8 gemeenschappelijke Munchkin kat kleuren (met foto’s)

Munchkin katten zijn direct herkenbaar dankzij hun schattige, korte pootjes. De meeste hebben poten die minstens 3 centimeter korter zijn dan wat je ziet bij katten van gemiddelde grootte. Munchkins hebben de neiging om aan de kleine kant te zijn voor kitties, met de meeste met een gewicht tussen 5 en 9 pond1. Katten met korte poten zijn geen nieuw fenomeen. Ze zijn in de loop der jaren gedocumenteerd, ook in het Verenigd Koninkrijk en Rusland.

De korte benen zijn afkomstig van een genetische mutatie, achondroplasie, die ook geassocieerd is met dwerggroei en verschillende gerelateerde gezondheidsproblemen2. Als gevolg hiervan is het ras al lang controversieel vanwege ethische overwegingen.

Hoewel deze katten net zo lang leven als andere katten, gemiddeld 12-14 jaar, lijden ze onevenredig aan aandoeningen zoals artritis en pancreatitis3. Er zijn korte en langharige varianten die in zowat elke mogelijke kleur- en kleurencombinatie komen. Lees verder voor meer informatie over acht veel voorkomende munchkin kattenkleuren.

cat + lijnverdeler

De 8 kleurvariaties in Munchkin Cat

1. Calico

calico munchkin kat op zwarte achtergrond
Afbeelding Credit: Linn Currie, Shutterstock

Munchkin-katten zijn er in verschillende kleuren, waaronder het immer populaire calico-patroon. Calico-katten hebben veelkleurige vachten met een basis die wordt benadrukt door gedurfde spatten van andere kleuren. Veel voorkomende combinaties zijn zwart, wit en oranje. De meeste calico katten zijn vrouwtjes, omdat mannelijke calico kittens vaak pas op volwassen leeftijd overleven.

De meeste mannelijke calicos zijn steriel, dus het gen wordt doorgegeven via de moederlijn. Andere rassen die ook deze prachtige kleurencombinatie hebben, zijn de Manx, American curl en Japanse bobtailkatten. Calico-katten zijn de officiële staatskat van Maryland.

thematische pauze

2. Wit

witte donzige munchkin kat
Afbeelding Credit: Dasha Parfenova, Shutterstock

Deze kortbenige katten hebben vaak prachtige witte jassen. Helaas worden witte katten vaak doof geboren. Witte katten met één blauw oog hebben een nog grotere kans op doofheid. Tot 22% van de witte katten zonder blauwe ogen wordt geboren zonder te kunnen horen. En maar liefst 40% van de witte katten met minstens één blauw oog kan niet horen.

Maar liefst 65-85% van de witte katten met twee blauwe ogen is doof. Dove katten doen het meestal prima en leren te vertrouwen op hun andere zintuigen om door de wereld te navigeren.

thematische pauze

3. Zwart

zwarte munchkin kat in zwarte achtergrond
Afbeelding Credit: Seregraff, Shutterstock

Zwart is een andere veel voorkomende munchkin kattenkleur. Zwarte katten werden vroeger geassocieerd met pech, het occulte en heksen, en recent onderzoek heeft aangetoond dat deze katten eigenlijk een superkracht hebben! Wetenschappers van het National Institute of Health ontdekten dat het gen geassocieerd met zwarte vacht katten zou kunnen beschermen tegen verschillende veel voorkomende ziekten, zoals kattenimmunodeficiëntieziekte. Ook leven zwarte katten vaak langer dan andere katten! Zwart haar krijgt geleidelijk oranje ondertonen wanneer het wordt blootgesteld aan de zon. De meeste zwarte katten hebben gouden, oranje of groene ogen.

thematische pauze

4. Tabby

tabby munchkin kat
Afbeelding Credit: ellinnur bakarudin, Shutterstock

Tabby-katten zijn enkele van de gemakkelijkst herkenbare in de kattenwereld, met jassen met subtiele wervelingen en ingetogen strepen. De meeste hebben geringde staarten en een M op het voorhoofd. Maar er zijn verschillende verschillende tabbypatronen, waaronder getikte, klassieke en makreel.

