Hoe vlooien bij wilde katten te helpen beheersen: 5 door de dierenarts beoordeelde tips en trucs

De meeste verwilderde katten hebben een moeilijk leven en een veel voorkomend probleem dat ze kunnen hebben, is besmet zijn met vlooien. Deze parasieten kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn en leiden tot andere ziekten, daarom hebben wilde katten met vlooien onze hulp nodig.

Dit artikel bevat de beste tips en trucs om vlooien bij wilde katten te bestrijden en het aantal besmette katten in uw buurt te verminderen.

3 kattenverdelers

Waarom zijn vlooien gevaarlijk voor katten?

Vlooien zijn gevaarlijk voor katten en andere dieren omdat ze zich snel van de ene gastheer naar de andere kunnen verspreiden terwijl ze andere gezondheidsgerelateerde problemen veroorzaken. Vlooien hebben niet veel nodig in een gastheer buiten een comfortabele plek om te leven met voldoende voeding.

Katachtigen zijn uitstekende gastheren voor deze parasieten omdat ze harig en warm zijn en hun vacht vaak vochtig is, wat de perfecte omgeving is voor vlooien om te leven en zich te vermenigvuldigen. Vlooienbeten zijn vervelend voor katten omdat ze pijn doen en jeuken, maar krabben kan leiden tot ernstige infecties als gevolg van open wonden. Een ander gevaar van vlooien is dat ze andere ziekten kunnen dragen die ze kunnen overdragen aan de gastheerkat.

vlo op kattenhuid
Image Credit: thka, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Vijf tips en trucs om vlooien bij wilde katten onder controle te houden

Nu je weet hoe gevaarlijk vlooien zijn voor katten, laten we manieren overwegen om bij te dragen aan de gemeenschap en wilde katten met vlooien te helpen.

Deze lijst helpt je op weg en leert je hopelijk hoe je de vele verwilderde katten met vlooienproblemen kunt helpen.

1. Neem deel aan Trap-Neuter-Return (TNR)

Een van de beste manieren om verwilderde katten te helpen, is door deel te nemen aan TNR, een techniek om wilde katten te vangen en te castreren en terug te brengen naar waar ze zijn gevonden.

Hoewel deze techniek uiterst gunstig is voor het voorkomen van de overbevolking van gemeenschapskatten, kunt u het ook gebruiken als een kans om die katten van vlooien te ontdoen.

Met deze techniek kunt u zien of een kat besmet is met vlooien, wat u zal helpen bepalen welke katachtigen behandeling nodig hebben. Ook hebben de meeste katten die gecastreerd zijn en voldoende beschutting en voldoende voedsel hebben, minder kans op secundaire problemen van vlooien, zoals bloedarmoede.

thematische pauze

2. Zet voedsel en water uit voor wilde katten

Goede voeding kan katten over het algemeen helpen sterk te blijven en hun immuunsysteem te stimuleren.

Het is het beste om voedsel van hoge kwaliteit aan gemeenschapskatten te geven, maar zorg ervoor dat u ze in de juiste hoeveelheden verstrekt om te voorkomen dat er voedsel rondslingert. Vermijd overvoeding en probeer de voedingen te beperken tot ongeveer 30 minuten per dag.

Het langdurig buiten laten van voedsel kan dieren in het wild aantrekken, die ook vlooien kunnen dragen, dus je moet dergelijke situaties altijd voorkomen.

Verwilderde katten die water drinken
Image Credit: stock-enjoy, Shutterstock
thematische pauze

3. Gebruik volledig natuurlijke insecticiden

Mogelijke opties om vlooien bij wilde katten te bestrijden, zijn onder meer het gebruik van volledig natuurlijke insecticiden. De twee meest voorkomende opties zijn als volgt.

Diatomeeënaarde

Dit is een fijn poeder gemaakt van kleine algen met harde schelpen die diatomeeën worden genoemd. Dit poeder doodt vlooien bij contact, dus je kunt het rond de schuilplaatsen van wilde katten strooien en in gebieden waar ze meestal graag rondhangen.

Heilzame aaltjes

Deze nuttige wormen voeden zich met vlooienlarven, maar zijn volkomen veilig voor katten. Je kunt deze wormen strooien op gebieden waar verwilderde katten graag tijd doorbrengen en ze hun ding laten doen.

