De complete gids voor kalmerende middelen voor katten

Er zijn gelegenheden dat katten kalmerende middelen nodig hebben. In dit artikel zullen we een duidelijke uitleg geven over kattensedativa, de redenen voor het gebruik ervan, hun effecten en de verschillende sedativa die zowel zonder recept als op recept van hun dierenarts verkrijgbaar zijn.

Wat is een kalmerend middel?

Katten vinden dingen als verzorgd worden, hun nagels knippen, reizen en bezoeken aan de dierenarts meestal stressvol.

Mensen verwijzen vaak naar anti-angst medicatie als sedativa, maar er zijn opgemerkte verschillen tussen deze twee soorten medicijnen.

Een kalmerend middel is een medicijn dat een kalmerend of slaapverwekkend effect produceert. De term is afgeleid van het Latijnse woord ‘sedare’ dat ‘zitten’ of ‘settelen’ betekent. Het veelgebruikte bijvoeglijk naamwoord ‘bezadigd’, wat kalm, waardig en ongehaast betekent, komt van dezelfde oorsprong.

Een kalmerend middel zorgt ervoor dat een kat “verdoofd” wordt, d.w.z. kalm en slaperig. Anti-angst medicatie is iets anders, maar de effecten zijn vergelijkbaar. Deze medicijnen voorkomen dat katten zich angstig voelen, maar ze veroorzaken geen slaperigheid op dezelfde manier als kalmerende middelen.

Lees ook: De 7 beste kalmerende kattentraktaties

Waarom katten kalmerende middelen nodig kunnen hebben

Wanneer katten worden geconfronteerd met een stressvolle situatie, kunnen kalmerende middelen het antwoord zijn, afhankelijk van de ernst van de stress.

De meeste huiskatten zijn vriendelijke wezens die ontspannen genoeg zijn om de meeste gebeurtenissen in het dagelijks leven aan te kunnen. Sommige katten zijn echter erg angstig of angstig en zelfs rustige katten worden angstig in bepaalde specifieke situaties.

Angstige katten kunnen gevaarlijk zijn. Ze hebben de neiging om agressief gedrag te vertonen om zichzelf te verdedigen als ze zich in het nauw gedreven voelen. Sedativa helpen katten zich kalm en slaperig te voelen, zodat ze minder angstig zijn. Dit maakt ze gemakkelijker en veiliger om te hanteren.

De soorten situaties waarin sedativa voor katten worden aanbevolen, zijn onder meer:

 • Bezoeken aan dierenartspraktijken – Sommige katten worden defensief agressief bij de dierenarts omdat ze bang zijn.
 • Reizen Veel katten raken geagiteerd en overstuur wanneer ze in een reismand worden geplaatst voor een reis, inclusief lange autoritten, vliegreizen, enz. Sommige kalmerende middelen helpen ook bij reisziekte.
 • Vuurwerk en onweer Deze gebeurtenissen zijn veel voorkomende boosdoeners van het veroorzaken van angst en stress bij veel kittens en katten.
 • Kleine ingrepen Dit omvat verzorging, het afknippen van gematteerde vacht en activiteiten op het kantoor van de dierenarts, zoals bloedafname, nagelknippen, echografieën en het laten maken van röntgenfoto’s.
 • Premedicatie voorafgaand aan algemene anesthesie Katten krijgen vaak kalmerende middelen in de dierenkliniek voordat ze anesthesie krijgen, omdat het de neiging heeft om de hoeveelheid algemene verdoving die nodig is te verminderen. Sedativa zorgen ook voor een soepelere inductie en herstel van anesthesie.

Lees ook: Hoeveel kost een röntgenfoto van een kat?

Soorten kattensedativa

Praat met uw dierenarts om te beslissen welk type kalmerend middel het meest geschikt is voor uw kat.

De krachtigste en veiligste kalmerende middelen voor katten zijn producten die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Deze worden alleen verkregen bij uw dierenarts. Als uw kat om welke reden dan ook een aanzienlijk niveau van sedatie nodig heeft, is dit altijd uw eerste keuze.

Vrij verkrijgbare en natuurlijke / huismiddeltjes hebben waarschijnlijk een veel milder, zelfs onmerkbaar kalmerend effect op een zeer geagiteerde kat, maar ze spelen een rol in bepaalde situaties.