Het tabby-patroon is te zien bij katten met grijze, bruine en oranje vachten. Vooral oranje tabbies staan bekend om hun gemoedelijke persoonlijkheden. Ze zijn geneigd om sterk gehecht te raken aan hun favoriete mens. Oranje tabbies zijn onevenredig mannelijk.

thematische pauze

5. Bicolor

bicolor munchkin kat
Afbeelding Credit: MDavidova, Shutterstock

Bicolor munchkins hebben twee kleuren, meestal wit en een andere tint. Zwart-witte tweekleurige katten worden ‘smokings’ genoemd. Het is gebruikelijk om tweekleurige katten te zien met witte buiken, borsten en staartmarkeringen. Munchkin-katten, waaronder bicolore katten, zijn er in korte en langharige variëteiten.

Kortharige munchkin-katten hebben geen speciale verzorging nodig, alleen wekelijks poetsen, dagelijkse gebitsreinigingen en regelmatige nagelverzorging. Langharige munchkins hebben wat meer aandacht nodig op de verzorgingsafdeling, omdat ze dagelijks moeten worden geborsteld om klitten en de ontwikkeling van jeukende huidaandoeningen te voorkomen.

thematische pauze

6. Puntig

puntige kleur munchkin kat
Afbeelding Credit: prapass, Shutterstock

Puntige katten hebben een stevige vacht die wordt afgezet door donkerdere accenten rond de oren en poten. De meeste hebben ook een spat van de donkerdere kleur aan de punt van de staart. Siamese katten zijn de bekendste puntige katachtigen! Het patroon komt ook relatief vaak voor bij munchkin katten. Siamese-munchkin-mengsels hebben rijke punten, romige jassen en korte benen.

Munchkin-katten zijn met veel rassen gemengd om designerkatten met onderscheidende kenmerken te creëren. Napoleon is een Perzisch-munchkin mix met lang haar en een relaxte persoonlijkheid. De bambino is een charmante haarloze sphynx-munchkin combinatie. Het is mogelijk om munchkins te vinden met enkele van de meest iconische attributen van verschillende beroemde rassen, waaronder Bengaalse en Amerikaanse Krulkatten.

thematische pauze

7. Vos

Schildpad patroon
Afbeelding Credit: andy-holmes, Unsplash

Schildpadkatten hebben complexe tweekleurige vachten waarvan wordt gezegd dat ze op schildpadschelpen lijken. Ze staan ook bekend als ’torties’. Schildpadkatten hebben meestal een rode en achtervacht, maar sommige hebben zachte witte en goudoranje accenten. Deze prachtige katten staan bekend om hun buitenmaatse persoonlijkheden en ze worden vaak beschreven als kattengesteld!

De meerderheid van de schildpadkatten is vrouwelijk. Mannelijke torties, als ze de zwangerschap overleven, hebben de neiging steriel te zijn. Er is ongeveer één mannelijke tortie voor elke 3.000 vrouwtjes met de eigenschap. Maar er is niets zeldzaams aan het patroon, omdat het wereldwijd vaak wordt aangetroffen in kattenpopulaties.

thematische pauze

8. Grijs

grijze munchkin kat zitten
Afbeelding credit: Sviatoslav_Shevchenko, Shutterstock

Grijze katten komen vaak voor, maar ze worden technisch beschreven als blauw. Het is mogelijk om katten te vinden die effen grijs zijn, evenals bicolor grijze en witte katten. Grijze jassen zijn een verzachte tint zwart. Grijze katten hebben twee recessieve genen die de intensiteit van het zwart in hun vacht “verzachten”.

De schaduw is te vinden in verschillende rassen, waaronder Chartreux en Korat kitties. Maar het duikt ook regelmatig op tussen kortharige huiselijke mixen. Grijze katten hebben de reputatie zachte, kalme persoonlijkheden te hebben. Er zijn geen specifieke gezondheidsproblemen die verband houden met de vachtkleur.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Munchkin katten zijn er in verschillende kleuren en patronen. Ze zien er net zo uit als andere katten, behalve hun korte poten. Ze hebben de neiging om energiek en sociaal te zijn, vaak genietend van het gezelschap van mensen, honden en andere katten. Deze katten dicht bij de vloer houden van een goede stoeipartij met een nieuw speeltje en staan bekend om hun aanstekelijke nieuwsgierigheid. Er zijn kort- en langharige variëteiten en schattige mixen zoals de bambino.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Sviatoslav_Shevchenko, Shutterstock