7 stalkattenrassen – katachtigen om op uw boerderij te houden

Boerderij- of schuurkatten zijn misschien wel de puurste incarnaties van een kat. De vroegste gedomesticeerde katachtigen nodigden zichzelf uit op ons land om voor ons ongedierteprobleem te zorgen, en velen geven er vandaag de dag nog steeds de voorkeur aan boven een traditioneel huiskattenleven.

Niet alle kattenrassen nemen het goed op om op de boerderij te leven, maar anderen zijn perfect geschikt vanwege hun geschiedenis, temperament en fysieke eigenschappen. Als u geïnteresseerd bent in welke soorten katten het meest geschikt zijn om een ongedierteprobleem voor u op te lossen, hoeft u niet verder te zoeken. Bekijk hieronder de beste schuurkattenrassen.

3 kat face divider

De 7 schuurkattenrassen

1. Maine Coon

gember Maine coon kat
Afbeelding credit: Meriluxa, Shutterstock
Levensduur: 12–15 jaar
Gewicht: 11-25 pond
Kleuren: Zwart, wit, crème, rood, blauw, rood

Maine Coons zijn grote, donzige katten die bekend staan om hun hondachtige persoonlijkheden. Ze houden net zoveel van eenzaamheid als de volgende kat en zullen zich graag bezighouden met het jagen op ratten, maar genieten ook van veel tijd doorbrengen met hun mensen. Maine Coons doen het goed als zowel huiskatten als parttime schuurkatten vanwege hun minzame persoonlijkheid en scherpe jachtinstinct. Hun dikke, pluche vacht helpt hen ook comfortabel te blijven in extreme kou.

thematische pauze

2. Siamees

Siamese kat liggend op groen gras miauwend
Afbeelding credit: RLapa, Shutterstock
Levensduur: 12–15 jaar
Gewicht: 8-15 pond
Kleuren: Chocoladepunt, blauwe punt, lila punt, afdichtingspunt

Siamezen zijn een van de meest populaire kattenrassen ter wereld, met een kenmerkend kleurpuntpatroon dat hun lichaam lichter maakt dan hun ledematen. Houd er rekening mee dat er slechts vier herkende kleurpuntpatronen in Siamees zijn.

Deze elegante, nieuwsgierige wezens doen het geweldig als zeer sociale schuurkatten, dus ze zijn nauwelijks een kat die je gewoon loslaat en minimaal contact verwacht. Siamezen zijn atletische, speelse katten die uitstekende jagers zijn om ongedierte op uw eigendom te bestrijden.

thematische pauze

3. Amerikaans Korthaar

Amerikaanse korthaar kat liggend op de bank
Afbeelding credit: Clement Morin, Shutterstock
Levensduur: 12–15 jaar
Gewicht: 6-15 pond
Kleuren: Effen, tabby, schildpad, calico, bicolor, driekleur

Afstammend van Europese katten die naar Noord-Amerika zijn gebracht om voedselwinkels te beschermen, is de Amerikaanse korthaar een van de meest diverse kattenrassen ter wereld en het 8e populairste kattenras ter wereld. Deze katten zijn divers in persoonlijkheid en kleur, maar de meeste behouden een nieuwsgierige, speelse aard die hen uitstekende jagers maakt. Een onafhankelijke streak helpt ook in dat opzicht, en het zijn vrij onderhoudsarme katten om op je boerderij te houden.

thematische pauze

4. Siberisch

Siberisch Punt
Image Credit Door: Gatto Siberiano Murmur’s, commons wikimedia
Levensduur: 10–18 jaar
Gewicht: 15-20 pond
Kleuren: Bruin, rood, blauw, tabby, zilver, wit, zwart

Siberiërs zijn grote, sterke katten met lange, drielaagse vachten die perfect geschikt zijn voor koud en nat weer, hoewel ze ook graag in de buurt van mensen zijn. Dit ras is sociaal en zal uw vee of andere huisdieren waarschijnlijk niet storen, maar is zeker gemotiveerd genoeg om hun eigen niche op uw land uit te snijden en zich te vestigen als de lokale ongediertejager. Ze zijn speels en soms beschreven als een hondachtig ras en hebben de neiging om lang te leven. Zoals de naam al aangeeft, gaat de Siberische kat terug naar het oude, besneeuwde Rusland.

thematische pauze

5. Chartreux

Chartreux
Image Credit: congerdesign, Pixabay
Levensduur: 12–15 jaar
Gewicht: 11-25 pond
Kleuren: Zwart, wit, crème, rood, blauw, rood

De zeldzame maar direct herkenbare Chartreux komt uit Frankrijk, met een waterbestendige blauwgrijze vacht en een uitgesproken afstandelijke persoonlijkheid. Het zijn slimme, actieve dieren waarvan bekend is dat ze stil of stom zijn, en hun grote gespierde lichamen maken ze geweldige jagers voor elke boerderij. Ze zijn vrij neutraal tegenover zowel mensen als andere huisdieren, maar verwacht niet dat ze extravert zijn.

thematische pauze

6. Amerikaanse Draadhaar

Amerikaanse draadhaar kat die buiten zit
Afbeelding credit: Fernando Calmon, Shutterstock
Levensduur: 12–15 jaren
Gewicht: 8-15 pond
Kleuren: Wit, zwart, rook, chinchilla, grijs, blauw, wit, crème, bicolor

De American Wirehair is een uitloper van de American Shorthair, terug te voeren op een enkel nest kittens geboren met een draadachtige, dichte wolachtige vacht vergelijkbaar met de wol van een lam. Het zijn productieve ontdekkingsreizigers, maar niet het meest energieke ras dat er is, maar ze hebben wel een sterke prooidrift waardoor ze goed zijn in het afschrikken van muizen of ratten. Over het algemeen zijn ze bijna identiek aan de korthaarkat.

thematische pauze

7. Bengalen

Bengaalse kat op hout
Afbeelding credit: Uschi Dugulin, Pixabay
Levensduur: 12–16 jaar
Gewicht: 8-15 pond
Kleuren: Zilver, sneeuw, bruin, blauw, houtskool

Voor een meer exotische schuurkat, overweeg de mini-luipaard Bengaalse kat. Ze zijn het resultaat van het fokken van een gewone huiskat met een Aziatische luipaardkat, en de Bengaal is een spectaculaire atleet met een wilde prooidrift die ze ideale boerderijdieren maakt. Bengalen zijn fel onafhankelijk en intelligent, en met geduld kunnen sommigen van hen zelfs worden getraind om trucs uit te voeren zoals een hond.

kattenpootverdeler

Conclusie

Schuurkatten zijn een van de meest nuttige beestjes die je op een boerderij kunt hebben, en ze zorgen voor ongedierteproblemen alsof het niemands zaak is. In ruil voor een comfortabele, warme ruimte om te slapen en wat eten, maakt elk van de bovenstaande rassen geweldige metgezellen die ook dienst doen als ongediertebestrijding!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Alexas_Fotos, Pixabay