Skip to Content

Hoe een kat op de juiste manier op te pakken: door de dierenarts goedgekeurde tips en trucs

Niet alle katten vinden het leuk om opgehaald te worden; Er zijn echter momenten waarop het nodig is. Als u uw kat om welke reden dan ook moet ophalen, is het belangrijk dat u dit goed doet. Het correct oppakken van uw kat kan ervoor zorgen dat uw kat het oppakken niet associeert met stress en ongemak, en het kan ook voorkomen dat u een vergeldingskrab of -beet oploopt. In dit artikel bespreken we de stappen die u moet volgen om ervoor te zorgen dat u uw kat correct oppakt.

3 kat face divider

Voordat u een kat oppakt

Voordat je een kat oppakt, moet je bepalen of je een goede relatie met de kat hebt om dit te doen. Niemand van ons wil dat vreemden naar ons toe komen en ons knuffelen, dus waarom zouden katten?

Om te controleren of uw kat zich dicht bij u voelt, zijn er enkele gedragingen die u kunt observeren.

Tekenen dat uw kat u vertrouwt

  • Miauwen of spinnen
  • Je volgen of bij jou in de buurt slapen
  • Kneden op je
  • Je kopstoten
  • Hun buik laten zien
  • Verzorging

Natuurlijk kunnen er gevallen zijn waarin je een kat moet oppakken zonder een vaste relatie met hen te hebben. Het is echter veel gemakkelijker als de kat bekend is met jou.

een vrouw die een kat vasthoudt die zijn mond likt
Afbeelding credit: Olesya Kuznetsova, Shutterstock

Hoe u uw relatie met een kat kunt verbeteren

Een van de belangrijkste manieren om je relatie met een kat te verbeteren, is door te weten wanneer je je moet terugtrekken. Hoewel katten sociale wezens zijn die van hun gezin houden, hebben ze ook hun tijd alleen nodig. Als je jezelf constant in de ruimte van je kat dwingt, zal je kat zich door jou bedreigd voelen. Je kat de ruimte geven en hem naar je toe laten komen, zal wonderen doen voor je relatie.

Wanneer je kat om je heen komt, maak dan gebruik van de tijd om een hechtingservaring te creëren. Door je kat af en toe een traktatie te geven of met je kat te spelen, zal hij of zij hem aanmoedigen om je te associëren met goede tijden.

Terwijl je probeert je relatie met een kat te verbeteren, moet je geduldig zijn. Wat belangrijk is, is dat je je kat de ruimte blijft geven in plaats van te proberen vooruitgang te forceren. Proberen om het opbouwen van relaties te forceren, zal het vertrouwen dat je hebt opgebouwd alleen maar schaden.

kattenpootverdeler

Hoe een kat op de juiste manier op te pakken

Het ophalen van een kat hoeft voor geen van beide partijen stressvol te zijn. Om te garanderen dat u een kat correct oppakt, volgt u de onderstaande acht stappen.

1. Benader de kat

Je wilt een kat niet verrassen. Dat zorgt alleen maar voor extra stress. Door je kat rustig en duidelijk te benaderen, geef je de kat ruim de tijd om je te zien aankomen en te beslissen of hij wel of niet wil blijven hangen. Als de kat bolt, zijn ze misschien niet klaar om dat niveau van vertrouwen in jou te stellen.

thematische pauze

2. Interactie met de kat

Als de kat blijft hangen, ga dan met hem in gesprek. Haast je niet meteen om ze op te tillen. Laat in plaats daarvan de katachtige je controleren; Je kat kan je besnuffelen of met zijn hoofd over je wrijven. Aai de kat als ze het toestaan en werk eraan om ze te kalmeren als ze op welke manier dan ook geagiteerd lijken.

thematische pauze

3. Controleer of de kat wil worden opgehaald

Als de kat niet in een goed humeur is, is het niet het moment om ze op te halen. Evenzo, als de kat op zijn hoede voor je lijkt, zijn ze waarschijnlijk niet klaar om te worden opgehaald. Als een van beide scenario’s het geval is, is het raadzaam om je kat voorlopig met rust te laten.