Alleen sedativa op recept

Deze soorten sedativa zijn verdeeld in twee groepen: injecteerbare sedativa en orale sedativa.

1. Injecteerbare sedativa

Geïnjecteerde sedativa zijn intenser en ze werken snel.

Injectables zijn de meest krachtige en snelwerkende kalmerende medicijnen. Ze worden alleen toegediend door veterinaire professionals. Over het algemeen worden ze intern gegeven aan gehospitaliseerde patiënten, intraveneus (iv), intramusculair (im) of subcutaan (sc).

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Medetomidine en dexmedetomidine -Deze medicijnen behoren tot een groep geneesmiddelen die bekend staat als selectieve alfa-2-agonisten. Een van de voordelen van deze geneesmiddelen is dat ze snel kunnen worden omgekeerd door een injectie van atipamezole (Antisedan).
 • Acepromazine (“ACP”) – Ook gegeven door dierenartsen via injectie, een tabletversie van ACP is soms beschikbaar. Dit medicijn is minder krachtig dan alfa-2-agonisten.
 • Andere injecteerbare sedativa – Medicijnen die op zichzelf worden gebruikt of vaker als onderdeel van een combinatie van medicijnen. Deze omvatten butorfanol, methadon, hydromorfon, buprenorfine, midazolam, telazol, ketamine en fentanyl. De meeste dierenartsen hebben hun eigen favoRite keuze van protocol van dit soort medicijnen, en de meeste klinieken hebben slechts een beperkt aantal van dit soort producten beschikbaar.

Deze medicijnen hebben het potentieel om zeer gevaarlijk te zijn en ze kunnen alleen worden gebruikt onder zeer nauw professioneel toezicht. Dierenartsen zullen aanvullende hulpmiddelen gebruiken, zoals hartslagmeting, zuurstofsuppletie en beschikbaarheid van tegengif, om het risico voor patiënten te minimaliseren.

Lees ook: Hoe u kunt voorkomen dat uw kat springt na een operatie

2. Orale sedativa

Orale sedativa zijn minder krachtig en het duurt langer voordat ze effect hebben, maar ze zijn gemakkelijker voor eigenaren van gezelschapsdieren om te geven.

Er zijn ook kalmerende tabletten, capsules en gels met kalmerende effecten. Ze hebben de neiging om minder krachtig en langzamer te werken dan injecteerbare geneesmiddelen, maar het is gemakkelijker voor hen om door eigenaren te worden gegeven (bijvoorbeeld voorafgaand aan een bezoek aan het veterinaire kantoor). Voorbeelden hiervan zijn:

 • Acepromazine is een van de fenothiazineklassen van sedativa en is in het verleden veel gebruikt. Het moet echter worden vermeden wanneer er een mogelijkheid is van hartaandoeningen bij een kat, omdat het een aanzienlijk depressief effect op de bloeddruk kan hebben. Dierenartsen zullen dit medicijn vaak niet gebruiken bij bepaalde kattenrassen die vatbaar zijn voor hartaandoeningen. In de afgelopen jaren zijn er zorgen geweest dat de medicatie katten het uiterlijk van sedatie kan geven terwijl ze zich van binnen nog steeds zeer angstig voelen, maar dit niet kunnen laten zien vanwege de fysieke sedatie. Om deze reden hebben andere medicijnen nu vaak de voorkeur.
 • Gabapentine wordt gebruikt als een soort pijnstiller bij mens en dier, maar het heeft ook anti-epileptische en licht kalmerende eigenschappen. Sommige dierenartsen stellen voor om het 90 minuten voorafgaand aan een bezoek aan de dierenarts aan een angstige kat te geven.
 • Trazodon heeft een anti-angst en kalmerend effect, met een piekeffect 1-3 uur na toediening. Soms wordt het gebruik van een combinatie van gabapentine en trazodon aanbevolen.
 • Difenhydramine (Benadryl) is een antihistaminicum medicatie, vaak gegeven om jeuk in verband met allergieën te behandelen.  Sedatie is een veel voorkomende bijwerking, dus het is alleen al om deze reden populair. Katten met enkele gezondheidsproblemen (waaronder glaucoom, hoge bloeddruk of urinewegproblemen) moeten Benadryl vermijden.
 • Alprazolam (Xanax of andere merknamen) Hulp bij angst, maar het heeft minder een kalmerend effect.
 • Selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) in bepaalde situaties.

