6 Meest voorkomende Wilde Katten in Costa Rica (Met Foto’s)


Costa Rica is een buitengewoon land in Midden-Amerika, met een kustlijn aan de Caribische Zee en de Stille Oceaan. Het is bergachtig, ongelooflijk ruig en heeft overvloedige regenwouden. Costa Rica staat bekend om zijn indrukwekkende biodiversiteit en prachtige stranden. Zoals u zich wellicht kunt voorstellen, wemelt het in Costa Rica van de wilde dieren, waaronder een aantal prachtige soorten wilde katten. We zullen deze felle, verwilderde katachtigen vandaag van dichterbij bekijken in onze lijst van de zes meest voorkomende wilde katten in Costa Rica.

kat poot verdeler

De 6 meest voorkomende wilde katten in Costa Rica

1. Jaguar

jaguar staand op de grond
Image Credit: carloroberto9, Pixabay
Wetenschappelijke naam: Panthera Onca
Gedrag: Solitair, polygaam
Habitat: Laagland rivierdalen, dichte tropische bossen
Levensduur: 12 tot 15 jaar
Status: Bijna bedreigd (NT)
Leuk weetje: Grootste kattensoort in Amerika

Groot, prachtig en met krachtige kaken, is de Jaguar de grootste “grote kat” in Amerika. De regenwouden van Costa Rica vormen een ideaal leefgebied voor de jaguar, omdat hij de neiging heeft te leven in de buurt van stromend water, waaronder lagunes en moerassen, die talrijk zijn in het land. In tegenstelling tot de meeste katten zijn jaguars uitstekende zwemmers en als het te droog en te heet weer is, duiken ze vaak onder om aan de hitte te ontsnappen.

Met hun massieve, krachtige kaken kunnen Jaguars grote prooien verslaan, waaronder herten en tapirs. Zij gebruiken hun indrukwekkende jachtvaardigheden ook om vissen en schildpadden te vangen en, als zij de kans krijgen, kaaimannen. Ze gebruiken hun staart als “aas” boven het water! Vrouwtjes Jaguars voeden hun welpen alleen op en verjagen alle mannetjes in hun buurt. Helaas nemen deze ongelooflijke wilde katten snel in aantal af en hebben zij de status “bijna bedreigd” (NT) bereikt.

thematische onderbreking

2. Jaguarundi

Jaguarundi
Image Credit: axel-blanchard, Unsplash
Wetenschappelijke naam: Puma Yagouaroundi
Gedrag: Solitair, polygyn
Habitat: Gemengde bossen, moeras, savanne
Levensduur: 15 jaar
Status: Minst Bezorgd (LC)
Leuk weetje: Jaguarundi springen zo hoog als 6 voet (1,83 meter)

Een factor die de Jaguarundi onderscheidt van de rest van de wilde katten in Costa Rica is dat hij meer op een wezel lijkt dan op een kat. De Jaguarundi komt voor in heel Centraal en Zuid-Amerika. Hij is moeilijk te vinden in Costa Rica, omdat het ongelooflijk ongrijpbare katten zijn die zelden het dichte struikgewas van het regenwoud verlaten.

Een uitstekende methode om Jaguarundi’s te lokaliseren is te luisteren Ze hebben meer dan 13 verschillende roepstemmen, waaronder één die heel erg op een vogel lijkt. Als ze bedreigd worden, zullen ze echter sissen en spugen zoals de meeste katten. Jaguarundi’s zijn polygyn, wat betekent dat een mannetje met meerdere vrouwtjes paart. Mannetjes helpen niet bij het grootbrengen van hun jongen en doden vaak jongen die door een andere jaguarundi zijn verwekt. Hoewel ze in Costa Rica als “least concern” (LC) worden beschouwd, worden Jaguarundi’s in Argentinië en Mexico bedreigd.

thematische onderbreking

3. Margay

Margay-kat_slowmotiongli_Shutterstock
Beeldkrediet: slowmotiongli, Shutterstock
Wetenschappelijke naam: Leopardus wiedii
Gedrag: Solitair, serieel monogaam
Habitat: Tropisch bos, savanne, struikgewas
Levensduur: 10 tot 20 jaar
Status: Bijna Bedreigd (NT)
Leuk weetje: De enkels van de Margay kunnen 180 graden draaien om in bomen te klimmen.

Van alle wilde katten in Costa Rica, is de Margay het meest geschikt voor het leven in het regenwoud. De reden daarvoor zijn hun enkels, die 180° kunnen draaien! Deze unieke eigenschap stelt de Margay in staat om als een eekhoorn langs de boomstammen naar beneden te rennen en aan één voet te hangen als een aap. Bij het uitvoeren van deze verbazingwekkende acrobatische prestaties gebruikt de Margay zijn grote, dikke staart als tegengewicht voor het evenwicht. Zij hebben ook overdreven grote ogen voor een kat, waardoor zij bij het jagen in het donker zeer goed kunnen zien.

