7 veilige oefeningen voor katten met artritis: door de dierenarts goedgekeurd advies

Katten met artritis hebben speciale zorg nodig om de pijn te overwinnen en actief te blijven. Als je katachtige vriend is gediagnosticeerd met artritis, zullen ze langzamer worden en niet zoveel van hun speeltijd genieten als voorheen.

Hoewel de aandoening voornamelijk oudere katten treft, kan het ook van invloed zijn op katachtigen vanaf de leeftijd van 2 jaar. Daarom is het belangrijk om uw kat te observeren en een dierenarts te raadplegen wanneer u ongewoon gedrag vermoedt.

Deskundige dierenartsen bevelen veilige trainingssessies aan voor katten met artritis om ze actief en gezond te houden. Het motiveren van je kat om te bewegen is echter uitdagender dan bij honden. Ze kunnen in het begin weerstand vertonen, maar dingen zullen over het algemeen verbeteren met wat positieve bekrachtiging.

Het opnemen van omgevingsaanpassingen en het oefenen van veilige oefeningen kan uw kat helpen zijn pijn te beheersen. Deze veranderingen verbeteren ook hun levenskwaliteit en algehele gezondheid. Laten we meer in detail treden.

3 kat face divider

Veilige oefeningen voor katten met artritis

Na het aanbrengen van de nodige omgevingsaanpassingen, is het tijd om een trainingssessie voor uw artritische kat te ontwikkelen. Zachte oefeningen houden huisdieren actief en helpen hen hun pijn efficiënt te beheersen.

1. Stimuleer korte wandelingen

Hoewel het pijnlijk is voor je artritische kat om te lang te lopen, moet je hem aanmoedigen om het voor kortere periodes onder jouw toezicht te doen, in een ruimte waarin hij zich op zijn gemak voelt.

thematische pauze

2. Overweeg om ze te laten zwemmen

Veel eigenaren denken dat katten niet van water houden, maar sommige rassen houden er eigenlijk van om af en toe een duik in koud water te nemen.  Het is ook vrij effectief in pijnbestrijding bij artritische katten.

Zwemmen verlicht de druk van de ontstoken gewrichten van de kat en activeert zijn stijve spieren. Als gevolg hiervan leren deze katachtigen hoe ze hun pijn en ongemak in de loop van de tijd kunnen overwinnen.

Sommige katten houden echter niet van zwemmen, dus zorg ervoor dat uw huisdier dat doet voordat u wateractiviteiten onderneemt.

Huiskat zwemmen
Afbeelding credit: Marie-Claude Lemay, Shutterstock
thematische pauze

3. Zachte verenjacht

Een veer gebonden aan een touwtje is een eenvoudige manier om je kat te verleiden om in beweging te komen. Je moet deze speelsessies kort houden, maar als ze niet geïnteresseerd zijn in wandelen of zwemmen, is dit een andere optie.

kat face divider 2

Omgevingswijzigingen voor artritische katten

Omgevingsaanpassingen kunnen u helpen uw artritische kat thuis comfortabeler te maken. Hier zijn enkele dingen die je kunt proberen voor het welzijn van je vriend:

4. Snelle toegang tot benodigdheden

Na verloop van tijd wordt uw artritische kat zwakker, dus het bereiken van specifieke plekken wordt voor hen onmogelijk. Je moet ze dus gemakkelijk toegang bieden om aan hun behoeften te voldoen, waaronder voedsel, speelgoed, waterbakken en bedden. Hier leest u hoe u ervoor kunt zorgen dat uw huisdier gemakkelijk toegankelijk is:


  • Plaats voedsel en water in een toegankelijke omgeving. Het voedsel en water komen op de eerste plaats. Omdat katten beide dingen de hele dag door nodig hebben, moeten ze worden geplaatst in een gebied waar uw kat gemakkelijk toegang toe heeft zonder te springen of te klimmen. Zorg ervoor dat uw huisdier niet te maken krijgt met naar de kelder gaan of een trap op in het algemeen.

  • Geef de kat gemakkelijker toegang om meer tijd met u door te brengen. Sommige katten zijn aanhankelijker dan anderen, dus ze vinden het leuk om te knuffelen en te knuffelen naast hun eigenaren in bed. Helaas maakt artritispijn het voor hen ondraaglijk om het bed te beklimmen. Als gevolg hiervan beginnen ze alleen te blijven en worden ze introvert. U kunt dus een oprit naast uw bed installeren om het voor uw huisdier gemakkelijker te maken om zich bij u te nestelen.

  • Bied uw kat voldoende verhoogde ruimtes. Je kunt ook een hellingbaan naast het favoriete raam van je kat installeren om ze buiten vogels te laten kijken. Doe hetzelfde met andere verhoogde ruimtes. Als je dit doet, houd je je huisdier bezig en zijn ze niet destructief uit verveling.
thematische pauze

5. Introduceer gemakkelijk toegankelijke kattenbakken

Begin met het toegankelijker maken van de kattenbak van je kat. Katten met artritis lijden aan ernstige gewrichtspijn, waardoor hun mobiliteit wordt beperkt en ze kwetsbaarder worden voor ongelukken bij het verlaten of betreden van kattenbakken. Veel katten proberen niet eens in de doos te hurken omdat het hen pijn doet. Zoek kattenbakken met lagere openingen die nog steeds breed genoeg zijn voor de grootte van uw kat. Je kunt ook een aantal verschillende opties aanbieden om te zien welk type ze verkiezen, zodat je weet welke het gemakkelijkst is voor hun lichaam.

kat in de buurt van kattenbak binnenshuis
Image Credit: Nieuw Afrika, ShutteRstock
thematische pauze

6. Voeg niet-gladde, stabiele oppervlakken toe

Katten met artritis ondervinden moeilijkheden bij het lopen en staan op gladde oppervlakken zoals hardhout, vinyl of tegels. Dus, als een verantwoordelijke huisdiereigenaar, kunt u matten en tapijten toevoegen aan gladde gebieden in uw huis. Het zorgt ervoor dat uw kat zich veiliger voelt en vermindert de kans op ongelukken.

thematische pauze

7. Kies voor ondersteunend beddengoed

Het bed van uw kat zorgt aanzienlijk voor comfort en verlicht pijn. Dierenartsen bevelen vaak ondersteunende orthopedische bedden aan voor katten met artritis en andere gewrichtsaandoeningen. U kunt ook kiezen voor beddengoed gemaakt van traagschuim om de ontstoken gewrichten van het huisdier te troosten wanneer ze rusten.

Koud weer brengt meer ongemak met zich mee voor artritische katten. Zorg er dus voor dat het bed van uw huisdier warm en comfortabel genoeg is. Je kunt ook kiezen voor een verwarmd bed om de pijn van de kat te verlichten.

tortie point Siamese kat in bed
Afbeelding credit: Sari ONeal, Shutterstock

3 kat face dividerConclusie

Artritische katten hebben speciale aandacht van hun eigenaren nodig om hun pijn te beheersen en een normaal leven te leiden. U kunt altijd een dierenarts raadplegen en een veilige trainingsroutine voor uw kat plannen. De aanpassingen en oefeningen op deze lijst zijn echter een geweldige plek om te beginnen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Tatiana Burlutckaia, Shutterstock