8 tekenen van onzeker kattengedrag en hoe te helpen

onzekere kat en zich onveilig voelen

We willen dat onze katten zich op hun gemak en comfortabel voelen in hun huis, maar soms voelen ze zich onzeker. Onzeker kattengedrag is een teken dat onze kat zich niet helemaal veilig voelt en zich misschien zelfs gestrest en angstig voelt.

Onzeker kattengedrag wordt door veel dingen veroorzaakt en er zijn een paar acties die we kunnen ondernemen om onze katten in deze situaties te helpen. Maar eerst moeten we weten hoe we de tekenen van een kat die zich onzeker voelt in zijn omgeving kunnen herkennen voordat we hem kunnen helpen.

Snel overzicht

01

Onzekerheid bij katten betekent vaak dat er een onderliggend probleem is in hun omgeving of gezondheid.

02

Symptomen van onzeker kattengedrag zijn sissen en andere vocalisaties, verstoppen, overgrooming, veranderingen in persoonlijkheid en ongelukken buiten de kattenbak.

03

Onzekere katten kunnen worden geholpen door hun omgeving te verbeteren, synthetische feromoonverspreiders te gebruiken en onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Tekenen van onzeker kattengedrag

Luie kat op de bank

Hoewel katten individuen zijn met unieke persoonlijkheden, zijn ze als soort gevoelig voor verandering en stress.

Katten zijn gevoelige zielen en raken gestrest door het kleinste ding. Sommige katten zijn meer vatbaar voor stress dan anderen en hun vroege ervaringen en socialisatie beïnvloeden dit. Katten houden van routine en controle, dus alles wat hun normale routine verstoort, veroorzaakt veel stress.

Katten zijn ook van nature territoriale dieren die niet met hun soort in het wild zouden leven. Hoewel huiskatten kunnen leren om vreedzaam samen te leven, zijn er soms problemen tussen katten die in hetzelfde huis wonen. Conflicten tussen katten zijn tegenwoordig een grote bron van stress in huishoudens.

Kortom, alles wat ervoor zorgt dat een kat gestrest of angstig wordt, zorgt ervoor dat hij tekenen van onzeker gedrag vertoont. Dit gedrag betekent dat er iets niet klopt in de wereld van je kat. Onzeker kattengedrag is een reactie op iets. Hieronder bespreken we de meest voorkomende tekenen van onzeker kattengedrag.

Lees ook: Welk persoonlijkheidstype heeft jouw kat?

#1 Hun kattenbak niet gebruiken

Kat gaat buiten naar het toilet

Ongepaste eliminatie is een teken dat uw kat zich gestrest voelt.

Katten die gestrest zijn, zullen minder snel hun kattenbak gebruiken. Ze plassen of poepen buiten hun kattenbak, wat ook bekend staat als ongepaste eliminatie. Dit kan te wijten zijn aan stress of problemen met de kattenbaksituatie zelf.

Het kan ook zijn dat ze zich bedreigd voelen door een andere kat in huis en dat ze zich niet comfortabel genoeg voelen om de kattenbak te gebruiken.

Lees ook: Denkt je kat buiten de kattenbak? Acceptatie van kattenbak

#2 Meer krassen

Kat krabt aan de blauwe bank

Katten gebruiken krassen om hun territorium te markeren, waardoor ze zich beter voelen als ze onzeker zijn over hun omgeving.

Krabben is een normaal kattengedrag waarmee katten nagelonderhoud kunnen uitvoeren, geurmarkering van hun territorium kunnen uitvoeren en hun territorium visueel kunnen markeren met krassen. Als een kat meer krabt, kan het zijn dat ze de behoefte voelen om hun territorium meer af te bakenen, omdat ze zich bedreigd of onzeker voelen. Door het territorium meer te markeren, voelen ze zich veiliger in hun huis.

Lees ook: Hoe te voorkomen dat katten aan meubels krabben

#3 Verhoogde geurmarkering

kat wrijft snuit op de rand van de stoel

Katten scheiden feromonen af uit klieren in hun huid, die ze op items en mensen wrijven om hun territorium te markeren.