De enige uitzondering hierop is als het nodig is dat je de kat oppakt, zoals in een noodgeval. Zet je toch schrap voor zwaaien en sissen en probeer de kat zo snel mogelijk los te laten.

Vrouw die een kat in de veranda houdt
Image Credit: Jumpstory
thematische pauze

4. Plaats je eerste hand goed

Zodra u hebt geverifieerd dat de kat het goed vindt om opgepakt te worden, plaatst u een hand onder het lichaam van uw kat en net achter zijn of haar voorpoten. Ga snel naar de volgende stap.

thematische pauze

5. Plaats je tweede hand goed

Je andere hand moet onder de achterhand van de kat worden geplaatst, zodat je de poten en onderkant kunt ondersteunen.

thematische pauze

6. Pak de kat voorzichtig op

Trek de kat niet de lucht in. Til je kat in plaats daarvan voorzichtig in je armen en naar je borst. Til je kat met het hoofd omhoog, niet ondersteboven.

Plaats het hele lichaam van de kat tegen je eigen lichaam; Dit zal hen helpen om zich veiliger te voelen. Houd de houding van de kat recht, omdat deze comfortabeler is. Echter Verschillende katten kunnen andere voorkeuren hebben. Als je de kat bijzonder goed kent en weet dat je kat het liefst als een baby wordt gewiegd, doe dat dan in plaats daarvan. Blijf anders bij het bieden van de meeste veiligheid en comfort die u kunt.

thematische pauze

7. Let op de lichaamstaal van de kat

Tijdens het vasthouden van de kat is het essentieel om aandacht te besteden aan hun lichaamstaal. Als ze kalm en tevreden lijken, kun je ze blijven vasthouden. Maar als de kat er rusteloos, angstig of kronkelig uitziet, is het tijd om hem in de steek te laten.

Als je je kat langer vasthoudt dan hij wil worden vastgehouden, kan dit ertoe leiden dat de kat negatieve emoties associeert met vastgehouden worden. Het kan ook het vertrouwen schaden dat je hebt opgebouwd, dus laat de kat los wanneer hij klaar is om in de steek gelaten te worden.

Jonge man in wit t-shirt met een zwarte Schotse vouwkat
Afbeelding credit: Vershinin89, Shutterstock
thematische pauze

8. Leg de kat voorzichtig neer

Hoewel katten behendig zijn en uitstekend op hun voeten kunnen landen, moeten ze voorzichtig worden neergezet. Buig voorover, plaats de kat op alle vier de poten en laat je kat alleen los als zijn poten op de grond staan. Natuurlijk is er een behoorlijke kans dat de kat uit je armen springt voordat je hem volledig kunt neerleggen, en dat is prima.

Een opmerking over schouderkatten

Sommige katten hebben een voorliefde voor hoge zitstokken en worden “schouderkatten” genoemd omdat ze, eenmaal opgepakt, graag op de schouders van hun eigenaar of verzorger klimmen. Als je kat een schouderkat is, kan de eerste keer dat ze bovenop je klimmen een verrassing zijn, maar het is belangrijk om hoe dan ook kalm te blijven.

De makkelijkste manier om een schouderkat van je af te krijgen is door langzaam op een stoel, bed of bank te gaan zitten. Het verlies van hoogte verveelt een schouderkat meestal tot een punt waar ze vaak afspringen en andere zitstokken zoeken om naartoe te gaan. Het wordt niet aanbevolen om ze eraf te trekken, omdat je kat in paniek kan raken en zijn klauwen in je schouder kan graven terwijl je moeite hebt om ze eraf te trekken.

kattenpootverdeler

Conclusie

Het oppakken van een kat vereist geduld en vertrouwen. Als je harige vriend er niet klaar voor is dat je hem oppakt, respecteer dan zijn grenzen en blijf je relatie opbouwen. Houd er rekening mee dat niet alle katten het leuk vinden om opgehaald te worden, dus als je kat niet wil dat je ze oppakt, is dat niet per se een teken dat ze niet van je houden of je niet vertrouwen. Door het comfortniveau van uw kat te respecteren, kunt u een diepe band opbouwen waardoor uw kat zich veilig en vredig voelt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Artem Beliaikin, Unsplash