Miauwen verwilderde katten? Het verrassende antwoord uitgelegd

Als je een kat hebt, weet je dat velen allesbehalve stil zijn. Katten zullen om welke reden dan ook naar je miauwen. Ze hebben honger of willen een traktatie? Miauw! Vinden ze het leuk hoe je ze aait? Zachte miauw plus spinnen. Heb je per ongeluk oogcontact gemaakt met je kat? Je weet al wat je gaat komen.

Terwijl verwilderde katten kijken net als gewone katten gedragen ze zich anders. Verwilderde katten kunnen miauwen, maar ze doen het zelden. Het heeft gewoon geen zin; in het wild kan miauwen hen blootstellen aan gevaar.

Blijf lezen voor een nadere blik op waarom katten niet miauwen en wat je kunt doen als je er een tegenkomt.

cat + lijnverdeler

Waarom miauwen katten?

Katten krijgen een slechte rap omdat ze afstandelijk zijn, maar deze wezens ontwikkelden een hele taal alleen voor het communiceren met mensen. Kittens miauwen naar hun moeders om hen te laten weten dat ze honger hebben of zich ongemakkelijk voelen, maar ze ontgroeien dit als ze ouder worden.

Volgens de ASPCA miauwen volwassen katten niet echt naar elkaar, alleen naar mensen1. Op basis hiervan is het logisch dat verwilderde katten niet miauwen. Omdat ze in het wild leven en geen menselijke blootstelling hebben, hoeven ze niet te miauwen om hun behoeften te communiceren. In feite kan miauwen gevaarlijk zijn in het wild; het stelt hun locatie bloot aan roofdieren en concurrerende wilde kolonies.

Kat die naar je miauwt
Afbeelding Credit: JackieLou DL, Pixabay

3 katten gezichtsverdelerHoe verwilderde katten communiceren zonder te miauwen

Gezien hun beperkte gebruik van miauwen, vertrouwen verwilderde katten op andere vormen van communicatie om zichzelf te uiten en met andere katten om te gaan. Deze methoden omvatten:

1. Lichaamstaal

Een van de meest cruciale aspecten van de communicatie van verwilderde katten is lichaamstaal. De houding, staartbeweging en oorpositionering van een kat kunnen allemaal inzicht geven in zijn stemming, intenties of comfortniveau.

Een gebogen rug met een vacht die op het uiteinde staat, kan bijvoorbeeld wijzen op angst of agressie, terwijl een langzame, lome staartbeweging ontspanning of tevredenheid kan betekenen. Oren die naar voren zijn geprikt, tonen nieuwsgierigheid of interesse, terwijl afgeplatte oren angst, woede of onderwerping kunnen signaleren.

Door deze fysieke signalen te observeren, kunnen verwilderde katten effectief met elkaar communiceren en het temperament van andere katten in hun omgeving meten.

thematische pauze

2. Geurmarkering

Verwilderde katten vertrouwen ook op geurmarkering als communicatiemiddel. Katten hebben geurklieren in hun wangen, poten en andere delen van hun lichaam die feromonen afscheiden. Deze geurmarkers helpen katten territorium te vestigen en te behouden, sociale status over te brengen en reproductieve gereedheid te signaleren.

Dat is de reden waarom verwilderde katten vaak hun gezicht of lichaam wrijven tegen voorwerpen, zoals bomen, hekpalen of rotsen, om hun geur achter te laten. Op deze manier kunnen verwilderde katten informatie over zichzelf overbrengen zonder directe confrontatie of contact.

kat die zichzelf wrijft
Afbeelding Credit: NARONGKAN WANCHAUY, Shutterstock
thematische pauze

3. Andere vocalisaties

Hoewel miauwen geen primaire vorm van communicatie is voor verwilderde katten, gebruiken ze andere vocalisaties om te communiceren. Deze geluiden omvatten grommen, sissen, joggen en spinnen.

Grommen en sissen uiten vaak agressie of angst en waarschuwen andere katten om weg te blijven of terug te vallen. Yowling, een luide, langdurige vocalisatie, kan een verscheidenheid aan emoties signaleren, van pijn of verdriet tot een paringsoproep.

Spinnen, hoewel vaak geassocieerd met tevredenheid en genegenheid bij gedomesticeerde katten, kan ook een teken van onderwerping zijn of een poging om geruststelling bij verwilderde katten te communiceren.

Kattenkogelverdeler 1Dus waarom miauwde een verwilderde kat op mij?

Dat was waarschijnlijk een zwerfkat. Verwilderde katten zullen vluchten op het moment dat ze mensen zien, en het is waarschijnlijk dat iemand dichtbij genoeg komt om naar je te miauwen.

Zwerfkatten zijn gedomesticeerde katten die in de steek zijn gelaten, of ze zijn opgegroeid zonder eigenaren maar in de buurt van mensen. Ze weten dus al dat miauwen werkt, en ze zullen het vanzelf doen als ze de aandacht van een persoon willen krijgen.

katten markeren en miauwen
Afbeelding Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Kortom, verwilderde katten miauwen niet zo vaak of expressief als huis- of zwerfkatten – of helemaal niet. In plaats daarvan vertrouwen ze op non-verbale methoden zoals geurmarkering en lichaamstaal om te communiceren met medewilden. In het geval dat een verwilderde kat naar je miauwt, is het waarschijnlijk dat het een zwerfkat is, geen echte verwilderde kat.

thematische pauze

Meted Image Credit: museumsmaus, Pixabay