Alle bovenstaande producten zijn alleen op recept verkrijgbaar en alleen te gebruiken onder directe begeleiding van uw dierenarts. Een reeks mogelijke bijwerkingen kan optreden, en sommige van hen zijn niet veilig voor elke kat. Gedetailleerde professionele aanbevelingen zijn essentieel, met zorgvuldige meting van het lichaamsgewicht van een kat en berekening van doseringen in mg / kg.

Lees ook: Drugsvergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Over The Counter (OTC) Producten

Sommige katten zullen baat hebben bij mildere vrij verkrijgbare kalmerende middelen.

Het kalmerende effect van OTC-producten is veel minder uitgesproken dan de impact van geneesmiddelen op recept. Ze zijn nog steeds nuttig. Hier zijn enkele van de meer populaire.

 • Feliway Spray bevat een kunstmatig analoog van een kattenferomoon, een geurloze geur die van nature door katten wordt geproduceerd. Feromonen verklaren deels waarom katten graag mensen kopstoten; Ze markeren ze met feromonen die worden geproduceerd door huidklieren in dit gebied. Feliway wordt vaak gebruikt om katten te helpen zich rustiger te voelen en wordt gebruikt om urine te spuiten (of plassen uit de kattenbak), krabben, vechten of verbergen, evenals voor stressvolle gebeurtenissen zoals autoreizen, verzorging, bezoeken aan dierenartsen, enz. Het is verkrijgbaar in een spuitfles of als plug-in diffuser. Feromoon halsbanden zijn ook beschikbaar.
 • Purina Calming Care Cat Supplement bevat een stam van nuttige bacteriën waarvan is aangetoond dat ze katten helpen kalm gedrag te behouden. Eén sachet wordt eenmaal daags aan een kat gegeven, onder leiding van uw dierenarts.
 • Royal Canin Calm Food is geformuleerd om emotionele regulatie te ondersteunen, evenals het ondersteunen van de spijsvertering, urinewegen en huidgezondheid, die allemaal kunnen worden aangetast bij gestreste huisdieren.
 • Andere gepatenteerde kalmerende producten omvatten ingrediënten zoals Thiamine, L-Theanine, en anderen.

Natuurlijke / Home Remedies

Niet alle katten voelen zich gekalmeerd door kattenkruid, hoewel een aanzienlijk deel van de katten een erfelijke reactie op het kruid heeft.

Sommige natuurlijke remedies kunnen nuttig zijn als een kat licht gestrest is.

 • Kattenkruid, ook bekend als kattenkruid of kattenmunt, is een plantensoort uit het geslacht Nepeta. Het bevat een chemische stof genaamd nepetalacton waardoor ongeveer tweederde van de katten zich rela voeltxed, waardoor kwijlen, slaperigheid en spinnen ontstaat. Sommige katten lijken er ook angstig of opgewonden van te worden, waardoor ze rondspringen. Een derde van de kattenpopulatie wordt niet beïnvloed door kattenkruid. Dit is een erfelijke werking.
 • Rescue Remedy Pet is een combinatie van vijf natuurlijke bloesemessences, oorspronkelijk gemaakt door Dr. Edward Bach. Het biedt een natuurlijke stressverlichting voor katten en wordt gebruikt voor kattenstress gerelateerd aan reizen, harde geluiden en stressvolle gebeurtenissen. De aanbevolen dosis is vier druppels per dag. Dit product is alcoholvrij en is ontworpen voor huisdieren. De menselijke versie is niet voor gebruik bij dieren. Dit is geen evidence-based product, maar veel katteneigenaren vinden het nuttig.

Aanvullende benaderingen van sedatie

De omgeving en levensstijl van een kat dragen aanzienlijk bij aan hoe gestrest ze zich voelen.

