verwilderde kattenfeiten

1. Verwilderde katten miauwen niet zoveel als gedomesticeerde katten

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, gebruiken katten meestal geur en lichaamstaal als hun primaire bron van communicatie – niet miauwen. Normaal kattengedrag laat zien dat katten niet veel miauwen wanneer ze met andere katten communiceren.

Interessant is dat katten hebben geleerd om met mensen te communiceren door te miauwen. Omdat verwilderde katten echter zelden in de aanwezigheid van mensen zijn, miauwen ze niet zoveel als gesocialiseerde katten.

verwilderde kat op de trap
Image Credit: 42 Noord, Unsplash
thematische pauze

2. Verwilderde katten consumeren veel insecteneiwit

Een kat moet eten en verwilderde katten zoeken voortdurend naar hun volgende eiwitrijke maaltijd. Volgens The British Journal of Nutrition vertrouwt 1,2% van de vrije uitloopkatten in Noord-Amerika op insecten als eiwitbron.1

thematische pauze

3. Verwilderde mannetjes hebben grotere hoofden

Het hormoon testosteron zorgt ervoor dat het lichaam van een mannelijke kat groter wordt dan dat van een vrouwelijke kat. Meestal hebben mannelijke katten grotere hoofden, zijn ze gespierder en hebben ze zelfs meer prominente wangen. Gecastreerde mannelijke katten hadden echter nooit testosteron om dik en gespierd te worden.

Natuurlijk speelt het ras ook een rol. Maine Coons staan bijvoorbeeld bekend als ruime katten, zelfs vrouwtjes. Maar over het algemeen zullen verwilderde mannelijke katten groter zijn omdat ze niet gecastreerd zijn.

thematische pauze

4. Verwilderde katten zijn ’s nachts actiever

Katten zijn nachtdieren en houden ervan om ’s nachts veel van hun jacht en sluipen te doen, inclusief het zoeken naar partners. Misschien hoor je zelfs een verwilderde kat van ver huilen.

verwilderde calico kat
Afbeelding Credit: Twinschoice, Shutterstock
thematische pauze

5. Verwilderde katten zijn wild en gedomesticeerd

Gedomesticeerd verwijst naar alle Felis domesticus, de term voor de gewone huiskat, ongeacht of de kat gesocialiseerd is. Omdat verwilderde katten zelden (of nooit) interactie hebben gehad met mensen en leefden als echte wilde katten, worden ze ook als wild beschouwd Felis Domesticus.

thematische pauze

6. Verwilderde en zwerfkatten zijn niet hetzelfde

Zwerfkatten verschillen van verwilderde katten omdat ze gewend zijn aan menselijke interactie en bereid zijn om met mensen te communiceren, in tegenstelling tot verwilderde katten. Zelfs een bange zwerfkat zal een andere lichaamstaal vertonen wanneer hij in de buurt van mensen is.

thematische pauze

7. Verwilderde katten zijn vaak bang voor mensen

Omdat verwilderde katten zelden met mensen omgaan, gaan ze de menselijke interactie snel uit de weg. Zelfs oogcontact zal een verwilderde kat laten rennen.

vocale semi-verwilderde kat
Afbeelding Credit: museumsmaus, Pixabay
thematische pauze

8. Verwilderde katten hebben jassen gehouden, zwerfkatten niet

Verwilderde katten weten het een en ander over overleven. Het is heet in hun bloed om te jagen, te stalken en te verzorgen zonder de hulp van mensen. Aan de andere kant worstelen zwerfkatten die ooit een thuis hadden met overleven omdat ze het niet fulltime doen. Ze kunnen op tijd leren om voor zichzelf te zorgen, maar in het begin is het moeilijk.

thematische pauze

9. Veel verwilderde katten hebben getipte oren

Oordopjes zijn gebruikelijk voor degenen die TNR (trap-castter-release) beoefenen. Dit is wanneer intacte zwerfkatten of verwilderde katten worden gevangen, naar een dierenarts worden gebracht voor een castratieoperatie en vervolgens worden vrijgelaten waar ze vandaan kwamen.

Weten of een kat al gevangen zit, is moeilijk. Dus veel dierenartsen zullen de bovenste 3/8 centimeter van het oor van een kat knippen. Het geeft van ver aan dat deze kat met rust gelaten kan worden.

thematische pauze

10. TNR verandert het leven van verwilderde katten

TNR (trap-neuter-release) helpt de overbevolking van katten te minimaliseren. Zonder overmatig katten fokken is er minder ziekte en meer voedsel.

dierenreddingsvrijwilliger die een verwilderde kat temt
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock
thematische pauze

Een gemeenschapskat is een dakloze kat die wordt verzorgd door de gemeenschap. Het heeft geen specifiek huis, eigenaar of plek om te eten. Iedereen komt in actie om voor de kat te zorgen. Verwilderde katten kunnen net zo goed gemeenschapskatten zijn als zwerfkatten, hoewel je might zie ze niet zo veel.

thematische pauze

12. Verwilderde katten zullen een gebrek aan interesse hebben in huishoudelijke geluiden

Omdat verwilderde katten niet gewend zijn aan het geluid van een blikopener, de jingle van een favoriet speeltje of je stem, zullen ze deze geluiden negeren en verder gaan.

thematische pauze

13. Verwilderde katten kunnen worden getemd

Het kost tijd en moeite, maar verwilderde katten kunnen leren om menselijke interactie lief te hebben en te waarderen zoals andere katten. Vergeet niet dat dit extreem uitdagend is en tonnen geduld vereist.

twee verwilderde katten op tafel
Afbeelding Credit: Nathalie Jolie, Unsplash
thematische pauze

14. Verwilderde katten kunnen het beste op straat worden achtergelaten

Verwilderde katten kunnen worden gesocialiseerd, maar het is moeilijk omdat ze gewend zijn aan de wildernis. Ze hebben een betere kans om de straten te overleven en langzaam geassocieerd te worden door natuurlijke interacties. Helaas worden verwilderde katten vaak geëuthanaseerd wanneer ze naar asielen worden gebracht.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Verwilderde katten zijn anders dan huiskatten. Ze deinzen er niet voor terug om te overleven, vooral omdat ze geen keuze hebben. Ze schuwen echter menselijke communicatie, dus verwacht niet dat je beste vrienden wordt met je gemeenschapskat, althans niet onmiddellijk.

Laat een kom met voedsel en wat water weg en maak af en toe oogcontact. Misschien zie je die kat vaker!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay