3 Soorten Wilde katten in de staat Washington (Met foto’s)


Washington staat bekend om zijn evergreens, ruig mooie landschap, met sneeuw bedekte bergen, en een assortiment aan wilde dieren. Hoewel je misschien niet veel ziet van wilde katten of andere wilde dieren in de stedelijke gebieden, zijn de buitenwijken en het platteland perfecte plekken voor deze grote katten om naar hartelust rond te dwalen.

Hoewel u misschien slechts van één of twee wilde katten in Washington hebt gehoord, leven er drie soorten in de staat. Deze gids laat u kennismaken met alle drie en geeft u tips over hoe u veilig kunt blijven als u op het platteland woont of kampeert.

3 katten gezicht verdeler

De 3 soorten wilde katten in de staat Washington

1. Bobcat

Bobcat
Image Credit: bmarxdueren, Pixabay
Wetenschappelijke naam: Lynx rufus
Andere Namen: Blauwe Lynx, Wilde Kat
Habitat: Voorstedelijke gebieden, bossen, kustmoerassen, woestijnen, kreupelhout

De kleinste van de drie wilde katten die in Washington voorkomen is de Bobcat. Onderscheidend door zijn gekrulde staart, getufte oren en gevlekte vacht, is de Bobcat ook de wilde kat die zich het meest in voorstedelijke gebieden waagt op zoek naar voedsel. Het zijn nachtdieren en u zult ze waarschijnlijk niet in uw achtertuin zien zonnebaden zoals een huiskat, maar u kunt wel tekenen van hun aanwezigheid zien, zoals krassen op omheiningspalen.

Hoewel ze nauw verwant zijn aan de Canadese Lynx, houdt de Bobcat zich liever op in lage gebieden, zodat ze in de koudere maanden diepe sneeuw kunnen vermijden. Ze zijn ook algemener dan hun grotere wilde kat neven, met een vermogen om zich aan te passen aan een grote verscheidenheid van habitats, van het bos tot kustmoerassen en zelfs woestijnen.

Op de Bobcat wordt soms gejaagd voor hun vacht en in sommige gebieden wordt hij gewaardeerd om zijn vermogen om de konijnen- en knaagdierenpopulatie te beheren.

thematische onderbreking

2. Canada Lynx

Canada Lynx
Image Credit: GenDesilets, Pixabay
Wetenschappelijke Naam: Lynx canadensis
Andere Namen: Geen
Habitat: Bergen, bossen

Van de drie wilde kattensoorten in Washington is de Canadese Lynx degene waar je waarschijnlijk het minst van zult horen. Dat heeft twee redenen. De eerste is hun voorkeur voor hoger gelegen gebieden en het mijden van mensen, en de tweede is het lage aantal exemplaren in Washington.

Terwijl ze vroeger meer werden aangetroffen in de noordelijke staten, worden ze tegenwoordig vooral aangetroffen in Canada en Alaska. Hun aanwezigheid in Washington is beperkt tot grote hoogten, vooral in Okanogan County.

De Canadese Lynx lijkt qua uiterlijk op de Bobcat met pluimen aan de oren en een lange vacht op hun wangen. Ze zijn echter veel groter, en hun vacht heeft een effen grijze kleur. In tegenstelling tot de Bobcat, is de Canadese Lynx gebouwd voor de jacht in besneeuwde gebieden. Hun grote poten en dikke vacht helpen hen te manoeuvreren en warm te blijven bij koude temperaturen.

thematische onderbreking

3. Cougar

Cougar
Image Credit: villagequirks, Pixabay
Wetenschappelijke naam: Poema concolor
Andere Namen: Bergleeuw, poema
Habitat: Steile ravijnen, bossen, rotsachtige gebieden

De Cougar is de bekendste wilde kat van Washington en wordt ook wel bergleeuw, poema en panter genoemd. Hun vacht varieert van grijs tot roodbruin maar is altijd effen van kleur. Ze zijn de grootste wilde kat in Washington.

Hoewel ze wijder verspreid zijn dan de Canadese Lynx, dwalen Cougars niet zo snel af naar de buitenwijken als Bobcats, maar hun territorium overlapt vaak met dat van hun kleinere katachtige neven.

Cougars zijn solitair, tenzij een moeder jongen grootbrengt, maar je zult ze waarschijnlijk helemaal niet zien omdat ze liever uit de buurt blijven. Ze slepen vaak hun prooi – meestal herten – naar afgelegen, overdekte gebieden om zich vol te vreten en het dan te begraven om het voor later te bewaren. Deze katten blijven enkele dagen in de buurt van hun voedselcache voordat ze vertrekken om op jacht te gaan naar meer voedsel.

verdeler-katklauw1

Hoe blijf je veilig rond wilde katten

Wilde katten zijn jagers, en hoewel mensen niet hun eerste bron van voedsel zijn, zijn er af en toe meldingen van poema’s die mensen aanvallen, vooral kinderen of huisdieren. Daarom is het belangrijk om na te denken over hoe je kinderen, vee, huisdieren en zelfs jezelf veilig houdt als je thuis bent of een natuurwandeling maakt in de vrije natuur. Hier zijn een paar tips om in gedachten te houden om veilig te blijven.