Net als bij krabben, kunnen katten die zich niet veilig voelen in hun omgeving gedrag vertonen om hen zich veiliger te laten voelen. Geurmarkering houdt in dat katten feromonen van hun wangen en voeten rond hun territorium afzetten. Het kan ook gaan om sproeien (urineafzettingen) en uitwerpselen (hun uitwerpselen onbedekt laten of toiletteren buiten de kattenbak).

Katten doen dit om hun geur rond hun territorium achter te laten om andere katten af te schrikken. Als je kat sproeit of uitwerpselen achterlaat in zijn huis, doen ze het omdat ze zich gestrest voelen en het is aan jou om erachter te komen waarom.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

#5 Overgrooming

kat Overgrooming

Een gestreste kat zal zichzelf zo overmatig verzorgen dat ze daarbij grote bosjes haar verliezen.

Angstige katten kunnen zo veel overgroomen dat ze bosjes haar uittrekken waardoor ze haar overhoudenminder patches. Dit komt het meest voor op hun buik en achterpoten. Het kan een onderliggende huidallergiecomponent hebben, maar van stress is bekend dat het een trigger is van deze overgrooming-aandoening.

Lees ook: Waarom verzorgen katten elkaar? Redenen waarom katten sociaal verzorgen

#6 Verandering in persoonlijkheid

prikkelbare kat

Het is één ding voor een kat om een “off” dag te hebben. Het is iets anders wanneer hun persoonlijkheid verandert en is een teken om naar een dierenarts te gaan.

Katten die zich gestrest voelen, kunnen zich anders gedragen. Ze kunnen gaan van zelfverzekerde, interactieve katten naar teruggetrokken, prikkelbare katten. Het kan ervoor zorgen dat ze teruggetrokken, aanhankelijk, prikkelbaar, agressief of angstig worden. Elke verandering in de persoonlijkheid van uw kat is erg belangrijk.

Lees ook: 9 gedragsveranderingen van katten om je zorgen over te maken

#7 Verandering in eet- en verzorgingsgewoonten

kat wil niet eten

Als de eetlust en verzorgingsroutines van een kat veranderen, ga dan naar een dierenarts.

Stress en onzekerheid kunnen een grote impact hebben op een normale dagelijkse routine. Katten kunnen minder tijd of meer tijd besteden aan verzorging, kunnen minder of meer eten, minder of meer drinken en hun slaapgewoonten kunnen veranderen. Elke verandering in het gedrag van uw kat is het vermelden waard, omdat dit kan betekenen dat er iets mis is met uw kat.

Lees ook: Hebben katten tijdsbesef?

#8 Frequente ziekte

dierenarts onderzoekt zieke kat

Net als mensen kunnen katten vaker ziek worden als ze last hebben gehad van langdurige stress.

Katten die lijden aan frequente ziekte of medische problemen hebben die niet stabiliseren, kunnen gestrest zijn. Stress kan de genezing van katten en hun immuunsysteem negatief beïnvloeden. Aandoeningen zoals cystitis komen veel voor bij gestreste katten.

Lees ook: 10 gevaarlijkste ziekten bij katten

Oorzaken van onzeker kattengedrag

gestreste kat

Een onzekere kat kan reageren op een belangrijke verandering in zijn omgeving.

Zoals we inmiddels weten, geeft onzeker kattengedrag ons aan dat er iets niet OK is in de wereld van onze kat. Er is iets mis en het is onze taak om erachter te komen wat het is, zodat we kunnen proberen onze kat te helpen. Alles wat stress veroorzaakt bij onze katten kan dit gedrag veroorzaken. Mogelijke oorzaken van stress bij katten zijn;

Deze lijst is een voorbeeld van dingen die stress kunnen veroorzaken, maar het is geen uitputtende lijst. Alles wat de routine en het huishouden van een kat verstoort, kan stress veroorzaken. We bespreken hoe je je gestreste kat nu kunt helpen.

