2 Soorten Wilde katten in Alabama (Met foto’s)


Er is veel wild in Alabama, vooral in de meer landelijke gebieden. Je kunt er van alles vinden, zoals vogels, wasberen, wolven, vossen, rivierotters, beren, en meer. Maar heeft Alabama ook wilde katten?

Het blijkt van wel, maar enkel twee inheems in het gebied – de bobcat en de poema. En eigenlijk zul je tegenwoordig alleen nog maar de bobcat aantreffen (hoewel, aangezien wilde katten ongrijpbaar zijn, krijg je misschien wel nooit de kans er een te zien). Lees verder en leer meer over deze twee wilde katten in Alabama!

verdeler-kattenklauw1

De 2 soorten wilde katten in Alabama

1. Bobcat

Bobcat
Image Credit: MargSkogland, Pixabay
Wetenschappelijke naam Lynx rufus
Gewicht 30-40 pond
Habitats Canyons, dicht beboste gebieden, moerassen, loofbossen, gedeeltelijk open landbouwgrond

Deze middelgrote wilde kat is de enige waarvan momenteel is bevestigd dat hij in Alabama leeft. Zij leven in de gehele staat (daarom is hun leefgebied zo gevarieerd), meestal in vrij dichte nabijheid van mensen. Ondanks deze nabijheid vermijden bobcats contact met mensen, tenzij het strikt noodzakelijk is. Meestal worden ze gezien in de buurt van landbouwgrond of bossen.

De bobcat wordt soms verward met een grote huiskat wanneer hij van een afstand wordt gezien, maar u kunt het verschil tussen hen zien omdat de staart van de bobcat bobbed is. Ze kunnen ook worden herkend aan hun vacht, die bruin of bruingekleurd is, vaak met een zweem van rode ondertonen. Bovendien heeft de bobcat markeringen waaraan hij kan worden herkend, zoals vlekken en strepen in donkerbruin of zwart. En deze wilde katten hebben oren met getufte vacht, evenals getufte vacht op hun gezicht die lijken op bakkebaarden.

Bobcats zijn nachtelijke jagers die meestal op kleinere prooien jagen, zoals eekhoorns en muizen (maar soms ook op grotere dieren zoals herten). Zij worden echter niet als een bedreiging voor de mens beschouwd, tenzij u hen benadert terwijl zij hun jongen bij zich hebben, of als u hen provoceert. Vergeet niet om wilde katten zoals deze altijd van op een afstand te bewonderen!

thematische onderbreking

2. Cougar

Cougar
Image Credit: camselo, Pixabay
Wetenschappelijke naam Felis concolor
Gewicht 75-120 pond
Habitats Ruig terrein, moerassen, hooglandbossen

Ook bekend als de katamount, poema, bergleeuw, of panter, de poema is de andere inheemse wilde kat van Alabama. Als één van de grootste wilde kattenrassen, zou de poema ooit in de hele staat geleefd hebben. Maar hoewel er vaak waarnemingen van poema’s worden gemeld, wordt aangenomen dat deze kat eigenlijk vrij schaars of zelfs helemaal verdwenen is uit Alabama en dat deze waarnemingen in de plaats komen van andere grote dieren. De laatste bevestigd lijkt te zijn waargenomen in de jaren 1960, toen een wetshandhaver een hol met jongen aantrof.

Cougars kunnen geïdentificeerd aan hun grootte (60-110 cm lang) en aan de kleur van hun vacht, die bruin-, grijs-, rood- of tanig kan zijn. De kin en de snuit zijn echter wit. U kunt dit wilde kattenras ook herkennen aan het feit dat de lengte van hun staart ongeveer een derde van de totale lengte van de kat uitmaakt.

De poema is een gevaarlijke kat en een die vermeden moet worden. Gelukkig willen deze katten niets te maken hebben met mensen, dus zolang je niet in de buurt komt, is er niets aan de hand. In tegenstelling tot de bobcat, die ’s nachts jaagt, jaagt de poema overdag. Ook gaat de poema, in tegenstelling tot de bobcat, voor grotere prooien in plaats van kleine.

verdeler-katklauw1

Wat u moet weten als u een Bobcat tegenkomt in Alabama

De kans dat u in Alabama een poema tegenkomt is bijna onbestaande, maar er is een kleine kans dat u een bobcat tegenkomt. Als dat gebeurt, volg dan deze tips om ervoor te zorgen dat u veilig blijft.


  • Geen paniek! Kalmte is de sleutel in deze situatie.

  • Hou afstand. Je wil niet in de buurt komen van een tijgerkat en hem provoceren, dus blijf zo ver mogelijk uit de buurt.

  • Vergroot de afstand tussen de bobcat en jezelf. Maar doe dit langzaam en terwijl je wegloopt; niet zomaar weglopen of plotse bewegingen maken, want dit zou hen kunnen aanzetten je te achtervolgen.

  • Maak wel harde geluiden, om te proberen hem af te schrikken. Je kan schreeuwen of, als je voorwerpen bij de hand hebt, dingen tegen elkaar slaan om opschudding te veroorzaken.

  • Als u de bobcat op uw eigendom tegenkomt, zult u waarschijnlijk contact willen opnemen met de plaatselijke Department of Fish and Wildlife Service of een dierenverwijderingsdienst om ze te laten verwijderen.

kattenpoot verdeler

Conclusie

Alabama heeft slechts twee wilde katten – de bobcat en de bergleeuw. Het is echter twijfelachtig of je tegenwoordig een poema in de staat zult tegenkomen, want er is al zo’n 60 jaar geen waarneming meer bevestigd. De kans is groter – maar nog steeds klein – dat je een bobcat tegenkomt. Als dat gebeurt, kun je ongedeerd uit de ontmoeting komen door een paar eenvoudige tips op te volgen (en onthoud, de bobcat wil niets met je te maken hebben; hij zal alleen aanvallen als hij wordt geprovoceerd of als er jongen in de buurt zijn). Je beste kans is echter om nooit een wild dier te benaderen, en als je een bobcat op of rond je eigendom ziet, neem dan contact op met de juiste autoriteiten om hem te laten verwijderen!

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Miller_Eszter, Pixabay