5 Soorten Wilde katten in New Mexico (Met foto’s)


Er zijn veel verschillende soorten wilde katten in New Mexico. Sommige zijn welbekend, zoals de bobcat, terwijl andere meer ongrijpbaar zijn en zelden door mensen gezien worden. In deze blogbijdrage bespreken we vijf van de meest voorkomende wilde katten in New Mexico. We geven een korte beschrijving van elke kat en enkele interessante feiten over hen. Als u geluk heeft, ziet u misschien wel een van deze prachtige dieren in het wild!

verdeler-katklauw1

De 3 soorten wilde katten in New Mexico

1. Bobcat

bobcat
Beeld Krediet: patrice-schoefolt, Pexels

De eerste wilde kat op onze lijst is de bobcat. De bobcat is een kleine tot middelgrote kat die in heel New Mexico kan worden aangetroffen. Ze zijn het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang, en leven meestal in beboste gebieden in de buurt van beekjes of vijvers. Bobcats zijn uitstekende jagers, en hun dieet bestaat voornamelijk uit konijnen en knaagdieren.

Waar vind je ze?

Bobcats komen relatief veel voor in New Mexico en zijn te vinden in alle 33 provincies. Ze zijn het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang, dus houd je ogen goed open als je in die periodes op pad bent!

thematische onderbreking

2. Cougar

Cougar_Evgeniyqw_Shutterstock
Beeldkrediet: Evgeniyqw, Shutterstock

De volgende op onze lijst is de poema. Cougars zijn ook bekend als bergleeuwen of poema’s, en ze zijn een van de grootste katten in Noord-Amerika. Volwassen poema’s wegen gewoonlijk tussen 115-200 pounds, maar zij zijn gekend om gewichten tot 400 pounds te bereiken! Deze katten zijn het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang, maar ze kunnen ook overdag actief zijn. Cougars leven meestal in beboste gebieden, maar ze kunnen ook gevonden worden in open graslanden of woestijngebieden. Cougars zijn uitstekende zwemmers en klimmers, en er is bekend dat ze in één dag wel 50 mijl kunnen afleggen!

Waar kun je ze vinden

Cougars komen in heel New Mexico voor, maar ze zijn het meest algemeen in het westen en zuiden van de staat.

thematische onderbreking

3. Ocelot

Ocelot kat
Beeldkrediet: COULANGES, Shutterstock

De ocelot is een middelgrote kat die inheems is in de Amerika’s. Deze katten kunnen worden gevonden in een verscheidenheid aan habitats, waaronder bossen, graslanden en zelfs woestijnen. Ocelots zijn nachtdieren, dus zijn zij ’s nachts het meest actief. Hun dieet bestaat hoofdzakelijk uit kleine zoogdieren, vogels en reptielen.

Waar kun je ze vinden?

Ocelots komen voor in het zuiden van New Mexico, maar ze zijn zeer zeldzaam. Als je het geluk hebt er een te zien, zal dat waarschijnlijk in een bebost gebied zijn.

thematische onderbreking

4. Jaguar

jaguar staand op de grond
Image Credit: carloroberto9, Pixabay

De jaguar is de grootste kat in Noord-Amerika. Deze massieve katten kunnen tot 250 pond wegen en tot 2 meter lang zijn! Jaguars zijn nachtdieren, dus zijn ze ’s nachts het meest actief. Ze leven meestal in beboste gebieden in de buurt van beekjes of vijvers. Jaguars zijn uitstekende zwemmers en er is bekend dat ze in één dag tot 30 mijl kunnen afleggen!

Waar kun je ze vinden?

Jaguars komen het meest voor in de zuidelijke delen van New Mexico. Ze zijn vrij ongrijpbaar, maar als je geluk hebt, kan je er een zien. Ze hebben de neiging mensen te mijden, tenzij ze zich bedreigd voelen of hun welpen beschermen. Als u een jaguar ziet, houd dan zeker afstand en benader hem niet!

thematische onderbreking

5. Lynx

Lynx Kat
Image Credit: skeeze, Pixabay

De lynx is een middelgrote wilde kat die voorkomt in Noord-Amerika en Europa. In Noord-Amerika worden ze het meest aangetroffen in de noordelijke delen van het continent. Lynxen leven meestal in beboste gebieden en hun dieet bestaat hoofdzakelijk uit kleine zoogdieren, vogels en reptielen. De lynx heeft zeer grote poten die bedekt zijn met pels. Dit helpt hen om zich rustig door de sneeuw te bewegen en warm te blijven bij koude temperaturen.

