6 ongelooflijke Ashera-kattenfeiten die je zult verrassen om te leren

Een prachtig luipaard dat lui in je woonkamer ligt als je uit hun dutje ontwaakt – is dat geen aantrekkelijke gedachte? Maar om veel voor de hand liggende redenen is het houden van een wild dier als huisdier een vreselijk idee. Dat is de reden waarom kattenliefhebbers die op zoek zijn naar een meer exotische metgezel zich soms wenden tot hybride rassen, zoals de Ashera-kat. Maar wat weten we eigenlijk over deze grote kitties?

In dit artikel onderzoeken we zes verrassende feiten over Ashera-katten en de controverses rond dit raadselachtige ras.

3 kat face divider

De 6 ongelooflijke Ashera Cat Feiten

1. De Ashera-kat verscheen voor het eerst in de vroege jaren 2000

De Ashera-kat kwam in 2006 in de schijnwerpers te staan, toen Allerca Lifestyle Pets, een bedrijf dat gespecialiseerd is in exotische en zeldzame kattenrassen, ze aan het publiek introduceerde. Ze werden op de markt gebracht als een hybride en hypoallergeen ras en beweerden een kruising te zijn tussen een Afrikaanse serval, een Aziatische luipaardkat en een huiskat. Er is echter een gebrek aan concreet bewijs en transparantie met betrekking tot de fokpraktijken die worden gebruikt om deze katten te maken.

thematische pauze

2. De Ashera-kat is misschien geen echt ras

De authenticiteit van de Ashera is al lang een onderwerp van controverse in de kattenfokkerijgemeenschap. Sceptici en experts 1 beweren dat de Ashera geen apart ras is, maar eerder een marketingtruc om dure hybride katten te verkopen. Inderdaad, DNA-testen hebben markers aangetoond die consistent zijn met Savannah-katten 2.

Ashera Kat
Afbeelding credit: Mirencats, Shutterstock
thematische pauze

3. De Ashera-kat wordt niet erkend door een officiële kattenvereniging

Het Ashera-kattenras wordt niet erkend door de Cat Fanciers Association of The International Cat Association. Verschillende experts en groepen speculeren dat de Ashera gewoon een product is van het fokken van diverse exotische rassen, zoals de Bengaalse kat en de Savannah-kat.

thematische pauze

4. De Ashera Cat wordt verkocht tegen een exorbitante prijs

De Ashera-kat staat bekend om zijn extreem hoge prijskaartje, variërend van tienduizenden tot meer dan honderdduizend dollar, afhankelijk van de markeringen, grootte en geclaimde zeldzaamheid van de specifieke kat. Deze prijsstelling draagt bij aan hun mystiek als luxe huisdieren. Die beperkte beschikbaarheid en “zeldzaamheid” is echter hoogstwaarschijnlijk te wijten aan dubieuze marketingtactieken van het bedrijf dat Ashera-katten “ontwikkelde”.

thematische pauze

5. De Ashera wordt op de markt gebracht als een hypoallergene kat

Lifestyle Pets heeft verschillende beweringen gedaan over de Ashera-kat, waaronder hun uitzonderlijke afstamming, zeldzaamheid en hypoallergene eigenschappen. Niettemin zijn deze claims vaak aangevochten vanwege het ontbreken van verifieerbaar bewijs en openheid over hun fokprocedures. Volgens een rapport uit 2013 van ABC News zijn deze katten helemaal niet hypoallergeen.

Ashera Kat
Image Credit: AussieGold, Flickr
thematische pauze

6. De levensduur van de Ashera-kat lijkt veel hoger te zijn dan het gemiddelde

Hoewel er geen manier is om zeker te zijn, wordt aangenomen dat de Ashera-kat een extra lange levensduur heeft, tot 25 jaar, volgens sommige (discutabele) bronnen. In alle eerlijkheid, hun naaste verwant, de Savannah-kat, heeft inderdaad een langere levensduur dan de meeste andere rassen. Met de juiste zorg, geen genetische problemen en een beetje geluk kunnen deze prachtige katachtigen tot 20 jaar oud worden.

verdeler-catclaw1

Zijn Ashera-katten gevaarlijk?

Er is geen specifiek bewijs om Ashera-katten – als ze echt bestaan – als inherent gevaarlijk te beschouwen. Echter, zoals de geassocieerde dierenarts van de Pet Poison Helpline stelt, “[i]het nterfokken van wilde katten zoals Servals, Aziatische luipaardkatten of Junglekatten met huiskatten voor een paar generaties maakt het resultaat niet tot een huiskat. […] Hybride katten zijn nog steeds genetisch geprogrammeerd om wild te zijn.”

kattenpootverdeler

Waar het op neer komt

De Ashera-kat is op zijn zachtst gezegd een controversieel ras. Verschillende gerenommeerde bronnen en experts op het gebied van exotische kattenrassen hekelen het gebrek aan transparantie en twijfelachtige marketingtactieken rond het fokken van deze katten. Ook maken hun exorbitante kosten ze te dure huisdieren voor de overgrote meerderheid van kattenliefhebbers, wat eigenlijk een goede zaak is omdat het onethische fokpraktijken niet aanmoedigt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: AussieGold, Flickr