Deze wormen planten zich vrij snel voort en kunnen vlooienpopulaties bij wilde katten in slechts een paar dagen drastisch verminderen. Voor de meest succesvolle resultaten is het misschien het beste om een gazonsproeier te gebruiken om deze wormen aan te brengen terwijl ze op schaduwrijke, vochtige gebieden worden besproeid om een snellere reproductie te bevorderen.

De meeste van deze wormen sterven tijdens koud weer, dus je moet ze elk voorjaar opnieuw aanbrengen, want dat is wanneer vlooien het meest actief zijn.

thematische pauze

4. Gebruik standaard vlooiengeneeskunde

Het gebruik van vlooienmedicijnen kan helpen bij het beheersen van vlooien bij wilde katten, maar dit is een van de meest uitdagende dingen om te proberen. Standaard vlooienmedicijnen die voor huiskatten worden gebruikt, vereisen meestal dat u de kat hanteert, wat lastig kan zijn.

Toch zijn er versies waarbij je niet te veel met de kat bezig hoeft te zijn. Orale vlooienmedicijnen kunnen in het voedsel worden gestopt dat u van plan bent aan wilde katten te geven. Je kunt ook biergist toevoegen, die naar verluidt vlooien afstoot.

Hoe dan ook, voordat u medicijnen gebruikt om vlooien bij wilde katten te behandelen, moet u met uw buren prateno ervoor te zorgen dat niemand anders hetzelfde probeert te doen. Anders loopt u het risico dezelfde katachtigen uit de gemeenschap herhaaldelijk te behandelen.

het toepassen van vlooienbehandeling op kat
Afbeelding credit: Csaba Deli, Shutterstock
thematische pauze

5. Baad verwilderde kittens met een vlooienverwijderende shampoo

Als u verwilderde kittens met vlooien tegenkomt, kunt u ze helpen door ze een bad te geven met een vlooienverwijderende shampoo. Kittens zijn meestal veel gemakkelijker te hanteren dan volwassen wilde katten en u kunt ze veilig terugbrengen naar hun oorspronkelijke locatie nadat u ze een bad hebt gegeven.

Bij het baden van kittens moet u een zeepsop om hun nek en anus maken om te voorkomen dat de vlooien in de oren en andere delen van hun lichaam ontsnappen.

Het is niet ideaal om dit te proberen met volwassen wilde katten, omdat ze meestal bang zijn voor mensen en een dergelijke interactie hen kan traumatiseren.

verdeler-catclaw1

Hoe kun je weten of een verwilderde kat vlooien heeft?

Er zijn verschillende manieren om te weten of een verwilderde kat vlooien heeft. Om te beginnen, probeer ze gewoon te observeren en hoe ze eruit zien en handelen.

Hier zijn veel voorkomende tekenen van vlooien bij wilde katten:

  • Jeuk die leidt tot overmatig krabben
  • Huid schuren
  • Rusteloosheid
  • Overgrooming
  • Hoofdschudden
  • Haaruitval
  • Vlooien springen rond het lichaam van de kat

Kunnen mensen vlooien krijgen van wilde katten?

Veel mensen zijn bang dat het helpen van verwilderde katten met hun vlooienproblemen vlooien op hen zal overbrengen. De kans dat een verwilderde kat een door vlooien overgedragen ziekte overdraagt op mensen is echter relatief laag.

Ook zijn de meeste verwilderde katten bang voor mensen en proberen ze vooral te vermijden, waardoor de kans op mens-kat contact over het algemeen laag is.

Twee verwilderde katten op tafel
Afbeelding credit: Nathalie Jolie, Unsplash

3 kattenverdelersConclusie

Er zijn verschillende manieren waarop we kunnen helpen bij het bestrijden van vlooien bij wilde katten. Mensen moeten gewoon worden geïnformeerd over de manieren waarop ze kunnen helpen en beginnen met het implementeren ervan.

Veel mensen zijn bang voor verwilderde katten met vlooien, maar ze zijn volkomen veilig. Ze hebben ons echter wel nodig om ze gezond te krijgen, daarom moet je proberen wilde katten te helpen zich te ontdoen van vlooien en een gezond, normaal leven te leiden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Maja Marjanovic, Shutterstock