Waar kun je ze vinden

De lynx komt niet algemeen voor in New Mexico, maar er zijn een paar waarnemingen gedaan in de noordelijke delen van de staat. Deze katten zijn erg schuw, en ze hebben de neiging om mensen te vermijden, dus houd je ogen open als je in deze gebieden gaat wandelen.

divider-kattenklauw1

New Mexico Wilde Kat FAQs

Wat zijn de meest voorkomende soorten wilde katten in New Mexico?

De meest voorkomende soorten wilde katten in New Mexico zijn cougars, ocelots, en jaguars.

Wat is de kleinste wilde kat in New Mexico?

Ocelot kat
Featured Image Credit: Tambako The Jaguar, Flickr

De ocelot is de kleinste wilde kat in New Mexico.

Wat is de grootste wilde kat in New Mexico?

De jaguar is de grootste wilde kat in New Mexico. Deze enorme katten kunnen tot 250 pond wegen en wel 2 meter lang zijn!

Wat eten wilde katten?

Wilde katten eten meestal kleine zoogdieren, vogels en reptielen.

Zijn wilde katten gevaarlijk?

Wilde katten kunnen gevaarlijk zijn, dus het is belangrijk om afstand te houden als je er een ziet. Benader een wilde kat niet en probeer hem niet te aaien!

Wat moet ik doen als ik een wilde kat zie?

Bobcat-zittend-op-rots-met-mos-in-een-bos_Unexpected_images_Shutterstock
Beeldkrediet: Unexpected_Images, Shutterstock

Als je een wilde kat ziet, zorg er dan voor dat je afstand houdt en hem niet benadert. Geniet van de waarneming vanaf een veilige afstand!

Wat moet ik doen als een wilde kat mij benadert?

Als een wilde kat je benadert, blijf dan kalm en ren niet weg. Loop langzaam weg van de kat. Maak geen oogcontact met de kat en probeer hem niet te aaien.

Wat wordt er gedaan om de wilde katten van New Mexico te redden?

De U.S. Fish and Wildlife Service heeft het Rio Grande Valley National Wildlife Refuge opgericht in een poging om de habitat voor de ocelot en andere wilde diersoorten in het zuiden van Texas in stand te houden. In New Mexico zijn er op dit ogenblik geen specifieke pogingen tot instandhouding van wilde katten aan de gang.

Wettelijk Beschermde Status

Alle wilde katten van New Mexico zijn beschermd door de staatswet! Het is illegaal om deze dieren te doden of kwaad te doen. U mag niet op ze jagen, ze vangen of ze uit het wild halen. Als u een kat verwondt tijdens een ontmoeting, meld dit dan bij de dichtstbijzijnde jachtopziener of wetshandhaver.

Eerste Hulp bij Bijtwonden

Als je gebeten wordt door een wilde kat, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken. In de tussentijd zijn er een paar dingen die je kunt doen om de kans op infectie te verkleinen:


  • Maak de wond schoon met water en zeep.

  • Oefen druk uit op de wonde om het bloeden te stoppen.

  • Breng een schone doek of verband aan op de wond.

  • Verhoog het gewonde lidmaat indien mogelijk.

  • Neem pijnstillers zonder recept zoals ibuprofen om zwelling en pijn te helpen verminderen.

  • Probeer de wilde kat die je gebeten heeft niet te vangen of te doden! Dit verhoogt alleen maar het risico op verwondingen of een infectie. Laat die taak over aan professionals!

  • Zoek onmiddellijk medische hulp.

verdeler-katklauw1

Conclusie

New Mexico is het thuis van een verscheidenheid aan wilde katten, waaronder poema’s, ocelots, en jaguars. Deze prachtige dieren komen in de hele staat voor, maar ze komen het meest voor in het westen en zuiden. Als u het geluk hebt een van deze katten in het wild te zien, zorg er dan voor dat u ze van een veilige afstand kunt zien!

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Margitta Wünsche, Pixabay