Loop niet alleen

Bobcat-zittend-op-rots-met-mos-in-een-bos_Unexpected_images_Shutterstock
Beeldkrediet: Unexpected_Images, Shutterstock

Als iemand aan wilde katten denkt, is de poema altijd de eerste die in hem opkomt. Zij hebben ook een voorkeur voor grotere prooien dan de Canadese Lynx en de Bobcat, die de voorkeur geven aan konijnen en knaagdieren.

Als je berichten leest over aanvallen van poema’s, valt het je misschien op dat het slachtoffer vaak alleen is en meestal een kind. Hoewel het bekend is dat poema’s volwassenen aanvallen, verkiezen zij zwakkere doelwitten en zullen altijd de voorkeur geven aan prooien die zich niet verzetten.

Dit is waar lopen in een groep of met een vriend zal helpen. Cougars jagen alleen en zullen waarschijnlijk niet op een groep mensen jagen die groter is dan zij.

Niet vluchten

De meeste roofdieren zijn van nature geneigd om hun prooi te achtervolgen, en daarom is het belangrijk om niet om te draaien en weg te rennen als je een Cougar tegenkomt. Blijf kalm, beweeg langzaam, en draai je rug niet toe om hun jachtinstinct niet op te wekken. Ga langzaam achteruit, of jaag de poema weg door te schreeuwen en met uw armen te zwaaien.

Neem een Hond

hond barink tanden, boze hond, hond tanden
Beeldkrediet: De Achtergrond van de bokehonscherpte

Het lijkt misschien contra-intuïtief om een hond te nemen, vooral wanneer kleine honden een aantrekkelijke prooi kunnen zijn voor sommige wilde katten. Het juiste ras kan echter een goed waarschuwingssysteem zijn om je te waarschuwen voor de aanwezigheid van roofdieren in de buurt. Honden zullen de wilde kat waarschijnlijk eerder ruiken of horen dan dat u zelfs maar weet dat ze er zijn.

Dit betekent echter niet dat u uw hond of kinderen zonder toezicht moet achterlaten, en u moet geen van beide zonder toezicht achterlaten als er een Cougar in uw buurt is.

Beschermers van het vee

Veel mensen houden vee zoals schapen en kippen, wat verleidelijk kan zijn voor een poema die op doorreis is. Dit is de reden waarom beschermers van vee de meest populaire afschrikmiddelen zijn voor wilde katten. Veel grote hondenrassen zijn perfect voor het bewaken van vee, maar je kunt ook een ezel of een lama nemen.

Lawaai maken

Wilde katten zijn stille jagers, en hoe meer lawaai je maakt, hoe banger ze zullen zijn. Hoewel het leuk kan zijn om een rustige wandeling te maken, moet je toch een inspanning doen om je aanwezigheid kenbaar te maken. Dit is een andere manier waarop wandelen met een vriend of in een groep kan helpen.

Als je toch tegenover een wilde kat komt te staan, laat jezelf dan groter lijken en maak meer lawaai. Door dit te doen, zal je de kat afschrikken, gewoon omdat je jezelf voordoet als een moeilijker doelwit dan zij zullen willen aanpakken.

Verwijder Schuilplaatsen

bobcat in het bos
Image Credit: milesz, Pixabay

Het hebben van overdekte gebieden in de buurt van je veestal of tuin maakt het landschap er misschien mooi uit, maar het is ook een uitstekende plek voor een wilde kat om op de loer te liggen. Vooral poema’s houden van overdekte gebieden, en ze zullen urenlang naar hun prooi zitten kijken zonder dat je weet dat ze er zijn.

Zorg ervoor dat je veestallen niet direct naast bebost land staan of omgeven zijn door dicht struikgewas. Je wilt open ruimte tussen overdekte gebieden en je schuur of huis om roofdieren af te schrikken.

kattenpoot scheidingswand

Conclusie

Hoewel je zou verwachten dat wolven, coyotes en beren de enige roofdieren in Washington zijn, komen in de staat ook drie soorten wilde katten voor. U herkent de Bobtail en de Cougar misschien van regelmatige verschijningen in het nieuws of commentaren in uw plattelandsgemeenschap. Ze zijn wijdverspreid en begeven zich vaak in elkaars territorium. De Canadese Lynx daarentegen is een zeldzamer verschijning, met slechts enkele exemplaren in Okanogan County.

Alle drie kunnen in verschillende gebieden in Washington worden aangetroffen, en we hopen dat deze gids u heeft geholpen om te bepalen welke u in de buurt kunt aantreffen.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Linzmeier1, Pixabay