Waarom ruiken katten elkaars billen? 3 veelvoorkomende redenen

  De ene kat ruikt aan de kont van een andere kat

Mensen hebben de neiging om elkaar te begroeten met een handdruk, knuffel of high-five, maar veel katteneigenaren zullen getuige zijn geweest van een veel intiemere uitwisseling tussen katten wanneer ze elkaar ontmoeten. In plaats van een beleefde hallo te miauwen, na een vluchtige hoofdsnuif, bunt of wrijven, gaan veel katten recht op de kont van de andere kat af!

Snel overzicht

01

Katten hebben een geweldig reukvermogen, met minstens 40 keer meer geurreceptoren in hun neus dan mensen.

02

Het vomeronasale orgaan dat aanwezig is in het dak van de mond van katten detecteert feromonen, chemische stoffen die katten gebruiken om met elkaar te communiceren.

03

Katten snuffelen aan elkaars billen om informatie over elkaar te krijgen, zoals seksuele status en om te bepalen of ze elkaar eerder hebben ontmoet.

In dit artikel bespreken we het verbazingwekkende reukvermogen van katten, onderzoeken we drie redenen waarom ze elkaars billen ruiken en laten we je weten of je je zorgen moet maken over dit verwarrende gedrag.

Lees ook: Waarom stoppen katten hun kont in je gezicht? Een dierenarts legt uit

Super Sniffers

kat snuffelt

Katten gebruiken hun ongelooflijke reukvermogen om op prooien te jagen, gifstoffen te vermijden en met andere katten te communiceren.

Hoewel katten dezelfde basiszintuigen hebben als wij, is geur veruit de belangrijkste in de kattenwereld. De knoopneus van je kat zorgt er niet alleen voor dat ze er schattig uitzien – het bevat meer dan 200 miljoen olfactorische (geur) receptoren, wat 40 keer meer is dan mensen!

Katten hebben ook een gespecialiseerd vomeronasale orgaan in het dak van hun mond (ook bekend als het Jacobson-orgaan) dat feromonen oppikt. Feromonen zijn chemicaliën die vrijkomen uit klieren op het lichaam van katten die fungeren als een vorm van communicatie tussen katten.

Als je je kat een bizarre, grimasachtige uitdrukking hebt zien trekken met zijn mond gedeeltelijk geopend en lippen gekruld na het snuiven van iets, ben je getuige geweest van de Flehmen-reactie (die geurdeeltjes naar het Jacobson-orgaan leidt voor analyse).

Huiskatten delen dit ongelooflijke reukvermogen met hun wilde voorouders en gebruiken het op alle gebieden van hun leven, van het jagen op prooien en het vermijden van gifstoffen tot het detecteren en communiceren met andere katten.

Laten we eens kijken waarom katten hun superieure reuksysteem gebruiken om aan de peuken van andere katten te snuffelen.

#1 Om individuen te identificeren

Tabby kat ruikt aan de kont van een jonge blauwe tabby maine coon

Door peuken te snuiven, kunnen katten aan de unieke geur van alle katten zien of ze elkaar al eerder hebben ontmoet.

Katten hebben twee anaalklieren (ook bekend als anale zakken) die net in de anus zitten op ongeveer de posities van vier uur en acht uur. Deze geurklieren lopen leeg wanneer katten poepen, waardoor een schadelijke, stinkende substantie vrijkomt in het rectum en op de ontlasting.

Als je ooit de pech hebt gehad om een vleugje van de penetrante geur van de afscheidingen die door deze klieren worden geproduceerd op te vangen, weet je uit de eerste hand dat het behoorlijk weerzinwekkend is! Deze afscheidingen zijn echter belangrijk bij territoriale markering.

Een studie heeft aangetoond dat de inhoud van de anaalklieren van katten varieert tussen individuen, maar de samenstelling van de afscheidingen is sterk bewaard gebleven bij elke kat, wat betekent dat katten de geur kunnen gebruiken om elkaar te identificeren. Door aan het kontgaatje van een medekat te snuffelen, kunnen katten zien of ze elkaar al eerder hebben ontmoet, of dat dit een nieuwe kat in de buurt is.

Lees ook: Waarom snuffelt mijn kat ineens aan alles?

#2 Om dominantie te tonen

kat die buiten aan de kont van een andere kat ruikt

In de kattenwereld kan de eerste kat die aan de kont van de ander snuffelt, dit doen in een vertoon van dominantie.

Er zijn veel vormen van communicatie tussen katten, soms is het heel gemakkelijk om aan de interacties van katten te zien dat een individu probeert zijn dominantie te tonen omdat ze openlijk agressief zijn in hun lichaamstaal en gedrag.

Er zijn ook subtielere manieren waarop katten hun dominantie over elkaar proberen uit te oefenen, zoals de eerste zijn die billen snuiven wanneer twee katten elkaar ontmoeten. De dominante kat kan grommen of sissen na het snuffelen en de interactie beëindigen, of kan de meer onderdanige kat toestaan om in ruil daarvoor aan zijn billen te snuffelen.