Naast het gebruik van producten om katten te helpen rustiger te blijven, moet kattenstressvermindering het beoordelen en aanpassen van de omgeving van de kat omvatten, evenals het gebruik van gedragsveranderingstraining. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Onderzoek uw huis om ervoor te zorgen dat het zo “katvriendelijk” mogelijk is. Katten genieten van hoge zitstokken, lage schuilplaatsen, krabpalen, veel ruimte om te ontsnappen aan andere katten en een scala aan speelgoed om mee te spelen.
 • Trek niet zomaar de reismand van een kat uit een kast als het tijd is voor een autorit. Als je dit doet, zal de kat de reismand gaan associëren met stressvolle gebeurtenissen en dit zal hun angst vergroten. Laat in plaats daarvan de drager buiten in huis, met traktaties en speelgoed erin. Na verloop van tijd kan de kat zijn reismand gaan zien als een leuke plek in plaats van een enge plek.
 • Veel katten voelen zich veilig als ze verborgen zijn. Het bedekken van de zijkanten van de reismand van een kat met lakens of dekens kan helpen om stress tijdens het reizen te verminderen.

Lees ook: 5 redenen waarom je kat pacing is en hoe je kunt helpen

Bijwerkingen van katten sedativa

Katten die onder sedatie zijn en uit de sedatie komen, moeten nauwlettend worden gecontroleerd op mogelijke bijwerkingen.

Verschillende medicijnen hebben verschillende bijwerkingen, dus u moet uw dierenarts vragen om deze in detail met u te bespreken voordat u een kalmerend product gebruikt. Vaak voorkomende bijwerkingen kunnen zijn:

Verdoofde katten moeten altijd zorgvuldig worden gecontroleerd, zodat eventuele bijwerkingen worden gedetecteerd en passende actie wordt ondernomen.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenartsen aanbevolen opties

Heeft uw kat kalmerende middelen nodig?

Lees de lichaamstaal van uw kat en praat met een dierenarts als u denkt dat uw kat baat zou hebben bij kalmerende middelen.

Leer de lichaamstaal van de kat te begrijpen, zodat je de emoties van je kat kunt lezen en kunt herkennen wanneer ze gestrest zijn. Dit zal u vertellen of en wanneer sedativa of anti-angst medicatie nodig zijn. De gestreste lichaamstaal van een kat omvat:

 • Gespannen lichaam
 • Oren naar achteren gedrukt of plat tegen het hoofd.
 • Haar dat overeind staat, vooral hackles langs de rug.
 • De pupillen zijn groter dan normaal.
 • Verhoogde vocalisatie
 • Proberen weg te rennen, of zich te verstoppen.
 • Als het in het nauw wordt gedreven, agressie zoals sissen, grommen en proberen te bijten of krabben.
 • Verlies van eetlust.
 • Gedragsveranderingen, zoals verstoppen, minder speels zijn en prikkelbaarder zijn.
 • Plassen buiten de kattenbak

Laatste gedachten over kalmerende middelen voor katten

Een rustige kat is een gelukkiger kat en maakt het veel gemakkelijker om ermee om te gaan dan wanneer ze terugvechten in angst of proberen weg te rennen.

Kalmerende middelen voor katten zijn een zeer effectieve manier om stressvolle situaties draaglijker te maken voor katten. Ze helpen ook het moeilijke reactieve gedrag van zeer gestreste katten te beheersen, zoals agressie of weglopen, zodat dierenartsen hun patiënten fysiek kunnen behandelen. De meest effectieve sedatie wordt uitgevoerd onder nauwlettend professioneel toezicht.

Lees ook: Beste kalmerende hulp voor katten

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn kat thuis verdoven?

U kunt de vrij verkrijgbare of natuurlijke producten proberen die hierboven zijn vermeld, of u kunt alleen op recept verkrijgbare orale medicatie met uw dierenarts bespreken.

Kan ik kalmerende middelen gebruiken op mijn kat?

Als uw kat licht gestrest of angstig is, probeer dan de hierboven genoemde suggesties voor gedragsverandering, evenals de vrij verkrijgbare of natuurlijke producten die worden genoemd. Als deze niet effectief genoeg zijn, bespreek dan sterkere receptplichtige producten met uw dierenarts.

Hoeveel Benadryl kan ik mijn kat geven om te verdoven?

Geef uw kat alleen de exacte hoeveelheid Benadryly door dit met uw dierenarts te bespreken. Geef ze een up-to-date lichaamsgewicht van uw kat, zodat een nauwkeurige dosering kan worden berekend.

Hoe kan ik mijn Kat om te verhuizen?

De vrij verkrijgbare en natuurlijke opties die hierboven zijn genoemd, zouden voldoende moeten zijn, maar als uw kat zeer angstig is, bespreek dan alternatieven op recept met uw dierenarts.