Scaredy Cat Betekenis: Voorbeelden &geschiedenis van de zin

Wanneer iemand zich timide of snel bang gedraagt, noemen we ze soms ‘bange katten’. Bijvoorbeeld: “Jacob is een enge kat!” De meeste mensen kennen de zin en wanneer ze het moeten gebruiken, maar niet de oorsprong ervan. Geschreven verslagen van de term “enge kat” gaan terug tot de late jaren 1800 of vroege jaren 1900, afhankelijk van wie je het vraagt.

“Fraidy-cat” lijkt iets eerder te komen, gebruikt in een krantenartikel uit 1897 van The Chronicle. Het veranderde toen het weer opdook in de kortstondige strip Billy Stuiteren—de auteur beschreef de hoofdpersoon als een enge kat.

Auteur Dorothy Parker hielp de term “enge kat” in haar boek te populariseren De Wals, gepubliceerd in 1933. De zin is vanaf daar alleen maar omhooggeschoten, en nu is het ingebakken in het publieke bewustzijn, net als andere diergerelateerde metaforen.

Simpel gezegd, een bange kat is iemand die schichtig, timide of vluchtig is. Je weet nooit zeker hoe ze zullen reageren op een onbekende situatie of stress, maar weglopen komt vaak voor. Een afkeer van het nemen van risico’s kan er ook voor zorgen dat je een bange kat wordt genoemd. Je zou een kat zelfs een bange kat kunnen noemen als hij bang is.

3 katten gezichtsverdeler

Waarom Katten?

De inspiratie achter deze zin is vrij duidelijk voor iedereen die ooit per ongeluk een kat heeft opgeschrikt. Ze kunnen erg schichtig zijn, vooral verwilderde katten die niet gewend zijn aan mensen. Meestal liggen ze gewoon rond, maar katten op de loer schrikken gemakkelijk om weg te rennen. Dit vertaalt zich goed naar een vluchtig, timide mens, dus de zin is logisch.

Mensen gebruiken al eeuwenlang dieren om menselijk gedrag en zelfs het weer te beschrijven. Doet de uitdrukking “regenende katten en honden” voor iemand een belletje rinkelen? Er is ook onze neiging om -y toe te voegen aan woorden, waardoor hun betekenis volledig verandert. In het geval van “eng” betekent dit dat de kat angstige eigenschappen heeft.

verwilderde calico kat
Afbeelding Credit: Twinschoice, Shutterstock

3 katten gezichtsverdelerAndere katgerelateerde zinnen

Katten vergezellen ons al duizenden jaren, dus het is alleen maar logisch dat ze hun stempel op taal zouden drukken. Kleurrijke zinnen met katten komen veel voor in verschillende talen, en Engels heeft er nogal wat. Laten we eens kijken naar enkele andere katgerelateerde metaforen waar de meeste mensen bekend mee zijn.

Kat-gerelateerde zinnen omvatten:


 • Je mond voorbij praten: Deze zin betekent blab, tattletale, of anderszins onthullen van een geheim.

 • De kruik gaat zo lang te water, totdat hij barst: Gebruikt om aan te dringen op voorzichtigheid over nieuwsgierig of overdreven nieuwsgierig zijn.

 • Het regent pijpenstelen: Zin die een stortbui of zware storm beschrijft.

 • Tong ingeslikt: Een brutale manier om iemand te plagen die verlegen is.

 • Kat en muis: Gebruikt om een heen-en-weer achtervolgingsspel te beschrijven.

 • Na-aper: Term die wordt gebruikt om iemand te beschrijven die iemand anders kopieert.

 • Zoals hoedende katten: Kleurrijke manier om frustratie te uiten over het coördineren of managen van moeilijke mensen.

Andere zinnen /termen over angst

“Bange kat” is niet de enige manier waarop we angst beschrijven. Als een van de meest primaire emoties hebben mensen een veelheid aan idiomen bedacht die de draak steken en het gevoel verklaren. Laten we eens kijken naar enkele andere informele zinnen met betrekking tot bang zijn. Deze omvatten:


 • Bang voor hun eigen schaduw

 • Heebie-jeebies

 • Bang voor je verstand

 • Als een hert in koplampen
Britse korthaar kat met gebogen rug
Afbeelding Credit: Piqsels

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten zijn al bij ons in het oude Egypte, en uitdrukkingen als “bange kat” zijn enkele van de manieren waarop ze een impact hebben gehad op mensen. Sommige katten zijn schichtig dan anderen, terwijl anderen dapperder zijn en minder geschikt om een bange kat te worden genoemd.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: YuryKara, Shutterstock