Lees ook: 5 dingen die de kont van je kat je kan vertellen over zijn gezondheid

#3 De paringsstatus ontdekken

schattige kat die andere kat besnuffelt

Katten kunnen meer te weten komen over een andere kat door aan hun kont te snuffelen. inclusief uitzoeken of een vrouwtje ontvankelijk is voor paring.

Zoals eerder vermeld, zijn feromonen belangrijke chemische boodschappers vrijgegeven door verschillende klieren in het lichaam van katten. Hoewel feromonen meestal worden gedeeld tussen katten wanneer ze hun gezichten, hoofden en nekken op elkaar wrijven, zijn er ook feromoonproducerende klieren rond de staartbasis en het anale gebied.

Katten gebruiken ook feromonen in hun urine om berichten over territorium, seksuele status over te brengen en om stress of angst uit te drukken. Daarom kunnen katten, door aan het achtereind van een andere kat te snuffelen, een breed scala aan informatie over het andere individu ontdekken. Mannelijke katten kunnen bijvoorbeeld leren of een vrouwelijke kat ontvankelijk is voor paring.

Lees ook: Waarom schreeuwen katten bij het paren?

Moet ik voorkomen dat mijn kat aan de kont van een andere kat snuffelt?

kat met actiecamera snuffelt aan andere kat

Tenzij een kat een andere kat pest of pijn doet, is het het beste om ze vrij te laten communiceren, inclusief het besnuffelen aan elkaars billen.

Het is niet nodig om uw kat ervan te weerhouden de kont van een andere kat te besnuffelen, zolang de interactie vriendschappelijk lijkt. Katten kunnen tijdens een ontmoeting meerdere keren aan elkaars billen snuffelen, afgewisseld tussen hoofdwrijven, gorzen of elkaar likken. Het is niet nodig om te onderbreken als deze tekenen van een vriendschappelijke ontmoeting zich voordoen.

Als de ene kat volhardt ondanks dat de andere bang lijkt, van streek is of probeert te voorkomen dat hun billen worden besnuffeld, dan moet je proberen de katten af te leiden om de onderdanige te laten ontsnappen.

Lees ook: Hoe de kont van een kat schoon te maken in 6 eenvoudige stappen

Laatste gedachten

Snuffelen aan de kont van een andere kat

Peuken snuiven lijkt misschien raar voor ons mensen, maar het is een uitstekend communicatiemiddel voor katten.

Katten hebben de neiging om dichtbij en persoonlijk te komen wanneer ze elkaar begroeten. Na een eerste hoofd snuffelen en wrijven, gaan ze vaak recht op de kont van de andere kat af om dat gebied te onderzoeken. Katten hebben een geweldig reukvermogen en kunnen de stinkende vloeistof van katachtige anaalklieren gebruiken om andere katten te identificeren en te bepalen of ze ze eerder hebben ontmoet.

Door aan elkaars achterste uiteinden te snuffelen, kunnen katten ook feromonen detecteren, die informatie geven zoals seksuele status en bereidheid om te paren. Katten kunnen ook dominantie over elkaar tonen door als eerste aan de kont van de ander te snuffelen in een ontmoeting.

Lees ook: Waarom heffen katten hun billen op als je ze aait?

Veelgestelde vragen

Waarom openen katten hun mond als ze aan een kont snuffelen?

Katten hebben een orgaan genaamd het vomeronasale orgaan (of Jacobson’s orgaan) op het dak van hun mond. Dit is een gespecialiseerd geurorgaan dat voornamelijk wordt gebruikt om feromonen te analyseren, vooral die in kattenurine. De kat flikkert geurdeeltjes op het orgaan met hun tong met de mond enigszins opengehouden, waardoor een bizarre gezichtsuitdrukking ontstaat die bekend staat als de Flehmen-reflex.

Kunnen katten elkaar herkennen door peuken te snuffelen?

Ja, katten kunnen elkaar zeker identificeren door aan elkaars billen te snuffelen. Een studie heeft aangetoond dat de samenstelling van de sterk ruikende vloeistof geproduceerd door de anaalklieren van katten varieert tussen individuele katten, maar is sterk bewaard gebleven bij elke kat, wat betekent dat katten hun verbazingwekkende reukvermogen kunnen gebruiken om te identificeren of ze elkaar eerder hebben ontmoet door peuken te snuiven!

Wat kan een peukensnuffel onthullen?

Katten kunnen veel over elkaar leren van een kontsnuffel, wat verklaart waarom ze dit vreemde kattengedrag vertonen. De toon van de ontmoeting is al vroeg gezet, zoals meestal zal het meer dominante individu eerst aan de kont van de andere kat snuffelen. Katten kunnen elkaar identificeren en informatie leren over het geslacht van de andere kat, de bereidheid om te paren en of ze last hebben van angst of stress.

Bekijk bronnen

Miyazaki T, Nishimura T, Yamashita T, Miyazaki M. (2018). Olfactorische discriminatie van anale zakafscheidingen bij de huiskat en de chemische profielen van de vluchtige stoffen. Tijdschrift voor Ethologie. 36(1):99-105.