Lees ook: Angst voor nieuwe katteneigenaren: waarom het gebeurt en hoe het te overwinnen

Hoe katten te helpen die onzeker zijn

schattige grijze kat die uit een kom eet

Wanneer katten niet hoeven te concurreren om middelen in huis, minimaliseert dit hun stress aanzienlijk.

Er zijn veel oorzaken van onzeker kattengedrag en het is belangrijk om te proberen erachter te komen wat het probleem is. Ongeacht de oorzaak zijn er enkele acties die katteneigenaren kunnen ondernemen om de situatie te helpen en hun katachtige familieleden zich beter te laten voelen.

Het aansluiten van een synthetische feromoonverspreider kan helpen in bijna elke stressvolle situatie. De synthetische feromonen zullen uw kat helpen zich veiliger en ontspannen te voelen in zijn huis.

Zorg voor voldoende middelen voor elke kat die je hebt om concurrentie en gevechten tussen katten te verminderen. Middelen omvatten kattenbakken, voedsel- en waterbakken (afzonderlijk), bedden, krabpalen en schuilplaatsen. Als katten moeten concurreren om deze middelen, kan dit spanningen tussen katten veroorzaken.

En zorg natuurlijk voor voldoende positief menselijk contact als je kat dat wil en plan speeltijd in als dit iets is waar je kat meestal van geniet.

Als het gedrag van uw kat plotseling is veranderd of als u denkt dat er iets mis is, moet u een bezoek aan uw dierenarts boeken. Onderliggende ziekte en pijn kunnen stress veroorzaken bij katten en ervoor zorgen dat ze zich anders gedragen. Het is belangrijk om medische problemen uit te sluiten, omdat dit niet iets is dat u thuis kunt behandelen. Uw kat kan onderzoek en behandeling nodig hebben. Als gezondheidsproblemen zijn uitgesloten, hebben ze mogelijk een verwijzing naar een kattengedragsdeskundige nodig.

Lees ook: Hoe zorg je voor een kitten: de complete gids

Laatste gedachten

glimlachende gelukkige kat liggend op de schouder van de man

Door uw kat een stressvrije omgeving te geven, zal hij zich veilig en gelukkig voelen, wat op zijn beurt resulteert in beter gedrag.

Katten zijn gevoelige huisdieren en kunnen gestrest raken door elke verandering in hun routine of huis. Als ze zich onzeker of gestrest voelen, zijn er enkele gedragsveranderingen die je kunt opmerken.

Deze kunnen verhoogde vocalisaties, meer krabben en markeren, het niet gebruiken van hun kattenbak omvatten, en overgrooming. Het aansluiten van een synthetische feromoonverspreider en het verstrekken van voldoende middelen kan helpen bij elke stressvolle situatie. Een bezoek aan de dierenarts wordt aanbevolen om pijn als onderliggende oorzaak van stress uit te sluiten.

Lees ook: Beste kalmerende hulp voor katten

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn kat bang is?

Bange katten sissen, grommen en proberen zich te verstoppen. Dit wordt vaak aangezien voor een teken van agressie. Identificeer wat ervoor zorgt dat uw kat zich bang voelt en bezoek uw dierenarts om onderliggende medische problemen uit te sluiten.

Is mijn kat verlegen of onzeker?

Onzekere katten ruiken hun huis en krabben veel. Ze moeten veel schuilplaatsen hebben en een plug-in synthetische feromoonverspreider zal hen helpen zich veiliger te voelen.

Hoe help ik een onzekere kat met angst?

Als uw kat angstig is, moet u controleren op iets dat hem stress kan bezorgen en het indien mogelijk verwijderen. Voorzie ze van voldoende middelen (kattenbakken, bedden, krabpalen, voedsel- en waterbakken en schuilplaatsen) en sluit een synthetische feromoonverspreider aan. Zorg voor veel positieve menselijke interactie.