Margays zijn geklasseerd als serieel monogaam, wat betekent dat ze zich binden en bij één partner blijven tijdens het broedseizoen. Ze zijn ook uniek omdat ze bij elkaar blijven om hun jongen groot te brengen en te jagen. Een laatste uniek kenmerk van de Costa Ricaanse wilde katten is dat zij hun prooi niet besluipen, maar in een hinderlaag laten lopen. Net als andere wilde katten in het land, daalt het aantal Margay snel, voornamelijk ten gevolge van het binnendringen van de mens in hun leefgebied.

thematische onderbreking

4. Ocelot

Ocelot kat
Beeld Krediet: COULANGES, Shutterstock
Wetenschappelijke naam: Leopardus pardalis
Gedrag: Solitair, polygyn
Habitat: Regenwouden
Levensduur: 8 tot 11 jaar
Status: Minst Bezorgd (LC)
Leuk weetje: Geen twee Ocelots hebben dezelfde vachttekening

Ocelots zijn een van de weinige wilde katten in Costa Rica die zich het hele jaar door voortplanten, vaak in de spleet van een omgevallen boom, om zich voor te bereiden op de geboorte. Zij zijn de grootste soort van kleine, gevlekte katten en een van de meest productieve. Een bijzondere eigenschap die Ocelots delen is dat er geen twee hetzelfde patroon op hun vacht hebben. In tegenstelling tot de meeste wilde katten, hebben zij ook verschillende ondersoorten.

Net als de andere Costa Ricaanse wilde katten op onze lijst, is de Ocelot een solitair dier dat alleen samenkomt met andere Ocelots om te paren. Wanneer zij dat doen, hebben de mannetjes meerdere partners en schreeuwen luid om hen aan te trekken. Hoewel ze zeer territoriaal zijn, tolereren Ocelotmoeders het binnendringen van hun territorium door hun kittens nog enkele jaren nadat ze onafhankelijk zijn geworden. Ze plukken zorgvuldig veren af of verwijderen de vacht van hun prooi voor ze die opeten. Hoewel ze het hele jaar door broeden, krijgen vrouwelijke Ocelots slechts één nest per twee jaar.

thematische onderbreking

5. Oncilla (Tigrillo)

Oncilla op een boomtak_slowmotiongli_Shutterstock
Beeldkrediet: slowmotiongli, Shutterstock
Wetenschappelijke naam: Leopardus tigrinus
Gedrag: Solitair, monogaam (mogelijk)
Habitat: Regenwoud, subtropisch bos
Levensduur: 12 tot 14 jaar
Status: Kwetsbaar (VU)
Leuk weetje: Een op de vijf Oncillas is helemaal zwart

De Oncilla heeft de eer de kleinste wilde kat in Costa Rica te zijn. Het is ook een ongelooflijke klimmer en voelt zich thuis in de dichte regenwouden van Costa Rica. Costa Rica is het enige Midden-Amerikaanse land waar de Oncillas leven, de rest leeft in Zuid-Amerika. Hoewel ze voornamelijk ’s nachts leven, is het niet ongewoon om een Oncilla overdag te zien.

Het zijn echter zeer solitaire, geheimzinnige katten, en ze spotten is op zijn best moeilijk. Er is zeer weinig bekend over de paringsgewoonten van de Oncilla, maar er zijn dieren in gevangenschap gezien die voor het leven paren. Tegen hun aantallen in, krijgen vrouwtjes meestal één kitten per keer. Een andere factor die de aantallen van deze wilde Costa Ricaanse kat tot een “kwetsbaar” (VU) niveau heeft doen dalen, is dat trappers in de vorige eeuw zwaar op hen hebben gejaagd voor hun pels. Oncillas hebben verbazingwekkend genoeg 20 spieren die hun oren besturen. Deze overvloed aan spieren stelt hen in staat het ene oor in de ene richting te richten en het andere oor in een andere richting!

thematische onderbreking

6. Puma

Puma_Evgeniyqw_Shutterstock
Beeldkrediet: Evgeniyqw, Shutterstock
Wetenschappelijke naam: Poema concolor
Gedrag: Solitary
Habitat: Regenwoud, moeras, vlaktes, woestijn, rotsachtige berghellingen
Levensduur: 8 tot 10 jaar
Status: Kwetsbaar (VU)
Leuk weetje: Guinness World Record houder voor het dier met het meeste aantal namen. (40+ in het Engels!)

Een fascinerend feit over de Poema is dat het een obligate carnivoor, wat betekent dat hij, om te overleven, vlees moet eten. Deze ongelooflijke kat kan met zijn sterke kaken en grote lichaam gemakkelijk grote prooien verslaan. Het spotten van een Poema in Costa Rica is geen sinecure, want het zijn goed gecamoufleerde, ongrijpbare, en solitaire katten.

Zij zijn ook de vierde grootste kat op de planeet, na leeuwen, tijgers, en hun Costa Ricaanse buurman, de Jaguar. Hoewel je er geen zou willen aaien, spinnen deze spectaculaire wilde katten net als huiskatten. Poema’s worden ook wel poema’s, panters en bergleeuwen genoemd.

Hoewel ze als een gevaar voor de mens worden beschouwd, zijn er in de laatste 100 jaar slechts 44 mensen door poema’s gedood. De poema is ook een van de minst bejaagde wilde katten voor hun pels, omdat zij, in tegenstelling tot de meeste andere, geen vlekken hebben en dus minder aantrekkelijk worden geacht voor bontjassen.

kattenpootverdeler

Final Thoughts

Zoals we vandaag gezien hebben, zijn er zes soorten wilde katten in Costa Rica. Hoewel er twee zijn geclassificeerd als “bijna bedreigd,” zijn we blij om erop te wijzen dat geen van de wilde katten in Costa Rica op de lijst van bedreigde diersoorten staan (althans nog niet). Het zal echter niet gemakkelijk zijn om deze verbazingwekkende katten in het wild te spotten, want de meeste zijn solitaire, mysterieuze dieren die zich niet vaak in het openbaar vertonen, als ze dat al doen. Als je geluk hebt, kun je een van de prachtige wilde katten in hun natuurlijke habitat spotten!

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Priscilla Du Preez, Unsplash